Fórum informatika régebbi elöl     új hozzászólás


Becsületsértés

pasasdebrecenbol # e-mail 2014.07.07. 10:47

Sziasztok

Azt szeretném kérdezni, hogy kicsivel több, mint 6 hónapja az Ask.FM nevű oldalon -mint regisztrált felhasználó, névtelenül (hiszen az oldal ezt lehetővé teszi) egy másik felhasználóval konfliktusba keveredtem és szerinte becsületsértést követtem el, amiért megtette a jogi lépéseket, és az IP címem is ismeri már.

Az hozzá tartozik, hogy ez a becsületsértés oda vissza ment.

A kérdésem az lenne, hogy ha még mindig nem kaptam semmilyen papírt, megkeresést, várható-e még?
Az IP címet tekintve, hogy az Ask.FM Lett vállalat, magyar rendőrség kikérheti-e? Mennyi ennek az átfutási ideje?

Köszönöm a válaszokat előre is.

ius latratus # e-mail 2014.06.01. 15:39

Az van, hogy fel sem fogod, hogy ennek aztán tényleg semmi köze az ügyedhez.
Amúgy meg nincs is ügy. (értsd: bevonták az engedélyed?, vagy: éppen dolgoztál a fegyverrel?, - gondolom, mindenre NEM a válasz, tehát: nyugi)

-air- # e-mail 2014.06.01. 13:50

Ezek szerint rosszul értelmeztem a törvényt?
2:45. §
[A becsülethez és jóhírnévhez való jog]
(1) A becsület megsértését jelenti különösen a más személy társadalmi megítélésének hátrányos befolyásolására
alkalmas, kifejezésmódjában indokolatlanul bántó véleménynyilvánítás.
(2) A jóhírnév megsértését jelenti különösen, ha valaki más személyre vonatkozó és e személyt sértõ, valótlan tényt állít
vagy híresztel, vagy valós tényt hamis színben tüntet fel.

Akkor csak hagyjam ennyiben?
Biztos nincs mit tenni?
Érdekes ...

Kelvin (törölt felhasználó) #   2014.06.01. 13:12

a becsületsértés arra vonatkozik, amikor valaki valakiről, vagy a munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével, közérdekű tevékenységével összefüggésben, vagy pedig valaki valakiről a nagy nyilvánosság előtt a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ vagy egyéb ilyen cselekményt követ el - esetedben ezek nem forognak fenn, ennyi.

-air- # e-mail 2014.06.01. 12:59

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Miért gondolom rosszul?
Kifejtené bővebben?
Ezek szerint a Rendőrség bárkit Bűnügyi nyilvántartásba tehet indokolatlanul? Következmények nélkül?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.06.01. 12:53

Én úgy gondolom, elkövette.
Rosszul gondolod.

www.kbs-ugyved.hu

-air- # e-mail 2014.06.01. 12:46

Tisztelt Fórumozók!
Érdeklődöm, a rendőrség azzal, hogy a KEKKH nyilvántartásába indokolatlanul közölt személyemről olyan tényt amelynek nincs valóság alapja, (pontosabban soha nem indult eljárás ez ügyben ellenem) elkövette-e a becsületsértést?
Történet röviden:
A rendőrségtől kaptam levelet, hogy a xy számú fegyverviselési engedélyem 5 napon belül adjam le, indoklás: folyamatban levő Btk. 316§ (4) minősülő lopás bűntette miatt eljárás alatt áll...
Szóban panaszt tettem a rendőrségen, ahol "technikai" hibára hivatkoztak. Az ügyészségen is szerettem volna panaszt tenni, itt is technikai hibára hivatkoztak. Azt javasolták, hogy keressem fel a KEKKH-t.
Megtettem, itt lefolytattak a panaszom alapján egy adatkezelési teljes körű felülvizsgálatot, mely alapján az alábbiakról tájékoztattak:
"... Hatóságunk arra vonatkozóan nem kapott magyarázatot, hogy a lopás bűntettének elkövetésével kapcsolatos gyanúsítás adatait milyen okból küldte meg részünkre a Rendőrkapitányság. ... A felülvizsgálat során beszerzett iratok alapján megállapítottuk, hogy az adatok nyilvántartásának feltételei nem állnak fenn, ezért a büntetőügy adatait maradéktalanul töröltük."
Én úgy gondolom, elkövette. De kíváncsi lennék mások (esetleg szakirányú végzettséggel rendelkező) véleményére is.
Mit tehetek ha elkövette?
Segítségeket előre is köszönöm.

