BSA - felháborító!!!


Pjotr # 2006.05.03. 09:28

Cesa filmet nem tölthetsz le illegális forrásból az internetről.
Ha van matrica a dvd-n amire írtad, akkor sem, zenét is csak úgy írhatsz cd-re ha azokat nem tárolod a winyódon egy pillanatig sem, mert az már szintén nem törvényes akció.
A 24 órás dolog sem létezik, valamikor egy illegális oldalt üzemeltető kitalálta és azóta irogatják ki az oldalakra.
A cd készítésének dátumát ezért nem is veszik figyelembe, hiszen ha illegális forrásból jött akkor nem lehet ott.
Ha van nálad egy filmel meg progival teli winyó, akkor bizonyítanod kell, hogy az nem a tiéd, nem is tudtad mi van rajta.
Ha már bent van a gépedben, akkor bukta van.

Pjotr # 2006.05.03. 09:33

Rejtegetett discman, ne haragudj de aki ilyet csinált, annak érdemes lenne pszhilógushoz mennie az üldözési mániája miatt.
Normális ember nem rejtegetett semmit...:))))
Mégis mitől félsz le fog rád csapni a kommandó?
Ilyen hülyeséget, de legalább vicces....
Telsiar ha a program license megengedi, hogy okatási, tanulási céllal használd, vagy jogtiszta mert pl. egy legális 15 napos demo, akkor semmi gond nincs.
De ha elkapnak (amire nem nagyon van esély, mert ritkán megy ki a csendőrség házkutatni diákokhoz, akik egyébként semmi illegáliisat nem tesznek...) és fent vana gépeden pár több millás CAD program, akkor hiába mondod, hogy te csak tanulod.... az már más kérdés, hogy a szoftvercég indít-e ellebned ilyen esetben is kártérítési pert.

pityuka3d # 2007.10.28. 20:16

Nekem egy olyan esetem van éppen, hogy kaptam egy levelet miszerint szolgáltassam be a software nyilvántartásomat.
Mivel hogy nem ajánlott levélbe jött nem igazán foglalkoztam vele. Aztán felhívtak és montam nekik, hogy ha ehez van joguk akkor természetesen szívesen beadom a kért adatokat, de hivatalos formában kérjék (minimum pecsételt, aláírt és ajánlott levélben) nem pedig egy fénymásolt papírlapon, ezt a hölgy rögzítette is.
Most pedig kaptam tőlök egy levelet amiben már burkoltan megfenyegettek, hogy jönnek ha nem adom be a nyilvántartst és hivatkoztak az APEH-el kötött megállapodásukra.
Fel vagyok háborodva, hogy egy BSA-nak mondott szervezet fenyegetőzhet és elvárja hogy olyan felszólításnak tegyek eleget ami mágcsak nem is hivatalos.
Külön megjegyzem hogy a cégem gépein használt programok mind legálisak vagy ingyenesek. Külön bosszant hogy pl. a Microfs rendszert szinte 3 havonta újra kell rakni de csak 3* lehet telepíteni utánna telefonon kell új engedély kéri tőlük.
A kérdésem az, hogy mit tudnak csinálni ha mégsem adom le a kért okmányokat.
Egy ismerősöm leadta és visszadobták neki azzal, hogy csak a saját BSA-s nyilvántartási adatlapot fogadják el.

Lyonee # 2007.10.28. 20:33

http://mark.hu/…yuttmukodik/
Ne küldj semmit, ne engedd be őket!
Nincs joguk ahhoz, hogy bármit is követeljenek tőled!

Dr.Attika # 2007.10.29. 11:25

Jogiszemély ez a BSA Hungary ? Nem találtam nyomát egy nyilvántartásban sem. Ha nem jogi személy hogyan köt munkaszerződést, hogyan rendel meg plakátokat , hogyan fizet telefon, posta költséget, hogyan fizet adót pláne hogyan köt megállapodást az APEH-al? Tud valaki válaszolni?

