Jogi tanács kérése


tigermama # 2010.03.25. 21:35

Nálunk az apa mivel szívműtéte volt le volt százalékolva de mióta levették 40% ra azóta nem vontak semmit sem.Szociális járadékból pedig nem vonnak gyerektartást. Én megértem az ő helyzetét is de a gyerekeinek is szüksége lenne arra a kicsire is.
Szerintem itt a legnagyobb baj a törvényekkel van mert a kiskorúakat semmi sem védi.Ha az ember nem tud neki ruhát venni, vagy kaját senkit nem érdekel.
A magyar szociális ellátás a szociális háló pedig egyenlő a nullával.(És ezt ők is elismerik.)
Sajnos minden nap tapasztalom a bőrünkön.
Azonkívül,hogy havonta adnak átmeneti segélyként 8 ezer ft-ot ezenkívül semmilyen lehetőség nincs.
Ha pedig a gyerektartás nem jön akkor sincs mit tenni mert törvényileg nem sok lehetőség van.

monalisa1 # 2010.03.25. 21:19

Más. "Gazdagabb" önkormányzatok tudnak adni lakásfenntartási támogatást: havi pár ezer forint költséghozzájárulás valamelyik közüzemi számlához - a semminél ez is több.

Lehet kérni eseti ill. rendszeres szociális segélyt - jövedelemfüggő.

monalisa1 # 2010.03.25. 21:15

Az a pénz nem a végrehajtó zsebébe megy, nem, hanem jogszabály írja elő hogy januártól végrehajtási kérelemkor ennyit kell fizetni.

Azért megpróbálni, vagyis egy beszélgetésből is sokat lehet megtudni.

Külön írom: ha az apának van munkahelye akkor tértis levélben fénymásolatban elküldeni a bírósági itéletet/végzést és kérni hogy annak alapján a t.díjat a következő bérkifizetéstől már tiltsák le a keresetéből. (Meg kell írni: postás hozza a lakcímre a pénzt vagy esetleges bankszámlára legyen utalva.) A munkáltató mint készfizető kezes felel a letiltást eszközölni.

Ha nem ismert a munkahely akkor "kutatómunkát" kell végezni...

Ha esetleg munkanélküli abból a pénzből is eszközölhető letiltás - a végrehajtón keresztül.

tigermama # 2010.03.25. 20:39

Kedves monalisa1 !!

Köszönöm a választ de ha lenne 18 ezer ft-om akkor nem járkálnék azért a pár ezresért.. de mivel nincs és az a kevés is hiányzik így nem tudok fizetni a végrehajtónak.
Más megoldás nincs erre ??

monalisa1 # 2010.03.25. 20:38

Teresa

A t.díjnak és a láthatás/kapcsolattartás dolgának nincs semmi kapcsolata egymáshoz., a t.díj nem fizetése -mint kiskorú veszélyeztetése- tulajdonképpen büncselekmény, ami pedig a gyermek és az apja közti kapcsolat akadályozását illeti szabálysértési büntetést vonhat maga után.

Arról lehet szó hogy az apa az ő 1/4-ed tulajdonrészét a gyermeknek ajándékozza - a gyámhatóság előzetes hozzájárulása szükséges a dologhoz. Tehát vagyoni értéket juttat a gyermeknek és ennek ellenében mentesül a további t.díj fizetési kötelezettség alól. (Persze le kell ülni és kiszámolni: hány éves a gyermek, 18-24 éves koráig mennyi t.díjra számíthatna még, illetve ezzel szemben a házból az apai tulajdonrész mai értéke.)

Ügyvéd szükséges.

Külöm írom: az anyós özvegyi haszonélvezete terheli a fél házat, azaz jó viszonyban kell lenni a mamával különben megakadályozhatja hogy x vagy y a házban lakhasson.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.03.25. 20:26

tigermama

A bírósági itélettel/végzéssel fel kell keresni a bírósági végrehajtót és kérni hogy a t.díj hátrálék miatt az apával szemben járjon el. (Ha jól tudom f.év jan.1-től 18.000 Ft-ot kell fizetni azért hogy a végrehajtó megindítsa az eljárást., sem elengedni sem mérsékelni nincs módjában.) Visszamenőleg 6 hónapra lehet követelni az elmaradást, tehát igyekezni kell mielőbb elindítani a dolgot. A többit a végrehajtó majd elmondja.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.03.25. 20:20
monalisa1 # 2010.03.25. 20:18

potok

Ha a decemberben elhunyt fiunak nem volt gyermeke akkor az ő örökrésze visszaszál az édesapjára.

