Személyes adatokkal való visszaélés


Iucundus # 2014.08.20. 09:39

w.annaw,

a youtube.com-ot jobban "meghatná", ha az Európai Bizottság "right to be forgotten"


Ddr

SzLH # 2014.09.17. 06:52

Elkövet-e bármilyen szabálysértést, bűncselekményt az a szülő, aki a gyermek levelezőprogramján keresztül, a gyermek nevében saját gondolatait írja le a másik szülőnek?

pdp141 # 2014.10.01. 20:38

Tisztelt Ügyvéd Úr, Tisztelt Fórumozók!

Előre is elnézést kérek, de levelem egy picit hosszabb lesz.
Adatkezeléssel és személyes adatokkal való visszaéléssel kapcsolatos kérdésem lenne:
Egy szolgáltató cég tulajdonosa vagyok.Cégünk az interneten keresztül működik és ügyfeleink a weboldalunkon keresztül tudnak velünk kommunikálni , illetve szolgáltatásunkat megrendelni.

Létezik a "piacon" egy hasonló tevékenységet folytató cég aki indulásunk óta megpróbálja működésünket ellehetetleníteni.Ez a cég profiljából adódóan ügyfeleitől személyes adatokat kap meg és azokat kezeli.
A mi cégünk rendszere úgy van kialakítva , hogy a szolgáltatásunk után érdeklődő jelentkezőink egy un. jelentkezési formulát töltenek ki, mely formulán fel van tüntetve és el kell fogadni azt a pontot , hogy elolvasták és tudomásul veszik működési feltételeinket.(Ezen feltételek között szerepel , hogy a jelentkező köteles valós adatokat megadni.)
Ezen jelentkezési formula kitöltésekor minden esetben rögzítésre kerül az adott jelentkező IP címe.
Az elmúlt időszakban többször észrevettük , hogy ugyanazon IP címről különböző nevekkel érkeznek jelentkezések , melyekben cégünk működésére vonatkozó kérdések olvashatók.( más jelentkezők általában nem tesznek fel ilyen kérdéseket.)
Ez gyanakvást keltett bennünk , ezért egy IP cím ellenőrzés alapján kiderült , hogy ez az adott IP cím a konkurens céghez köthető.
Ezt még figyelmen kívül hagytuk , de mivel a zaklatások a mai napig folytatódnak , ezért úgy döntöttünk , hogy leellenőrizzük , hogy az IP cím egyezések csak a véletlennek tudhatók-e be.
Ezért szúrópróba szerűen utána néztünk az egyik jelentkezés alkalmával megadott személyiség kilétének.
A jelentkezés alkalmakor megadott név , e-mail cím és az ehhez tartozó profilkép alapján az egyik közösségi oldalon egyértelműen beazonosíthatóvá vált a kérdéses személy.Ezen közösségi oldalon személyes kapcsolatfelvételt követően bebizonyosodott , hogy ő soha nem kereste fel cégünket, a jelentkezési formulát soha nem töltötte ki és ezen jelentkezés alkalmakor létrehozott e-mail fiókhoz tartozó profilt sem ő hozta létre , illetve az ott található fotót sem ő töltötte fel.Abban viszont megerősített , hogy az ott található fotón ő látható.
Továbbá azt is tudomásunkra hozta , hogy korábban a szóban forgó konkurens cég ügyfele volt és ezt a fotót és személyes adatait ő bocsájtotta a konkurens cég rendelkezésére kizárólag ezen cég szolgáltatásának igénybevételéhez.
Tehát arra a következtetésre jutottunk , hogy a konkurens cég megsértve az adatkezelésre vonatkozó törvényeket személyes adatokkal él vissza haszonszerzés céljából ezzel érdeksérelmet okozva , mivel más személyisége mögé bújva olyan információkat próbál kicsalni cégünktől amivel a jövőben akár komoly kárt okozhat nekünk!És mindezt szánt szándékkal teszi.
Ez ügyben a kérdésünk az lenne , hogy ez esetben kihez forduljunk?Hol jelentsük a személyi adatokkal való visszaélés tényét?És mik a további teendőink?
Segítségüket előre is köszönöm!
Üdvözlettel.: p.d.p

bucoszetti # 2014.10.03. 09:08

Tisztelt Felhasználók / Szakértők!

