Jogi tanács kérése


Drkazmer # 2009.12.29. 18:26

Hmm:

http://www.jogiforum.hu/versenyjog

Pont most van egy cikk. De ez konkrétan a magyar törvényeknél hogy van? Azt hiszem alsó korlát a beszerzési ár tisztességtelen versenynél, de más megkötés van?

Drkazmer # 2009.12.29. 18:18

A kérdés az lenne, hogy a terjesztő kiköthet-e a viszonteladónak minimális és maximális eladási árat?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.27. 14:52

Ha úgy van, ahogy mondod, akkor tudod érvényesíteni az igényt, hiszen ez tipikus többletmunka.
Felszólítás, fizetési meghagyás, per.

Hortenzia # 2009.11.27. 09:09

Üdvözletem!

Kérdésem a következő lenne:
Egy gyártócsarnok kivitelezését elvégezvén, kapott tervek alapján felmerültek olyan plusz munkálatok, melyeket a tervek nem tartalmaztak, de a rendeltetésszerű használat megkívánta azok elvégzését. Sajnos külön szerződést nem írtunk ezen munkálatok elvégzéséről, de a megrendelőt mindig értesítettük róla, s ő jóvá hagyta azok elvégzését.
A kifizetésnél viszont nem hajlandó nekem a plusz költségeimet megtéríteni, csak azt, amennyiről a szerződés szólt.
Kérdésem: Tudom-e igényemet érvényesítettni, s ha igen, akkor hogyan?

makesz # 2009.11.26. 18:51

Érvényesítheti??
Nem vagyok társa a hitelekben...csak tanuként szerepelek rajtuk.

Úgy értettem az 1 évet, hogy elhagytam 2008 novemberben akár kérhettem volna már decemberben a gyerektartást....

Vagyonunk nem nagyon van-volt.
Ő szolgálati lakásban lakik.....oda amit vittem franciágy, asztal, étkészletek stb. ott maradtak neki...Nekem volt autóm azt használta...szóval neki nem sok mindene volt....mikor megismerkedtünk Ő már elvált volt és nem egy hitellel rendelkezett....kb 4-5 volt már akkor.
Én vendéglátásban dolgoztam és közösen próbáltuk törleszteni ezeket....ő már azóta nyugdíjas és mellette dolgozik....amit persze a bírónak nem mondtam....már bánom.

Tudom naív voltam és buta, hogy ilyen emberrel majd 20 év korkülönbséggel összejöttem...de ezen már nem tudok változtatni.

ObudaFan # 2009.11.26. 17:39

Azért annyiról nem mondtál le, mert az eleve a benyújtástól vissza 6 hónapig érvényesíthető. Mindenesetre ahhoz, hogy az élettársad igényt tarthat-e a kölcsönök címén bármire, egyrészt látni kellene a kölcsönszerződéseket, másrészt többet kellene tudni a ti élettársi kapcsolatototkban a vagyoni kérdésekről. az biztos, hogy a gyermektartásba beszámítani nem fogja tudni ezeket, de ettől még külön érvényesítheti.

makesz # 2009.11.26. 12:55

Tisztelt Ügyvéd NŐ/ÚR!

Volt egy élettársam akivel 2006 elején költöztünk össze és 2008 júniusában született egy gyermekünk.
Ugyanez év novemberére annyira megromlott a viszonyunk,hogy szó szerint hazaszöktem.

Megegyeztünk, hogy mivel sok hitele van/volt így nem fog fizetni majd csak 2 hitel lejártával ami most júniusban vált esedékessé. Szeptemberig vártam, majd elmentem a bíróságra és megindítottam a gyermek elhelyezési és a gyerektartási pert.

Ma volt a tárgyalásunk. nagyon rosz élményben volt részem....volt élettársam kijelentette, hogy nem hajlandó fizetni Augusztustól (mert csak ettől kértem....a 6 hónapról is lemondtam) mivel a hitelek még nem jártak le....decemberig meghosszabodtak. És azzal támadott, hogy együtt vettük fel a hiteleket így ha nem állok el az augusztustól akkor beperel, hogy csak ő fizet. Viszont a hiteleken az én nevem csak tanuként szerepel!!