mégegyhülye # e-mail 2014.05.31. 15:27

Kati00!

Utolsó kérdése nem éppen arra enged következtetni, amit előtte írt magáról. O_O

Számomra olybá tűnik, mintha valóban csak az lebegne a szeme előtt, hogy miként lehetne már megszabadulni a fizetési kötelezettség alól. Egyébként amíg tanul a gyerek (ha jól tudom max 25 év), hiába nagykorú, kell utána fizetni, csak nem gyerektartásnak, hanem rokontartásnak nevezik. Érdemtelen ön szerint a volt feleség, de a gyt. a gyereket illeti, aki valószínűleg semmi rosszat nem tett.

Vajon miért nincs kapcsolat? Ja, gondolom, az a gonosz ex nem engedte... Apa meg csak úgy elfogadta.

A többiektől elnézést az offért.

Agent Cooper # e-mail 2014.05.31. 15:15

Kedves Kati00!

  1. Igen, minősülhet annak. (Pontosabban a szabálysértési alakzat valósulhatott meg.)
  2. Igen, a jogvesztő határidőn belül.
  3. Ugye ezt nem komolyan kérdezte? Ne keverjük már a szezont a fazonnal.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Kati00 # e-mail 2014.05.30. 09:12

Kedves Válaszoló!
Férjemnek az előzö házasságából van egy 20 éves fia. Kapcsolat nincs, de a bíróság által meghatározott összeget rendesen fizetjük.18 éve Mivel idén februárban töltötte a gyerek a 19-et a férjem írt az exnek, hogy érdeklődjön mikor érettségizik a gyerek és hol tanulna tovább. Az ex válasza kicsit döbbenet volt:
közölte a levelében, hogy én (új feleség) egy alja nő vagyok, és, hogy a férjem egy hazug, szar ember, amire mindig fel is hívja a gyerek figyelmét. És kapzsik is vagyunk amiért megkérdeztük, hogy tanul-e még a gyerek.
Nem vagyok alja nő....Becsülettel nevelem a kiskorú gyerekem, nekem ez sértő. Komolyan azt gondolja, hogy csak utaljuk neki a pénzt és elviselhetjük, hogy ilyeneket ír nekünk. ??
1: becsületsértésnek minősül a levele?
2: feljelenthetem?
3: vagy kérhetem a gyerek tartás csökkentését azért mert érdemtelen (csak jövőre fog érettségizni)

olorsi # e-mail 2014.05.25. 21:00

És még egy "poén".
A férfi a tanuvallomásában, amiben mi vertük meg őt, kifejezetten kérte, hogy írják bele a vallomásába, hogy az atrocitás után én összehugyoztam magam és guggolva vártam a rendőröket.Ez is sértegetés, nyilván ez nem így történt. Csak ez az ember annyira utál engem, hogy ahol tud, sérteget.
Tényleg, ha egy szembesítés közben foyamatosan sérteget valaki és én kérem ezt vegyék bele a jegyzőkönyvbe (a nyomozó kisasszonynak amúgy nem jutott ez eszébe, de kérésemre beleírta)annak lehet valamilyen következménye? Vagy ez egy megszokott dolog, hogyha valakit utálunk, azt még plusz meg is szégyenítjük?

olorsi # e-mail 2014.05.25. 20:50

Kedves Agent Cooper!

