Személyes adatokkal való visszaélés


Agent Cooper # 2013.02.11. 13:25

A főoldalon is megtalálható az "Adatvédelni Nyilvántartás" menüpontban.
Innen is elérhető: http://www.naih.hu/…ntkezes.html


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

bandeeraz # 2013.02.11. 13:29

És itt tudok keresni is az adatkezelések között, vagy csak "regisztrálni" tudok?

Agent Cooper # 2013.02.11. 22:33

Szerintem csak bejelentkezni a Nyilvántartásba.


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

bogdanocsi # 2013.03.04. 17:50

Állást keresek,és külföldi állásajánlat ürügyén kikérték az adataimat,amiket sajnos ki is adtam.Az ügy friss,tegnapi.Most hogy tudok védekezni?Mit tehetek?

akinom # 2013.12.27. 16:25

Tanácsot szeretnék kérni egy személyes adatokkal való visszaélésben. Az én történetem kicsit régebbről kezdődik. Még 2005-ben regisztráltam a nők lapja fórumba, ahol össze jött egy társaság. Oda keveredett egy srác is, aki eleinte jó fejnek bizonyult, de későbbre kiderült, hogy valami nincs rendbe nála. Azóta sem tudom lerázni. Folyamatosan kutat utánam és már felkeresett a munkahelyemen is egyszer és volt a szülő falumban is és közzé tett mindenféle oldalakon képeket a falumról. 2-3 éve azért is töröltem magam a közösségi oldalakról, mert vissza élt a nevemmel és az ismerőseimet bejelölte és a falum honlapját is. Azóta férjhez mentem és megváltozott a vezeték nevem, de még mindig fent van a lánykori nevemmel a facebookon, sőt, még nyitott másikat is. Próbáltam nem foglalkozni vele, bár dühít, hogy még a nők lapján nick nevemet is használja hozzá, és úgy is felismerhetnek páran. Most az idegesített fel, hogy rá googliztam az előbb a nevemre és kidobott egy google+ azonosítót is a nevemmel és a régi nick nevemmel. Érdekelne, hogy van e rá lehetőség, hogy feljelentsem, vagy rá kényszerítsem, hogy törölje ezeket az e-mail címeket és adatlapokat. Ismerem név szerint az illetőt, sőt tudom, hogy hol lakik, mert egyszer felhívtam az édesapját, hogy megkérjem, hogy szóljon a fiára, hogy ne zaklasson. Nem zavarna a dolog, de nem szeretném, ha vissza élne úgy a nevemmel, hogy rossz hírbe keverjen. Nem tudom mi tévő legyek. Remélem van rá mód, hogy valahogy figyelmeztetve legyen, hogy ez már bűncselekmény. Válaszát előre is köszönöm!
Már nem regisztrálgatok össze-vissza, nagy tanulság volt ez számomra, de remete életet sem szeretnék élni, hisz a jövő már az interneté.

oriontronic # 2014.01.01. 15:31

Én bemennék a rendőrségre és bejelenteném mi történt, hátha lépnek valamit, de ha nem akkor is legalább nyoma marad ami később még jól jöhet.

Azokat az oldalakat is felkeresném ahol a nevemet használják, valószínűleg le fogják tiltani a fiókokat ha igazolni tudod hogy az adataiddal nyitották őket.

akinom # 2014.01.09. 18:20

Köszönöm a választ! Úgy lesz, elmegyek és bejelentem a rendőrségen és viszem magammal a lementett print screeneket.

Irene Adler # 2014.01.10. 19:14

Tisztelt Szakértők!

Válaszukat várom az alábbiakra.

Téves e-mail címre küldtem egy levelet, amelyben személyes adatok voltak.
Jelen állás szerint a levelet fogadó fél a levelem elküldése óta fiókjába még nem jelentkezett be, így azzal meg nem is találkozott, tehát törölhető lenne. Így nem esne kísértésben, hogy a személyes adatokat felhasználja, mármint ha erre hajlama lenne.
Szeretném tudni, hogy az e-mail szolgáltató saját kérelmemre (igazolva, hogy én vagyok a feladó fiók birtokosa, s felismerve a tévedésem tényét) törölheti-e a levelet, vagy zárolhatja-e a fogadó fiókot. Amennyiben nem, milyen jogi lépéseket tudok tenni az e-mail töröltetésére, vagy a fiók végleges zároltatására.

