Fórum informatika régebbi elöl     új hozzászólás


Becsületsértés

Házdoktor #   2011.02.14. 13:18

Tisztelt Hölgyek/Urak,
tudna valaki válaszolni korábbi hozzászólásomra?
Szép napot kívánok

K. János

Házdoktor #   2011.02.09. 14:22

Tisztelt Illetékesek!

Korábbi hozzászólásomat kiegészítve kérdem:
A tanúként való meghallgatás után mennyi ideig számíthatok arra, hogy meggyanúsítanak valamivel?
Már több, mint két hónapja meghallgattak és elvileg az IP cím is ki lett kérve ennyi ideje. Eddigi tapasztalatok alapján mik a kilátásaim?
Köszönettel:

János

(Elnézést a hozzászólás kétszeri megjelenítéséért, de egy spam komment csúszott az előbbiek közé)

K. János

Aranea # e-mail 2011.01.30. 20:09

Tisztelt Jogi Fórum!
Az alábbi, évek óta sok személyt bosszantó problémával fordulok Önökhöz.
Adott egy fórum, ahol egy személy (akinek valós kiléte természetesen ismeretlen számunkra) a topicon hozzászóló ÖSSZES személy ellen válogatott sértő, munkájukkal, eredményeikkel kapcsolatban becsmérlő nyilatkozatokat tesz (sőt: csak ezeket tesz).
Nagyon sokan írtunk (már jópár éve tart a dolog) a webmesternek, aki pár éve még csak-csak figyelmeztette "trollunkat", aki mikor már elég forró lett a talpa alatt a talaj, eltűnt, majd mindig új névvel regisztrálva visszatért, és egyre szemtelenebb lett. Az utóbbi évben hiába írtunk a webmesternek, még csak válasz sem érkezett a leveleinkre... :( az illető természetesen tovább rombol, így lassan eltűntek, belekeseredtek a normális emberek, s a fórum kezdi létezése értelmét elveszíteni.
Hogyan lehetne elérni, hogy létezzen (ne csak névleg) a moderáció az adott fórumon? Van-e valamilyen hatóság, ahova fordulhatok panaszommal?
Válaszukat előre is köszönöm.

végrehajtó1 # e-mail 2011.01.03. 16:10

Mit tehet a hölgy?

Ha tényleg rendőr tegyen feljelentést a nyomozó ügyészségen.

Vendeg :-) # e-mail 2011.01.03. 15:43

Mit tehet a hölgy? :) Bocsánat a kifejezésért, de egyszerűen nagy ívben... :) (Fogalmazzunk úgy, h figyelmen kívül hagyja a felszólítást...)

Magyarázat: tök mindegy, h az illető valóban rendőr-e vagy sem (megkockáztatom, soha nem volt az), az idézésnek hivatalos módja van, amit be kell tartani. Amíg a hölgy nem kap hivatalos idézést, ne foglalkozzon azzal, h egy fórumon mit mondanak neki. (Én is mondhatom bárkinek akár egy fórumon is, h ugorjon a kútba, de ha van esze, nem teszi meg... Na jó, nem öngyilkosokkal foglalkozó oldalon fogok ilyet mondani... :) )

Tanács: a hölgy írjon az oldal üzemeltetőjének, beidézve néhány állítását az illetőnek (IP címeket kapott, stb.), majd kérjen megerősítést az állításokkal kapcs. A szolgáltató ugyanis csak hivatalos hatósági megkeresésre adhat ki adatokat, azaz kizárt, h egy rendőr nem hivatalos úton adatokhoz juthat.

viki19 # e-mail 2011.01.02. 22:50

Adott egy fórum, ahol megjelent mostanában egy úr aki rendőrnek adja ki magát. Állítólag az ott fórumozókról is már tud pár dolgot, mivel az oldal üzemeltetői átadták neki az IP címeket. Van egy hölgy akit lassan 3 napja inzultál, csalónak nevezi és utasítgatja, hogy január 14-én 12 órakor a BRFK jelenjen meg, mert más különben viszik (" ha nem jössz, majd visznek"). A hangnem már néhol sajnos eldurvul. Ráadásul a hölgy nem is bp-i és elég drága mulatság felutaznia emiatt Pestre.
Mit tehetünk mi fórumozók? Mit tehet a hölgy?