Az örököstársak (= tulajdonostársak) egyenlő jogokkal rendelkeznek.

AZ APEH vagyis az illetékhivatal állapítja meg a lakás értékét megbízott ingatlanos szakember közbeiktatásával. (A jelen pangó ingatlanpiac nem játszik.)

Ha az örököstársak közül van aki lemond édesapád javára akkor az öröklési illetéket ő fizeti helyette, míg a többiektől adásvételi szerződéssel tudja megvásárolni a tulajdonrészüket.

A gondozást/ápolást forintosítani lehet, mondjuk havonkénti minimálbér fele/kétharmada összegben. (Lesz majd vita de valamiből csak ki kell indulni.) Aztán hogy ezen többletmunkáját miként tudja érvényesíteni megmondani nem tudom: a többiek vagy elismerik és megfizetik, vagy perre kell érte menni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

végrehajtó1 # 2010.03.25. 19:31

nem tudom a 2 tanus albérleti szerződésem,amit nem ügyvéd előtt készítettünk,mire elég?

Ugyan annyit mintha ügyvéd elött kötötted volna.

cicca # 2010.03.25. 19:18

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbi problémámra szeretnék jogi eljárási módot találni,ha létezik.
Tavaly augusztusban adtam ki a lakásomat egy nagy családnak,akik elvileg 3 gyerek és 2 felnőtt lett volna,ezzel szemben kiderült,hogy 5 gyerek,ebből 4 kiskorú,és 3 felnőtt lakta a 72m2-es 2+fél szobás lakást,ami még nem is volt gond,mert fizettek rendesen,volt olyan,hogy előre fizetett 2-3 havi albérleti díjat,a költségeket,pedig átutalással kértem és én fizettem be,mert így voltam nyugodt.
A lakóimmal nem voltak megelégedve a ház többi lakói,ugye a 4 kisgyermek azért nem jár csenddel,de ezt is megoldották.
Én 60 km-re költöztem,tehát 1x jártam a lakásban,az első havi költségekért,nagyon ízlésesen berendezték,mivel üresen adtam ki.
Meg voltam nagyon elégedve velük,egészen addig,amíg nem kezdett panaszkodni a magas díjra,sok lett a meleg víz fogyasztásuk,a hőszolgáltató,a villanyszámla és sorolhatnám,tehát semmi nem volt már jó neki.
Én közöltem vele,hogy eladó a lakás,így vette ki,majd pár hónap múlva szólt,hogy hosszú távra terveznek,a gyerekeit is beíratta a közeli iskolákba,a közeli piacon kezdett árulni,tehát úgy nézett ki,hogy maradnak sokáig,így meggyőzött,hogy ne hirdessem tovább a lakást.
Majd február közepén közölte,a fél évre 64.000.- os meleg víz számlára,hogy költözik és kész.
A szerződést a netről töltöttem le,amiben 60 napos felmondási időt hagytunk,hogy legyen lehetőségem kiadni újra megszakítás nélkül,mivel a fent említett lakáson hatalmas hitel van és a díj amit fizetett albérleti díjként,sajnos nem elégítette ki,tehát pótolnunk kellett havi 30 ezerrel....tehát fontos volt nekem,hogy valaki legyen benne és fizesse a költségeit,amíg el nem kel,mivel nekem 3 kisgyermekem van és nehezen élünk meg sajnos így is,nem ha 2 lakás terhe van rajtunk,de ez igaz nem az albérlőmre tartozik,csak jelzem a helyzetünket.
Nos,tehát március 1-el ő kipakolta a lakást,és 18-án adta ide a kulcsot,de még a februári számláit sem rendezte felém,csak ígérget.
És a látvány ami fogadott a lakásban,az szörnyű volt,mert úgy néz ki amióta beköltöztek nem takarították,nagyon retkes,zsíros,fekete pókhálós az egész lakás,a mosdókagylót letörték,a redőny automatáját széttörték,és a radiátorokra felszerelt mérőt is letörték,tehát a kár kb.30-40 ezer.
A kaució amit adott,abból rendeztük a meleg víz számláját,tehát nincs már nálam pénze.
A helyzet azóta sem jobb,hívosgatom,néha felveszi,ígérget,hogy fizet és a kárt is rendezi,de értsem meg a sok gyerek,stb....de nekem is van,tehát ha használta akkor fizesse ki...gondolhatja,azért ennyi embernek a rezsije nem kevés...
A probléma az lenne,hogy az apeh felé én nem jelentettem le,tehát nem tudom a 2 tanus albérleti szerződésem,amit nem ügyvéd előtt készítettünk,mire elég? Milyen úton kaphatom én meg a pénzem és a károm,ha nem tartja a szavát,ami a mai világban már nem sokat ér,csak én bízom még ebben.
Kérem segítsen nekem megoldást találni a problémámra,ha van valamilyen jogi útja.

