Többlethasználati díj


vinnie # 2008.01.12. 13:53

Tehát hol találok a többlethasználati díjra vonatkozó jogszabályt, abban is azt a részt, hogy lényegtalen, hogy az év mekkora részében használták az ingatlant, ha nem engedtek be? Én már próbáltam keresni, de nem találtam.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.12. 12:43

SolnesM, ez rendíkvül zavaros, Próbáld méegyszer elmagyarázni, mi a probléma. Odáig vettem, hogy atulajdonos nem használja az ingatlant, viszont többeknek kulcsot adott hozzá. Nagyon nem tiszta, miért következne ebből, hogy a kulccsal rendelkezőknek viselniük kell a költségeket.

vinnie # 2008.01.12. 12:39

Sajnos azért kell vele foglalkoznom, mert a legutóbbi tárgyaláson is utasított minket a bíró, hogy ezt is bizonyítsuk be. Az ügyvédünk is kért minket, hogy próbáljunk találni valamit, de eddig nem nagyon sikerült.

SolnesM # 2008.01.12. 12:12

Ha megengeditek nekem is lenne egy ilyen ingatlanos kizárásos kérdésem.
Tehát : vany egy jelenleg lakatlan ingatlan - a tulaj szociális otthonban lakik jó fél éve.
Jelenleg az ingatlahoz van több személynek is kulcsa.
Az egyik fél viszont elzárkozik a mama/tulaj költségeinek rá eső részének vállalásától.
Egy nyomás gyakorlás lenne az egyszerü kizárás a lakásból. Akik a kizárást gyakorolnák bejelentett lakók abban a lakásban.
A technikai megoldás : azokat a kulcsokat belülről a zárba hagyni, amelyhez a renitens rendelkezik kulcsokkal.
Mit tud csinálni a nem fizető fél ? Nyilván panaszt tesz. De milyen törvény tiltja, hogy minden zárból el kell távolítani a kulcsokat ?
Szankciók ? Elvileg nincs birtok háborítás : A kizárandó fél tulajdonképen demonstrációs jelleggel végzi a bejárást ezzel nyomatékosítja, hogy neki is vannak ott jogai - a költségekről viszont megfeledkezik !!
Üdv mindenkinek !

ObudaFan # 2008.01.12. 11:35

Jogi képviselővel jársz el, ne foglalkozz a jogszabályi hivatkozással. :)

vinnie # 2008.01.12. 11:24

Köszönöm mindkettőtöknek a megnyugtató válaszokat' Már csak azt szeretném kérdezni, hogy tudnátok-e olyan paragrafust mondani, amiből egyértelműen következik, hogy nem csak az év 3 hónapjára tudom követelni tőle a nyaralóra a többlethasználati díjat (ők arra hivatkoznak, hogy az év többi részén a nyaralóban nem lehet a vízvezetéket használni), és nem szükséges bizonyítanom, hogy az év fennmaradó részén is meg lehet oldani az ottlétet (vagy ha kényelmesen nem is lehet megoldani, de én szerettem volna oda abban az időszakban is bejutni, és ebben jogtalanul korlátoztak).

ObudaFan # 2008.01.12. 09:52

Csak nem ez a kérdés, hanem a nagypapa halálának az időszaka. A nagypapa halálát követő időszakra egyértelműen lehet érvényesíteni a többlethasználati díjat, mert az kiderült a lentiekből, hogy az özvegy használati joga (haszonélvezet, vagy esetleges ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdon alapján) csak az ingatlan felére lenne.

bojtar_bojtar_bojtar # 2008.01.11. 23:25

vinnie: tulajdonos vagy? korábban a nagyapával közös tulajdonotok volt az ingatlan?
ObudaFan: mert akkor, ha az özvegy csak X hányadon kapott haszonélvezeti jogot (a nagyapa után) akkor jár a többlethasználati díj.

vinnie # 2008.01.11. 21:36

Arra a 2 évre sem tudok az özvegytől többlethasználati díjat követelni, amíg csak ő használta és nem engedett be a lakásba? Korlátozta a tulajdonjogomat, ezt nem kérhetem tőle számon?

