Tisztelt Szakértők és Fórumtársak!
Segítséget szeretnék kérni!
Mivel 15napon belül reagálnom kell a bíróságnak és ebből már 6 elfogyott, így a lényeget próbálom összeszedni.
Apám 1997-ben kezességet vállalt 5millió forintra. 1999-re munkanélküli lett. 2000-től anyagilag is segítgetni kezdtem a járadékon élő súlyos beteg anyámat, majd 2005-ben mikor apám külön költözött tőlünk, fenntartójává lettem az 56nm lakásnak. Apám belátta, hogy házastársi kötelezettségeinek, ezen részét átvállaltam, így kompenzációként 2006 októberében nekem ajándékozta(ajándékozási szerződés) a nevén lévő 1/2 ingatlant.
2007. közepén kiderült, hogy a 1997es kezessége ügyében az első fokú bíróság elrendelte a végrehajtást. Jóval később kiderült, hogy 2001. novemberében peresítve lett, ahol megállapították, hogy egyetemlegesen adós. Kikértem az ügy teljes anyagát a pesti központi kerületi bíróságtól és ugyan volt idézés, de az 1997es címre, ahol már több éve nem lakott és az ítélet kézbesítéséről nem maradt semmi adat. Apám esküdözik, hogy fogalma sem volt róla. A 2001es ítéletet akkor már nem lehetett megfellebbezni és a 2007es ítélet fellebbezése sem hozott nagy eredmény. 2008 végén faktor cégváltás volt, és az adós megállapodott abban, hogy részletfizetést vállal 48x100 000 értékre.
2 milliót be is fizetett 2009 végéig, de valamiért ez az összeg nem került levonásra sem, a tőkéből sem a kamatból viszont része a beadványnak. A másik kezes kivásárolta magát közel 1millió forintért, de ez sem szerepel a törlesztések között. Most a harmadik faktor, aki mint behajthatatlan követelést fillérekért vette meg az adósságot előkerült, és 18milliót követel úgy, hogy a kamatokból csak az apám öregségi nyugdíjából levont összeget vonta az adós által befizetett összegből semmit. Ez szerepel a kamatszámításában, amit most a beadványhoz csatolt.
Bíróságra vitte a dolgot és a 2006os ajándékozási szerződés semmisé tétele kéri, fedezet elvonásra hivatkozva. Ugyan a per tárgya a fél ingatlan, és erre fizettek illetéket is, de végrehajtani már az egész ingatlant szeretnék. Azóta sem értem, hogy ha 8millióra indított pert akkor, hogy jött ki a 480ezer forint illeték.
A végrehajtás kezdete óta apám nevén rengeteg földterület van, több mint 10millió értékben. Az ajándékozáskor már egy éve nem lakott otthon és a bejelentett lakcíme is az új lakóhelye. Végrehajtás sorrendjében az ingó után az ingatlan következik és a lista legvége a lakóingatlan ha jól tudom.
Az ember hiába dolgozik a családjáért hosszú éveken keresztül és hiába nem írt alá semmit simán utcára, kerülhet mondván ingyen jutott ingatlanhoz, tehát rosszhiszemű csak úgy joggyakorlat alapján. Állítja mind ezt az a harmadik faktor, akik mint behajthatatlan követelést fillérekért lett „hitelező”. Jogilag ez rendben van így gondolom. A jelek szerint bár ki végezhet Pénzügyi tevékenységet és forintokért tehet utcára bárkit... Ott tartok mintha felvettem volna egy nagyobb hitelt és eldorbézoltam volna az árát.
Gondolom nem túl rózsásak a kilátásaim.
Előre is köszönöm!
Üdvözlettel, B.