BSA - felháborító!!!


Tepedt # 2007.11.16. 11:49

Persze a kávé nincs kizárva. Közben bele nézegetnek a szofverek papírjaiba felveszik a jegyzőkönyvet elbeszélgetnek veled aztán meg majd jön a csekk :)

defreg # 2007.11.16. 11:37

Miért ne kávézhatnának? Elképzelhető szerintem.

Tepedt # 2007.11.16. 11:01

Valamiért mégis mennek a furgonok és nem hiszem, hogy kávézni akarnak...

Sasfioka # 2007.11.09. 15:05

A gatyát - ebben a topicban is elmondom - nem kell felkötni senkinek. A BSA nem hatóság, hivatal, vagy akárcsak legálisan működő szervezet. Egy olyan senki, akinek semmi joga nincs. Igen, jól mondtad, meglátogatja a cégeket. Kb. mint egy "hirdetésszervező". Vagy porszívóügynök. Ha kíváncsi rá a cégvezető, meghívja egy kávéra, és elbeszélgetnek a szoftverekről. DE SEMMIRE SEM KÖTELEZHETŐ A CÉG, AKIT MEGLÁTOGAT. Ha akarja páros lábbal rúgja ki. Sőt, ha olyan kedve van, akkor a küszöbről fordítja vissza, és köszöni meg a látogatást.

Ne sz..rassuk be az embereket! Semmi értelme "pánikot kelteni".

SF

szota # 2007.11.09. 14:59

minden évvégén a BSA kipostáz találomra egy csomó cégnek egy irgum-burgum levelet melyben a szoftver-nyilvántartásukra kiváncsi (persze mindenféle dörgedelemmel kisérve). A levélben (hogy-hogynem) fel van még tüntetve egy csomó másik cég is (kédés, hogy ez vajon jogszerű-e??) akiknek ugyanezt a levelet kiküldik. Ettől aztán jó sok cégvezető bepánikol és elkezt szoftvereket vásárolni.Elkölt több 100eFt vagy akár milliókat is a BSA meg nem megy. Küld még 2-3 levelet aztán annyi. Viszont a BSA-t alkotó nagy szoftvercégek meg jó nagy bevételt könyvelhetnek el. Mint rendszergazda vállalkozás találkoztunk már ilyennel nem is egyszer. megoldást bárkinek szívesen szolgáltatunk! :)


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

Tepedt # 2007.11.09. 13:41

Találtam egy témába vágó blogot ahol azt állítja a szerző, hogy a birtokában van egy lista amin 60 oldalnyi cím szerepel. Olyan cégek címei ezek amikhez a BSA hamarosan kilátogat tehát fel lehet kötni a gatyát :)
Azért arra kiv lennék honnan szerezte meg a blogger:

http://nagyito.blog.hu

és a lista:
http://fliiby.com/…qzy6e6w.html

Corry # 2007.11.09. 06:42

Arról, hogy mit is tehet a BSA, a PSZÁF közlemény korrekt felvilágosítást ad:

http://external.pszaf.hu/…meny/bsa.htm

Ez persze a pénzintézetekre vontakozik, de általánosítható a többi vállalkozásra is.

De ha már jogi fórumon járok megkérdezem, hogy a BSA oldalán található

http://www.bsa.org/…ap_minta.pdf

adatvédelmi szempontból nem aggályos véletlenül?

Az adatlap jobb felső fertályára gondolok, ahol a felhasználó nevét és profilját, valamint az email címét tárolom.
A kérdés itt két részre oszlik, tárolhatom -e egyáltalán én ezt házon belül (gondolom igen) és elküldhetem -e ezt a lapot, mint szoftverleltárt a BSA -nak? (Gondolom nem, persze nincs is szándékomban)