(ráadásul szinte minden hitelét a játékgépszenvedélyének és az alkoholnak köszönhet)

Tudom, azaz csak remélem, hogy így nem követelhet tőlem semmit....de szükségem lenne a megerősítésére, mivel a Bírónő is végig rám akarta beszélni, hogy mondjak le a gyerektartásról és kérjem csak 2010 januárjától.
Erre nem vagyok hajlandó..így is lemondtam 1 teljes évről...

Sajnálom, hogy hosszú lett a levelem....

Várom válaszát, Tisztelettel "makesz"

Ádám86 # 2009.11.24. 08:42

Tiszteletem!

Nagyon sokat segítenének ha tudnának válaszolni a kérdésemre. Van egy ingatlanom (zárt kert) amiből a polgármesteri hivatal szeretne egy terültet megkapni. Bicikli út építésére. Megegyezni nem tudtunk de a földmunkákat már elkezdték. Az lenne a kérdésem hogy hol tegyek feljelentést bírtok háborítás miatt? Úgy tudom ezt a jegyzőnél kell, viszont pont a jegyzővel nem tudok megegyezni. Nála jelentsem fel Őt? Közérdekből történő kisajátítással fenyeget emelet. Én úgy tudom, hogy kisajátítani csak autópálya miatt lehet. Azt szeretném még megtudni ki tudják e sajátítani bicikli út építésére?

ObudaFan # 2009.11.23. 17:03
  1. Ebben az esetben ha a két fél egyezséget köt a magasabb összegről, azt nyilván jóváhagyja a bíróság. Ha meg nem, akkor az ajánlati kötöttség is megszűnik, és így dönthet a bíróság az alacsonyabb összeg mellett is.
  2. Van, mert ez után nyilván nem lehet majd ezt vitatni.
beretvas # 2009.11.23. 12:35

Tisztelt Ügyvéd Asszony/Úr!
Két kérdésem lenne:

  1. Osztatlan tulajdon (50-50 % tulajdonrész) esetén, ha az egyik fél keresetben kéri egy meghatározott összegért a másik fél tulajdonrészének megváltását, de a másik fél jóval többet pénzt ajánl, hogy ő vásárolja meg a keresettel élő tulajdonostársa részét, akkor dönthet-e bíróság, hogy a keresettel élő tulajdonostárs mégis az alacsonyabb összegért váltsa meg az ingatlant. (Az ingatlan egyik tulajdonostársnak sem a lakóhelye és hasonlóan használják pihenésre, munkára. Mindkét tulajdonostárs igazolni tudja, hogy rendelkezik az ajánlatában szereplő összeggel. Mindkét tulajdonos ragaszkodik az ingatlanhoz.)
  2. Ismereteim szerint a Ptk. is létesíthet szükségbeli szolgalmi utat, ha az ingatlanok nincsenek összekötve megfelelő közúttal, és ez ingatlan-nyilvántartási bejegyzés nélkül is gyakorolható. Ennek ellenére szükséges-e mindenképpen a szolgalmi út bejegyzése az ingatlan nyilvántartásba, amit nem akar a tulajdonos. Van-e értelme jelen esetben pert indítani, hogy egy száz éve használt (egyetlen) utat szolgalmi útként bejegyezzenek. Előfordulhat-e, hogy ebben a helyzetben bármi hátránya származik bejegyzés nélkül az esetleges későbbi tulajdonosoknak.
monalisa1 # 2009.11.21. 18:55

A láthatás és/vagy a t.díj fizetése nem tartozik egyazonos témába. A t.díjat attól függetlenül fizetni KELL hogy a gyermek láthatása netán "akadályba" ütközik...

A t.díj legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg követelhető., a hölgy július hónaptól kéri - hát akkor eddig visszamenőleg meg kell fizetni az elmaradt havi összegeket, valamint a továbbaikra nézve novembertől megkezdeni a havi t.díj fizetését. (Ha a visszamenőleges összeg egyösszegben esetleg problémát okoz, megbeszélheted az anyukával, hogy azt részletekben fizeted meg, de megfizetni muszáj.)