Van-e, lenne-e értelme annak, hogy a fogadó fiók birtokosa számára küldök egy e-mailt, benne arra kérve őt, hogy legyen olyan kedves ne éljen vissza a levélben található információkkal, amennyiben megnyitná és elolvasná azt.

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.10. 19:33

Van-e, lenne-e értelme annak,
Illik. Azt kérd, hogy olvasás nélkül törölje. A kukából is.

Jonassk # 2014.03.21. 22:49

Kedves felhasználók!

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy milyen jogi fogalom alá tartozik az, amikor valaki az én nevemet használja egy magánlevélben és elismeri, hogy hazudtam valamiben?

Nem keletkezett vagyoni, sem semmilyen károm, magánélet-jellegű dolog. Nem is a nyilvánosság előtt zajlott, hanem emailben.

Érdemes emiatt ismeretlen tettes elleni feljelentést tenni? A feljelentést a nyomozóhatóság visszautasíthatja megalapozatlansága miatt? A rendőrségnek van "kedve" ilyen sziszifuszi üggyel foglalkozni?

Köszönöm a válaszotokat!

rayallen # 2014.03.25. 13:17

Ez Információs rendszer vagy adat megsértése (Btk. 423 § ) és/vagy magántitok megsértésként (Btk. 223§) minősülhet, így a rendőrségnek kötelessége foglalkozni az üggyel, bár ha nem történt semmi súlyos kár, akkor lehet, hogy nem éri meg egy hónapokig tartó eljárás, ahol elképzelhető, hogy többször is meghallgatják az ügyben a feljelentőt

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.25. 13:53

Ugyan.

rayallen # 2014.03.25. 15:21

pardon?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.25. 15:40

Küldök neked egy emilt:

"Hi, rayallen,
How are You?
Best regards: Barack Obama"

Mitől lesz ez információs rendszer vagy adat megsértése? Magántitoksértés?

Nem kell minden szarságot kriminalizálni.

rayallen # 2014.03.26. 10:54

ha pl reply gombot használva teszi ezt, akár már megismerte az előzményi levelezést is...
ha elismer egy hazugságot, nyilvánvalóan sértheti a kérdezőt
de abban igazat adok, hogy nem kell minden apróságért rendőrséghez fordulni, ezt le is írtam

Agent Cooper # 2014.03.29. 07:29

Szó sincs információs rendszer vagy adat megsértéséről vagy a magántitok megsértése már csak a speciális alany miatt sem vetődhet fel. Rágalmazás viszont megvalósulhatott.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

casanova # 2014.05.11. 21:06

Üdv!
el szerettem volna adni valamit , amihez megadtam a nevem címem ...
közösségi oldalon történt a megbeszélés,mint kiderült nem valódi adatai voltak ott sem
A végén kitalálta ,hogy nem küldi az összeget mert fél hogy átverem ,aztán közölte h laptopokat fog rendelni a nevemben a címemre ha nem adom neki oda ingyen ...engem nemigen lehet megfenyegetni, így nem tettem eleget a kérésének és letiltottam
elég ovis észjárása van , de mivan ha tényleg csönget majd a postás ?

apaa # 2014.05.20. 08:28

Tisztelt Szakértők!

Komoly dilemmába kerültem amikor felmerült miket kéne tárolni az ügyfelekről/hírlevélre feliratkozókról, hogy a tájékoztatás is törvényes legyen ha eljött az ideje (hírlevél kiküldése), illetve ha esetleg valaki panasszal él mégis tudjam bizonyítani, hogy anno ő iratkozott fel.

