Személyes adatokkal való visszaélés


huncut Inci # 2011.07.21. 00:03

Kérjétek meg a szintén facebookal rendelkező ismerőseiteket hogy segítsenek ezt jelenteni a facebooknak. Vagyis hogy a kamuoldalt jelentsék. Ha elég sokan jelentitek akkor a face letiltsa a kamufiókot.
Sajnos a face nem olyan mint az iwiw hogy emberek ellenőrizzék. Ott csak számítógépek vannak és el kell hogy érjenek egy bizonyos számú jelentést mind különböző felhasználóktól az ilyen esetek. De azt hiszem működik.

slyer1 # 2011.07.15. 22:50

Üdvözletem!
Elkeseredetten írok most. Van egy 16 éves lányom és a faceebok fiójáról valahogy elloptak 25 fotóját, a születési idejét és a nevét felhasználva csináltak faceebookon egy kamu fiókot. Szeretném megkérdezni ha rendőrségi feljelentést teszünk intézkedni is fognak?
1600 ismerősel rendelkezik a kamufiók és az ő nevében fogalmunk sincs miket teszenk.
A segitségüket előre is köszönöm !

kea4 # 2011.06.24. 23:17

Keves Thyssen01!

Nem biztos, hogy hozzáértő vagyok, és biztos, hogy nem vagyok jogász.

Kérdésed szerintem kissé alulhatározott, talán pontatlan is, tehát még tippelni is nehéz.

Lányodat tanúként vagy gyanúsítottként idézték?

Egy naplózott IP cím önmagában (!) semmit nem bizonyít. Esetleg hamisítható, de ha nem, akkor is kérdéses, hogy ki használta az adott IP című gépet az adott időszakban.

Egy hasonlattal élve: az általad leírtakból annyit tudunk, hogy egy bankrabló sikeresen elmenekült egy olyan kocsival a helyszínről, amelynek színe, típusa és rendszám aznos a lányod kocsijáéval.

Üdv:
KEA.

buba # 2011.06.22. 11:09

Kedves Thyssen01 !

Attól függ mit tett? Milyen adatokkal?

Thyssen01 # 2011.06.21. 07:33

Kedves Hozzáértők!

19 éves lányom kapott egy idézést, miszerint számítástechnikai adatokkal élt vissza, ezért kihallgatásra behívták. Nagyon kétségbe vagyok esve e miatt, mert utánaolvastam azt írják, hogy börtönbüntetés várhat rá. Ő azt mondja nem tett ilyet, de gondolom, ha meg van nekik a számítógép ip címe, akkor csak az ő laptoját használták valamihez.

Kérdéseim:

  • ha meg van nekik az ip cím, az már bizonyító erejű, vagy szükséges hozzá a vallomás vagy bármi más is?
  • hogyan tudják ezt maradéktalanul bizonyítani?
  • látom, hogy mi lehet a büntetőtétel, de az életben hogyan szokott zajlani egy ilyen és általában mi a kimenetele, büntetése ha bizonyították vagy vallomás alapján kiderült?

Köszönöm a válaszukat előre is,

Z.

huncut Inci # 2011.06.07. 00:40

Kuiesu

De igen, visszaélhetnek vele. A mobilszámokkal, e-mail cimekkel. A képeket nem lehet sok mindenre használni. Azokat valószinűleg csak érdekességnek mentik el.
A telefon lehet hogy többet nem lesz meg, mert azt valószinűleg hogy eladják de a tolvaj még könnyen megfogható. Mivel nyilván átnézi az üziket és a jófej, kedves ismijeidnek mind kimásolja, megszerzi a telefonszámát és e-mail cimét ha benne van a telóba és a születési dátumát hogy majd jó benyomást keltsen a szülinapi üdvözletekkel a barátaidnál. Egyszerűen figyelni kell hogy a barátaidnál ki az uj idegen aki többeknél próbálkozik, ki akar megismerkedni velük. Ha többen szólnak akikkel te rendszeresen sms-eztél akkor megvan a tettes.
Bizti hogy a tolvaj nem fog ellenállni a sok lopott telefonszámnak és barátnak.
Igy pár évvel ezelőtt már én is tettem szert uj ismerősökre. Csak avval a nagy különbséggel hogy nem loptam hanem vettem egy használt telefont.
Helybeli volt az is aki eladta és az is aki árulta a telókat, ugyhogy jóljártam vele. Telefonhoz barátokat is kaptam.:)