Köszönöm válaszát!
Igazából egy tanú van, aki újra tanúskodna, a tanárnő. Aki egyébként a szomszédja az illető embernek.
A "poén" a dologban, hogy egyik nap az utcán beszélgettem az illető tanárnővel, mire kifutott az illető úriember és jól pofáncsapta őt. A lényeg, előtte a tanárnő férjével és fiával közölte (ők ezt a rendőrségen tanúvallomásban elmondták), hogy mivel a cigánykurvával beszélget, megüti. Ebből is lett rendőrségi ügy, most megy valamikor ügyészség elé. Az illető férfi a rendőrségen azt vallotta, mi támadtuk meg (????).
Remélem, azért az ügyészség veszi a lapot, hogy ez az ember rágalmaz, testi sértést alkalmaz és nem hiszi el a hazugságait.
Azt meg nem is tudtam, hogy becsületsértés miatt pénzbeli kártalanítást ítélhet meg a bíróság. Nem a pénzre utaznék, de ha így van, fizessen.

Köszönöm válaszát: Orsolya

Egyjogász #   2014.05.25. 10:07

Az a szomorú, hogy Magyarországon a cigány még mindíg szitokszó.

Nem tudom, ha valakinek az mondják, hogy "na mi van svéd?" vagy azt, hogy "olyan svájci fejed van", esetleg azt, hogy "úgy nézel ki mint egy angol", vajon akkor is rohan becsületsértés miatt feljelentést tenni?

Azt meg valaki mesélje már el, hogy a cigánykurva és a magyarkurva között mi a különbség?

A "cigány"kurva minősítés a szolgáltatás jellegére utal, esetleg a szolgáltatás csekélyebb árára?

Agent Cooper # e-mail 2014.05.25. 08:59

Kedves olorsi!

Nem rágalmazás, hanem becsületsértés valósul meg a „cigánykurvázással”. Egyébként teljesen mindegy, hogy cigány vagy kurva, mivel valóság bizonyításának ilyen esetben nincs helye. (Azaz jogszerűen cigány kurvát sem lehet cigánykurvázni.) Amennyiben az elkövető továbbra is folytatja a jogellenes magatartását, abban az esetben ismételten feljelentést lehet tenni, arra azonban mindenképpen ügyeljen, hogy bizonyítani is tudja a cselekményt (tehát célszerű olyan esetben feljelentést tenni, amikor tanú is van rá).
Egyébként megfontolandó polgári peres eljárás indítása, mert az igazi büntetés az lehet ilyen esetben, amikor az elkövetőnek százezreket kell fizetnie sérelemdíjként a sértettnek!

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

olorsi # e-mail 2014.05.25. 02:46

Köszönöm, ha valaki tud valamilyen tanácsot adni. Engem pl nem zavar annyira a dolog, de van egy kiskorú gyermekem...Szerintem, mire ez bíróság elé kerül, az egy idő. És ott mit kap? Egy ejnye-benye-t???? Gondolom ennyi lesz.
A háttérinformációkból annyit leszűrtem,szerette volna ezt az önkormányzati lakást megszerezni, de nem jött össze.

olorsi # e-mail 2014.05.25. 02:37

Tisztelt fórumozók!

Már régebben írtam, becsületsértés miatt tettem feljelentést egy illető személy miatt. A lényeg lecigánykurvázott engem és az akkor 10 éves kislányomat is. Illettve ordibált és pl több sértő kijelentést is tett: " Rohadt cigány, nézd meg az anyád, te is olyan leszel, betanítottátok, mit kell tenni stb"...A lényeg, nem vagyunk cigányok, nem is értettem az illető megnyilvánulását. Nem is az én ötletem volt a becsületsértés indíványozása, kislányom délutános tanára "cipelt el" a rendőrségre. Azután a az ügyészség, a bíróság is elfogadta, az illető ellen indult is eljárás.
Nem ez a bajom. Azóta többen megkérdezték a társasházban, tényleg cigányok vagyunk-e. Tisztáztam, mert ezek szerint ezt kell tenni, hogy a vezetéknevem ellenére (Oláh) nem vagyunk azok.
Ma újra hallottam, hogy engem és lányomat cigányozva emlegetnek. Illetve most már cigány kurvák vagyunk mind a ketten. Mivel bíróságra majd csak ősszel kerül az ügy, ha kerül, meddig kell nekünk ezt a kirekesztő megnyilvánulást elviselnünk???
Egy éve hallom vissza, hogy ez a cigánykurva, meg az a cigánykurva. Komolyan elegem van, de nem tudok mit tenni...És ha cigány lennék???? Na akkor rasszista lenne az illető, de így csak rágalmaz.
Az ilyen emberek ellen a feljelentés mellett mit lehet még tenni?

