Többlethasználati díj


Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.26. 14:01

- Lényeges, hogy négyzetméter alapterületben mi effektíve csak egy részében élünk az ingatlannak?
Nem, mivel ha fizetni kell, akkor itt nem a tényleges használatért kell fizetni, hanem a jogért, hogy a fél kizárólagosan használhatja.

  • akkor csak a tulajdoni hányadával arányos rész illeti meg belőle?

Természetesen.

ObudaFan # 2012.04.26. 13:44

Ige, a te kérdésedre. Azért nem jár a többlethasználati díj, mert saját elhatározásodból nem használod az ingatlant.

szaboemese # 2012.04.26. 11:43

Sajnos nem derült ki számomra, hogy az én kérdésemre volt-e válasz ez a bejegyzés :
ObudaFan # e-mail 2012.04.25. 22:11
ha igen, akkor (röviden) megkérdezhetem az okát ? Kérdeztem már ügyvéd ismerőst, és szerinte igen, de érdekelne több vélemény, mielőtt elkezdődik a húza-vona :-(

Balatonboglár # 2012.04.26. 08:32

Igen, ezt sajnos nehéz bizonyítani.

Osztatlan közös tulajdon esetén - mint itt is - a ténylegesen járó összeget nyilván szakértő bevonásával fogják meghatározni (bíróság).

  • Lényeges, hogy négyzetméter alapterületben mi effektíve csak egy részében élünk az ingatlannak? A "maradék" használatlan, tehát a szakértő csak annak a forgalmi értékét (albérleti díj?) fogja nézni, amiben gyakorlatilag élünk vagy az egészet? (2 szintes ház, a tetőtérben lakunk csak, a fsz. lakatlan.)
  • Ha - tegyük fel - 25000 Ft-ot állapítanak meg arra vonatkozóan, hogy annyiért lehet ma egy ilyen kaliberű ingatlant kiadni itt, ebben a városban (jelenleg ez a reális egy 1,5 szobás bútorozatlanra itt), akkor csak a tulajdoni hányadával arányos rész illeti meg belőle? Tehát a 25 ezernek a 45%?
Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.26. 08:01

BH 2003.408 mennyit nyom a latba?
Itt súlytalan. Már mondtam: a tulajdonostársak megállapodtak benne, hogy az egyiküket kizárólagos használat illeti meg, azt pedig vélelmezni kell, hogy a jog biztosításáért ellenszolgáltatás jár. Az ellenkezőjét kell bizonyítani, vagyis azt, hogy kifejezetten megegyeztek az ingyenességben.
Az, hogy a jogosult bizonyos ideig nem érvényesíti az igényét, önmagában nem bizonyítja az ingyenességet.

Balatonboglár # 2012.04.26. 07:06

Az ingyenességről: az ex-feleség gyorsan akart válni, a párom is természetesen és ilyen és ehhez hasonló dolgok nem kerültek írásba, de gyakorlatilag szóbeli megegyezés született, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egészen 2006. októberétől 2010. szeptemberéig esze ágában sem volt (többlet)használati díjat kérni a volt férjétől.Erről még telefonon is beszéltek, ami sajnos nem bizonyító erejű, mert a "szó elszáll...."
Visszteher: Kimerítené ezt a fogalmat az, hogy gyakorlatilag egy üres házat hagyott ott maga után, mindent vitt (berendezést), a közös autót...?
Persze leírva nincs....de tény.

Balatonboglár # 2012.04.26. 06:46

BH 2003.408 mennyit nyom a latba? Ott egyértelműen le van írva, hogy ha önként távozott, nem kérhet többlethasználati díjat.
Az eddig felhalmozott tartozásáról bírósági végzés van, már folyamatban van a "behajtása".

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.26. 06:32

Egyébként ha kell is fizetni, azzal szemben beszámítható az, amivel ő tartozik. (Még az elévült része is.)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.26. 06:30

Szerintem igen. (De nem azért, mert te is ott laksz, hanem azért, mert közös tulajdon, és megállapodás alapján csak az egyik tulajdonos használja.)
Az teremtett volna tiszta helyzetet, ha a kizárólagos használatról szóló megállapodásban azt is rögzítik, hogy a tulajdonostárs ezt a jogot ingyenesen vagy visszterhesen kapta.