Vendeg :-) # 2011.06.06. 16:11

Szerintem nem fognak visszaélni vele, hanem egyszerűen eladják a telefont. Amit tehetsz: feljelentés a rendőrségen, hátha egyszer alapon... A másik, a szolgáltatónál letiltatod a számot, h a kontódra ne tudjanak telefonálni. Harmadik, küldesz egy sms-t a számra, h visszavásárolnád (hátha beugrik), s szólsz a zsaruknak közben, ha érkezik vmi reakció.

kuiesu # 2011.05.21. 09:55

Tegnap este ellopták buliba a telefonom... és ami a lényeg telefonomban volt egy jó pár személyi és lakcim fénykép köztük a sajátom is, mert ugye pókerre regisztráltam be magam... remélem, hogy a fényképekkel nem tudnak visszaélni... vagy mégis? mert a telefon mindent külön memórakártyára mentett, szóval aki ellopta az betekintést nyerhet az összes adatba. köszönöm előre is a válaszokat

raptor1990 (törölt felhasználó) # 2011.05.14. 18:39

sziasztok olyan kérdésem lenne, hogy ha netes játékon kizártak, mert olyat irtam amit nem kellet volna, de közben pénzért (telefonon)rendeltem magamnak a játékra adott dolgott jogos, hogy véglegesen kizártak? előre is köszi a választ

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.08. 09:10

Kristálytiszta tényállás...

vörös # 2011.05.08. 06:19

Segítséget szeretnék kérni.
Volt főnoköm email címét megadta, alkalmanként távollétében is be kellett lépnem . Sok esetben közösen használtuk a gépet, a postafiók bezárása nélkül is. Sót, saját kérésére az én ezközömre kellett az összes adatát elmenteni a gépéről.
Ezek csak mellékesen.
volt egy közös ismerősünk, akit feljelentettem tartozás nem megfizetése miatt. A fónököm könyvelóje ua, volt mint a feljelentetté. A könyveló a főnökömnek az emailjére küldte el a nekem tartozó személy pénztárkönyvéből a számlamásolatot, amit mint vevőnek nekem számlázott ki. az azért volt fontos, mert a könyvelőnél látott számlatönbi pédányra 2 nappal előő a főnököm ráírta, hogy csalás, dátomozta és aláírta. A számla ugyanis valótlan tartalmú, amit a fönököm is tudott. Ezt az emailt akkor ott az irodában ki is nyomtattunk. Az első nyomtatáson szerepel a feladó könyvelő és a főnököm emailja is.
A könyvelő és a volt főnököm most hamisan tanúskodott. A könyvelő azt állítja, akkor már rég nem könyvelt a "tartozónak". Bemutathatom-e következmény nélkül ezt?
Azon kívül, a nyitott gépen többször láttam, hogy a könyveló kéri a könyvelési díjat a főnöktől. Most azt mondja, barátságból könyvelt. Mivel a volt főnököm akkor már nekem is tartozott, ezt a levelet is kinyomtattam. Nem én bontottam fel, és engedéllyel használtam a postafiókot, mert gyakran a levelezést is a főnök postafiókjáról kellett elvégeznem. És ennek a bíróságon bemutatása milyen következménnyel Jár?
Nagyon köszönöm a segító válaszokat.

Pufók # 2011.05.02. 11:44

Ha egy fórumról regisztrációmat szeretném törölni, de sehol nem találom a lehetőséget. Nem kellene, hogy belépést követően a saját adataim mellett is ott legyen ez a törlési lehetőség? Ilyen esetben csak az üzemeltetőnek, adminnak írhatok, az nem számít korlátozásnak, és ha törölnek a rendszerből, akkor ők mindent jól csináltak? Az üzemeltetőnek nem kötelessége ezt feltüntetni? Egyébként a GYIK-ben sem, sem a szabályzatban sincs arról szó, hogyan törölheti magát az ember, ha már nem akar regisztrált lenni.Ez nem jogellenes? Megtehetik? Mi most az iránymutató? Előre is köszönöm a válaszokat!

huncut Inci # 2011.04.29. 21:55

Mackoj
Facebookon. Adatlap szerkesztése, aztán lent balra adatvédelmi beállitások, aztán fent kapcsolodás a facebookra, beállitások megtekintése, azután keresés rád a facebookon. Ott be birod állitani hogy csak az ismerőseid birjanak rádkeresni. Persze okkal moddal aki ismer és tudja kik az ismerőseid az okkal moddal igyis meg bir találni. Nincs 100%-os védelem.
Elég sok helyen fent vagyok de többi közösségi oldalt sajnos nem tudom és azt hiszem a többit nem is lehet ugy lezárni.

kea4 # 2011.04.28. 18:03

Mackoj,

Személyes adatnak számít minden olyan adat, amely adott (természetes) személlyel kapcsolatba hozható (a pontos meghatározást keres ki az Adtavédelmi tv. elején, itt balra). Nyilván a név ilyen, főképp, ha fényképekkel is társul. Ez alapján panaszt tennék a feljelentés elutasítását.