vjp1978 # 2007.11.06. 08:28

A mi cégünknek is küldött a BSA egy fenyegető hangvételű levelet. Én azzal sem vagyok teljesen tisztába, hogy a BSA mint olyan, hogyan fenyegethet meg egy olyan magyarországi székhellyel rendelkező céget, azzal, hoy bepanaszol az APEH-nél, vagy durvább esetben revizót intéz el. Így első olvasatra a levél inkább maffia leszámolásnak hangzik.
Olyan kérdésem lenne, ehhez jobban értöktől, hogy milyen jogosultsága van a BSA-nak ill. nekem, nekünk, milyen kötelezettségünk van feléjük?
Mellesleg a lényeg az, hogy idén év elején beadtunk egy részletes szoftver-nyilvántartást, és ezt ismeretlen hibával MOST visszadobták, de semmi kérés esetleg felszólítás, egyből a lecsóba, fenyegetés. Kérdezem én hol élünk?

Dr.Attika # 2007.11.06. 09:09

Alant megfogalmazott kérdéseim figyelem felkeltőek voltak. A rendelkezésemre álló információk szerint semmilyen jogosultsága nincs Magyarországon. Nem jogképes, ami azt jelenti jogilag nem létezik. Azt sem értem, hogy önök milyen jogalap figyelembe vételével küldenek nekik bármilyen nyilvántartást, adatot? hogy szemléltessem: Én egy nők jogait védő amerikai szervezet magyarországi jogi képviselőjeként levelet küldenék Önöknek, hogy közöljék velem hány nőt foglalkoztatnak, azok adatait is közöljék. A foglalkoztatott nők esetében betartják e az esélyegyenlőség biztosítására hivatott jogszabályokat.
Válaszolna?

vjp1978 # 2007.11.06. 09:58

Nem tartom valószínűnek. Mondhatni még az a szerencs, hogy az adott szoftverhez tartozó PC előtt ülő emberkének a személyes adatait nem kell kiszolgáltatni.
Nem tudom, hogy lehet-e ezzel kapcsolatban bármilyen jogi lépést tenni. Igazság szerint nincs is, olyan jogász ismerősöm aki szellemi termékekkel kapcsolatosan tudna segíteni.

Tepedt # 2007.11.06. 10:15

Az, hogy milyen jogai vannak a BSA-nak nincsen fent a honlapjukon?

Dr.Attika # 2007.11.06. 10:16

Lehet jogi lépést tenni.

Tokmány # 2007.11.06. 10:20

Valóban hozzánk csak úgy nem törhetnek be, a rendőrség meg szerintem nem adhat ki nekik engedélyt erre.
Akkor ilyenkor mi újság van?

vjp1978 # 2007.11.06. 10:25

A BSA-ról

A Business Software Alliance (BSA) a biztonságos és jogtiszta digitális világ érdekében tevékenykedő, jelentős világszervezet.

A BSA a világ üzleti szoftver iparát képviseli a kormányok felé és a nemzetközi piacon. Tagjai a világ egyik leggyorsabban növekvő iparágának résztvevői.

A BSA feladata, hogy a fogyasztóknak a szoftvergazdálkodásról, a szerzői jogi védelemről, a kiberbiztonságról, a kereskedelemről, az e-kereskedelemről és az internettel kapcsolatos egyéb témakörökről adjon tájékoztatást.

Az 1988-ban megalapított BSA jelenleg több mint 60 országban képviselteti magát programjaival.

Röviden ennyi, ebből nem derül ki, hogy bármiféle joga lenne, ill. én, pontosabban mi kötelezve lennénk valamivel feléjük.
Milyen jogi lépéseket lehet tenni, ha valki fenyegető levelet kap?

Dr.Attika # 2007.11.06. 10:25

A honlapjukból az sem állapítható meg, hogy hol a székhelyük. Ez a fenyegetve levelező társulat Magyarországon nem létezik. Még azt is "megspórolta", hogy Magyarországon nyilvántartásba bejegyeztesse magát.

Tepedt # 2007.11.06. 10:39

A legdurvább az, hogy én már hallottam olyat, hogy valakinek irták, hogy kimennek hozzá aki ráadásul megánszemély volt!