ObudaFan # 2008.01.11. 20:34

Na várj, most visszaolvastam. Ha viszont itt az örökös nem az özvegy volt, mert - végrendelet híján - a törvényes öröklés rendje érvényesült, akkor erre az időszakra mégsem lehet követelésed.

ObudaFan # 2008.01.11. 20:32

Nahát-nahát, ezért igazán az ügyvéd kollégának kellene megdolgoznia. De a lényeg az, hogy ebben az esetben a nagyapa tartozott a többlethasználati díjjal, mert ő zárt el téged a használattól. Az ő tartozásáért pedig a hagyaték erejéig felel az ő örököse.

vinnie # 2008.01.11. 19:26

Az özvegy tulajdonosa soha semmilyen mértékben nem volt a lakásnak, valószínűleg a hagyatéki per rendeződése után lesz egynegyed része az övé, viszont nagyapámmal közösen használták, 2 éve pedig - mikor nagyapám meghalt -, csak ő egyedül, mivel csak neki van kulcsa hozzá. Ebben az esetben is jár nekem 5 évre visszamenőleg a többlethasználati díj? Ha igen, tudnál konkrét idevonatkozó paragrafust mondani? Az ügyvédünk eddig a nagyapám halála utáni időszaktól követelte tőle (2 év) és minket hajt, hogy valahogy próbáljuk bizonyítani, hogy a 3 nyári hónapon kívül is használhatta a lakást. Nagyon örülnék, ha erre nem lenne szükség.

ObudaFan # 2008.01.11. 16:58

Egész évre lehet követelni, más kérdés, hogy ha a lakás használatának csak az év egy bizonyos időszakéban magas az értéke, akkor a többlethasználati díj mértéke tekintetében lehet ennek jelentősége. Amennyiben a nagyapával ilyen megállapodás - még ráutaló magatartással sem - jött létre, és kifejezetten és bizonyíthatóan szeretted volna használni azt az ingatlant akkor is, és az ingatlan fele tulajdoni hányada a tied volt már akkor is, akkor 5 évre vissza az özvegytől követelheted az arra az időre eső többlethasználati díjat is addig a mértékig, amennyi öröksége az özvegynek volt tőle.

vinnie # 2008.01.11. 10:40

Az ozvegytol szerintem csak azota tudom kovetelni, amiota csak o lakja, bar nagyapammal is egyutt hasznaltak es akkor sem tudtam bejutni. Nagyapam 2 eve halt meg, az ingatlan egyik fele meg a nagyapam neven van, a masik fele pedig az enyemen, tehat az ozvegy egyelore nem tulajdonostarsam es nem hiszem, hogy be lenne jelentve oda. Nyaralo az ingatlan egyebkent, tarsashaz, telen a vizet is elzarjak es a csoveket is viztelenitik. De ettol meg be szeretnek oda jutni es szerintem ram kellene bizniuk, hogy a teli idoszakban hogyan oldom meg viz nelkul az ottletet. Persze az ozvegy allitasaval ellentetben az sem biztos, hogy o sem jart le oda a viztelenitett idoszakban.

Kenderice # 2008.01.11. 10:12

Én tavaly nyertem meg egy ilyen pert és 5 évre visszamenőlegesen megítélte a bíróság a többlethasználatot, mivel a társtulajdonos teljes egészében az ingatlanban lakott (oda volt bejelentve) és megakadályozta az ingatlanba való belépést azzal, hogy nem adott kulcsot semmihez. Így elég rövid volt a per, az első tárgyaláson jogerős ítélet született.
A Te esetedben több kérdés is felmerül. A tulajdonostársad bejelentett lekheyle az ingatlan? Ez egy nyaraló? Mert nyaraló esetében nem tudom, hogy hogyan itélne a bíróság, mivel azt nem folyamatosan lakják egész évben.
Öt évre lehet viszamenőlegesen követelni. Szerintem ha nem adott bejárási lehetőséget az ingatlanba, akkor teljesen mindegy, hogy mennyit tartózkodott ott egy évben, oylan mint ha Ő használta volna teljes mértékben.
Mivel a törvény tiltja, hogy ilyen esetben (hogy tulajdonosa vagy az ingatlannak, de a tul. társad nem enged be) erőszakkal behatolj az ingatlanba, jó eséllyel fognak megítélni a javadra többlethsználati díjat.
(A fenti leírás magánvélamény, saját tapasztalataimon alapul. Jogi végzettségem nincs.)