Turán78 # e-mail 2011.01.02. 01:28

Nah egy americai ügyvédi iroda dolgozik az ügyön, meglátjuk mi sül ki.

Turán78 # e-mail 2010.12.30. 20:03

Egyébként lehet valamilyen módja eltávolíttatni?

sió # e-mail 2010.12.29. 12:28

Nyilván a cikket nem ismerem, te tudod mennyire sértő.

Azonban ha a pozitív oldalról szemlélnéd a dolgot, akkor felfoghatod negatív reklámnak, ami a ma világában pont olyan reklám mint a célzott marketingtevékenységgel sok pénzért előállított hasonló célzatú dolog.

Turán78 # e-mail 2010.12.29. 10:33

Szép napot!

Lenne egy fontos kérdésem.

Én alkotó vagyok, természetesen van úgynevezett művész nevem is. 1 évvel ezelőtt néhány egyén, írt rólam egy blogot egy szenny oldalra, ami becsületsértő, és félek befolyásolhatja a művészi életemet.
Természetesen felhasználták a művésznevemet minden engedély kérése nélkül.
A képeket sikerült eltávolíttatni egy amerikai jogi szervezettel, de én szeretném a cikket is.

Mi a teendő, hogyan lehetne eltávolíttatni, mi lenne a módja?

Tisztelettel!
Turán

Vendeg :-) # e-mail 2010.12.25. 08:19

A feljelentés képernyőmentésekkel alá van támasztva? Mert ha nem, akkor miként fogják igazolni, h valóban úgy és abban a formában kerültek leírásra a feljelentésben idézett mondatok?

zsebi0202 # e-mail 2010.12.23. 14:14

Üdvözletem!

Legnagyobb megdöbbenésemre feljelentettek lopásért, becsületsértésért és még pár dologért. A feljelentésben egyértelműen rágalmak vannak, a lopás ténye sem igaz. A feljelentés idézetekkel van tele, amiket Én egy megnevezett nyilvános fórumon tettem közzé, meg még magánemberek levelezéseiben is előfordulnak. Én visszanéztem a fórumozásaimat, semmilyen formában nincs jelen az idézett mondat egyike sem. Magán leveleim ezen a fórumon 14 nap után törlődnek, de kétlem hogy ilyesmiket írkálnék, az adott esetben pedig egy ismeretlen mint később kiderült 16 (akkor még azt hittük 14) éves kislány írogatott magánleveleket, amikre válaszoltam, ekkor az anyukája ezen a fórumon nyílt fenyegetést intézett két fórumtársamnak, hogy vigyázzanak a jelenlegi feljelentőmmel.
És ez már közel egy éves eset. Furcsa, hogy az illetőnek most jutott eszébe. A tisztelt bíróság elfogadja vajon azon állításomat, hogy az említett levelet nem én kreáltam, és bizonyítékként elfogadja-e a kérdéses esethez kapcsolódó fórum hozzászólásaimat, illetve a magánlevélként elküldött írásaimat, már amik még a gépemen vannak, hiszen szokásom törölni a régebbi, számomra érdektelen leveleimet.
KÖszönöm előre is válaszukat.

DexterMD #   2010.11.24. 09:37

Üdvözlet
Egy fórumon hozzászóltam a témához,azonban ugyanazzal a nicknévvel előttem mások is ezt tették, ami gyalázkodó volt.
Ha kiderül, hogy az előzőeknél az IP alapján édesapám nevén van a cím, akkor ha nem vall ellenem (mint családtag),

továbbá tanúvallomásomban már kifejtettem, hogy többen is tudják a nicket és a jelszót és az internetem sincs levédve, felelősségre tudnak-e vonni becsületsértés ügyében, vagy ejtik a címet? Én nem vallom be, hogy én írtam a gyalázkodásokat, a családtagom pedig nem vall rám tehát, továbbá ő is tudja, hogy többen is használták a routert.

