Készfizető kezesség SOS

megabela # 2010.02.03. 16:33

Tisztelettel!

Köszönöm szépen a válaszokat és akkor ezek szerint nagyságrendileg jól látom a dolgot.

Mondjuk még mindig nem tudom mi lesz, de a lényeg, hogy köszike mégegyszer.

Üdv.:

megabela

megabela # 2010.02.04. 21:53

Tisztelt Fórumozók!
Nagy csalódás volt a bírósági tárgyalás, a lényeg, hogy a Tesó ügyvéd halasztással élt (megegyezett a bankkal, hogy hitelt veszünk fel), magyarul kiválasztottuk a lehető legrosszabb megoldást a kezesség kiváltására.
Viszont ezáltal újabb kérdések vetődnek fel:
Milyen költségek merülnek fel, mire megkaphatjuk az adóstól a tartozást? (pénz, ingatlan, és ingóság) (-ügyvédi kiadások, végrehajtási kiadások, pereskedési költségek, stb)
Mekkora esélye van, hogy sikerrel járunk egyáltalán?
Abban az esetben, ha csak az ingatlan az egyetlen vagyontárgya, és ez átkerül a birtokunkba, nekünk kell-e kifizetni a házon fennálló százezres nagyságrendű közüzemi tartozásokat?
Köszönöm a segítségeteket előre is!
MegaBela

dr.Hudson # 2010.02.05. 01:04

Kedves Megabela!

Az "A" verzióra van egy mondás a csalánnal kapcsolatban, de nem ismertetem..., mindössze annyit, hogy A verzió elég suicid jellegű.

Szerintem nem teljesen jó taktikát választottatok:

• Ha, ahogyan írtad, "egyik ingatlan sem ér annyit, mint amennyi a jelzálog rajta" mondat igaz, akkor nagyjából nincs értelme halasztással próbálkozni, mivel az A, B, C ingatlanok ki fognak esni a hitelbiztosítékok köréből. Ebből kifolyólag következik egy negyedik ingatlan, amelyik feltételezem: a D lesz. Ha az a tied(tietek), akkor erről neked kellene dönteni.
  • Logikusan, ha Mama-papa beteg, I. szülött fiúk hitele is a bedőlés szélén áll (már így is te fizeted A-t és B-t), akkor öngyilkos dolog a nyakadba venni C-t is.

Ennek egy következménye van: a bank nyer egy kis időt és a Te életed is, meg persze D ingatlant is.

Ha mégis így döntenél, akkor a két ügyletet el kell egymástól választani.

1. Te Mama-Papa kötelezettek helyébe vagy melléjük lépsz, ha a bank megengedi, és felveszel X kölcsönt, amelyhez D ingatlant jelzálogjoggal terhelik meg. Ebből kifizeted a C. ingatlanon lévő hitelt, így barát újra szabad ember lesz, nem beszélve Mama-Papáról.
  2. Az 1 -es fejében te nyilván igényt tartanál C ingatlanra, amelynek a kialkudott vételárát befolyásolni fogja a hitel összege, és az egyéb Per- teher költségek. Ha ezután még követelésed lesz, akkor azt baráttal szemben perelheted.

Mivel nekem úgy tűnik, hogy Barát egyenes, becsületes állampolgár a közüzemi tartozások szerintem rád maradnak.

üdv
dr. Hudson

megabela # 2010.02.05. 09:38

Kedves fórumozók, dr. Hudson!

Az ügy azért ettől egy kicsit árnyaltabb. A jelenlegi állás szerint a mama és a papa nyugdíjából a bíróság mindenképpen letiltotta volna a 33-33%-ot,tehát fizetnünk mindenképpen kell. Csak az nem mindegy, hogy meddig és kinek. Leültünk megbeszélni a bank vezetőjével, vázoltuk neki a helyzetet, és ki tudtunk alkudni egy viszonylag kedvező kamattal terhelt hitelt erre az összegre. Ehhez számára elegndő volt a mama és a papa nyugdíjszelvénye, meg hogy hozzájuk irányítjuk a nyugdíjat, amiből egyből leveszik a törlesztőrészletet. A havi törlesztőrészlet megegyezik az amúgy is letiltásra kerülő összeg nagyságával. Nem kellett sem adóstársnak, sem kezesnek semmit aláírni.
A mama meg a papa innentől gazdálkodhat a megmaradt nyugdíjából, amiből eddig sem tudtak megélni, úgyhogy "csak" az eltartásuk marad rajtunk, gyerekeken, meg a ház rezsije.
A kérdésem a következő:
Mivel most tisztáztuk ezt a kezesi hitelt, perelhetem a Baráttól az ingatlanát. Amennyiben a bíróság nem tudja elérni ezt az illetőt, és a sorozatos felszólítások ellenére sem jelenik meg a tárgyalásokon, a bíróság egyszer csak kiondja, hogy az adós tulajdonában lévő ház mostantól a kezeseké? És ez mennyi időt vesz igénybe? Lejátszódhat néhány hónap alatt, vagy esetleg évekig is elhúzódhat? És gondolom a perköltséget is nekem kell fizetnem, amit mellesleg szintén perelhetek a Baráttól, de ez is reménytelen. Plusz a közüzemi tartozások, és így talán kijövök nullára.