Az itélet/határozat jogerős, fellebbezésre nincs mód. (Majd 2-3 héten belül a posta meghozza a bíróságtól a rendelkezést.)

Nem tudni miként állapodtatok meg a t.díj fizetés módjában: te fizeted vagy letiltatja a munkabérből?... (Ez is benne van a bírósági rendelkezésben, ezen sem lehet utólag változtatni.)
Ha te fizeted, akkor SOHA ne kézből-kézbe hanem vagy havonta postán feladva vagy a bankszámlájára utalva, mert bármikor letagadhatja!...

A láthatás gyakoriságáról is megállapodtatok, hiszen az egyezségeteket hagyta jóvá -emelte jogerőre- a bíróság. Ha nem tartaná be (...) akkor minden egyes esetben irány a gyámhatóság: jegyzőkönyveztetni kell a mulasztását, melyet köteles lesz kárára pótolni.

Remélve nem lesz gond a majd' két évtizedes t.díj fizetési kötelezettségeddel, és úgyszintén remélve a láthatás/kapcsolattartás dolga is "gubancok" nélküli lesz.

Tudnod kell, hogy a pénzzel nem zsarolhat (!), valamint a gyermeket jogod van látni(elvinni) a megállapodástok szerint, és abba nem szólhat bele, hogy a szüleid stb. egy-egy ilyen láthatáskor együtt lehetnek az unokával.

Olvassad vissza az egyik-másik témaazonos topicot, mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

Fontos, hogy ne engedd hogy a fejedre nőjjön...

Sok örömet és boldogságot a kisfiuhoz!

"Mona"
laikus hozzászóló

Szili Ferenc # 2009.11.21. 17:52

Tisztelt Cím!

Az önök segítségét szeretném kérni jogi ismeretek terén!

Én Szili Ferenc idén Július 11.én elköltöztem volt élettársamtól másodszorra kivel 2007 január 18. napján fiú gyermekünk született!

Tavaly augusztusában létrejött köztünk egy megállapodás ( amikor külön költöztem de még az év novemberjében újra megpróbáltuk a kapcsolat rendbe tételét a gyermek miatt )a gyermek láthatásáról illetve a gyermektartás díj fizetéséről!

Idén November 16.án volt egy bírósági tárgyalás melynek az ítélete az nap jogerőre emelkedett!

A volt élettársam az előző év augusztusában létrejött megállapodásra hivatkozva kéri tőlem ez év Július 11.ére vissza menőleg a gyerek tartás díját de ő nem tartja magát a megállapodáshoz( miszerint ha a határozat megjön akkor vihetem el a gyermekem )én elfogadtam hogy visszamenőleg kifizetem a gyerektartást amim szerintem jogtalan! Az idén november16-án kihírdetett ítélet igaz még postai úton nem érkezett meg de a bíró kijelentette hogy november 16-ával jogerős az ítélet mivel egyik fél sem élt a fellebbezés jogával!

A kérdésem az lenne mi a teendő ebben az esetben mit tudnék tenni hogy az igazam érvényesüljön?!
Jogosan kéri-e a gyermektartási a díjat visszamenőleg a megállapodásra hivatkozva ha ő nem tartja magát a megállapodásban foglaltakhoz,mivel kijelentette csak ha megjön a határozat akkor vihetem el a gyermekem!?

Tisztelettel Szili Ferenc

Előre köszönöm a segítségét!
Email címem: emon@citromail.hu
Tel.: 06205113505

Szili Ferenc # 2009.11.21. 17:51

Tisztelt Cím!

Az önök segítségét szeretném kérni jogi ismeretek terén!

Én Szili Ferenc idén Július 11.én elköltöztem volt élettársamtól másodszorra kivel 2007 január 18. napján fiú gyermekünk született!

Tavaly augusztusában létrejött köztünk egy megállapodás ( amikor külön költöztem de még az év novemberjében újra megpróbáltuk a kapcsolat rendbe tételét a gyermek miatt )a gyermek láthatásáról illetve a gyermektartás díj fizetéséről!

