Jogi tanács kérése


ObudaFan # 2009.10.09. 17:22

balatoni nyár

Ha nem te leszel az üzembentartó a forgalmiban.

kagoston

Még mindig célszerűbb egy kisebb bírságot megkockáztatni azért, mert idő előtt építkeztetek, mint eltolni az egészet. Célszerű lenne a hibákról jegyzőkönyvet felvenni minimum két tanú, ideális esetben közjegyző előtt, és felmondani a szerződést.

balatoni nyár # 2009.10.09. 15:53

Kedves Fórumozók!

2007. februárjában vásároltam, vagyis csak a nevemet adtam egy gépkocsivásárláshoz. Kölcsönadási szerződést kötöttünk, melyben a gk-val kapcsolatos összes felmerült költség kifizetése is szerepelt ami a kölcsönvevőt terheli. Az elmúlt időszakban azonban közel 1 millió Ft tartozás keletkezett klf. parkolási büntetések ki nem fizetéséből. Természetesen a felszólítások,fizetési meghagyások, végrehajtással való fenyegetőzések nekem jönnek, pedig nem is én használom az autót. Kérdésem az lenne, hogy tudom magamat bebiztosítani, hogy esetleges munkanélküliség, vagy betegség, netán elhalálozás miatt (kölcsönvevő részéről)ne rajtam hajtsák be a felhalmozott tartozást vagy ha már tőlem kezdik el levonni, mi módon kaphatom vissza? Szerintetek van erre valami lehetőség?

kagoston # 2009.10.09. 14:21

Tisztelt Forumozok

Egy kenyes ugyben kernem a tanacsotokat. Amennyiben rossz forumon probalkozom kerlek szoljatok.

Epitkezesbe fogtunk. Az epitesi engedelyt mar megkaptuk de meg nem jogeros (1 het mulva lesz az). De az epitkezesbe mar belefogtunk sajnos. Egy ramenos vallalkozo rabeszlelt minket, hogy lehet, hiszen nincs pince, stb foldtol le es fel 1 meterig dolgozhatunk.
Szoval belevagtunk, de a savalap kiontese utan eszrevettuk, hogy valami nincs rendben. Mertunk es megallapitottuk, hogy nehany helyen 40-50 cm-el elcsusztak a dolgok. Minden megallitottunk. Most sem dolgozik senki, a helyrehozatal lehetoseget probaljuk felmerni. Termeszetesen a tarsasagot soha tobbet nem akarjuk a telekre beengedni..
A problemam: szerzodest kotottunk a teljes alapozasra. A szerzodesben szerepel, hogy a hibakert a vallalkozo vallalja a teljes anyagi felelosseget. DE meg ugye nincs epitesi engedelyunk, igy mi is ludasak vagyunk.
Szoltam neki, hogy 1 hetig ne menjen dolgozni amig a "karfelmeres tart".
Termeszetesen sok extra kiadasra szamithatok, de nem akarok tobbet dolgozni veluk. Hogy szaljak ki a szerzodesbol velemenyetek szerint?
A valaszokat es a tanacsokat elore is koszonom.

balog # 2009.10.08. 11:10

Tisztelt Fórumozók!
Valószínűleg beültem egy hintába, és nem tudom, hogy szálljak ki belőle.
Egy évvel ezelőtt egy adott megbízás miatt alapítottunk egy kétszemélyes Kft.-t 50–50 %-os tulajdoni résszel, azzal a szóbeli megállapodással,hogy amennyiben a megbízás leteltével nem lesz új munkánk,(amelynek megszerzése, a köztünk lévő munkamegosztás szerint a kiterjedt ismeretségi körrel rendelkező társam feladata lett volna)megszüntetjük a céget.
Elnézést a hosszú mondatért!
Na itt jön a HINTA!
Naív módon belementem, hogy a társam egyedűl legyen ügyvezető.
Csak neki van banki hozzáférése.
Csak ő rendelkezik munkáltatói jogkörrel, stb…