De én nem vagyok jogász, csak próbálok logikusan gondolkodni. Az "informatikai megoldással" nem érsz el semmit, mert másnap újra kiteszi az illető.

Üdvrivalgással:
KEA.

mackoj # 2011.04.26. 19:36

Sziasztok, a segítségetek szeretném kérni. Egy kedves forumozó, a puruttyán (biztis újat mondok:)) egy felnőtt tartalmú videóhoz - amin nem én szereplek - kommentelt egy olyan linket, ahol képek vannak rólam. Ezzel nincs még semmi baj, mert ez bárkivel megesik, akiről készültek ilyen felvételek.
De a dolgok pikantériája az, hogy a teljes valódi nevem is feltüntette, volt kedves felhívni a figyelmét a kedves közönségnek h. milyen néven találnak meg a közösségi oldalakon.
A rendőrségen tettem feljelentést, természetesen nem történt semmi, hiszen "csak a nevem" van fent. Így nem volt jogalapja a személyiségi jogok védelmére irányuló panaszomnak. - feljelentés elutasítva. De ugye nem Kiss Pistának hívnak :(. Sajnos.

Van valami ötletetek - azon kívül h. írjak a puruttya webmesterének (megtörtént, és nem foglalkoznak, miért is tennék, mert ez egy lejárató oldal többek között) - mit tudok tenni? Van-e olyan ismerősötök, aki a tartalmat - jelen esetben a 2 szóból álló nevemet - tudja törölni, hogy a keresőkben ne jelenjen meg? Ugyanis egyre nagyobb kellemetlenségeket okoz ez a civil életemben. Tudom lehet mondani, hogy előbb kellett volna gondolkoznom, hibáztam, beismerem, de a tényeken ez nem változtat.

Javaslat, ötlet, akár jogi úton, akár informatikai segítségként?

prezso # 2011.04.10. 17:55

kea4, miért ne lenne visszaélés a személyes adatokkal?
Önmagában az, hogy valaki nyilvánosságra hoz valamilyen adatot, képet valahol, még nem jelenti azt, hogy azokat bárki, bármikor, bárhol felhasználhatja. Főleg egy másik weboldalon... A saját adataival továbbra is ő jogosult rendelkezni.

kea4 # 2011.04.09. 20:56

"Az adatok mind nyilvánosak voltak a lány facebook profilján," - ez esetben viszont nem bezsélhetünk a velük való visszaélésről, hiszen korábban már nyilvánosságra hozott, mégpedig azok gazdája által nyilvánosságra hozott adatokról van szó. Ez nem jelenti azt, hogy más egyéb tényállást esetleg nem lehet ráhúzni, nem vagyok joságz.

Üdv:
KEA.

huncut Inci # 2011.04.09. 12:47

Wyky891127
Hát, ez tényleg hülyeség volt a részedről. Az olyan lányrol pedig megvan a véleményem aki egyből a rendőrségre megy ahelyett hogy beszélne. Mert ahogy nézem ő is hasonlit rád. Előbb cselekszik aztán majd gondolkozik vagy kérdez.
Ellenem zaklatásért folyik eljerás de én mégis ilyen esetekben azt javasolnám hogy inkább kérdezd meg miért törölt mindenhonnan. lehet hogy akkor zaklatásért jelentett volna, de legalább a te lelkiismereted tiszább lenne.
Egyáltalán honnan tudta hogy te voltál az aki feltette arra a randi oldalra? Honnan jött rá, miből volt ebben annyira 100% biztos benne hogy te voltál? Furcsálom hogy hogy vette rögtön észre. Méghozzá azért mert évekkel ezelőtt engem is feltett valaki tudtomon és akaratomon kivül egy társkereső ujságba, monhatni eadott kurvának. De az egész a tette után csak egy bő hónappal derült ki,mármint az hogy egyáltalán mit csinált. Én nem tettem feljelentést meg hasonlót se, bár ott az illető meg se bánta. Amikor kérdeztem az arcomba nevetett.
Lehet hogy ismert téged és talán ez volt a szándéka??
Miért nem jutott eszedben megkérdezni tőle vagy a barátnőitől hogy miért szakitott meg veled minden kapcsolatot??? Valami oa vagy előzménye kellett hogy legyen.
Ha meg kérdezted volna vagy megbezéltétek volna akkor talán még simán rendbe lehetett volna hozni mindent. De ha nem akkor is békésen elköszönhettetek volna.
Nev vagyok ügyvéd, de az ilyen csip csup monhatni internetes meg mobiltelefonos hülyeség perek hosszuak.Ugyértem nem a tárgyalás hosszu hanem az eljárás amig megérkezik a beidézés. Nem halt és nem is sérült meg senki hogy gyors vagy valamilyen okból is sürgős vagy fontos legyen az eljárás. Szerintem a tárgyalásig eltelik legalább egy 3-4 honap. De ahogy errefelé haladnak a dolgok, szélsőséges esetben akár 1-2 év is lehet.

