Közbeszerzésről érthetően - fókuszban az elektronikus közbeszerzés | Budapest, 2019. április 4. csütörtök | Regisztráljon most!

Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Készfizető kezesség öröklése

Gabben30 # e-mail 2019.02.24. 11:44

Igazad van, köszönöm!!!!!

drbjozsef #   2019.02.23. 21:58

a házon volt egy jelzálog hitel, amelynek a mai nap kiderült, kezese voltam.... amiröl sajnos én nem is tudtam

Ez így, ebben a formában nem áll meg, nem igaz...

Feltehetőleg zálogkötelezett lehettél csak.

Téged nem vittek bele semmibe. Kaptál egy ajándékot, amit esetleg (!) elvehetnek. Ér kár? Nem. Ennyi.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Gabben30 # e-mail 2019.02.23. 19:49

Köszi a tanácsot, igen, tudom.... de a nevemen van, így tudtommal nem lehet lemondani róla, ha majd egyszer oda jutunk... nem öröklök semmit, mert a nevemre került anno a ház...
Viszont ugy gondolom, mindenképp el kell mennem egy ügyvedhez hogy útba igazitson hogy ebben az esetben mit tegyek, hogy engem, hagyanak békén... ha majd egyszer oda jutunk....

Az van, ahogy a papirokat szüleimmel előbogarasztam, amelyekkben az áll hogy a hitel 2008.-ban lett felvéve, az átírás pedig 2011.-ben történt... szóval így nagyon nem jó...
Amikor átirtak a házat a nevemre "ajandékozták" akkor a házon volt egy jelzálog hitel, amelynek a mai nap kiderült, kezese voltam.... amiröl sajnos én nem is tudtam...... de ez már jelentéktelen, mivel azóta a svájci hitel ki lett fizetve...
Csak megjegyzésnek... fiatalon mennyi trógerságba belevihetik az embert???. persze nem tudom okolni a szüleimet, mert szerencsétlenek nagyon nincsenek és nem is voltak soha képben ezekkel a pénzügyi dolgokkal....
Ahogy en sem.....

Cagai # e-mail 2019.02.23. 19:18

@Gabben 30

Nem kötelező örökölni, az örökségről le is lehet mondani. De gondolom ezt tudod.

drbjozsef #   2019.02.23. 18:48

Természetesen a saját jövedelmednek és vagyonodnak nincs köze apád tartozásaihoz.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Gabben30 # e-mail 2019.02.23. 18:14

Drbjozsef köszönöm szépen hogy elmagyaráztad ezt nekem!!
A családi (szülői) há a nevemen van... engem nem érdekelne ha a ezt a házat esetleg elvinné a hitelt adó bank...

Csak engem, az én fizetésemet, az én csaladomat, és a mi házunkat, amit a feleségemmel vettünk és felújítottunk....csak azt hagyák békén....

Mégegyszer köszönöm!!!!

drbjozsef #   2019.02.23. 08:13

Gabben,

Ha ingyenes juttatással (jellemzően ajándékozással, vagy családon belüli "adásvétellel" pénzmozgás nélkül) szerezted az ingatlant, akkor adott esetben a bíróság kötelezhet rá, hogy tűrd a jogosult követelésénk kielégítését az ingatlanból. Magyar elveszthetitek, mert ilyenkor - természetesen a körmülmények mérlegelésétől függően - a bíróság fedezetelvonó ügyletnek minősítheti az ilyen "névre íratást".

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Gabben30 # e-mail 2019.02.22. 19:46

De pár mondat erejéig sem lehet ebben a topicban kifejteni ami miatt ebben az esetben szorulhatok??

A hitel élt, a felvevő cég tudtommal fizette rendessen a törlesztést... és ebben az időszakban került a há a nevemre... ez miben más mint ha meg hitel előtt lett volna átirva a ház?

Ha annyira nem ide passzol a kérdésem, hova írhatnék utbaigazítás kérése miatt??

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.02.22. 19:33

Na, amiatt már szorulhatsz. De az meg nagyon idegen ettől a topictól, mert nincs köze az örökléshez.

www.kbs-ugyved.hu

Gabben30 # e-mail 2019.02.22. 18:53

Köszönöm a választ!!!

