Személyes adatokkal való visszaélés


THOFU8 # 2009.08.01. 19:23

upssz , elnézést 1 dolgot kihagytam , ha netalántán választ kapnék krdésemre légyszíves e-mail-ben értesítsetek, köszönöm !

THOFU8 # 2009.08.01. 19:18

Tisztelt Fórum!
Nem vagyok túlzottan idős...(14 éves) egy közösségi prortálon regisztárlt felhazsnáló vagyok, melyen közzé tettem a telefonszámom és természetesen a nevem. Az egyik "jóakaró" osztálytársam profilt hozott létre az én nevemmel telefonszámommal és egyéb adataimmal, nem tudom, ha én közzé teszem az adataimat, akor neki joga van arra , hogy az én adataimat egyáltalán kitegye? Alapjábanvéve az, hogy csinált 1 profilt engem nem zavar, azt is elnézem hogy az én nevemben , de azt , hogy ezzel nyilvánosan megalázott, kiaddta az adataimat, sőt , még le is zsidózott... ezt már nem vagyok hajlandó eltűrni, küldtem üzenete a közösségi portál "vezetöségéek" ,de erre még nem kaptam választ, szeretném ha törölnék a profilt, az osztálytársam aki ezt a profilt csinálta, még nem múlt el 14 éves ezért tudomásom szerint nem büntethető. Ha elmult volna 14 akkor feljelenthetném személyes adatokkal való visszaélés miatt? vagy ebben az esetben mi a teendő? mert tanácstalan vagyok. Válaszotokat elöre is köszönöm. Elnézést az esetleges hibákért.
Üdv:Neumann Zoltán

bzsuzsi # 2009.07.30. 10:32

Tisztelt Szakértők!

Egy digitális helytörténeti magán-archívum létrehozását tervezem. Az ehhez szükséges dokumentumokat a lakosságtól szeretném kölcsönkérni, majd azok digitalizált változatát feltölteni egy adatbázisba.
Ebből az adatbázisból szükség szerint (térítéssel, vagy anélkül) felhasználásra szolgáltatnék dokumentumokat.
El szeretném kerülni a később esetlegesen fellépő személyiségjogi/adatvédelmi problémákat. Ehhez Önök szerint milyen lépések, dokumentumok szükségesek?

üdv:

bzsuzsi

glockadam # 2009.06.11. 09:21

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!

Bellerophontesz # 2009.06.11. 05:35

Amúgy személyes adatokkal visszaélés azért nem történhet, mert az üzemeltető valószínűleg nagy nyilvánosság elé tárt lapokat, fotókat gyűjt össze (alapesetbe, ha nem így van akkor más a helyzet), s mint ilyet, a képet/ adatokat tartalmazó lapot, stb-t feltevő személy már eleve nyilvánosság elé tárta azt. ( ez alól pl. kivétel lehet, ha iwiw.-en talált például olyan lapot, képet tesznek fel mások a "tulaj" tudta nélkül, amit csak az ismerősök láthatnak, s az ismerősök egyike továbbítja azt ily módon galádul egy ilyen portálra).

Bellerophontesz # 2009.06.11. 03:56

Tisztelt glockadam!
Az általad hivatkozott oldalon van fenn olyan kép is, amely közzétételét a törvény tiltja, s 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti. A rendőrség hamarosan minden bizonnyal megteszi a szükséges lépéseket!

glockadam # 2009.06.10. 21:35

Tisztel Fórum, forumozók! Velem hála istennek még nem történt ilyesmi de van egy bizonyos "www.napiszar.com" url en elérhető oldal amelyen nem feltétlenül személyes adatokkal bár néha azokkal is, de inkább az emberek iwiwre, myvipre stb.. re felrakott(amelyek viccesnek bizonyulhattak az adott szituációban) képeit fogják és felrakják az említett weblapra és azon nevet mindenki. Nem arról van szó hogy egyszer, egyszer megesik a ilyesmi az adott honlapon hanem napi rendszerességgel frissítik azt. Tudom nem biztos hogy ez a legjobb téma a dologhoz de gondoltam megemlítem itt is. Önöknek mi az állápontjuk az ügyben?
Válaszukat előre is köszönöm!!

Vendeg :-) # 2009.05.03. 06:47

Több ilyen ügyben dolgoztam már szakértőként.

Tegyetek feljelentést (magánvádas), az elrendelő hatóság le fogja nyomozni az oldal tulajdonosának a megkeresésével azt az IP címet, amelyről a képeket feltöltötték.

Javaslom, készítsetek mentést az oldalról egyszer írható adathordozóra, nyomtassatok néhány színes képet, s majd csak azután tegyétek meg a szükséges lépéseket az adatok eltávolíttatása érdekében, ha a nyomozás már túljutott az adatkérésen. (Elvileg a szolgáltatónak tárolnia kell a naplóállományokat, de sokan nem az előírt ideig teszik ezt, s pár nappal az eltávolítás után már nem tudnak IP címet visszakeresni).

Ha az IP cím zsákutca, ahogy prezso írta, akkor nem sok esély van az elkövető kilétének megállapítására, de pl. azon el lehetne gondolkozni, h az illetőenk honnan volt a feleségedről képe (hátha maga a kép segíthet az illető beazonosításában).

Amennyiben van sejtésetek arról, ki tehette fel a képet, azt is jelezhetitek, de javaslom, erősen feltételes módban fogalmazzatok, mert nem lenne jó egy hamis váddal szembenézni, ha kiderül a tévedésetek.

Ha megvan az IP cím, ahonnan az adatokat feltöltötték, akkor az alapján meg lehet tudni az IP címhez tartozó szolgáltató adatait. (Amennyiben az ügy előadója elakad, itt a fórumon jelezd, adok neki egy olyan elérhetőséget, amin keresztül kapcsolatba léphet velem, s képbe hozom, mit kell tennie - ha még nem volt ilyen ügye.)

Sok sikert és sok kitartást az ügyhöz. Szükségetek lesz utóbbira... (Javaslok egy ideiglenes telefonszám felfüggesztést is a zaklatások elkerülése miatt.)

prezso # 2009.05.02. 19:09

Nem lesz könnyű futam, arra készüljetek fel.
A legelső lépés: eltüntetni a hirdetést. Fel kell venni a kapcsolatot a weboldal üzemeltetőjével (az impresszumban szerepelnek az elérhetőségek), és le kell írni / el kell mondani, mi történt, és töröljék az adatlapot.
Az IP cím lenyomozható, de ez lehet zsákutca is. Pl. ha nyilvános internet elérést biztosító helyről (netcafé, könyvtár stb) regisztrált, és/vagy lépett be. A legtöbb helyen nem rögzítik, hogy mikor ki használta az adott gépet...
Ettől függetlenül nem kell (és nem is szabad) annyiban hagyni, csak tudj róla, hogy ez azért hordozhat pár buktatót...

Paragulis79 # 2009.05.02. 13:06

Tisztelt Fórum!

A problémám a következő: A feleségem egy rosszakarója szexpartner kereső oldalra felrakott egy hírdetést a feleségem nevében. A hírdetés valós nevet, képet, pontos lakcímet, telefonszámot tartalmaz.

A kérdésem: Ez bűncslekmény-e, illetve utána lehet-e nyomozni pl. az IP cím alapján, hogy honnan adták fel a hírdetést?

Várom mielőbbi segítségüket!