Köszönöm a segítségeteket!

Megabela

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.02.05. 10:02

A bíróság nem adja tulajdonodba a Barát ingatlanát.
Dönt a tartozásról és annak végrehajtását kérheted.

A végrehajtó minden olyan ingót, ingatlant árverez, ami a Barát tulajdonában van, fizetésből letilt, teszi a dolgát. A befolyt összegből levonja a költségeit, a többit pedig megkapod.
A hiányzó összegre továbbra is kéred a végrehajtást, és ha lesz infód, hogy a Barát dolgozik, munkahellyel rendelkezik, vagy örököl, vagy újabb tulajdona keletkezik, arra is kérsz végrehajtást.

nandy # 2010.02.05. 13:40

Alapvetően a Mama és a Papa követelhetné jogszerűen a Baráttól a pénzt, mert ők a kezesek, ők vettek fel újabb hitelt. Nem?
A kérdező pedig a Mamától és Papától követelhetné az általa - helyettük - fizetett összeget.

gagyimami # 2010.02.18. 18:01

Kedves Mindenki!
Egy olyan kérdéssel fordulok Hozzátok, hogy egy ismerősöm készfizető kezességet vállalt. Nincs semmilyen vagyona (mint ingatlan, autó stb), folyószámlája sincs. Ha az adós netalántán nem fizetné ki a kölcsönét, mit tud a bank ettől az ismerősömtől elvenni?
Köszönettel:
gagyimami

végrehajtó1 # 2010.02.18. 18:29

Munkabér? Ha az sincs akkor semmit sem

gagyimami # 2010.02.18. 18:32

Munkabér az van, de az adóstól kapja, tehát ha nem fogja fizetni a hitelét (az adós), akkor már munkabére sem lesz. Csak azt nem értem, hogy akkor a bank miért ment bele abba, hogy ő legyen a kezes, ha nincs semmije amit behajthatnának. Ezért sem értem a dolgot.

dipo # 2010.02.23. 15:18

Üdv!
Kérdésem lenne, hogy amennyiben egy cég saját maga ellen kért felszámolást, akkor egy adott pénzintézet a tartozás behajtására előveheti a készfizető kezest, vagy ha a cégnek fedezi a vagyona a tartozást és a felszámoló jelzi, hogy fizet a banknak a cég, akkor a bank vár?
Azért kérdezem, mert ha a felszámolás megkezdődik, akkor a pénzintézettel szemben megszűnik a szerződés és esedékessé válik azonnal a tartozás, de a cég a vagyonából majd ki tudja fizetni a fennálló tartozást, de nem tudom, hogy ettől függetlenül fordulhat-e azonnal a kezeshez?
Fontos:

• a cég maga ellen kért felszámolást
  • a cég vagyona fedez minden tartozást
Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.23. 15:28

A készfizető kezes nem követelheti a jogosulttól, hogy a követelését előbb az egyenes adóstól kísérelje meg behajtani. (Ezért nem 'sortartó" kezesség.)

Nota bene: ha a társaság vagyona fedezi a tartozásokat, és a tagok felszámolást kezdeményeznek, akkor azok a tagok hülyék. A felszámolás néhány százezerrel többe lesz.

dipo # 2010.02.23. 15:37

Az rendben, hogy nem kérheti a kezes,és nem is kérni akarja, hanem mi a gyakorlat?
Amúgy a cég csak még nagyobb tartozásokat halmozott volna fel, rossz régi szerződések miatt, melyekből csak a felszámolással tud kiszállni, most még pont megvan a fedezet.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.23. 15:40

Ez hülyeség. Ha megvan a fedezet, akkor végelszámolást kell elhatározni, amelyet maguk is megcsinálhatnak; nem kell fizetni a felszámolót.

