Szoftver


gergely # 2002.10.10. 15:24

Üdv. mindenkinek ,

Éppen egy mobil telefon szolgáltató irodájában jártam mikor a falon megláttam egy közlemény a simlockkal kacsolatban , mely szerint ezésez számu törvény szerint nem szabad a simlockot feloldani , mert az törvénybe ütközik .
Külföldön tudom , hogy ugy van , hogy egy bizonyos berendezés müködéséhez szükséges szoftver a készülék megvásárlásával a vevö tulajdonába megy át . Ilyen a këszülék müködéséhez szükséges szoftver például a számitogépek biosa , illetve operácios rendszere , a személygépkocsik elektronikájában lévö program ( chiptuning ....  )  és ugyancsak a mobil telefonokban található operácios rendszer . Tehát ezek nélkül NEM tud müködni a készülék , és ezért a készülék részeként tekintendö ! Ebben az esetben az én tulajdonomban lévö készülékkel ( és a müködéséhez szükséges szoftverrel ) azt tehetek amit szeretnék . Ez nem vonatkozik a kiegészítö szpotverekre mint pl. számitogép esetében szövegszerkesztö vagy táblázatkezelö programokre , mivel ezek nem feltétlenül szükségesek a készülék müködéséhez . Tehát magyarországon is minden következmény nélkül modosithatom az én tulajdonomban levö ilyen okvetlenül szükséges szoftvert , pl telefonom simlockját oldhatom ( tudom ,hogy a szolgáltato szerint nem , kérdés hogy mi a tényleges jogállás , és nem a bevett szokás )  ?
Nagyon kiváncsi vagyok a hivatalos erre vonatkozo jogokra !

üdv.

Béres-Deák Attila # 2002.10.10. 15:39

Szerintem igazad van, ugyanis ebben az esetben a szoftver alkatrésznek minősül, vagy is osztja a fődolog jogi sorsát. Ha a készülék a tulajdonodba került akkor a szoftver is így a tulajdonjogi triász szerint szabadon rendelkezhetssz vele. Az más kérdés, hogy a szerződésben lehet olyan feltétel, hogy nem buherálhatod meg. Ha mégis megteszed a szolgáltató kötelmi jogi igénnyel felléphet, ami maximum azzal jár, hogy visszaadod a készüléket, ő meg a vételárat.


attika

gergely # 2002.10.11. 09:37

A 300/C törvény van megemlitve . Elöfizetés esetén mely futamideje pl. 1 ill. 2 év , mely idö alatt az elöfizetö 'bérli' a készüléket még megérthetö , hogy nem modosithatok rajta , mivel nem az én tulajdonom , de ez Pre-paid csomagnál , ahol közvetlenül a tulajdonomba kerül , már nem él semmilyen joggal a szolgáltató a készüléket illetöen . Az emlitett törvény Számitátechnikai rendszerek/berendezések behatolásáról illetve azok modositásáról szól , ami szerintem abszolut nem fog ebben az esetben mivel a sajat tuladonomban levo keszülek rendszerebe hatolok be amelyre a szolgaltato mar semmilyen kihatassal nem bir ! Ugy értelmezem ezt , hogy a szolgáltató probál elriasztani , megfélemliteni , amennyiben a Simlockot oldom , nem érte el a célját és ugyanakkor nem tud tenni ellene semmit . Ez csupán egy elvi futtatás , kiváncsi vagyok nagyon a hivatalos oldalára , hogy jol látom-e a dolgot .

üdv.

Béres-Deák Attila # 2002.10.11. 10:40

Nem irtad, de valószínű, hogy a Btk.300/C §-ra gondolsz. A törvény ezen rendelkezéséhez fűzött magyarázat szerint sem értelmezhető, úgy a simlock feltörése, hogy beleillene ebbe a törvényi tényállásba.Ha módodban áll olvasdd el a magyarázatot! Érdekes.


attika