Tepedt # 2007.11.08. 11:01

Hát a honlapjukon csak a 2005től kezdődő kampányról van info :(

Tokmány # 2007.11.08. 09:19

Én is olvastam erről, és láttam a furgonokat is. Nem hallottam halálsikolyokat, szóval nem az illegális softwereket birtkolókat vitték el. Mindenesetre ez úgy van, ahogy pityuka írta. Sok cég, kivéve amelyek designnal foglalkoznak nem fognak soft csomagokat venni, mivel nem éri meg. Megvesznek egy csomagot, majd annak tartalmát minden benti gépre telepítenek. Ez így megy, nem kell csodálkozni, ha ólcsóbbak lennének a softwerek sokkal többen vennének legálisan. Ami pedig a warezt illetti, az más tészta, sokan filmeket töltögetnek mert egy hónapban mondjuk csak egyszer tudnak moziba menni, vagy nincs olyan adójuk amin nézhetnék a kedvenc sorozataikat. Persze ez sok milliós kiesés, de azért abba is gondoljunk bele, hogy a reklámokkal, bannerekkel, egyéb felhasználási módokkal sokkal több pénz is jön. A Bsa ezeket a warezolásokat illegális letöltéseket akarják megakadályozni, csak nem mindegy hogy hogyan.

Tepedt # 2007.11.08. 09:11

Nemrég olvastam valahol, hogy lesz most valami kampány amikoris a büntetések előrehelyezése helyett a tájékoztatást tűzte ki célul a BSA és ennek érdekében mindent meg fog tenni. Amit én eddig érzékeltem az egészből az annyi volt, hogy láttam pár BSA-s furgont a városban.

pityuka3d # 2007.11.07. 23:24

Nekem az a bajom, hogy nem tudom mit tehetnek, mert elég sokmindent lehet olvasni ebben a témában. De azt az elején is tudtam, hogy semmit nem küldök nekik. kivel a levél simán jön semmi ellenőrzési metódust nem használtak, ezért egyszerűen nem kaptam tőlük semmit. Én nagyon szívesen fellépek ellenük ha tud valaki valamit arról hogy hogyan, nincs félnivalóm minden progi tiszta a cégben. De ha még lenne is warez progim az nem azt jelenti hogy ha pénzt kellett volna érte adnom akkor megtettem volna.
Pl. egy építőipari cég nem fog kifizetni 670.000-et egy adobe csomagért, még akkor sem ha saját maga barkácsolja össze azt a rengeteg max 2 db honlapját. De akkor is "könyörgök akasszuk fel" elvet használva minden Magyar cég bűnöző és kezeljük is úgy őket.
De ha mondjuk időpont egyeztetés után jönnek ki mondván "segíteni szeretnénk a cég software parkjának kifehérítésében" akkor a lefoglalt időmet leszámlázom és fizessék ki hogy velük foglalkoztam és nem a cégem ügymenetével.

Egyjogász # 2007.11.07. 12:39

Bocs, pontosan w3.bsa.org/hungary

Egyjogász # 2007.11.07. 12:37

Akit részletesebben érdekel a BSA tevékenysége, szervezete, jogai
nézze meg a w3.bsa.org honlapot.

Egyébként a honlapon is az érintett cégek "meglátogatásáról" beszélnek, szó sincs arról, hogy a bsa-nak hatósági vagy nyomozati jogköre lenne.

Tepedt # 2007.11.07. 10:36

Te jogász vagy egyénként?

Egyjogász # 2007.11.07. 10:16

Végigolvastam az APEH-BSA megállapodást, véleményem szerint ez a BSA részére semmifajta hatósági, ellenőrzési jogkört nem keletkeztet (a magyar jogszabályok szerint nem is keletkeztethet).

Van benne egy olyon passzus, hogy kb. a BSA tájékoztatja az APEH-et a tudomására jutott jogsértésekről.

Ezt viszont bárki, bármifajta megállapodás nélkül is megteheti, viszont nem tudom mennyire jogszerű, ha a BSA a bepanaszolni szándékozott felet fenyegeti az APEH-hel.

Ha tud jogsértésről, jelentse be az illetékes hatóságnak, de ne fenyegetőzzön.