Előre is köszönettel

Teresa # 2010.03.25. 17:58

Tisztelt Dr. Attika!

A férjem és a testvére örökölt egy-egy negyed házrészt mikor az após meghalt. A testvér (sógor) egynegyed részét vásároltam meg saját erőből.
Az anyós része az saját mivel ő és az após építteték ezt a házat!

Még az lenne a kérdésem, hogy ha a férj nem fizet gyerektartást,akkor megtagadhatom e a láthatást tőle.

Meg lehetséges-e az, hogy nem kérek a házból semmit és azt az egynegyed részt a gyerekemre iratnánk?

tigermama # 2010.03.25. 17:51

Üdv !!

Az lenne a kérdésem,hogy lehet e tenni valamit akkor ha az apa ugyan fizet gyerektartást a két gyerek után de nem a teljes összeget (havi 12.000 ft.van megítélve mivel szociális járadékon van. ) hanem néha kevesebbet fizet. Az elmaradt tartozása már 26.000 Ft. Van e lehetőség ezt az elmaradt tartozást valamilyen módon megkapni ilyen esetben ??
És még egy kérdésem lenne.Kiskorú gyermek örökölhet e tartozást az apja után és ha igen akkor mi ilyenkor a teendő??
Válaszát előre is köszönöm !!

potok # 2010.03.25. 17:11

Tisztelt Ügyvéd úr!
A következő örökösödési helyzetben szeretnék tanácsot kérni. Édesapám (82) bátyja (89) a múlt hónapban meghalt. Édesapám kb. két évig rendszeresen ápolta, gondozta, az utóbbi hónapokban naponta többször is nála volt. A fia másfél éve eltűnt, rá nem lehetett számítani. A báty házastársa öt éve halt meg, a lakás felét az anyja után az eltünt fiú örökölte. A hagyatéki eljárás során nemrég kiderült, hogy az eltünt fiú még decemberben elhunyt. Apámék négyen voltak testvérek, kik közül immár csak apám él. Az elhunyt három testvérnek összesen 4 leszármazottja van. Kérdéseim:

  1. hogy alakul az örökösödés? A fiú öröksége visszaszáll-e az akkor még élő apára?
  2. Apámnak, mint testvérnek, erősebb-e az örökösödési joga, mint a már elhunyt testvérek gyerekeinek?

3.A lakás értékét ki becsüli fel, és hogyan? Mivel most nagyon gyenge az ingatlanpiac, vajon ezt beszámítják-e az értékelésnél?
4. A szóba jöhető örökösöknél vajon felszámolhatja-e édesapám a többéves gondozást?
A lényeg, hogy valamilyen módon szeretnénk a lakást megtartani, egyrészt kegyeleti okokból, másrészt persze a mi családunkban lenne olyan, akinek szüksége lenne rá. A többi örökös közül ketten lemondanának az örökségről édesapám javára, valamennyi pénzünk van is, hogy a többi örököst kifizessük. Ezért nem mindegy, hogy a lakást mennyire értékelik.
Bocs, hogy hosszú voltam!

Dr.Attika # 2010.03.25. 15:57

Ha az 1/4-ed házrészt a házassági közösvagyonból vették, akkor az 1/4-ed fele a férjéé. A 3,1 millió az közös tartozás, azt fele-fele arányban viselik. Természetesen ezek az információk nem elégségesek a válaszra. Pl. milyen jogalapon keletkezett az anyós és a férj tulajdonjoga? Após meghalt és a férje örökölte az 1/2-et és ön annak a felét vásárolta meg?

Teresa # 2010.03.25. 15:31

Kérem adjanak felvilágosítást!

Ha válni akarok, hogy lenne a vagyon megosztás!
Van egy negyed házrészem, a férjemé a másik negyed, a fél ház pedig az anyósomé.
Én 1.750.000 ft-ért vettem a negyed ház részem.
Később vettünk fel hitelt. 3.100.000ft-ot.
Az a férjem nevén van és én vagyok az adóstárs.
Ilyenkor milyen lehetőségek vannak!
Köszönöm a segítségüket!

