szóbeli megállapodás


Szomorú örökös # 2020.11.27. 16:35

Niki009

Vajon miből gondolod, hogy ha három topikban is megkérdezed ugyanazt, akkor hamarabb kapsz rá választ? :-O

Niki009 # 2020.11.27. 10:10

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni!
Terményt értékesítek évről évre. Történne ez idén is, de csak szóbeli megállapodás volt a cég és köztem. Az üzletkötő nem ért ide a szerződéssel. És sajnálatos módon ahogy most számláztam volna nekik, azért egyeztettem egyet előtte, és így derült ki, hogy nálam más ár van feljegyezve, mint náluk. Természetesen náluk alacsonyabb.
Én nem szeretném azon az áron eladni nekik.
Milyen jogi lépést tehet, ha egyszerűen másnak adom el a terményemet?
Egyébként a céggel 2 éve van kapcsolatom, nem volt probléma velük, de ez most rosszul érintett.
Kérem segítsenek, hogy mihez van jogom?
Előre is nagyon köszönöm a mihamarabbi segítséget!

gyurmi # 2008.03.11. 20:59

Köszönöm szépen a választ!
Nehéz dió lesz...

v e s z p r é m i # 2008.03.11. 20:56

Vállalkozási szerződés szóban is köthető, de nem lesz könnyű bizonyítani milyen tartalommal.
Amennyiben a szerződés kereteibe nem tartozó munkavégzés történt, úgy a megbízás nélküli ügyvitel szabályait kell alkalmazni. Vagyis, vizsgálandó, hogy a megrendelő érdekeit, feltehető akaratát szolgáló többletszolgáltatás történt-e, célszerű, ésszerű volt-e. Amennyiben igen: a vállalkozót megilleti a díj, egyéb esetekben a jogalap nélküli gazdagodás szabályai szerint követelhet megtérítést. Tehát, az az összeg jár neki, amellyel a többletszolgáltatás következtében a jármű értéke esetlegesen növekedett.
Ha az autót netán összetörné, már a rongálás bűncselekményét követné el.

monalisa1 # 2008.03.11. 20:37

A szóbeli megállapodás úriemberek közti becsületbeli dolog - illik aszerint eljárni. (Van hogy egy kézfogás felér a pecsétes papírral.)

Szerintem azt tudjátok csínálni, hogy elkezdtek alkudozni, és mondjuk úgy 120-130 ezer forint körül megállapodtok, de arra is részletfizetést kapva.

A mesternek be kell látnia, hogy önkényesen túlteljesített, és ennek következményét bizonyos mértékben őnmagának kell vállalnia.

Az hogy fényképek készültek végül is hasznos lehet: látható, hogy a munkafelvételkor mi és mekkora volt a kijavítani való, a túlteljesítést úgyszintén a fotók igazolják...

Tehát egy állítás egy tagadás, de mégis csak bejön a képbe "a" becsületesség- megbízhatóság vélelme, és innentől a kölcsönös kompromisszum a végső ár "kialakításában".

A kialkudott összeg felét valahogy szedjétek össze és adjátok át neki, valamint írtok egy kötelezvényt, hogy a hátralékot x határnapig havi y részletekben megfizetitek, ennek ellenében adja ki a kocsit.

gyurmi # 2008.03.11. 20:14

A probléma a következő:

Elvittük az autónkat egy autófényezőhöz, mert az oldalán az anyósülésnél lett két kb. 20 cm-es húzás. Megállapodtunk a fényezővel, hogy csak az egész elemet tudja megcsinálni, a kocsi tetején volt egy horpadás, azt kihúzza és azt is lefesti. Árban annyit mondott, hogy kb. 20-22e Ft körül lesz, ebben maradtunk. Szerződést nem készítettünk, csak szóban állapodtunk meg, tanuk nem voltak. Arról volt szó, hogy hérfőn készen lesz, de nem volt. Ma megyünk az autóért és az egészet kiglettelte, ott ahol látott rajta valami hibát, és újrafújta az egészet. A teljes munkafolyamatot lefényképezte, hogy miket is csinált az autón. A vége 160e Ft lett. Nem kell mondjam, hogy ott a helyszínen majdnem szívrohamot kaptunk, mert szépnek szép, meg jó, meg minden, de mi nem kértük! Csak az a húzást és horpadást kértük megcsinálni. Kifizetni nem is tudjuk. Azt mondta a szerelő, ha nem fizetjük ki nincs semmi gond, visszaállítja a kocsit olyanra, mint volt (az mondta összetöri). Úgy tudom a szóbeli megállapodás is egy szerződésnek felel meg. Ilyenkor szerintetek mi a teendő? Mit tudunk csinálni! Kérlek SOS segítsetek!!! Előre is köszi!