Vegyünk egy példát: tárolom a regisztráció dátumát, az ip címet, és amiket megad (név, cím, tel, e-mail, esetleg üzenet).
Kimegy a hírlevél és kéri a törlést (linken vagy e-mailben). Ha törlöm minden adatát, mert ugyebár kell, akkor ha panaszt tesz (pl törléssel egyi dőben), hogy bizonyítom, hogy ő regisztrált?
Természetesen a naih-os regisztrációnál is ezek az adatok vannak megadva.

Köszön előre is a segítséget!

Spas12 # 2014.05.21. 12:57

jonassk, rayallen

Ha a Btk. ingerküszöbét nem is éri el, azért az Infotv-t mindenképp sérti, hiszen a név személyes adat és annak kezeléséhez - feltételezem - az adatkezelő nem kért előzetes hozzájárulást. Ráadásul, még ha károd nem is keletkezett, személyiségi jogaid (pl. jó hírneved) megsértése miatt sérelemdíjat esetleg követelhetsz (Infotv. 23.§ (2) bek.), nem is beszélve a törvény által biztosított egyéb jogaidról.

w.annaw # 2014.06.16. 05:30

Skype kapcsolatba kerültem egy szerb fiúval. A tudtom és beleegyezésem nélkül felvette a hangomat a beszélgetéseink alkalmával. Megvágva feltette a Youtube-ra.

A Youtube-ot kértem, hogy töröljék.

Hivatkozva:
"A Polgári Törvénykönyvről
szóló 1959. évi IV. törvény személyhez fűződő jogok
megsértését, a más képmásával vagy hangfelvételével
kapcsolatos visszaélés bűntettét! 2.2. Kép- és
hangfelvételek A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV.
törvény (a továbbiakban Ptk.) szerint a személyhez fűződő
jogok megsértését jelenti a más képmásával vagy
hangfelvételével kapcsolatos bármiféle visszaélés. Képmás
vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához - a nyilvános
közszereplés kivételével - az érintett személy hozzájárulása
szükséges [Ptk. 80. § (1)-(2) bek.].

Ez volt a válaszuk:

Nem sikerült beazonosítani az adatvédelmi irányelvek megsértését az Ön által bejelentett tartalomban. Adatvédelmi irányelveinkkel kapcsolatban tekintse meg a következő oldalt:
http://youtube.com/…y_guidelines

A kérdésem az lenne hol tudom a magyar jogrend szerint megillető jogaimat érvényesíteni, az ismeretlen szerb elkövető ellen? Természetesen hogyan kerülhet le a Youtube-ról? Ez utóbbi a legfontosabb. A Youtube ellen, hogy tudok fellépni, és hol, mert a kérésemet folyamatosan elutasítja. Amerikában nem érvényes a magyar Ptk. jogszabály.

skii # 2014.08.07. 18:24

Jó napot! Családon belüli lopás és megbízó levéllel ill. bankszámla bankkártya illetéktelen használatával gyanúsítom hozzátartozóim. Bizonyítékom nincs egy számlaegyenleget találtam egyszer a pulton amin a a saját nevem volt látható utalásokkal. Holott tudtommal nincs másik bankszámlám sem hozzáférésem. Kézzel fogható bizonyítékom nincs,náluk lakom, félek tőlük...
Segítséget kérnék! Forduljak rendőrséghez? Akár névtelenül?

Agent Cooper # 2014.08.08. 14:12

Kedves skii!

Egyelőre konkrét bűncselekményre utaló információt nem tudna a rendőrségnek átadni. Emlékszik arra, hogy milyen bankban vezetett folyószámláról van szó? Mert előbb érdemesebb a bankkal kezdeni.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.08. 14:50

Vagy a pszichiátriával...

Kata0126 # 2014.08.12. 10:19

Üdvözlet!
Azt szeretném tudni, hogy mit tehetek,ha egy honlapon az én email címemet és képeimet használja az engedélyem nélkül.
Nem akarok email címet változtatni nem reagál a kérésemre és nem törli a dolgaimat az oldalról.
Előre is köszönöm a válaszokat.

Agent Cooper # 2014.08.18. 09:57

Kedves Kata0126!

Egy ügyvédi felszólítás egészen biztos, hogy megteszi a hatását, ha mégsem, akkor feljelentést kell tenni.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…