Tartozik,nem fizet!


-Stella- # 2007.10.10. 18:02

Kedves fórumozók!

Egy évvel ezelőtt kölcsönadtam a barátnőmnek 500eFt-ot 3 hónapra, de csak egy részét kaptam meg 4 hónap után(340eFt-ot), azóta csak folyamatosan ígérget. A kölcsönről írtunk papírt kézzel, melyben elismeri a pénz átvételét és szavatol azért, hogy 3 hónapon belül visszaadja. 4 hónap után visszaadott 340eFt-ot. A 160-at azóta is kérem, de nem kapom meg... Legutóbb mikor felhívtam és kilátásba helyeztem hogy beperelem(azóta össze is vesztünk), akkor azt mondta "tegyem csak nyugodtan, úgyis tud hozni magával tanúkat akik látták, hogy odaadta". A kérdésem az, hogy valóban nyerhet-e un."féldecis tanúkkal", vagy van esély arra hogy peres úton érvényesítsem a követelésemet?

ObudaFan # 2007.10.02. 18:51

Sőt, a természetes személyek, kis- és mikrovállalkozások a banki követeléseket meg is előzik rangsorban.

Persze a zálogjoggal biztosított banki követelésekkel más a helyzet, de ez csak az illető zálogtárgy vonatkozásában van így.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.01. 18:56

magánemberek mint beszállítók más ranghelyre soroltatnak ( és rendre kimaradnak a behajtás lehetőségéből ) , mint pl. a bankok ?

Ez nem igaz. Egyébként a bankok ugyanúgy nem "magánemberek" mint a beszállítók - hanem vállalkozások.

Cyrano # 2007.10.01. 18:36

Kedves Kbs !

Mire megy a végrehajtási záradékkal, ha nincs semmi az adós nevén ?

Kíváncsi vagyok egyébként a véleményedre, hogy egyeztethető össze az
Alkotmány
9. § (1) Bekezdésével ( "Magyarország gazdasága olyan piacgazdaság, amelyben a köztulajdon és a magántulajdon egyenjogú és egyenlő védelemben részesül.")

az a tény, hogy ha egy rendőrségi büntetést, -mondjuk egyezer Ft-ot - nem fizetünk be, elvisz a rendőr és lakat alá tesznek azzal a körülménnyel, hogy ha nekem tartoznak és nem fizetnek, akkor semmit nem tudok tenni azokkal szemben, akiknek nincsen végrehajtható vagyonuk !?

Továbbá hogyan egyeztethető össze a felszámolásról szóló türvény azon része, ami szerint a magánemberek mint beszállítók más ranghelyre soroltatnak ( és rendre kimaradnak a behajtás lehetőségéből ) , mint pl. a bankok ?
Válaszodat köszönve !
Üdv.
Cyrano


" A törvények olyanok, mint a pókháló..."

ObudaFan # 2007.09.27. 20:31

Ahhoz a bírósághoz menj, amelyik elsőfokon eljárt.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.27. 12:46

Legcélszerűbb, ha bemész a bíróságra, és viszed magaddal a jogerős ítéletet. A többit majd ott már tudják.

A végrehajtás illetéke 1%, és a végrehajtó kirendelése után előleget is fizetni kell. Az olyan 2%, de legalább 4 és legfeljebb 75 ezer. Ezeket természetesen az adóstól behajtják, ha tudják.

zoepit # 2007.09.27. 12:11

Hogyan kell végrehajtást kérni+ez MIBE kerül nekem....?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.27. 10:28

Nincs szükséged behajtóra. Kérj végrehajtást. Nem is értem, miért vártél eddig.

zoepit # 2007.09.27. 09:55

Pár évvel ezelőtt egy "úriember"(....)kihúzott belőlem másfél millió FT-ot,azzal a mesével,hogy szálljak be egy /nem létező/vállalkozásba.Volt hamis szerződés/ügyvéd/bankszámlaszám...MINDEN,ahogyan kell!
Kiderült hogy az egész kamu volt,feljelentést tettem,el is itélték.8 hónapot ült,szabadulása után KÖTELEZTÉK károm azonnali megtéritésére,kamatokkal EGYÜTT.
Ennek immár 2 éve de ő MÁIG egy FILLÉRT nem fizetett nekem!Azt mondja,"nincstelen",a nevén SEMMI sincs-ugyanakkor látni amint szórja a pénzt,drága kocsikkal furikázik+nagy lábon él.
Persze minden feketén+más nevén...
Beehajtót fizetni NINCSEN pénzem,maximum behajtás UTÁN tudnék fizetni.Természetesen,LEGÁLIS behajtót keresek!Máig nem találtam,mert nem tudok fizetni,havi fix keresetem nincs,festőművész vagyok.A tőlem lehúzott pénz egy egyszeri ajándék volt amiből már nem maradt semmi...
MIT TEHETEK!?