Internetes apróhirdetés - átverés!


Attila_ # 2019.11.23. 08:34

Köszönöm a válaszokat.
Akkor kikeli fizetni? megfognak levélben, keresni és behajtani? Kiderítik a pontos címem és adataim? a bankkártyám adatait ismerik, a bank kiadja az adataimat?

drbjozsef # 2019.11.22. 16:55

A hozzásférést letiltani, de a szerződés szerinti pénzt beszedni nem túl etikus, de mérget mernék rá venni, hogy az ÁSZF-ben benne van simán. Ezek erre utaznak általában. Eldobható emailcím, virtulás egyszer használatos netes kártya fizetni.

Attila_ # 2019.11.22. 08:05

Kedves ügyvédek!

Használtam egy külföldi internetes oldalt, ahol kártyás előfizetéssel lehet regisztrálni és havonta vonják a havi díjakat automatikusan. A kártyám lejárt, a levonás nem tudott teljesülni.....ezzel egy időben a hozzáférést is azonnal letiltották. Nem volt már nekem hasznos és ezért nem foglalkoztam ezzel....ez kb fél éve történt.
A napokban kaptam egy magyar behajtócégtől egy emailt, hogy követelnek tőlem 18e forintot plusz 6e ft késedelmi díjat és büntetést, mert az ÁSZF ben benne van, hogy ameddig nem mondom vissza az előfizetést él a szerződésünk.
Ezek szerint a szerződésünk él, hozzáférésem nincs, akkor mégis milyen alapon kérik? Segítséget kérnék mi a teendőm: fizessek? reklamáljak? hagyjam annyiban?
(megjegyzés a nevemet csak a kártyaadatokból ismerik,sem a címem és egyéb adataimat nem adtam meg)

Akos27 # 2019.11.18. 17:18

Kedves Szakértők!
Jófogáson hírdettem egy objektívemet (100ft körüli érték) az eggyik érdeklődöm kérte, hogy jelentkezzek neki e-mailen. Ott megbeszéltük a dolgokat, majd "elutalta" az összeget nekem "paypal"on, vagyis kaptam egy teljesen ál "services@paypal,com" email címről értsesítést, hogy az összeget a rendszerük megkapta,ami abszolút hivatalosan formájú volt. Az objektívet elküldtem Franciaországba (Párizs), azóta kiderült, hogy ez csalás, mert felhívtam a paypal központot. Tudom a telefonszámát, lackímét és nevét az illetőnek akinek küldtem.
Érdemes-e ebben az esetben feljelentést tenni?

Immaculata # 2019.10.16. 02:38

Nem pattintanak le, az ilyen üzletszerű csalást csírájában kell elfojtani.

Peti007 # 2019.10.15. 20:01

Kedves jogban járatos Hozzáértők!
Gondolom már tipikusnak mondható apróhirdetési csalással vertek át. Egy facebookon hirdetett terméket szerettem volna venni (7000Ft+1100Ft posta), telefonos egyeztetés után elutaltam az összeget, de utána se termék se kontakt...
Az ember (kb 20 körüli srác) nevére szólt a bankszámla, tehát név és számlaszám van és egy telefonszám amin nem tudom elérni. Mit lehet kezdeni vele, bosszant, kis lecke ráférne.. gondolom rajtam kívül még néhány embert becsapott. Kinyomtattam amit lehetett, gondolom rendőrség, de gondolom lepattintanak. Valaki tudna tanácsolni valamit?
Köszönöm!

Imrehajcsi # 2019.07.05. 15:48

Tisztelt József, és további szakértők!