Köszönöm a mielőbbi válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.11.18. 23:11

Szvsz polgári jogi következménye lehet.

www.kbs-ugyved.hu

becsi05 # e-mail 2010.11.18. 14:32

Tisztelt Jogi fórum!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy amennyiben egy blogon (melyet cég szerkeszt, így pusztán az URL címéből nem derülne ki, hogy blog) olyan vélemény cikkek jelennek meg, melyek létező, ismert termékekről szólnak és (nem tudatosan) téves tényeken alapulnak, annak lehet-e bármilyen jogi következménye?

Lévén, hogy egy blogról van szó, fenntartjuk a személyes vélemény jogát, de félünk tőle, hogy előfordulhat, hogy amatőr újságírókból álló csapatunk figyelmetlenségéből téves információt közlünk a blogon.

Előre is köszönöm a segítségüket!

Kopuler # e-mail 2010.11.15. 11:13

Tisztelt Jogi Fórum!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy megtudjam, hogy becsületsértést vagy rágalmazást követtem e el egyáltalán, vagy követtem e el valamit.

Kiindulás:
Egyik nagyvárosi helyi járatos buszon a sofőr nem jól adott vissza részemre a nála vásárolt jegyért átadott összegből.

A szolgáltató honlapján a fórumban (erre szolgáló topicban) részletesen leírtam, melyik buszon történt velem az eset. Itt természetesen csak a járatszámot, rendszámot és időpontot tudtam megadni, a sofőr nevét nem, mert nem tudtam meg, nem is voltam rá kíváncsi.

Kérdésem az, hogy ez lehet e becsületsértés vagy rágalmazás a sofőrrel szemben?

Köszönettel:
Kopuler

nyaralo # e-mail 2010.10.01. 17:17

Köszönöm! Így már értem!

Bár számomra kissé logikátlan, hiszen, ha az aminisztrátor (aki esetünkben nem azonos az üzemeltetővel: mondjuk egy számítástechnikai cég elkészíti az önkormányzat honlapját, de moderátori szerződést nem köt a két fél, és az alpolgármester lesz az egyszemélyes moderátor) felrak a honlapra egy moderálási alapelvet és azt saját maga (esetleg szándékosan) nem tartja be, akkor tulajdonképpen miatta jelenhettek/jelenhetnek meg becsületsértő írások... ha ő nem engedi át ezeket, akkor nincs/nem is lett volna probléma.

De most már kicsit tisztábban látunk és ezt köszönjük!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.10.01. 17:01
  1. Én ezt ne mondtam. Sőt, azt mondtam, hogy a 2 napon belüli eltávolítás elfogadható. (12 napról a kérdésben szó sem volt.) Általában sem hiszem, hogy a honlap üzemeltetőjével szemben büntetőjogi eszközökkel fel lehetne lépni. Polgári jogival esetleg.
  2. Úgy van. Tehát válaszoltam rá.
  3. Természetesen az elkövetővel szemben.

U.i.: a kettő nem zárja ki egymást. Bár a szaktekintély talán túlzás.

www.kbs-ugyved.hu

nyaralo # e-mail 2010.10.01. 16:43

Köszönöm szépen! Hey, nem kellene besértődni... a kérdéseim a következők voltak:

1. Ha egy kisközség vendégkönyvében bizonyíthatóan alaptalan, személyeskedő, durva hozzászólások jelennek meg úgy személyekről, hogy azok a kis közösségben mindenki számára egyértelműen beazonosíthatóak, az a honlap egyetlen moderátorával/vagy magával az önkormányzattal szemben felvethet büntetőjogi felelősséget?