Rikki # 2007.11.06. 10:46

Nem hiszem, hogy túl sok mindent lehetne tenni, különben már tettek volna ellenük lépéseket.
Ami pedig a magányszemélyekhez való kimenetelt illeti, ha van egy kedves szomszéd, vagy ismerős aki feljelent valakit azzal a BSA-nál, hogy illegális szoftvert használ, akkor kimennek kivizsgálni az ügyet, tehát mennek magánszemélyekhez is.

Tepedt # 2007.11.06. 12:11

Rikki ezzel kapcsolatban van valami személyes tapasztalatod esetleg?

Dr.Attika # 2007.11.06. 12:21

Hogyne lehetne lépést tenni. Mindenki "beszart" és mivel talán van "vaj a füle mögött" lapított, mint "bizonyos a fűben". Ennyit kellene tisztázni, hogy milyen jogalapon jogi személy a BSA Hungary. Itt olvashattuk, hogy cégek minden előzetes ellenőrzés nélkül jelentéseket küldenek. Ezáltal persze

Rikki # 2007.11.06. 12:25

Nekem nem, de egy ismerősömnek lefoglalták a komplett sz. gépét, elvileg csak a vinyót vihetik el, de ez nem akadályozta meg őket, hogy a komplett gépet lefoglalják. Néhány hónap múlva persze visszakapta, de teljesen tisztán. Letörőltek mindent a vinyóról ami csak mozditható volt. Az nem derült ki, hogy ki dobta fel, de lenne egy két ötletem. Szóval csak feljelentésre mennek magánszemélyekhez. Bár ki tudja, hogy ez hogy fog alakulni a közeljövőben.

Rikki # 2007.11.06. 12:56

pityuka3d 2007.10.28. 21:16

Elvileg semmit nem tehetnek. Az a gond, hogy már egyre több semmilyen szervezet hiszi azt, hogy joga van mindenhez. A minap olvastam, hogy már komplett céges listákat árulnak a népek, ami tartalmazza cégek adatait, cím, telefon stb. Na de ez off volt.

Tepedt # 2007.11.06. 13:19

A szankcionálás helyett előbb inkább a megfelelő tájékoztatsára kellene helyezni a hangsúlyt!

Rikki # 2007.11.06. 13:23

Ha ez egy taktika, hogy direkte nem tájékoztattják az embereket, akkor az egy elég szemét dolog. Mi másért lenne az információ visszatartás. Kéne ide, egy szakember.

Schaf # 2007.11.06. 13:28

Itt olvasható a teljes megállapodás szövege az APEH és a BSA között:

http://www.euroastra.info/node/121

Több, mint vicces, ahogy egy jogi személyiséggel nem rendelkező ügynökség adatokat próbál szerezni cégektől.
Ráadásul az általuk levelekben hivatkozott anyagok zöme nem is elérhető a nemzetközi honlapjukon.

;)

Tepedt # 2007.11.06. 13:33

Amilyen jogszabályokra vonatkoznak azokat majd a jövőben valamikor el lehet olvasni a honlapon :)

Rikki # 2007.11.06. 13:42

Ez az egész már kezd maffia szagú lenni. Lassan belép a KGB is.

Schaf # 2007.11.06. 13:48

Bár már több potálon feszegettük a kérdést de érdekes a BSA fenyegető levele is.

Minimum megtévesztésre alkalmas...

Ugyanis:
1999.évi LXXVI. törvény 16§(7) bekezdésére hivatkozik, mely szerint:
...a felhasználó köteles a szerzőt, vagy jogutódját [...] a felhasználás módjáról és mértékéről tájékoztatni.

Nos... tehát ha a Microsoft megkérdezi, hogy milyen Microsoft termékeket használok, akkor neki köteles vagyok válaszolni, hogy milyen MICROSOFT termékeket használok.
De nem kérheti tőlem az egyéb szoftverfejlesztők termékeiről az adatokat.

Azonban a BSA csak "tagvállalatoknak" említi az általa talán képviselt cégeket, azonban nem sorolja fel. Ergo igazából amennyiben a levelet komolyan is veszem, fogalmam nem kell hogy legyen, hogy mit kell bevaljak.
Az APEH-kel történő fenyegetőzés pedig szerintem vérlázító... Ezt is csak ebben az országban lehet megtenni.

Érdekelne az adatvédelmi biztos véleménye is. ;)