Gyakorlat... Te mit csinálnál a bank helyében?

dipo # 2010.02.23. 15:48

Nem lehet végelszámolást,csődeljárás mert milliós kötbér, bérleti díj stb attól még tovább ketyegne, felszámoláskor viszont minden megáll. Ráadásúl saját maga ellen kéri a cég,így már most látszik, hogy minden hitelező (nem akivel a rossz szerződés kötettett)már most rugalmasan áll a felszámolás elindulása előtt a tartozésok rendezéséhez.
Valamint a cég mellyel a rossz szerződések lettek kötve semmi kompromisszumra nem hajlandó és csak így lehet megszabadulni tőle.
Gyakorlat:A bank helyében én, mivel idáig pontos fizetés volt, ha azt mondják nekem, hogy továbbiakban ugyan lassabban, de hozzájutok a pénzhez inkább azt választom, mint a kezessel való küzdelmet, bárez megint nem a gyakorlat...
De van erre gyakorlat, mondjuk egy példa esetleg amiről Ön is tud?

dipo # 2010.02.23. 16:57

Valamint a cég vagyona fedezi a tartozást, de ez a vagyon áruban van és lassan tudja a cég értékesíteni, több tartozás ezért is tornyosodik.
Vagyis több összetevője volt a cég részéről a felszámolás kérésének, de most nem is ez a fontos, hanem hogy mit mond a gyakorlat a kezesről ilyenkor, arra lettem volna kíváncsi.

ObudaFan # 2010.02.23. 17:07

mert milliós kötbér, bérleti díj stb attól még tovább ketyegne,

Akkor fuss neki mégegyszer. Ezek szerint csak fizetésképtelen a cég.

dipo # 2010.02.23. 17:28

Igen.
De áruban megvan a fedezet. Netto nagykereskedelmi áron is sőt ha kedvezményes áron lenne értékesítve még úgy is.
De nem is ez a lényeg.
Csak az a kérdésem, hogy a készfizető kezest fogja azonnal előcitálni a bank vagy a felszámoló egyezkedik elöször a bankkal?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.24. 10:45

A bank egyszerre fordul szembe az egyenes adóssal és a kezessel.

Egyébként sem a kötbér, sem a bérleti díj, sem a kamat növekedése nem áll meg a felszámolás elrendelésével.

dipo # 2010.02.24. 17:20

Köszönöm a válaszokat, bár még mindig nem tudom hogy a gyakorlatban hogyan szokott működni...

Egyébként minden (kötbér, bérlet, kamat növekedés) megáll, mind a szerződések, mind a bérleti díjak (van amelyik automatikusan, bank azonnal, rossz szerződésben lefektetve, etc... vagy ha nem akkor a felszámoló azoonal felmondhat és- arra már kaptam választ gyakorlatban- fel is mondja) és azonnal esedékessé válnak és a felszámolás kezdő időpontjáig tartólag áll fenn a tartozás.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.24. 17:32

Ez nem igaz. De miért kérdezel, ha jobban tudod?

dipo # 2010.02.24. 17:53

Szó sincs róla, hogy jobban tudnám és akadékoskodnék csak hát a bank is jelezte, hogy amint felszámolás elindul megszüntetik a szerződést és esedékessé válik a tartozás és így a kamta nem kegyek tovább, a szerződésekben (bérleti díj, kötbér) benne van foglalva, hogy amennyiben felszámolás indul a szerződött cég ellen, úgy a szerződés megszűnik, így ott sem tornyosodik tovább etc...
Vagyis ez tény, nem kérdés.

Azért kérdezem, mert hátha valaki itt a gyakorlatban már tapasztalt hasonlót kezes ügyében...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.24. 17:59

így a kamta nem kegyek tovább,
Már hogyne! Csak éppen nem az ügyleti kamattal, hanem a magasabb késedelmi kamattal.

dipo # 2010.02.24. 18:04

Hát csavarni csavarhatjuk, hogy ameddig nincs a teljesítés úgy késedelmi kamat lesz a későbbiekben, de itt megint a gyakorlat lenne a mérvadó, ahol azonban a fizetésképtelen cég esetében a bank, mint hitelező elsődlegesen az alaptartozáshoz szeretne jutni, de mivel valóban nem értek hozzá nem is erősködöm, köszönöm a válaszát.
Egyébként azt megkérdezhetem, hogy Ön jogi végzetségű?

Várok hátha valaki kezes ügyében jelentkezik tapsztalati úton.

monalisa1 # 2010.02.24. 18:59

dipo

KBS ügyvéd, és évek óta napi szinten van jelen a jogi fórumon segítő hozzászólásaival.

A magam részéről annyit hogy egyetlen bank sem élne meg ha csak az alapösszeget kapná vissza, nem, egy bank a kamatokból és az ilyen-olyan eljárási költségből hízlalja zsírosra magát.

"Mona"
laikus hozzászóló

dipo # 2010.02.24. 19:04

És ez szerintem óriási segítség sok embernek, csak köszönet jár érte...

Tényleg nem akartam belemenni a felszámolósdiba, nem ez a kérdésem.
Igazából csak egy gyakorlati kérdésem volt, hogy a
készfizető kezest azonnal előveszik-e abban az esetben is ha a fizetésképtelen cég -melynél kezességet vállalt egy hitelre-, a cég fizetni akar(felszámoló kijelentése szerint is), de mivel áruban van a fedezet ezért ez lassabban fog menni.