Az most jutott tudomasomra, hogy amikor a hitel már élt, fizette a hitelt felvevő, vagy apám normalissan, akkor, abban az időszakban lett a nevemre írva a ház...

Szoval nem a hitel előtt, hanem megléte alatt lett átírva a nevemre...

Ez a helyzet így befolyasolhat valamit a késöbbiekben?

Gondolom ha apammal amikor a házátírás történt valami probléma lett volna a hitel törlesztésével kapcsolatban, akkor a házat sem lehetett volna átirni a nevemre!!???

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.02.21. 21:22

Az örökös az örökség erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért.

www.kbs-ugyved.hu

Gabben30 # e-mail 2019.02.21. 21:09

Sziasztok...

Apám anno kezességet vállalt maganszemélyként a fia, (édestestvérem) cégénél egy nagyobb hitel felvételekor.. a cég tönkrement, apámat aki kezes, megkeresték a hitelt ado banktol hogy mivel a ceg nem fizette a tartozást, neki kell... meg is állapodtak, nincs is ezzel baj.. fizeti, amit vallalt (hozzáteszem nem 1x elmagyaraztam neki anno hogy felelőtlen idiótaság amit csinál, de makacs volt, belement...)

Most mivel több millió forintrol van szó, és apam már közel 67éves, elkezdett foglalkoztatni a gondolat hogy mi lesz a kezességgel, ha ő már nem lesz???

A családi ház az én nevemen van, még nagyon régen ajándekozták el nekem... de nem ez, vagy ilyen dolgok miatt!!! A nevén nincsen semmi, egy 32éves autón kívül....

Ha az örökösök (3an vagyunk testverek) nem öröklünk kezesség miatti törlesztésen kívül semmit a szüleinktöl, mert ahogy irtam a családi házunk az én nevemre került , akkor elővehetnek bármilyen fizetési kötelezettséggel?

Köszönöm!!!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2009.01.28. 08:20

Azt hiszem, elegendő, ha az utolsó kérdésre válaszolok: igen.

www.kbs-ugyved.hu

mdkybela # e-mail 2009.01.27. 23:51

Üdv

A következő kérdéseim lennének a topikcmíben foglalt témával kapcsolatban:

  • Ha a készfizető kezesség örökölhető, akkor szerepelnie kell a hagyatékátadó végzésben is?
  • Mi a helyzet, ha nem szerepel, és a bank tizenegynéhány évvel az öröklés után a kezesen szeretné behajtani a főadós tartozását, és csak az örökösöket találja, akik most hallanak a kezességről először? (póthagyaték felvétele, hagyaték visszautasításának kérdése stb.)
  • Ha a bank azért nem tudja a főadóson a tartozást behajtani, mert a hitelezéskor nem jegyeztek be jelzálogot az ingatlanára, annak ellenére, h hasonló szerződések esetében ez volt a gyakorlat (itt konkrétan elfelejtették), és ezt követően a főadós másik banktól is felvett erre hitelt, amelyik be is jegyezte a jelzálogot, akkor az adósság nem minősül-e "a jogosult hibájából behajthatatlanná váltnak"? [276.§(2)]
  • Ha öröklésről van szó, akkor 4 örökös esetén 1 kezesből 4 egyetemlegesen felelő kezes lesz?(nyilván az örökrész erejéig)

A válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2009.01.22. 10:39

Igen, igen, igen, igen, igen...

www.kbs-ugyved.hu

sanhaak # e-mail 2009.01.22. 10:14

Sziasztok!