Agent Cooper # e-mail 2014.02.11. 22:40

Kedves Apucika01!

Igen, elképzelhető, hogy megvalósult becsületsértés.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Apucika01 # e-mail 2014.02.09. 15:08

Tisztelt Fórum!

Valaki facebook idővonalán megjelenik egy kis "fogalmazás", ami egy meg nem nevezett, beteges hazudozó,mindenkit feljelentő személyre utal. A szövegben egy korábbi hazugságára utalva a személy kap egy becenevet, mondjuk legyen ez a becenév "Fiat". A továbbiakban csak Fiat néven említik az embert, és olyan tények jelennek meg a szövegben, amiről sokan - többnyire azok, akik a viselkedése miatt gyűlölik - felismerhetik az embert. Mivel a személy mát került összeütközésbe a törvénnyel, és bűnösségét a bíróság is kimondta, ezekre a jogellenes cselekményekre is van utalás a szövegben. Az egész fogalmazás humorosabb hangvételű, a célja az, hogy a főszereplő végre vegye észre magát.
Sajnos az ilyen ember nem tanul és nem változik, ezért természetesen feljelenti a facebook oldal tulajdonosát becsületsértés miatt, hiszen a számtalan negatív kritikából rögtön magára ismer.
A kérdésem a következő:
Ilyen esetben megvalósul a becsületsértés?

olorsi # e-mail 2013.11.09. 20:54

Tisztelt Fórum!

Régebben írtam már, hogy az egyik szomszéd (más bűncselekmény elkövetése közben) engem és kiskorú gyermekemet lecigánykúrvázott. Bocs, a vulgáris kifejezésért, de ez történt, folyamatosan ordítozott (pl, tanulj anyádtól, a rohadt cigánytól, stb), a rendőrök állították le. Ez áprilisban történt, az illető ellen folyik az eljárás,persze szép lassan.Meg nem az én ügyemben.
Közben én becsületsértés miatt feljelentést tettem a rendőrségen, majd a bíróság is behívott, megállapította a becsületsértés tényét, majd továbbadta a kerületi ügyészségnek. Ott viszont megszüntették az eljárást, mondván, ez nem az.
Nem is érdekelne, engem cigányozhatnak (nem vagyok az), kurvázhatnak, csak a kiskorú gyermekemet neeeeeee... Mindegy ezt már itt egyszer leírtam.
A mai napig hallom, hogy a társasházban az illető csak mint "rohadt cigány kurva" néven illet, mintha ez lenne a nevem. Tanúk is vannak. Bocs, de nekem ez nem egy jó érzés. Volt szomszéd, aki megkérdezte, hogy most én cigány vagyok-e vagy sem.És ha az lennék??? Mert Oláh a vezetéknevem?
Közben az egyik szomszédnőt jól pofánverte az illető, mert látta, hogy beszélgetünk, mondván a rohadt cigánnyal miért barátkozik.
Természetesen megy a rendőrségi dolog, csak kiváncsi lennék véleményekre.

Köszönetel: Orsolya

kores #   2013.04.27. 09:50

Tisztet Fórumtársak!
A kérdésem a következő:Megoszthatom e az adósommal kapcsolatos rendőrségi felhívást,amiben további károsultakat keres a rendősrség,vagy ez is a becsület sértés hitelrontás kategóriát meríti ki?
Köszönöm.
K.

namostmivan # e-mail 2013.02.18. 16:39

bubuka1234!