ObudaFan # 2010.03.25. 10:55

jakka

A bank felé egyetemlegesen feleltek, egymás között pedig tulajdoni hányadotok arányában. A saját tulajdoni hányadodat tudod eladni, neki pedig elővásárlási joga van rá.

sion1 # 2010.03.24. 09:48

Szeretném megkérdezni, hogy ha kihallgatnak tanúként a rendőrségen, a kihallgatás után kérek egy példányt a jegyzőkönyvből, a rendőrség megtagadhatja a kérésem?

Állampolgári jogom van ahhoz, hogy 1 pld-t kapjak a jegyzőkönyvből?

jakka # 2010.03.24. 09:39

Segítséget szeretnék kérni.

kb 3 éve vettünk egy lakást az akkori élettársammal.Persze hitelre,másfél év után szétmentünk és a lakás egyszerűen rám maradt!a hitel az én nevemen van!ö meg az a adóstárs.De mivel kissé kezd meggyűlni a bajom a fizetéssel mit tehetek egyáltalán vele kapcsolatban mire kérhetem az akkori élettársam, ill ha eladom akkor akkor nekem milyen következményeim vannak felé?És plusz van még egy hitelem amit az élettársi viszonyban szedtünk össze.Szóval ha akkor közösen gondoltuk és úgy is rendezkedtünk be a hitelekkel és az anyagi dolgokkal,de nem jött össze,milyen következményei lehetnek egyáltalán?
előre is köszönöm!
János

justama # 2010.03.24. 09:09

Nekem is tudtok tanácsot adni....?
Köszönöm!

Holnap van a védésem....

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.03.23. 15:27

Szerintem amikor az Intrum megvette a követelést az OtPtől akkor egy tételes kimutatással kapta meg azt. Sőt amikor az Intrum felszólított téged, akkor neked is meg kellett hogy küldjön egy tételes kimutatást a tartozásodról (pl. ilyenekkel, hogy x ft tőke, x ft kamat, x ft szerződésbontási díj, x ft büntető kamat, stb.) Ha ilyet nem kapott az Intrum az OTPtől, akkor amennyiben Te vitatnád az összeget, akkor ő nem tudná igazolni a tételeket. Ugyanez áll az Intrum által neked küldött elszámolásra.
Azt kell megnézni, hogy Te mit és mi szerint fizettél ki.

Ha az Intrum csak a tőketartozásodat vásárolta meg, akkor csak azt követelheti tőled. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy megvette a tőketartozásodat és elkezdte behajtani. Majd az OtP eszmélt, hogy még van kamattartozás is a neveden és azt is eladta az intrumnak, mint új követelést, ami ugyanakkor kapcsolódik az előzőleg már behajtotthoz.

Azért mondtam, hogy tisztázd, hogy miket vállaltál az alapszerződésben, majd nézd meg hogy mi szerint és mennyit fizettél az Intrumnak. Ha kell egyeztess az OTP faktoringgal, hogy mi alapján áll fenn a követelésük, fejtsék ki neked szépen...

twilight # 2010.03.23. 14:51

De ha átadták az Intrumnak az ügyet, az nem azt jelenti, hogy az Intrum megvette a követelést? Lehet, hogy rosszul értelmezem.
Az Intrumnak fizettem ki részletekben az összeget.
És ők hívtak fel hogy még x összeggel tartozom. Majd mivel nem ismertem el a tartozást átadták az ügyet az OTP Faktoringnak.
És ennek ereményeképp kaptam ezt az ügyvédi felszólítást.

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.03.23. 13:47

Naivan úgy gondolom, hogy volt egy fizetési felszólítás vagy ilyesmi, ahol leírták, hogy mennyivel tartozol, amit te kifizettél és slussz.
Ha viszont kamatokról van szó, akkor bonyolódik a helyzet.
Nagyjából a következő a helyzet szerintem:
Volt egy alapszerződésed asszem az OTP-t írtad, amiben gondolom vagy egyedileg vagy az ÁSZFre utalással rendelkeztetetk a késedelmes fizetés, fizetés elmulasztásának esetéről, ahol az OTP kiköthetet ilyen esetre kamatfizetési kötelezettséget. Annak mértékét illetően - hacsak nem zárták ki valami csoda folytán, hogy követelik - az OTP vagy maradt a Ptk. által megállapított késedelmi kamatnál vagy magasabbat állapítottatok meg.
Előbbi az ami alapesetben is követelhető az adóstól.