Hasonló témakörben kérném a véleményeteket. Anyám 2,5 évvel ezelőtt meghalt, ebből az utolsó egy évben beszámíthatatlan volt, többek közt az összes iratát elégette. A minap megkerestek minket azzal, hogy anyám 1999-ben készfizető kezességet vállalt az akkori főnökének,aki azonban nem fizet. (a megkerestek azt jelenti, anyám nevére jött ajánlott levél, amit a nagymamám jóhiszeműen átvett. A hagyatékban szerepelt egy 1 millió Ft értékű ingatlan (aminek a jelenlegi értéke valahol 6 millió körül van, mert felújítottam) illetve tartozásként 450 000 Ft jelzálog amiről tudomásunk volt. Ezt 4-en örököltük, mert 4-en vagyunk testvérek. Ebből az egyik még kiskorú, egy másiknak a részére pedig előszerződésem van. Örökölhetjük így a készfizető kezességet? Kiskorún is be fogják hajtani? Illetve a másik testvérem nem kiskorú, de 18 éves és iskolás, az ő része is veszélyben van? Van esélyem arra, hogy a házat ne vegyék el?

Előre is köszönöm segítségeteket!

Budai István # e-mail 2009.01.14. 20:37

Anyám a "különvagyonából" + banki hitelből a saját nevére vásárolt egy ingatlant még a házasságuk alatt (eként ez nem közös vagyon), és az erre az ingatlanra felvett hitel kezese volt elhunyt apám. Apámnak ettől teljesen függetlenül volt egy ingatlanja, amit én örökölök és ezek szerint ha anyám (esetleg) nem fizetné a részleteket, akkor hagyaték értékének erejéig - még ha azt el is adom és mást veszek belőle - felelek a tartozásért. És erre voltam kíváncsi, jelesül, hogy a volt kezes, apám hagyatékát értékesíthete-e, ha pedig érékesítettem, de fel is használtam az összeget, akkor milyen formában felelek a kötelezett, anyám (esetleges) tartozásáért - ami eddig soha nem történt meg.

monalisa1 #   2009.01.14. 17:53

Vagy értsem az egészet úgy, hogy az apukádnak volt egy saját külön lakása?!

monalisa1 #   2009.01.14. 17:51

A mamád az esetleges különvagyonából vette azt a lakást - a házasságtól függetlenül?! Mert ha "csak" a nevére lett véve/iratva a lakás a közös pénzből, akkor apukádnak fele tulajdonjoga volt rá - ingatlannyílvántartáson kívüli tulajdonlás fogalma. Vagyis csak 50%-ban örökölted meg a lakást, a másik fele továbbra is a mamádé.

Csak kérdeztem...

Budai István # e-mail 2009.01.14. 17:28

Köszönöm, ObudaFan és monalisa1!

ObudaFan # e-mail 2009.01.14. 17:24
Budai István # e-mail 2009.01.14. 17:16

Ok, bocsánat, túl tömören fogalmaztam.
Nem azt a lakást akarom eladni, amelyiket anyám vette, tehát amelyiken hitel van (hiszen az anyámé), hanem azt, amelyik apámé volt. Egyébként házasságuk alatt vette anyám.
A kérdésem tehát csak annyi, hogy apám kezesi volta egy lakáshitelben érinti-e bármilyen módon az apám tulajdonában állt, halálával az én, mint törvényes örököse tulajdonába került ingatlan értékesítését és?
Ha tehát eladom, akkor annak, mint hagyatéknak a pénzbeli értékével kell felelnem, akkor is ha én abból egy másik lakást vettem, azaz a hagyaték értéke egy másik lakás formájában van meg?

Köszönöm a figyelmet és segítséget!

monalisa1 #   2009.01.14. 15:59

Mikor lett véve a lakás, amikor a szüleid még házasok voltak - ebben az esetben házassági közös vagyon és mint ilyen fele-fele a tulajdonjog - függetlenül attól melyikőjük is vette fel a hitelt, vagy amikor már elváltak, ebben az esetben anyukádnak kizárólagos különvagyona. Tehát jó esetben is csak fele tulajdonod: apai örökséged a lakás. Tisztázandó.

Ameddig egy ingatlanon banki hitel van, addig azt eladni csak és kizárólag a pénzintézet előzetes hozzájárulásával lehet.

Budai István # e-mail 2009.01.14. 14:37

Értem. És a megörökölt ingatlan értékesítéséhez a banknak semmi köze nincs, azaz bármikor gond nélkül eladhatom?

ObudaFan # e-mail 2009.01.14. 14:16

Ha a főadós nem teljesít, a hagyaték erejéig felelsz a tartozásért.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/