Idén November 16.án volt egy bírósági tárgyalás melynek az ítélete az nap jogerőre emelkedett!

A volt élettársam az előző év augusztusában létrejött megállapodásra hivatkozva kéri tőlem ez év Július 11.ére vissza menőleg a gyerek tartás díját de ő nem tartja magát a megállapodáshoz( miszerint ha a határozat megjön akkor vihetem el a gyermekem )én elfogadtam hogy visszamenőleg kifizetem a gyerektartást amim szerintem jogtalan! Az idén november16-án kihírdetett ítélet igaz még postai úton nem érkezett meg de a bíró kijelentette hogy november 16-ával jogerős az ítélet mivel egyik fél sem élt a fellebbezés jogával!

A kérdésem az lenne mi a teendő ebben az esetben mit tudnék tenni hogy az igazam érvényesüljön?!
Jogosan kéri-e a gyermektartási a díjat visszamenőleg a megállapodásra hivatkozva ha ő nem tartja magát a megállapodásban foglaltakhoz,mivel kijelentette csak ha megjön a határozat akkor vihetem el a gyermekem!?

Tisztelettel Szili Ferenc

Előre köszönöm a segítségét!

Eliza01 # 2009.11.20. 18:12

Ma voltam a Biróságon,pontosan igy van ahogy mondja.Megnyugodtam nem félek a pertől,mindenröl van számlám.Köszönöm a tájékoztatást és Kellemes Karácsonyt Kivánok.


rezsi tartozás miatt fizetési meghagyást inditotam.ÜGYGONDNOKOT IS KELLET BEVONNI.MOST KAPTAM EGY P.ÉLDÁNYT,MELYEN A ZÁRADÉK RÉSZNÉL EZ ÁLL,20000ft T

macskás # 2009.11.20. 15:47

köszönöm!
CiC

guba # 2009.11.20. 14:16

Nem is kell indokolnod az elállást, és az előleg is visszajár.

macskás # 2009.11.20. 12:45

Segítségettanácsot szeretnék kérni.
Ha minden igaz, belesétáltam egy csapdába. Vagyis még nem tudom, de ha igen akkor szeretném előre tudni mit tehetek.
Voltam egy termékbemutatón és rendeltem egy biokerámia ágynemű garnitúrát.
Nem az előadó rábeszélése miatt, hanem mert egy néhány utastársam is dícsérte.
Mivel van betegségem száz, gondoltam jó lesz.
Megkötöttük a szerződést, (dátuma:2009.nov.19.)fizettem 6000 Ft előleget, és a többit, azaz 143 000 Ft , csütürtökön , a szállításkor kell fizetnem. Ezt kapnám a gyerekeimtől karácsonyra.
Most olvasom mások panaszát, hogy nem ORVOSTECHNIKAILAG MINŐSÍTETT TERMÉK , ahogy mondták, hanem KOMFORT SZINTÉRZÉST NÖVELŐ TERMÉK!!
Akkor nem éri meg az árát.!
Ideírom mi van a szerződésen:
4.§:(1) a fogyasztó a (2)bekezdésben meghatározott időtartamon belül indoklás nélkül elállhat a szerződéstől.
(2)a fogyasztó az (1) bekezdés szerinti elállási jogát
a)a termék értékesítésére írányuló szerződés esetében a termék készhezvételétől számított nyolc munkanap elteltéig,
b)szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetében a szerződéskötés napjától számított nyolc munkanap elteltéig gyakorolhatja.
Hogyan állhatnék el a szertődéstől?
Mi lenne, hogyha kiküldik, és én elolvasom, hogy mit írnak röla, és nem azt amit ígértek,akkor nem veszem át?
Az előleg akkor is visszajár?sehol sem olvastam azt, hogy nem jár vissza , ha nem jön létre a szerződés.
Előre is köszönöm:Cic

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.20. 11:19

Ahogy mondod.
Esetleg az történhetett, hogy úgy mondott ellent a kötelezett, hogy 20.000,- Ft tartozást elismert, ezért erre az összegre állapította meg a bíróság a jogerőt. A maradékra meg per indul.
De még ebben az esetben is meg kell fizetnie az adósnak annak a 20.000,- Ft-nak a járulékait (lkamat, eljárási költség) is.