3 éve vásároltam a lakást, ahol élek. Kb. fél éve egy számomra ismeretlen férfi levelei érkeznek a címemre. A postán kértem, hogy a leveleket küldjék vissza címzett ismeretlen / jogosulatlan címhasználat miatt. Elvétve mégis érkeznek küldemények. Akkor kezdett komolyabban foglalkoztatni a dolog, amikor az "úriember" a NAV-tól kapott az én címemre! Egyéni vállalkozás bejegyzéséről levelet! Ezt a NAV-nak visszaküldtem egy kísérőlevéllel, és kértem hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket, töröljék a vállalkozást a címemről. De érkezett már a BKV-tól is pótdíj befizetéséről a nevére küldemény. Az okmányirodánál érdeklődtem, hogy vajon ki van még rajtam kívül a lakásomba állandó lakcímre bejelentve. Ott azt az infot kaptam, hogy a férfi évekkel ezelőtt be volt a lakásba jelentkezve, de már nincsen, jelenleg nincs állandó lakcíme. Megerősítették, hogy jelenleg csak én vagyok a lakásba bejelentve.
Az egyén minden bizonnyal hamis okmány alapján tudta az Egyéni vállalkozás bejegyzését kezdeményezni az én címemre. A BKV is azt az információt adta, hogy a büntetéskor az adatokat személyi igazolványból / lakcímkártyáról vették fel...
A kérdésem:

  • Hová, milyen szervhez fordulhatnék még?
  • Tehetek-e feljelentést? Vagy inkább én számíthatok büntetésre, amiért néhány levelét felbontottam?

Köszönettel,
bucoszetti

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.03. 12:18

Miért olyan fontos ez neked?

w.annaw # 2014.10.05. 21:02

Iucundus!

.... nem értettem, hogy mire gondolsz.
Konkrétabban kérném.
Már nem csak a Youtube-ra tette fel,
hanem a Retube-ra is .....

Tanácstalan vagyok továbbra is!

Kérek már valakit adjon konstruktív választ.

Köszönöm.

levendula50 # 2014.10.16. 18:13

Tisztelt Űgyvéd úr!
Kérem a segítségét abban, hogy ma a fiam és menyem okmányai másolatát (személy ig., lakcím , és adó ig. )egy ingatlanos e mailon idegen helyre küldte.
Szeretném tudni, hogy ezt be kell-e valahol jelenteni, és hogy ezzel vissza lehet-e élni. Családom külföldön van. Várom válaszát, hogy mit tegyek.

mobiltel75 # 2014.12.17. 09:55

Tisztelt Ügyvéd Urak, Fórumozok!

pdp141 (5 hsz. lejjebb) problémájához nagyon hasonlóba botlottam én is.

Mi a megoldás arra, hogy

  1. az elkövető kilétét felfedjék
  2. megbüntessék
  3. többet ne csinálja ezt.

A szakszerű válasz(oka)t nem felejtem el megköszönni.

cirilla # 2015.01.10. 08:36

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem az lenne, hogy mit tehetek akkor, ha megbízott könyvelője voltam egy cégnek amit már 6 éve nem könyvelek, mert a régi tulajdonos eladta. Akkor adtam át az új könyvelőnek. A problémám az, hogy ez az új cég az én személyes mobiltelefonom számával hirdeti szervíz-szolgáltatását az interneten. Felvettem a kapcsolatot telefonon is és írásban is a cég ügyvezetőjével, aki megígérte hogy leveszik onnan. Ez a mai napig nem történt meg. Van, hogy minden nap van egy-két hívás ügyfelek részéről, akik keresik a céget az én mobilomon, ha szerencsém van akkor egy pár hétig nem "keresnek". Kezd nagyon idegesíteni ennyi idő után.....
Arról nem beszélve, hogy őket nem érik így el, engem pedig "zaklatnak".

Skorz88 # 2015.02.19. 12:57

Tisztlet Szakértő Urak/Hölgyek!

Egy személyes profil feltörésének problémájával fordulok önökhöz. Egy magánszemély facebook fiókját törte fel egy jelenleg a honvédség állományában tanulmányokat folytató barátja. Állítása szerint a katonaságon tanuló informatikusok (akik ebben segítettek neki) joggal megtehetik ezt. A feltört fiók birtokosa semmilyen bűncselekményt, vagy szabálysértést soha nem követett el, a törvénnyel nem volt még összeütközése. Arról szeretnék információt kapni, hogy valóban megtehetik-e ezt a fent említett személyek büntetőjogi felelősségre vonás nélkül.

Válaszaikat előre is köszönöm!

Tisztelettel
Skorz88