vinnie # 2008.01.11. 09:56

Tisztelt Forum! A kovetkezokkel kapcsolatben lenne kerdesem:
Nagyapam ozvegyevel van egy peres ugyem evek ota. Mielott nagyapam meghalt fele-fele aranyban birtokoltunk egy kozos nyaralot, a halala ota pereskedem az ozvegyevel a nagyapam reszevel kapcsolatban. O nem hajlando nekem atadni a kulcsait, azota nem is tudtam bejutni a nyaraloba, a per tobbek kozott errol is szol. Tobblethasznalati dijat szeretnenk kerni tole arra az idoszakra, amig nem tudtunk bejutni a lakasba. O 1 ev helyett csak 3 honapra akar tobblethasznalati dijat fizetni arra hivatkozva, hogy a 3 honapon kivuleso idoszakban a tarsashazat teliesitik, leengedik a vizvezetekcsoveket, igy a lakast o a 3 honapon kivul nem hasznalta. A kerdesem, hogy ez eleg indok-e arra, hogy o csak 3 honapra legyen koteles tobblethasznalati dijat fizetni. A tobblethasznalati dij nem fuggetlen attol, hogy o a lakast tenylegesen mikor hasznalta, ha engem, mint az egyik tulajdonost nem engedett be oda? Attol, hogy a lakas viztelenitve volt en akartam volna elni a tulajdonosi jogommal es szerettem volna bejutni a lakasba. Szukseges-e nekem bizonyitanom, hogy o is bejarkalhatott a lakasba attol fuggetlenul, hogy az viztelenitve volt? Koszonom a segitseget!

amatőr # 2007.02.21. 18:44

Új pert kellene indítanod a többlethasználati díj megfizetése iránt, javaslom jóval magasabb összeget kérj, egyrészt a többlethasználattal érintett tulajdoni hányad növekedése, másrészt a piaci- és értékviszonyok változása miatt, mint ami évekkel ezelőtt megállapításra került.

Ha rongálják, miért nem igyekszel a közös tulajdon megszüntetésén?

Hollyl # 2007.02.21. 18:15

A többlethasználati díjat a tulajdonrészem elfoglalása miatt állapították meg havi díjban.
De az eltelt 6-7 év alatt a tulajdonrészem emelkedett, tehát többet használnak. Ezen kívül 6-7 év alatt, ha kiadok egy ingatlant, az ára bizony nem annyi, amennyit 7 éve kértem volna érte. De én soha nem óhajtottam kiadni! Ráadásul - mivel bejutni nem tudok - rongálják is rendesen - ezt milyen alapon kérhetem, hogy fizessék meg? Így az ingatlan értéke is alacsonyabb lesz!

Lhotse # 2007.02.21. 12:33

Olvassad el az ítéletet! A többlethasználatot megállapíthatta a bíróság egy összegben, vagy egy négyzetméterre vetítve. Ha ez utóbbi áll fenn, az valószínűleg simán nőhet, mivel az adott "többlethasznált" terület is nőtt. Azonban valószínűleg inkább az előbbi eset áll fenn, akkor újra pert kell indítani a többlethasználati díj újbóli megállapításáért.

Vagy a felek is megállapodhatnak egy összegben (elkerülendő a perköltségeket)...

Hollyl # 2007.02.21. 11:36

A bíróság többlethasználati díjat állapított meg a javamra. A kérdésem a következő : a többlethasználati díj állandó (évekig) vagy lehet emeltetni - tekintettel arra például, hogy időközben a tulajdonrészem is növekedett?
Előre is köszönettel a választ.