A helyzet fokozódik, 3 hete nem fizet az ürge, rendőrség is hívta, akinek 2 hete ígérte, hogy még azon a héten utal... Rendőrség 2. megkeresésére sem reagál a tag, nem esik abszolút kétségbe tőlük.. Szakadt a cérna és felhívtuk, mire teljesen lekezelő nagyarc stílusban lerázott bennünket, hogy majd a héten utal, és különben is neki ez "nem tétel". Jeleztem neki, hogy a városi közintézmények nagyon várják a támogatást...és hogy ebből baj lesz,, semmi továbblépés az ügyben, az ember nem utal, szerdán elkérte a bankszámlaszámom, mire megadtam, mert attól tartottam, hogy majd arra fogja, hogy nem utal, mert postán kértem, hogy fizesse be. Elkérte a számlaszámom és most félünk,. mert még a végén kiderül, hogy egy számlával visszaélő csalóval van dolgunk, hiszen azóta sem utalt, 2 számlát is megadtunk neki, semmi... Ezt még azzal fejeli meg, hogy közösségi portálon mint egy szellemi fogyatékos, gyermeteg posztokat oszt meg, miközben arra hivatkozik, hogy fontosabb dolgai vannak az utalásnál most... Eléggé fent van már nálunk a pumpa.. Attól félünk, hogy a számlaszámunk tudatában belekever bosszúból bennünket valami piszkos ügybe.. Ezért eldöntöttük, hogy új számlaszámot fogunk kérni/nyitni a bankunknál.. Fel nem tudjuk fogni, mit akar ez az ember tőlünk, de jövő héten bírósági napon indítjuk a pert, mert ezzel a számlaszám dolgával már tényleg kíváncsiak vagyunk mit akar tőlük ez az ember. Azt viszont nem tudjuk, egy ilyen per kb. mennyi időbe telik, és mennyi a költsége, amit amúgy majd neki kell a végén fizetnie, hiszen a rendőr is tanúsíthatja, hogy azt ígérte, utal.(hetek óta.) Utolsó ígérete hogy a héten utal, ma még egyik számlán sincs pénz tőle, és mindjárt zárnak a bankfiókok... Jelenleg itt tart a sztori. Tetejébe burkoltan fenyegetőzik a fb-os posztjaival, amit persze nem lehet rábizonyítani, hiszen úgyis letagadja, továbbá nagy kedvence még az órával való fenyegetőzés, ami már olyan elcsépelt, hogy unjuk. Mintha direkt szeretne bíróságra járni az ürge...

MortalKombat # 2019.06.19. 11:53

tisztel dr. B. József

nagyon szépen köszönöm hogy válaszolt nekem a másik fórumon

MortalKombat # 2019.06.19. 08:58

tisztel dr. B. József

tudna nekem is valami tanácsot adni? Úgy emléxem, hogy a múltkor Ön válaszolt a problémámra, ami most tovább bonyolódott.

Büntetőjog / Egy rendőr kipécézett magának

Kérném a szíves segítségét, szíves válaszát

drbjozsef # 2019.06.18. 09:37

Hajrá.

De akkor mi a fenének kérdezel?

Imrehajcsi # 2019.06.18. 08:31

Tisztelt József!

Nem fogom benyelni! Már csak azért sem, mert nem kell a pénze, a csomagomat nem nagyon úgy fest, hogy nem kapom vissza, ami még az enyém, hisz nem fizette ki! Felajánlottam neki nem egyszer nem kétszer, hogy nincs baj, adja vissza a terméket, s felejtsük el egymást! Vérlázító, hogy közben indonéziai körutazásra készül! Nem érdekel ki ez az ember, és a vagyona ,státusza, autója értéke sem érdekel! Adja vissza ami az enyém. Ez így számomra egy lopás kategória! Amúgy meg, ha mindenki így áll hozzá, hogy "nyelje be", az ilyen tagok gondtalanul garázdálkodhatnak! Ennél felháborítóbb dolog nem sok van.

A helyzet egyébként azért egyedi, és felháborító, mert az illető nem tudja kit vert át, de ha a környezete megtudja, szégyenében elássa magát a tag... már csak ezért is megéri példát statuálni, és leadni a Police-nál... A befolyt összeg egy része jótékonysági csomagra ment volna, amit persze még nem tud az illető, de direkt nem tudattam vele eddig, mert úgy is csak az lenne a reakció, h. most találtam ki stb.. Továbbá én ezzel az emberrel többet semminemű kommunikációt nem vagyok hajlandó eszközölni, 2 hetet kapott tőlem, hogy visszajuttassa a csomagot, vagy fizessen, ha nem tesz eleget, rendőrség lesz.

drbjozsef # 2019.06.17. 17:11

Imrehajcsi,

A rendőrség el fog hajtani. Ez nem bűncselekmény.

Ez polgári jogi vita. Nem fizetett egy termékért.

Ha ismered a nevét, címét, küldethetsz neki elsőre egy tértis levélben egy fizetési felszólítást, határidővel, aztán ha az lejárt, egy fizetési meghagyást kibocsáttathatsz vele egy közjegyzőnél.