Balatonboglár # 2012.04.26. 06:25

Kérhet többlethasználati díjat - a tények ismeretében, melyeket rövidebben nem tudtam leírni?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.26. 06:00

Próbáld meg kicsit rövidebben, kicsit kevesebb kérdéssel. Csak a lényeget.

Balatonboglár # 2012.04.26. 05:32

Az én problémámra is kérhetnék, tisztelettel, egy reakciót? Izgatottan várom az Önök véleményét.
Tisztelettel: Balatonboglár

ObudaFan # 2012.04.25. 20:11

Nem igényelhetsz.

szaboemese # 2012.04.25. 11:27

Kedves Fórumozók !
Többlethasználati díjjal kapcsolatban kérdezem, ha öröklés jogán örököltem bizonyos részt az ingatlanban, de nem használom (és nem is áll szándékomban), akkor igényelhetek-e többlethasználati díjat. Eddig nem jutott ez eszembe, de mivel most Ők rajtam állag fenntartás jogán követelnek tőlem hozzájárulást (amit elismerek, hogy jogos) megfontolandó ez a lehetőség is. Persze jobb lenne békésen megegyezni, de ha nem sikerül ,akkor szeretnék erre is felkészülni.Választ előre is köszi.

Balatonboglár # 2012.04.25. 05:40

A visszamenőlegességre vonatkozóan "felvilágosultam", 5 év, nem 6 hónap....Remek...

Balatonboglár # 2012.04.24. 18:28

Most olvasok egy hasonló esetet...
"Ha a KIZÁRÓLAGOS" használójaként lett megjelölve a párom, akkor az azt jelenti, hogy csak Ő használhatja, egy személyben, minden további vele együtt lakó emberke - akár a saját gyereke is - már "többlethasználó"??? De gyakorlatilag ugyanannyi nm-en élünk, mint anno ő egyedül a válása után. Hogy többet koptatjuk a járdát meg a szőnyegpadlót, máris feljogosítja arra, hogy pénzt követeljen? A mi esetünkben sem fizeti a banki hitel rá eső részét és semminemű költséget, terhet nem vállal az ingatlanból. Mindemellett mi az "Ő részét" is fűtjük télen, hogy ne rohadjon ránk és bár nem lakjuk, de gondot viselünk rá. Ő évek óta be sem tette oda a lábát.

Tehát ez a "KIZÁRÓLAGOS" szó visz mindent??? Nem hiszem el....

Üdvözlettel, tisztelettel!

Balatonboglár # 2012.04.24. 18:14

Rengeteget olvastam e témában - itt is és más portálokon is, de egy az egyben nem találtam a mi esetünkkel egybeesőt és tudva, hogy itt 1-2 szó is lényegesen változtathat a végkimenetelen, hát bátorkodom feltenni néhány kérdést.
A párom 2006-ban vált el a feleségétől. Az egyességben az alábbiak álltak: a volt feleség önként hagyta el az ingatlant, melynek 45%-ban tulajdonosa, a visszatérés szándéka nélkül, az ingatlan értékesítéséig kizárólagos használója az alperes, azaz a párom. Ennyi. Többlethasználati díjról egyéb díjról egy szó sem esett sem akkor, sem a végzésben - a válási papírban, sem sehol. A házat a párom azóta is árulja, hirdeti, de vevő nincs.... Én a kisfiammal (11 éves most) 2009-ben költöztem a páromhoz és azóta született egy közös gyermekünk is. Ő 2 éves. A volt feleség többlethasználati díjat követel, ráadásul 2010-ig visszamenőleg (ha jól tudom, tán 6 hónapra visszamenőleg követelhetne csak???). Véleményünk szerint - és több jogász véleménye szerint is alaptalan a követelése, nem mellesleg gyakorlatilag nem használunk több részt (négyzetméterben kiszámolva) a páromra eső tulajdoni hányadnál. Kvázi nem lakunk a volt feleség 45%-ában. (A fennmaradó 10% a párom édesapja nevén van).
Önök szerint jogos a követelése?
Hivatkozhatnánk - és tesszük is, ha kell a BH 2003.408-ra, miszerint "Nem követelhet többlethasználati díjat az a házastárs, aki a közös tulajdonú ingatlanból minden kényszerítő körülmény nélkül önként költözött el." Mi a saját tulajdoni hányadának használatára "engedélyt is adtunk", tulajdonképpen felajánlottuk neki, hogy jöjjön oda, költözzön be, használja, stb. Nyilván nem akarja, mivel nem is lakik a városban és nem akar semmilyen formában sem itt élni, de ezzel is nyilvánvalóvá tettük számára, hogy kizárva nincs, használja, az övé (is), de mi a párom és szülei 55%-át jogosan lakhatjuk anélkül, hogy neki ezért bármennyit is fizetnénk.
Utólagosan változtatható-e az álláspontja? Kérhet-e mégis bárminemű díjat? Jár-e neki?