Ha jól értem akkor te megállapodtál a tartozásod részletekben való kifizetéséről, amibe a hitelező nem számította bele a késedelmi kamat összegét. Amit viszont most követelnek rajtad.

Sajnos erre úgy gondolom van lehetőségük. Méghozzá azért mert alapból terheli a tartozást a késedelmi kamat. És amennyiben annak az összegét nem fizetted meg a tartozással együtt, akkor az még szintén terhelhet téged. Ezt nem befolyásolja az, hogy ő követelte ezt vagy sem. az sem mondható, hogy nem tudtál róla, ha az eredeti szerződésben benne van.

Ugyanakkor az fontos, hogy csak a tartozásod kifizetéséig terhel téged a kamat, azon túl nem. Azon túl a hitelező rosszhiszeműen követelné tőled a tőketartozés kamatát, hiszen ő állapította meg a tartozásod befizetendő összegét, vagyis talán mondható, hogy tévedésbe ejtett valamilyen szinten. Mindez csak akkor boncolható, ha kéri ezt az összeget, az alapesetbeli kamatra nem.

Szóval én a helyedben átnézném a papírokat, hogy az OTPvel milyen megállapodást kötöttem a késedelmi kamat mértékére vonatkozóan. Aztán ehhez mérten megnézném, hogy mit fizettem ki tartozás címén. Csak a tőketartozást vagy egy annál magasabb, mondjuk kamatokkal terhelt összeget. Ha pedig csak a tőkeösszeget fizettem ki, akkor megnézném, hogy most mennyit követelnek és milyen lebontás szerint azaz milyen időszakra számítják a kamatokat. És amennyiben helyesen kérik a pénzt akkor fizetnék.

twilight # 2010.03.23. 13:24

Köszönöm a választ dr.KTK.:)

Anno arra hivatkoztak, hogy a szerződésbe nem vették bele a kamatokat. De ez már az ő hibájuk nem?
Szerződés alatt a részletfizetési megállapodást értem.

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.03.23. 13:11

ncsaba85!

Azt értem, és át is tudom érezni, hogy a helyzet mennyire kellemetlen és a tehetelenség miatt dühítő is biztosan (nálunk a férjem nagymamájával vagyunk hasonló helyzetben, csak ő pusztán az ismerősöknek mondja a képzelgéseit, nem a hatóságoknak).
Viszont nem értem, hogy a bolondokháza dolog miért lenne becsületsértés. Nyilván nem olvastam, hogy az ügyvéd miket írt nektek, vagy rólatok másoknak, de szerintem az, hogy "bolondokházában záratnátok" a beszámíthatatlan nénit nem meríti ki a becsület csorbítására alkalmas tény fogalmát. Ugyanakkor ha pl. ezt összekapcsolja valótlan dolgokkal konkértan valamilyen bűncselekménnyel, pl. mindezt azért, mert folyamatosan lenyúljátok a pénzét, verítek stb. akkor a hamis vád is megállhat és lehet feljelentést tenni, lehet írni az ügyvédnek azzal, hogy megkeresítek az illetékes ügyvédi kamarát stb.
emellett pedig csatlakozom az előttem szólóhoz, miszeritn ha vádol, akkor bizonyítson is a kedves rokon vagy ügyvéd, ha tudd! Ha meg nem tudd akkor vállalja a következményeket...

Egyébként az ügyvéd kivel állapodott meg a képviseletről? a beszámíthatatlan nénivel? és vajon ki fizeti és miből?

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.03.23. 12:56

Big Joe sajnos én nem tudok neked ebben a témakörben segíteni, de talán a végrehajtási topicban kapsz választ Óbudafantól vagy Végrehajtó1től.

twilight! Tudod igazolni, hogy a tartozást rendezted? Csekk igazolószelvénye, levelezés, banki átutalás igazoló lapja stb?
Amennyiben tudod igazolni,hogy kifizetted a terhedre jogosan fennálló tartozás összegét, akkor az igazolás fénymásolatának elküldése alapesetben elégnek kell legyenek. Bár ez nem akadálya annak, hogy "adminisztratívhiba" miatt újra és újra megküldjék neked a felszólítást, hisz levelezni mindenkinek joga van ebben a szép országban. Ezért szerintem felesleges ügyvédhez fordulnod.
A legrosszabb ami történhet, az az, hogy fizetési meghagyás kibocsátást kérik veled szemben, amelynek az igazolás birtokában szintén ellent mondhatsz, és ekkor érdemes esetleg ügyvéd bevonása.
Más a leányzó fekvése, ha nem tudod igazolni a befizetést.