telefon használat korlátozás


PraetorLXXVI # 2019.01.31. 09:19

Tisztelt Rigoz!

A Kórház nem adatkezelő és nem adatfeldolgozó - ebben az esetben ez tiszta sor! De hogy a betegekkel mi történik, amíg a kórtermében fekszenek, azt már Házirendben szabályoznia köteles.
Ezért gondoltam arra, hogy jogszerűen megtilthatja vagy korlátozhatja a mobil használatát.

"A kórházi dolgozók esetében a jogi megítélése a kérdésnek annyiban árnyaltabb, hogy a közfeladatot ellátó személy többek közt a feladata ellátásával összefüggő körben a külön hozzájárulása nélkül is lefényképezhető, Őt felismerhetetlenné tenni nem kell."
Ez szerintem nem így van! Az Infotv. 26. §-a alapján megismerhetőek(nem kifürkészhető, erőszakkal elvehető stb.) az ott meghatározott adatok, illetve a közalkalmazott képmása nincs megemlítve....

Ezért is tettem fel az eredeti kérdést, mivel szerintem bonyolultabb a megválaszolása, mint aminek első körben látszik....

rigoz # 2019.01.30. 12:18

A kórház ebben a jogviszonyban álláspontom szerint sem adatkezelőként, sem adatfeldolgozóként nem érintett, hiszen a kórház csak a helyszíne az esetleges jogsértésnek, sőt, sor kerülhet arra adott esetben a kórházi dolgozók részéről is.

Adatvédelmi incidens sem lehet ez esetben.

Amennyiben a képen nem csak az adott beteg látszik, akkor a rajta kívül a képen látszó személyeknek is hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy a képen látszanak.

A kórházi dolgozók esetében a jogi megítélése a kérdésnek annyiban árnyaltabb, hogy a közfeladatot ellátó személy többek közt a feladata ellátásával összefüggő körben a külön hozzájárulása nélkül is lefényképezhető, Őt felismerhetetlenné tenni nem kell.

Az előzetes hozzájárulást a képkészítés előtt közvetlenül elegendő megadni a betegeknek - és fő szabály szerint neki, az Infotv. a 16. életévét betöltött kiskorú, így ebből következően a cselekvőképességében részlegesen korlátozott személy is önállóan adhatja meg a Ptk. 2:20. § (3) bek. c) pontja alapján a hozzájárulását meg hozzá - egyebekben a cselekvőképesség hiányának, korlátozottságának relatív semmisségével kapcsolatban írtakra utalnék vissza.

Ezekben amúgy nincs semmilyen különleges, egészségügyi személyes adat.

Az más megítélés alá esik azonban, ha a kezelésről videófelvételt készítenek.

PraetorLXXVI # 2019.01.30. 12:01

Tisztelt Rigoz!

"Beteg egyén fotózását elsősorban az érintett tilthatja meg, Ő tiltakozhat ellene."
Alapesetben igen.
1./ De egy kórteremben, ahol akár több beteg is fekszik, jönnek-mennek a dolgozók a fénykép készítéséhez szerintem nem elegendő az érintett beteg hozzájárulása - ti. különleges személyes adatokról is szó van. Itt fontos, hogy a kórház garanciális elemeket mutasson fel arra, hogy egyrészt az általa kezelt beteg, másrészt az alkalmazott dolgozója "biztonságban van" - róla képfelvétel "véletlenül" sem készülhet. Ebben az esetben a többi beteg vagy dolgozó is tiltakozhat.
2./ Ha egy beteg pl. kómában van, akkor szerintem róla jogszerűen hozzátartozó csak akkor készíthet felvételt ha a sorban első törvényes jogosult/képviselő (vagy a beteg még korábban) ehhez hozzájárult.

"Magánszemély adatkezelők ügyeivel NAIH csak kivételesen foglalkozik."
Egy kórteremben jogosulatlanul készített fotó esetét szerintem a kórház kezelheti adatvédelmi incidensnek, és a kórház nem magánszemély.

rigoz # 2019.01.30. 11:19

Tisztelt PraetorLXXVI!

Annyiban, amennyiben a betegellátást, illetve más betegek nyugalmát zavarja.

Beteg egyén fotózását elsősorban az érintett tilthatja meg, Ő tiltakozhat ellene.

Álláspontom szerint a telefon élből nem feltétlen vehető el - kifejezetten indokolt esetet kivéve -, előzetes figyelmeztetést követően is csak végső soron.

A betegek fotózása inkább az emberi méltósághoz való jog sérelmét vetheti fel, mintsem a képmáshoz való jogért, már amennyiben, ennek érdekében a Ptk. vonatkozó rendelkezése értelmében elsősorban az érintettnek személyesen kell fellépnie, az intézmény annak az érvényre juttatásában kivételesen működhet közre, például magatehetetlen vagy cselekvőképtelen beteg esetében.

Felhívnám a figyelmét továbbá a Ptk. 2:09. §-ának (1) bek.-ére és 2:24. §-ára is, miszerint - tárgyi esetben - a beteg hozzájárulása érvényes, ha az cselekvőképessége megléte esetén is indokolt lenne, illetve ha a jogát, jogos érdekét (közvetlenül) nem sérti, ilyenkor a gondnok és nyilatkoztatása mellőzhető.

Magánszemély adatkezelők ügyeivel NAIH csak kivételesen foglalkozik.

PraetorLXXVI # 2019.01.30. 10:50

Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek egy egészségügyi szolgáltató - tulajdonhoz való jog, rendelkezés stb-re figyelemmel - mennyiben korlátozhatja a mobiltelefon használatát a betegek, illetve látogatók között. Az aggály leginkább az, hogy a látogatók egyre inkább előszeretettel készítenek fényképfelvételt a hozzátartozó betegekről. Ez két jelentős problémát vet fel: 1. más beteg/dolgozó/stb. is megjelenhet a képen. 2. Ha a beteg belátási képessége hiányzik, akkor kizárólag a törvényes képviselője hozzájárulásával lehetne fotózni - ergó pl. gondnok esetében a beteg gyermeke sem jogosult hozzájárulás hiányában.
Korlátozás okai lehetségesen: személyiségi jogok tiszteletben tartása, illetve a betegellátás (higiénia, orvosi műszerek stb) zavartalansága.
Kérdés konkrétan: 1. elvehető-e a készülék megőrzésre előzetesen, vagy csupán felszólíthatom, hogy tilos használni pl. a kórteremben? 2. jogosulatlan képfelvétel esetén mi a teendő (pl. felszólítani, hogy előttünk - pl. akár biztonsági őr jelenlétében törölje a felvételt, adatvédelmi incidensként jelenteni a NAIH-nak). köszi!