ObudaFan # 2012.03.06. 20:50

Nincs mit.

agatha # 2012.03.06. 14:22

ObudaFan Köszönöm szépen a segítséged! üdv!

ObudaFan # 2012.03.05. 21:03

Anya1977

Mi van a bontóperi ítéletben vagy egyezségben a lakáshasználatról? Ha a te kizárólagos használatod, akkor jogosan kéri. Ha nem, akkor nem.

ObudaFan # 2012.03.05. 21:00

A régebbi időszakban egyrészt a tulajdonos hozzájárulásával lakott ott, másrészt el is évült az igény. Most pedig nem szabad kizárni őt a lakásból, biztosítani kell számára, hogy használhassa a lakást, ha szeretné, és akkor nem fog járni.

agatha # 2012.03.05. 16:25

Tisztelt Olvasók!

Remélem, valaki tud segíteni egy nehéz helyzetben.
Rokonaimmal a napokban esik meg egy többlethasználati díjas ügy.

A férjnek volt egy előző házassága, az első feleségével vettek egy lakást, majd a felesége meghalt. Az első házasságból született egy fiú. Aki így fele részét örökölte a háznak.
Később, másodjára is megházasodott,elvette a nagynéném, és ott is született két gyermek, két lány.
Sajnos múlt évben elhalálozott a férj, és hátrahagyta a három örököst,a feleséget. A nagynéném özvegyi jogot kap a házra.
A fiú követeli a részét, ráadásul halmozottan örököl, mert apa után is örököl. De eladás nélkül nem tudják kifizetni. Bent lakik 1 lány, és az özvegy.
Most többlethasználati díjat követel tőlük a fiú egészen onnantól, h a néném beköltözött, ami egyébként 1986! A lakásban kb 2002-ig a fiú is velük élt, utána saját családot alapított.

Meg szeretném kérdezni, h jogos-e ez a követelés? Valamint, mi alapján állapíthatja meg ennek havi összegét, időtartamát?
Továbbá a fiú nem köteles-e fizetni a nénémnek a lakásfenntartás költségeibe?
Kivédhető-e valahogy az igénye, amíg a lakást el nem tudják adni?

Ha valaki írna, azt megköszönöm! üdv!

Anya1977 # 2012.03.03. 09:21

Tisztelt ObudaFan!
A segítségüket abban szeretném kérni,hogy 2008-ban válásom után,a volt feleségem elköltözött a közös tulajdonú családi házból,aminek a törlesztőrészletét azóta is csak én fizetem.Nemrég született gyermekemmel,és élettársam gyermekeivel lakom jelenleg a lakásban úgy,hogy a volt feleségem számára egy szobát fenntartok.A volt feleségem többlethasználati díjat kér a lakás állagának romlása,és az ő részének használata miatt,úgy,hogy nincs kizárva a lakásból,és egy szoba fent van neki tartva.Jogosan kéri e a többlethasználati díjat,így,hogy nem fizeti a törlesztőrészletet,3 éve,és mióta elment,én megcsináltam a kerítést,lefestettem a házat kívülről,vagyis csak növeltem az értékét,és a ház állagát sem rontottam,nemrég festettem ki a házat.Szóval a kérdésem az lenne,jogos e a 40 ezer forintos többlethasználati díj? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel

ObudaFan # 2011.03.20. 11:07

Hát ez az eset összes körülményétől függ. Kérd a korábbi időponttól, aztán majd dönt a bíróság.

vinnie # 2011.03.19. 19:25

A követelési időszak kezdetének meghatározásakor számít az, hogy a feleséget bizonyíthatóan mikor szólítottam fel arra, hogy tegye lehetővé a bejutásomat? Ilyenkor figyelembe van véve az, hogy férjét, a volt tulajdonostársat már korábban felszólítottam erre és erről a feleség bizonyíthatóan tudott? Vagy csak onnan számít a jogosultság, amikortól a felszólítás már konkréten a feleségnek lett címezve?