Persze, ragaszkodhatsz egy feljelentéshez, lehet az eset csalás bűntette, de csak akkor, ha bizonyítani tudod, hogy soha nem is akart érte fizetni. Ezt azért nem olyan egyszerű, bár az, hogy nem válaszol, nem reagál, elég beszédes.

Amúgy meg vagy ne csinálj ilyen hülyeséget, hogy fizetés nélkül küldözgetsz csomagokat, vagy ha mégis így teszel, és átvernek, akkor nyeljed be.

Imrehajcsi # 2019.06.17. 14:47

JA, és még annyit hozzátennék, hogy azért vagyok vele nagyon óvatos, mert valami csapdát érzek, mintha arra játszana, hogy elmenjek a lakhelyére, vagy elkezdjem pocskondiázni, akár interneten, akár személyesen, hogy ezáltal jól belerángathasson egy finom kis kártérítési perbe..Természetesen ezeket nem tenném meg felé, mivel nem ma jöttem le a fáról, de tudjuk, hogy rengeteg ilyen eset van.

Imrehajcsi # 2019.06.17. 14:27

Tisztelt Szakértők!

Sajnos én is belefutottam, jóhiszeműség miatt, online piacteres átverésbe. Csak, mint eladó...A termékemet úgy ajánlottam eladásra, hogy mindent állok előlegbe, postakltsg, stb. És, amennyiben elégedett a vevő a csomag tartalmával, visszautalja nekem az árát+postadíjat..Kétszer sikerült üzletet kötnöm, és nagyon meg voltak elégedve, múlt héten azonban-és már őszintén szólva számítottam is rá- megérkezett az emberem... Teljesen korrekten állítottam neki össze a csomagot, és mindvégig -bár szűkszavú, - de normális hangnemben zajlott a párbeszéd, írásban. Telefonon sosem beszéltem vele, és utólag kicsit furcsálltam is, hogy nagyon erőltette, h. adjam meg a számom, címem... Előre felajánlottam neki. hogy amennyiben elégedetlen a csomaggal, küldje vissza, vagy érte megyek, és elhozom , vagyis ebbe neki nulla kockázata volt. Nos, a csomag csütörtök reggel óta odaért, mert látom a nyomkövetőn, hogy átvette! Azóta az online piactéren, mindennemű kérdésemre nem hajlandó egy szót sem válaszolni, de lebukik mindig, mert jelzi a rendszer, hogy olvasta... A pumpa akkor ment fel, amikor szombati napon megtaláltam az illetőt közösségi portálon, ahol majdnem egy időben az üzenetemmel(amit a piactéren küldtem, és le van mentve az egész beszélgetés), távol-keleti egzotikus körutazást emleget, mint közeli célt, valamint kisállataival szelfiz, és korábbi posztjaiban a jótékonyság szobraként tünteti fel magát.. Itt szakadt a cérna, és felszólítottam piactéren, küldje vissza a csomagot, vagy utalja a pénzt. Mai nappal ugyanaz a helyzet, olvas, de semmi válasz. Megmondom őszintén, a jogi fórum helyett a rendőrségnek akartam írni, de gondoltam adok neki még egy utolsó esélyt. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen esetekben mehetek egyből a rendőrségre, vagy fizetési felszólítást kell postáznom felé? Nem egy nagy összegről van szó, de az elvek miatt, és, hogy ezt mással ne játszhassa el a jövőben, mindenképp megér egy kört a police-nál. A lakhelyét direkt nem keresem fel, mert attól tartok, rám hívná a rendőröket, hogy zaklatom... Nem kell a pénze, nem érdekel a vagyona, és maga az ember sem érdekel, a jogos tulajdonomat, a csomagot szeretném visszakapni, amit nem ajándékba küldtem neki, és azóta 4 érdeklődő is elvitte volna a terméket. Félek, hogy azért hallgat, mert kukázta a csomagot.

l_shepherd # 2011.08.08. 18:41

Tisztelt hozzáértők!

Segítséget szeretnék kérni! Milyen lehetőségeim vannak?

Egy internetes hirdetési oldalon (expressz) találtam egy videokártyát, dobozában, tartozékával, fényképekkel ellátva. Felvettem a kapcsolatot az eladóval, tisztáztuk miről is van szó és megbeszéltük, hogy postai utánvéttel küldi. A csomag jött, kifizettem/átvettem (13000Ft+posta=15500) azonnal felbontottam, de a hirdetésben és a megbeszéltekben szereplő videokártya helyett egy régi értéktelen (típusban, csatolófelületben sem azonos) szó szerint lom volt becsavarva újságpapírokba és egy cipősdobozba belerakva.