Véget ért a megbízás, igazolható nyereséggel, DE NINCS TOVÁBBI MUNKA!
Taggyűlést tartottunk, amelyen a tulajdonostársam közölte, hogy legalább egy évig „alvó“ Kft.-ként kívánja fenntartani a céget, míg én a végelszámolást kértem, mivel a Kft.-nél lévő főállású munkaviszonyomat ügyvezetőként felmondta, és más jövedelmem nincsen. Elméletileg patthelyzet van, de mégsem az.( A Kft. vagyona az alaptőkével együtt tisztán 1,4 m Ft, a társam az űzletrészemért „felajánlott“ 150 e Ft-ot, amit komolytalannak ítéltem meg.
( Ha jól tudom, az üzletrész kivásárlása után azonnal elindíthatná a Kft. végelszámolását.)
Szerintem ez a dolog egyértelműen a lenyúlásról szól, az ilyen hozzáállásról mondják, hogy D-betűs helyen született…
Hogy lehet ebből a lekvárból korrekten, de bukta nélkül kimászni??
Előre is kösz a hsz.-kat!
Egy LÚZER

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.08. 10:40

Akkor a szabadságai kiadása után írásban mentsétek fel a munkavégzés alól, és fizessetek neki állásidőt.

manókám # 2009.10.08. 10:35

Tisztelt !
Kérdésem? Melyik törvény írja elő, hogy a gyed lejárta után (gyerek kétéves kora után), a munkáltató köteles (kötelező) visszavennio a munkavállalót, gyes folyósítása mellett..??Nem tudunk neki jelenleg munkát bíztosítani..
Köszönettel

motyo # 2009.10.08. 10:28

Tiszteletem!

A személyi adatok védelmének megsértésének ügyében szeretnék érdeklődni.
Ha én vagyok a sértett, mi a teendő? Úgy értem milyen büntetést kaphat az elkövető ill. lehet-e kártérítést igényelni?

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.06. 18:23

Bocs.

ObudaFan # 2009.10.06. 15:01

Ha a bíró bejelenti a saját elfogultságát, akkor nem bírálja el senki, hanem elbírálás nélkül az elnök másra szignálja az ügyet. Ha meg a fél jelenti be, és a bíró nem ért vele egyet, akkor nem a bíróság elnöke, hanem a bíróság azonos fokon eljáró másik tanácsa, ennek hiányában a felettes bíróság bírálja el.

monalisa1 # 2009.10.06. 12:56

Az adott ügyben eljáró bíróság elnöke - a könnyebb értés végett: "igazgatója" - bírálja el az esetleges elfogultsággal kapcsolatos bejelentést, melyre bizonyára nyomós ok volt.

"Lisa"
laikus hozzászóló

SzLilla # 2009.10.06. 11:23

sziasztok!

Az volna a kérdésem (sehol nem találtam választ) hogy ha egy bíró bejelenti elfogultságát, akkor a bejelentése felülbírálható-e? Mert ugye az relatív kizárási ok, a tanács dönthet-e úgy. hogy nem fogadja el az elfogultságot és nem veszi el az ügyet?

Köszönöm

Marci72 # 2009.10.05. 14:03

Oké.Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.05. 13:53

Mert a biztosításnál módja van arra a szolgáltatónak, amire egyéb tömeges szerződéseknél nincs: az egyéni elbírálásra. Ezt pedig csak akkor tudja megtenni, ha nem ő teszi az ajánlatot (nincs kellően informálva), hanem a fogyasztó részletes ajánlatának ismeretében dönthet.
Az ügynök itt nem szerződést köt a biztosító nevében, még csak nem is ajánlatot tesz, hanem segít neked az ajánlatot összeállítani, és közvetíti a biztosítónak.

Marci72 # 2009.10.05. 09:53

Bár a logikát nem értem,de majd próbálom megfejteni.Tehát a lényeg leszűrve: a biztosítás közvetítő megkeres az otthonomban, ő ad egy biztosítási ajánlatot, hogy ezt meg ezt a szolgáltatást tudja nyújtani a biztosító ennyi lenne a díja. Jogilag mégsem a biztosító adja az ajánlatot, hanem én adom a biztosítónak? Erről olvastam a KGFB biztosításomnál is, de ezt akkor sem értem hogy miért én adom, ha nem én keresem meg őket, hanem ők engem az ajánlatukkal.Tudom, így szól a törvény.(De miért?)

Marci72 # 2009.10.05. 09:48

Értem.Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.05. 09:42

A szerződést nem az üzletkötő kötötte veled. A biztosításoknál az ügyfél teszi az ajánlatot - ahogyan te is tetted -, a biztosító pedig elfogadja. Ehhez sok köze nincs annak, hogy kinek a közvetísével tetted meg azt az ajánlatot.

A PSZÁF-nál éppen tehetnél panaszt, de az a te problémádon nem segít, akkor se, ha megbírságolják őket.

Marci72 # 2009.10.05. 09:38

Tiszteletem!