Rikki # 2007.11.07. 09:05

Hát az engem is, amúgy nem hiszem, hogy nagyon ország specifikus lenne a dolog. De ki tudja, manapság?

Schaf # 2007.11.06. 13:48

Bár már több potálon feszegettük a kérdést de érdekes a BSA fenyegető levele is.

Minimum megtévesztésre alkalmas...

Ugyanis:
1999.évi LXXVI. törvény 16§(7) bekezdésére hivatkozik, mely szerint:
...a felhasználó köteles a szerzőt, vagy jogutódját [...] a felhasználás módjáról és mértékéről tájékoztatni.

Nos... tehát ha a Microsoft megkérdezi, hogy milyen Microsoft termékeket használok, akkor neki köteles vagyok válaszolni, hogy milyen MICROSOFT termékeket használok.
De nem kérheti tőlem az egyéb szoftverfejlesztők termékeiről az adatokat.

Azonban a BSA csak "tagvállalatoknak" említi az általa talán képviselt cégeket, azonban nem sorolja fel. Ergo igazából amennyiben a levelet komolyan is veszem, fogalmam nem kell hogy legyen, hogy mit kell bevaljak.
Az APEH-kel történő fenyegetőzés pedig szerintem vérlázító... Ezt is csak ebben az országban lehet megtenni.

Érdekelne az adatvédelmi biztos véleménye is. ;)

Rikki # 2007.11.06. 13:42

Ez az egész már kezd maffia szagú lenni. Lassan belép a KGB is.

Tepedt # 2007.11.06. 13:33

Amilyen jogszabályokra vonatkoznak azokat majd a jövőben valamikor el lehet olvasni a honlapon :)

Schaf # 2007.11.06. 13:28

Itt olvasható a teljes megállapodás szövege az APEH és a BSA között:

http://www.euroastra.info/node/121

Több, mint vicces, ahogy egy jogi személyiséggel nem rendelkező ügynökség adatokat próbál szerezni cégektől.
Ráadásul az általuk levelekben hivatkozott anyagok zöme nem is elérhető a nemzetközi honlapjukon.

;)

Rikki # 2007.11.06. 13:23

Ha ez egy taktika, hogy direkte nem tájékoztattják az embereket, akkor az egy elég szemét dolog. Mi másért lenne az információ visszatartás. Kéne ide, egy szakember.

Tepedt # 2007.11.06. 13:19

A szankcionálás helyett előbb inkább a megfelelő tájékoztatsára kellene helyezni a hangsúlyt!

Rikki # 2007.11.06. 12:56

pityuka3d 2007.10.28. 21:16

Elvileg semmit nem tehetnek. Az a gond, hogy már egyre több semmilyen szervezet hiszi azt, hogy joga van mindenhez. A minap olvastam, hogy már komplett céges listákat árulnak a népek, ami tartalmazza cégek adatait, cím, telefon stb. Na de ez off volt.

Rikki # 2007.11.06. 12:25

Nekem nem, de egy ismerősömnek lefoglalták a komplett sz. gépét, elvileg csak a vinyót vihetik el, de ez nem akadályozta meg őket, hogy a komplett gépet lefoglalják. Néhány hónap múlva persze visszakapta, de teljesen tisztán. Letörőltek mindent a vinyóról ami csak mozditható volt. Az nem derült ki, hogy ki dobta fel, de lenne egy két ötletem. Szóval csak feljelentésre mennek magánszemélyekhez. Bár ki tudja, hogy ez hogy fog alakulni a közeljövőben.

Dr.Attika # 2007.11.06. 12:21

Hogyne lehetne lépést tenni. Mindenki "beszart" és mivel talán van "vaj a füle mögött" lapított, mint "bizonyos a fűben". Ennyit kellene tisztázni, hogy milyen jogalapon jogi személy a BSA Hungary. Itt olvashattuk, hogy cégek minden előzetes ellenőrzés nélkül jelentéseket küldenek. Ezáltal persze