A postás még nem járt messze, utánamentem és megkérdeztem, hogy ilyenkor mi van. Azt mondta ő nem tud semmit sem tenni, én kifizetem aláírom ő átadja a csomagot és ennyi. Nincs olyan, hogy előtte kinyitom...
(Megkérdeztem a postát és ott is ugyanezt mondták.)

Azt javasolták, hogy vegyem fel a kapcsolatot az eladóval és ha nem sikerül megállapodni akkor jelentsem fel. Az expressz is ezt írja.

Felvettem a kapcsolatot, írtam neki, hogy ez nagyon nem jó, biztos elkeverte a csomagot!
Ő egyből megsértődött, azt mondta, hogy csőbe akarom húzni és felháborító, ő azt küldte ami a hirdetésben volt..... ne zaklassam... Küldjem vissza a hirdetésben szereplő kártyát és akkor talán visszaadja a pénzt.

Írtam még neki, hogy ha nem tudjuk lerendezni egymás között a dolgot akkor fel kell, hogy jelentsem...

Erre talán puhult egy kicsit és azt mondta utánanéz nem-e netalántán elkeveredett...

Én gyanítom ennél tovább nem fogunk jutni...

Amim van:
A felbontott csomag a tartalmával. A postai kísérőokirat.
A lementett expresszes oldal a hirdetésével.
A hirdetés-azonosító.
A e-mail levélváltások.

kakukktojas # 2010.10.19. 07:49

Kedves Fórumozók!

Nézegettem cégek internetes oldalait, és érdekes módon legtöbbször csak telefonszám és mailcímet adnak meg.
EU-s szabályok szerint - tudtommal -, szükséges a cégjegyzékszámot és minden elérhetőséget megadni. Nálunk nem?
Vagy igen, csak senki nem érzi magára nézve kötelező érvényűnek?

Választ köszönöm!

babi53 # 2010.10.18. 09:47

Tisztelt Jogászok!
A panaszom a következő: 2010. febr. 27-én feladtam egy albérlet hirdetést, édesanyám nevében az ingatlandepo. com weboldalon, mivel ingyenes hirdetési lehetőséget kináltak. A hirdetést 1 hónapon belül töröltem, majd egy második hirdetést is feladtam, 2010. jun. 1-én, amit jul. 21-én törölni szerettem volna, de nem engedte a rendszer. Ekkor írtam az említett cég weboldalának levelezési felületére, mire visszajött egy levél, hogy kiszámláztak 21420 Ft.-ot. Nagyon felháborodtam, kértem őket azonnal a hirdetésem törlésére, mire azt írták, csak akkor tudják törölni a hirdetést, ha átutalom a pénzt. Több ízben kértem őket a regisztrációm és a hirdetésem törlésére, tértivevényes levélben is, de a mai napig semmi sem történt, és már a 3. fizetési felszólításon is tul vagyok, ami most több mint 24000 Ft.
A kérdésem, hogy létrejön-e ugy a szerződés a weboldalon, hogy semmi nemű visszajelzés nem jön a cégtől az email címemre? Nem tájékoztattak, hogy a 2. hirdetés már nem ingyenes, és a hirdetési dijakat sem közölték. Amikor regisztráltam magam, még nem volt a hirdetési tarifa és az Általános szerződési feltételek sem az oldalon. Most időközben ezek már felkerültek a honlapra. Nem lehet őket se telefonon, sem email-ben elérni, hiába kértem az elérhetőségüket, csak a webes felületen lehet velük levelezni. Több izben is hirdettem már ingyenesen különböző oldalakon, de így még sosem jártam. Amikor egy hónap után szóltam, hogy töröljék a hirdetésem, akkor is több hónapot kiszámláztak előre, és ami most a weboldalukon van, az az, hogy minimum fél évig kell hirdetni. Miért nem azonnal küldték akkor a számlát, amikor a hirdetést feladtam? Miért akkor csak amikor szóltam, hogy vegyék le a hirdetést? Egy albérlet hirdetésnél nonszensz a fél éves hirdetés, még egy hónap is sok, mivel egy jó albérlet napok alatt gazdára talál.
A kérdésem az, hogy most mit tehetnék, mert fizetni nem akarok nekik, viszont félek, hogy nehogy behajtásra kerüljön a dolog, főleg, hogy olyan levelezési cím van részünkről feléjük megadva, ahol nem is lakunk, igy nem tudjuk a tértivevényes leveleket átvenni, (bár tudom ez átvettnek minősül) és igy ha véletlenül a behajtásról értesitenének, akkor sem tudunk reklamálni. A fogyasztóvédelmi hivatalt már megkerestem, de ők csak azt mondták, hogy megpróbálnak közvetíteni köztem és az érintett cég között, de én azt szeretném, ha végleg békén hagynának. Tegyek rendőrségi feljelentést, vagy jogilag korrekt ez a magatartás? Visszakereshető az, hogy amikor regisztráltam magam az oldalon az általános szerződési feltételek még nem is voltak a weboldalon, most meg csak úgy odakerültek? Sajnos látom, hogy a GVH nem ítélte el őket.
Várom megtisztelő válaszukat, hogy mitévő legyek.