Tehát az Ön válasza (melyre egyébként csak a második körben jött Öntől reagálás... szóval nem kell besértődni) ha jól értem (nem, nem szőke): CSAK a honlap "egyszemélyes" moderátorával szemben - mivel nem tartotta be a saját maga által a honlapon közzétett moderálási alapelveket - merülhet fel büntetőjogi felelősség (s nem a honlapot üzemeltető önkormányzat vagy számítástechnikai cég ellen)

2. Amennyiben az érintett személyek becsületsértésért feljelentést tennének, kiderülhetne (esetleg IP cím alapján?), hogy ki/kik volt/voltak a vendégkönyv névtelen rágalmazó/i (vagy csak a honlap moderátora kaphatna büntetést)?

Az Ön válasza (ha jól értettem): IGEN kiderülhetne, hiszen : "Volt már eset, hogy marasztaltak valakit internetes fórumon elkövetett rágalmazásért." (Copyright by Kovács_Béla_Sándor)

Na de az Ön 2 válasza alapján felmerül egy 3. kérdés:

3. Akkor most ki ellen merülhet fel büntetőjogi felelősség:
A. moderátorral szemben? VAGY
B. a névtelen becsületsértővel szemben?

PS.: Egyébként KBS személyében egy fórumozót vagy egy jogász szaktekintélyt tisztelhetek?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.10.01. 15:04

Talán fáradj be valamelyik egyetem állam- és jogtudományi karára, hátha erre az elmélyült tudásra kiadják neked a doctor iuris diplomt is. Különösen, ha azt is hozzáteszed, hogy időközben megtanultad, jogi személlyel (pl. az önkormányzattal) szemben rágalmazás, becsületsértés miatt eljárást folytatni nem lehet, annak a terheltje csak természetes személy lehet.

Melyik konkrét kérdésedre nem kaptál választ?

www.kbs-ugyved.hu

nyaralo # e-mail 2010.10.01. 14:59

Köszönöm, de ezt jogi diploma nélküli is tudom/tudtam és sajnos nem válasz az én 2 konkrét kérdésemre.

(Mind rágalmazásról mind becsületsértésről szó lehet, mert - mint írtam - több személy elleni "támadásról" van szó és van olyan bejegyzés is, ami csak 2 hét múlva került törlésre.)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.10.01. 14:39

A 2 napon belüli törlés szerintem még elfogadható időn belül történik. (Egyébként ami egyszer felkerült a hálóra, azt állítólag többet már nem lehet onnan leszedni.)
A rágalmazás és a becsületsértés két különböző bűncselekmény.
Volt már eset, hogy marasztaltak valakit internetes fórumon elkövetett rágalmazásért.

www.kbs-ugyved.hu

nyaralo # e-mail 2010.10.01. 14:21

1.Kérdés:

Ha egy kisközség vendégkönyvében bizonyíthatóan alaptalan, személyeskedő, durva hozzászólások jelennek meg úgy személyekről, hogy azok (faluról lévén szó) a kis közösségben mindenki számára egyértelműen beazonosíthatóak, az a honlap egyetlen moderátorával/vagy magával az önkormányzattal szemben felvethet büntetőjogi felelősséget (amennyiben határozott kérésre sem történik meg a törlés, csak 2 nap késéssel, amikor már mindenki ezen csámcsog...)?

2. Kérdés: Amennyiben az első kérdésben megfogalmazott esetben a megrágalmazott személyek becsületsértésért feljelentést tennének, kiderülhetne (IP cím alapján?), hogy ki/kik volt/voltak a vendégkönyv névtelen rágalmazó/i vagy csak a honlap moderátora kapna büntetést?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.09.18. 20:50

De legalább ontopic vagy.

www.kbs-ugyved.hu

Slim Shady (törölt felhasználó) #   2010.09.18. 16:04

Egyébként mióta van egy jogásznak becsülete?"which place is in hell before a lawyer can not go to heaven"