A "bocsánatkérésre kötelezés" nem abszurditás?


Egyjogász # 2019.01.18. 15:04

A rabbi úgy dönt, hogy Grünnek meg kell követnie
Kohnt, amiért „csaló gazembernek” nevezte, mégpedig a következő, gondosan megszövegezett bocsánatkéréssel: „Kohn egy becsületes ember, bocsánatot kérek.”

Grün így mondja el a rá büntetésképpen kirótt
mondatot: – Kohn egy becsületes ember?! Bocsánatot
kérek!…....

ObudaFan # 2019.01.18. 13:59

Szerintem egy kicsit szomorú az, hogyha ez ma már hülyeségnek tűnik.
De az is persze, hogy erre a bíróságnak kell köteleznie valakit.

efi99 # 2019.01.17. 19:57

Anakronisztikus hülyeség. Nem a XIX sz.-ban vagyunk, amikor még párbajozni is képesek lettek volna agy becsületsértés miatt.
BZs esetében büntetésként leginkább egy szappannal történő alapos szájmosás lenne elfogadható élő adásban. De úgy, hogy az egész szappan elfogyjon.

drbjozsef # 2019.01.17. 17:47

Nem nagyon hinném, hogy a bocsánatkérés elmulasztása hivatalból üldözendő lenne.
Ahogy általában a polgári peres ítéleteknél : ha a vesztes fél nem teljesít, azt legfeljebb onnan tudja meg a hatóság (praktikusan a végrehajtó), ha a nyertes fél protestál nála. Anélkül senkit sem érdekel, végrehajtja-e az ítéletet.

fekete mamba # 2019.01.17. 15:23

Azt egyébként jól értem, hogy a pénzbírság csak akkor lehetséges, ha az alperes akar végrehajtást? Ha az alperes beletörődik a bocsánatkérés elmaradásába, akkor le van zárva az ügy?

fekete mamba # 2019.01.17. 14:52

Egyébként ha tényleg ez a helyzet, hogy valóban van jogi lehetőség tényleges kényszerintézkedést tenni a bocsánatkérésért, az szerintem sokkal komolyabb kérdéseket is felvet, pl. a véleménynyilvánítás szabadsága, meg most komolyan eleve abszurd az egész, egy bocsánatkérésnek csak őszintén van értelme... Vagy mi van, ha valami ironikus hangvételű valamit ír ki az alperes ilyenkor "bocsánatkérés" címen? Ezt a jogintézményt nagyon el kéne törölni...

gerbera317 # 2019.01.17. 14:41

Na, ez ennyire azért nem automatikus. Ha a meghatározott cselekményre kötelező ítéletet követően elmarad az önkéntes teljesítés, a teljesítés kikényszerítése érdekében a jogosult végrehajtást indíthat. A további kényszer a Vht. 172-177. §§ szerint kerül alkalmazásra. Rendbírságnak nincs helye, csak pénzbírságnak. Igen, a pénzbírság ismételten kiszabható.

fekete mamba # 2019.01.17. 14:27

https://hvg.hu/…birosagi_per?…

Most függetlenül attól, hogy mi a véleményem Bayer Zsolttól, ez tényleg abszurd, hogy rendszeresen olvasni ilyen ítéletekről, hogy a bíróság X.Y-t bocsánatkérésre kötelezte... Most komolyan, bocsánatkérésre nem lehet kötelezni, ez abszurd.:D :D :D Nyilván én sem kérnék bocsánatot attól, akiről úgy gondolom, hogy nincs okom bocsánatot kérni... És akkor most mi lesz? Ezt hogy lehet végrehajtani? Mert azt értem, hogy pénzbeli követelést hogy lehet végrehajtani, de mi van, ha valaki nem kér bocsánatot, ha a bíróság erre kötelezte? Rendbírság? És akkor ha továbbra sem kér bocsánatot, akkor élete végéig folyamatosan kiszabják az újabb rendbírságot, vagy mi? :D :D :D Komolyan érdekelne erről egy ügyvéd véleménye, hogy ilyenkor mi van...:D :D :D