huncut Inci # 2011.03.25. 15:28

Sziasztok. Nekem csak az a kérdésem hogy hogyan lehet vizjellel ellátni a képeket?? Itt olvastam hogy lehet.
Nem szeretném ha valaki az én nevemben a képeimmel bajt csinálna.
És annak sem örülnék túlságosan ha valaki engedély nélkül használná a képeimet. mert ha valakinek szüksége is lenne a képeimre inkább kérdezzen meg és mondja el miért kell.
Szado-mazo oldalra akkor sem adnám mert akkor akár valami szexuális büncselekmányért amit valaki más csinált is én kerülhetnék bajba.

lakatosviktor # 2011.03.22. 20:30

Kedves szabogabo,

Ha jól értem, jelenleg még az is csak egy lehetőség a sok közül, hogy valaki az Ön munkahelyéről töltötte fel ezt a jogsértő tartalmat az Internetre.

A rendőrség természetesen lefoglalhatja a számítógépeket és átvizsgálhatja őket.

IP-cím ügyben javaslom más fórumokon érdeklődjön :-)

Üdvözlettel,
LV


Dr. Lakatos Viktor ügyvéd

szabogabo # 2011.03.22. 20:00

Tisztelt Fórumozók!

Tudna valaki érdemben hozzászólni az alább vázolt problémánkhoz? Vagy inkább a becsületsértés topicban próbálkozzak?

Köszönöm!

dri36 # 2011.03.16. 15:20

Sziasztok,
a volt párom az MSN-emre folyamatosan felrakott rolam készült intím fotókat, megszerezte jelszavm, hiába csinátam újat és újat minden egyes alkalommal mután az oda nem való képeket töröltem újra tett fel képet. Mit tehetek? Mármint hiába törlöm az oldalam ő is csinálhat a nevemben másikat, a képeim visszaszerzésére illetve a felellősségrevonására lenne esély? Mit tegyek, már azzal is megfenyegetett hogy a lányomnak is meg másnak is elküldi a képeket, amikor kértem hogy ne tegye ezt.
dri36

szabogabo # 2011.03.13. 10:23

Tisztelt Fórumozók!

A következő esethez kérnénk segítséget.
16 fős irodai kisvállalkozásban dolgozunk és rendőrségi értesítést kaptunk miszerint valaki a cég által előfizetett internetelérés IP-címéről töltött fel becsületsértő anyagokat egy közösségi oldalra. 16 fő/16 számítógép van tehát egyszerűen hálózatba kötve és egy routert használ mindenki. Gyakorlatilag csak a közös fájlhasználat és hálózati nyomtató miatt van a hálózat. A gépeken nincs jelszóvédelem. Az egyik végponton ráadásul van egy másik wifi-s router a rendszerben, aminek eddig nem volt védve a Wifi-s hozzáférése. Nem vagyok hozzáértő, de próbáltam nézegetni a központi routerből hozzáférési valamilyen naplózási adatokat, de nem találtam semmit, mert a naplózás ki van kapcsolva rajta. (ahogy én láttam) Mit tudunk tenni az ügyben? Kiderítik így, hogy valóban valaki a kollégák közül volt? Elvihetik a gépeinket emiatt? (ez borzasztó lenne = csőd) Mire számítsunk?
Jól gondolom, hogy kifele csak egy ip-cím jelenik meg?
A válaszokat nagyon köszönöm előre is!

andikills # 2011.03.06. 13:03

http://csibefasz.com -ot Tóth Ádám üzemeltette, de akár hogy nézem, már nem müködik.

kea4 # 2011.03.02. 16:59

Olgikusz,

ha az oldal gazdája nem reagál, és szükség esetén tudod bizonyítani, de legalább valószínűsíteni, hogy a szóban forgó képeket Te készítetted, akkor fordulj az adott oldalt kiszolgáló rendszer üzemeltetőjéhez, és tőle kérd az adott oldal (ill. képek) eltávolítását, szerzői jogaid megsértése okán.

Üdv:
KEA.