mohito # 2010.06.20. 19:18

hasonló átveréssel van gondom nekem is, amibe sajnos én is csúnyán belefolytam.

16 éves vagyok, azaz kiskorú, és átvertek.
Gondolom már többen láttatok az interneten olyan hirdetéseket, amely azt hirdeti, hogy gyorsan, és könnyen interneten pénzt lehet keresni.
Nos, voltam olyan naív, és jelentkeztem egy ilyenre.
Mint hamar kiderült „belépési díjas“, ami 600 ft-ot jelentett, erről csak akkor szereztem tudomást mikor küldött az illető egy úgynevezett „tájékoztatást“ bankszámlaszámmal, és egyebekkel. Goondoltam nem nagy pénz, ki lehet próbálni.
Amint ezt megtettem a „beszervezőm“ küldött még 3 dokumentumot amelyben le volt írva a munka lényege, amiben én annyit láttam, hogy valamiféle szolgáltatást kell hirdetni, de erről a szolgáltatásról konkrét dolgot sehol sem írtak. Így mint minden más ember elkezdtem hirdetni én is, hátha lesz valami.
Jelentkezők voltak is, 1–2 ember, akiknek elküldtem a tájékoztató dokumentumot a lényeges átszerkesztésekkel egy-két változtatással, amit előírt az „útmutató“.
A nap végén, mikor már visszajelzéseket kaptam, hogy kérik a csomagot, akkor komolyabban is átolvastam azt a 3 dokumentumot, felkerestem pár hozzá értő embert, akik felvilágosítottak a szomorú tényről: ez egy piramisjáték.
Amint erre rájöttem egy email is érkezett, amiben tájékoztattak róla, hogy eljárás indult ellenem.

Egyébként a bankszámlaszám hibás amit átírtam, mert még a bankszámla nyitásra is egy csalás vett rá, de ez egy másik történet, ez csupán annyiban tartozik ide, hogy én egy fityinget nem látok ebből.

Segítséget kérek! Mit lehet most tenni?

exxe # 2010.06.18. 13:46

a lakcím/tartózkodási hely ismerete nélkül van lehetőség fizetési meghagyásra? (csak a nevét és számlaszámát ismerem)

Pjotr # 2010.06.17. 19:05

Vagy feljelented csalásért vagy marad a fizetési meghagyás.

exxe # 2010.06.15. 16:02

üdv!

Egy neves apróhirdetési portálon döltem be egy csalónak. Elég meggyőző volt így minden óva intés ellenére előre utaltam. Ezután ő elvileg feladta a csomagot ami sajnos azóta sem érkezett meg. A csalónak meg van a neve és számlaszáma ahova utaltam, 36ezer FT ról van szó ezenkívűl meg van a teljes levelezésünk és maga a hirdetés is kinyomtatva.

Mindenképpen szeretném feljelenteni mivel egy felszólításomra sem reagált és szeretném visszakapni a pénzem.

A kérdésem h h tudom ezt meg tenni, milyen papírok/bizonyítékok kellenek hozzá.

Esetleg itt is egy a korábbi fórum hozzászólásokban említett fizetési meghagyásra van szükség?

Szerintetek mire számíthatok?

Elnézést a sok kérdésért és minden választ előre is köszönök!