A jogi részt másra hagyom.
a 2. pontodra a válasz: nagyon hamar megvan az IP utáni azonosítás pl. ha törlöd is magad sok helyről sok oldal pl. a faxbúk örökre megtartja a bejelentkezési adatokat és ahogy kikérik a yard azonnal kiadják.

a 4-es(tudom ez félig jogi) az hogy kimoderálták egy dolog, de kint volt. Max annyi hogy azt mondhatod hogy hamar moderálták így kevesen látták. van olyan oldal akik pontosan követik melyik topicot hányan olvassák de azt hogy pl. én elolvasom-e vagy átgörgetem-e az üzid azt nem nagyon lehet megmondani. Mondjuk ezért veszélyes a faxbúk. Ha ott "valami megindul" amit nem kellett volna kitenni és meglátja egy "megosztásbajnok" akkor komoly zűr is lehet belőle mert nem mindegy azért hogy 3-an látták vagy pl.10.000 megosztás. De mint írtam nem vagyok jogász.

bubuka1234 # e-mail 2012.09.23. 16:11

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni egy internetes fórumon elkövetett becsületsértéssel kapcsolatban. Mivel a sértettet foglalkozásával összefüggésben sértegettem, gondolom bűncselekmény, ugye?
A sértett sejtette, hogy én állok a dolog mögött, néhány hónappal ezelőtt rákérdezett, én bevallottam és bocsánatot kértem. Vagyis az elkövető személye ismertté vált száma. Erre most ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.
Kérdéseim:

  1. Azt olvastam, hogy az elkövető megismerése után elvileg 30 napon belül engem kellett volna feljelentenie, hiszen tudta, hogy én tettem, ahhoz hogy ne évüljön el. Ezt elmulasztotta, bőven 30 nappal később helyette ismeretlen tettest jelentett fel. Nem évült el emiatt?
  2. A rendőrség IP cím alapján várhatóan mennyi idő alatt fog beazonosítani?
  3. Nyilván nem tagadom bíróság előtt sem, mert neki is elismertem. Mit javasoltok, hogyan kerülhetném el a büntetést, akár valahogy arra a bizonyos 30 napra hivatkozva?
  4. Az számít-e valamit, hogy a bejegyzéseket kimoderálták, így már nem olvasható?
Szabolcs78 # e-mail 2012.08.09. 18:24

Gábor1990: Ha téged így, és emiatt bocsátottak el, felejtsd el a céget!

Becsületsértésért nem érdemes feljelentened, mert az teljesen mást jelent.

Max munkaügyi Bíróságra lenne érdemes menned, ha vissza akarnál menni. Te tudod, de én felé se néznék többet az efféle cégnek.

anan099 # e-mail 2012.08.09. 16:18

Kedves válaszolók!

Adtam fel egy hirdetést egy másik nevében, viccnek szántam, hogy férfiak hívását várja,a rendőrség lenyomozta az ip címet, a csaj feljelentett, lesz tárgyalás, de a főtörzsőrmester azt mondta, hogy ezért nem kapok semmit igazából, vélemények? tapasztalatok?

Anteh # e-mail 2012.07.29. 09:27

Kedves Fórumozók, Szakértők!
Azt szeretném megtudni, hogy ha valakinek egy hitelrontó és becsületsértő, hazug hirdetésben, illetve a facebookon is kiírják a teljes nevét, lakcímét, az mit tehet? A facebookon is írtam az oldal moderátorának és hirdetési oldalénak is, de még válaszra sem méltatnak. :-( Nincs valami törvény, hogy még a bűnözőknek is - ÉN NEM VAGYOK AZ! - csak a neve kezdőbetűit szabad kiírni?
szépen kérem, válaszoljon valaki, hogy hová fordulhatok, mire számíthatok és mennyi idő múlva lesz eredmény?