Eliza01 # 2009.11.19. 18:36

Főkövetelés 36500ft ez a rezsiköltség.Erre jön az illetékek kamat,stb.Miért,miköze a záradéknak a követelt összeghez?Az én olvasatomban az eljárás ugy müködik hogy vagy elfogadja,és fizet ,vagy ha nem ért vele eggyet ellent mondhat de akkor perré alakul a dolog.De a Biroságtól nem kaptam mástájékoztatót,hogy kell e tennem valamit,vagy egyáltalán most mi is történt.


rezsi tartozás miatt fizetési meghagyást inditotam.ÜGYGONDNOKOT IS KELLET BEVONNI.MOST KAPTAM EGY P.ÉLDÁNYT,MELYEN A ZÁRADÉK RÉSZNÉL EZ ÁLL,20000ft T

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.19. 10:43

Nem lett sokkal világosabb. Mekkora összegre kérted kibocsátani a fizetési meghagyást?

Eliza01 # 2009.11.19. 10:05

bocsánat már annyi oldal olvasása után mástirtam mit akartam.PONTOSITOK.2009NOVEMBER 2.-AN 20 000 FT TÖKEÖSSZEGRE JOGERŐS ÉS VÉGREHAJTHATÓ.15-ÉN HUSZ EZER FORINTOT KÜLDÖTT AZ ILLETŐ ROZSASZIN CSEKKEN.VOLTAM A JEGYZÖNÉL JOGOT VÉGZETT,NEM TUDJA,MIRE VONATKOZIK A TŐKEÖSSZEG.HOLNAP PÉNTEKEN BEUTAZOK A BIRÓSÁGRA FOGADÓNAP LESZ.KÖSZÖNÖM A HELYRE IGAZITÁST,KÉREM HA A JAVITOTT VÁLTOZAT MÁR ÉRTHETŐ ÉSTUDJA AZ ÉRTELMEZÉSÉT MEGKÖSZÖNÖM.


rezsi tartozás miatt fizetési meghagyást inditotam.ÜGYGONDNOKOT IS KELLET BEVONNI.MOST KAPTAM EGY P.ÉLDÁNYT,MELYEN A ZÁRADÉK RÉSZNÉL EZ ÁLL,20000ft T

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.18. 18:33

A záradékba ilyet nem írnak. (A törzstőke egyébként is társasági jogi fogalom.)

Eliza01 # 2009.11.18. 13:41

Rezsiköltség megfizetése nélkül lelépett a lakáskulccsal együtt.. Ügygondnok bevonásával megtalálták, értesítették. Most kaptam 07.-én a fizetési meghagyásom másolatát, Záradék résznél kitöltve Tőrzstőke:20.000Ft-ra jogerős és végrehajtható.. mi ez?? a tőrzs tőke?
Nekem az eljárással, kamattal többel tartozik!
mit tegyek?


rezsi tartozás miatt fizetési meghagyást inditotam.ÜGYGONDNOKOT IS KELLET BEVONNI.MOST KAPTAM EGY P.ÉLDÁNYT,MELYEN A ZÁRADÉK RÉSZNÉL EZ ÁLL,20000ft T

Eliza01 # 2009.11.18. 13:38

Rezsiköltség megfizetése nélkül lelépett a lakáskulccsal együtt.. Ügygondnok bevonásával megtalálták, értesítették. Most kaptam 07.-én a fizetési meghagyásom másolatát, Záradék résznél kitöltve Tőrzstőke:20.000Ft-ra jogerős és végrehajtható..


rezsi tartozás miatt fizetési meghagyást inditotam.ÜGYGONDNOKOT IS KELLET BEVONNI.MOST KAPTAM EGY P.ÉLDÁNYT,MELYEN A ZÁRADÉK RÉSZNÉL EZ ÁLL,20000ft T

Attilaxxxv # 2009.11.14. 21:25

Tehát akkor nyugotan vissza léphet mindenféle következmény nélkül.
Köszönöm a válaszokat!
Biztos nagy lessz az öröm.