Kb. 1 éve kötöttem egy biztosítást. Jött az évforduló, és én felmondtam a szerződést mert nincs rá szükségem.Ekkor derült ki,hogy valójában 3 évet írattak velem alá, és a biztosító már perrel fenyeget.
Egy ismerős hölgy volt nálam ajánlatot adni egymaga és szerződést kötni, de nem mondta el hogy ha aláírom,akkor ezt 3 évig fizetni kell.Valójában ő betanuló gyakornok volt,mint kiderült. A bizosításközvetítő az ajánlati lapon egy olyan személy,akivel soha nem találkoztam.A szerződésen a közvetítő aláírása az,akivel nem találkoztam.De az ajánlati lapot a gyakornok hölgy töltötte ki és íratta velem alá. Erre a szerződés kötés körülményekre a feleségem a tanú,ő is ott volt.
Most nekem kell bizonyítanom, hogy a hölgy nem is rendelkezett engedéllyel a megkötésre, valamint hogy megvezetett engem? Vagy ettől függetlenül én aláírtam és kész (fizessek,mert úgyis nekik lesz igazuk).A biztosítónál azt állítják,hogy aki aláírta az volt nálam és punktum.
Hibás vagyok,mert nem bogarásztam át az apróbetűs részeket.De csak azért,mert megbíztam a hölgyben,hiszen ismerős.

bigdady # 2009.10.05. 06:50

totya23 Hogy találtak meg? Miért hozzás mentek? Vagy ennyire sokat töltöttél le?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.05. 06:47

A filmek letöltése nem; de a programok telepítése és használata bűncselekmény. Persze, nem csalás.

totya23 # 2009.10.04. 17:18

Jó estét kívánok.

Egy kis segítséget szeretnék kérni abban a kérdésben, hogy mire lehet számítani abban az esetben, ha egy bizonyos torrent oldalról ami bárki számára korlátozás nélkül elérhető filmet illetve játékot és programot töltöttem le saját részre.
A letöltött anyagokat kizárólag csak saját hsználatra és saját szórakoztatásomra töltöttem le.
Azokat csak a gépemen tároltam, CD-re DVD -re nem írtam ki ÉS NEM IS KERESKEDTEM vel.

Kb. 8 jogtulajdonosról van szó és összesen 50 db filmrő illetve játékról, programról van szó.

A gépet lefoglalták és csalás miatt eljárást kezdeményeztek.
Holott én senkit nem csaptam be és nen haszonszerzés céljából töltöttem azokat le.

Előre is köszönöm a segítséget.

Grád András # 2009.10.04. 11:41

Kedves Szebievi!

Amit Obudafan írt, az nem a legvégső megoldás, hanem "a" megoldás. (Ezen felül persze lehet még szorgalmasan imádkozni is, vagy csöndben sóvárogni, hátha elmegy magától.) Jogi megoldás viszont nincs más, mint amit Obudafan is írt: lakás kiürítése iránti per. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Szebievi # 2009.10.04. 10:26

Köszönöm a választ, de ez már csak a legvégső megoldás lenne, azt hiszem.

ObudaFan # 2009.10.04. 09:41

A jogi megoldás az, hogy pert indítasz a lakás elhagyása iránt.

Szebievi # 2009.10.03. 18:55

Jó Estét Kívánok!

Segítséget szeretnék kérni egy elmérgesedett helyzet megoldására. A lakásomba költözött az egyik rokonom, azzal a feltétellel, hogy fizeti a lakás rezsi költségét, amíg ott lakik. Sajnos egyre több a tartozása a szolgáltatók felé és már ott tart a dolog, hogy ki is akarják kapcsolni a szolgáltatást ha nem fizet. Próbáltam beszélni vele, hogy fizesse ki, de nem akarja (tudja), erre mondtam neki, hogy akkor menjen el a lakásomból, minél előbb,mert nekem erre semmi szükségem. Erre ő azt mondta, hogy nem tud kiköltözni mert nincs hova. Mit tudok én ilyen helyzetben tenni? Főleg hogy családtagról van szó...

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.09.21. 09:20

Ugyanakkor egy dolgot el kell dönteni. Ebben a helyzetben elismerés az, ha azt elismeritek, hogy el akartátok lopni azt a kocsit. Tehát egyelőre nem vagytok beismerésben. El kell dönteni, hogy szerintetek ki tudjátok-e magyarázni magatokat, vagy inkább beismeritek azt, amit szerintetek nem követtetek el, és hagyjátok a dolgot a közvetítői eljárásra.