Társasház - szárító helyiségekben tárolás


scha # 2019.03.19. 20:41

Szomorú örökös

Köszi, belátom, fő a békesség :-).

Szomorú örökös # 2019.03.19. 18:16

scha

Kaptunk egy felszólítást (az emelet közösen egyet), hogy vigyük ki a cuccokat, mert ha jön az ellenőrzés, és büntetés lesz, akkor azt nekünk kell fizetni.

Anno pár éve én egy társasházba mentem javítani. A villanyórás helyiség úgy tele volt lommal - TV-doboz, hungarocell, műanyag vödör, stb. - hogy amit javítani kellett, ahhoz alig fértem hozzá. Jeleztem ezt a közös képviselőnek, aki kihelyezett néhány kis hirdetményt, amiben felszólította a lakókat a lomok eltávolítására. Legközelebb már döbbenetes látvány volt, hogy totál kiürítették a helyiséget. És teljesen jogos volt a felszólítás, mert a villanyóra helyiségben aztán valóban semmi nem lehet, nem hogy éghető anyag.

És egyébként meg wers fórumtársnak van igaza. Ha egyszer kifogtok egy olyan ellenőrző közeget, aki nem fogadja el az érvelést, akkor megy a csekk a társasháznak, amit aztán természetesen a lakók felé fog továbbítani a közös képviselő teljesen jogosan.

scha # 2019.03.19. 11:09

:-) Jó meglátás :-)

wers # 2019.03.19. 11:04

:) én nem vitatkoznék velük (vannak akiknek mindig igazuk van pl. hatóság, rendőr, anyukám.... )

scha # 2019.03.19. 11:01

Kaptunk egy felszólítást (az emelet közösen egyet), hogy vigyük ki a cuccokat, mert ha jön az ellenőrzés, és büntetés lesz, akkor azt nekünk kell fizetni. Nyilván kivisszük a holmikat, ha muszáj, ahogy írod te is, a békesség kedvéért. De szerintem meg nem muszáj - a szóvivő nyilatkozatából kiindulva.

wers # 2019.03.19. 10:37

jön a Katasztrófavédelem (vagy tűzoltóság) ellenőrizni a házat tűzvédelmi szempontból.

Akkor arra az időre vigyétek el, aztán vissza. A békesség kedvéért.

scha # 2019.03.19. 10:34

Köszönöm, wers!
A mostani felbuzdulás csak azért van, mert a soros lomtalanítás után jön a Katasztrófavédelem (vagy tűzoltóság) ellenőrizni a házat tűzvédelmi szempontból. A "Vezetőség" (ők hívják így magukat) azzal érvel, hogy tűzvédelmi szempontból nem lehet semmi a közös használatú helyiségekben. Szerintem meg ez nem így van, lásd alább a szóvivő tájékoztatását. Amúgy tavaly ilyenkor pont ugyanez a cucc volt bent (nem szaporodik, arra vigyázunk), akkor semmi gondja nem volt a tűzvédelmi ellenőrzést végző hatóság munkatársainak. Szerintem a jogszabály azóta nem változott.

wers # 2019.03.19. 10:04

A villanyóra áthelyezéshez pedig szerintem minimum az kellene, hogy a lakók megszavazzák.

Szerintem az kevés. A szolgáltatónak ahhoz terveket kell készítenie, jóvá kell hagyniuk, és ők helyezhetik át. Gyanítom nem két filléres akció lenne.

A társasház műszaki igazgatója azzal fenyeget, hogy mindent, amit a szárítóban találnak, a lakó költségére elszállíttatnak.

Úgy vélem van valami igaza. Ma csak egy lakó három doboz könyve, holnap a 8/3-as lakó nagymama kedvenc kis szekrénye, aztán egy létra, teraszgrill, még három karton, ki tudja mi van benne.... aztán kis idővel ha kinyitjátok az ajtót kidőlnek a lomok. Az a fajta, ami szaporodik.

Vagy, ha tovább forszírozod, rábólintanak a lakók, és ugyanabban a döntésben hozzá szavaznak egy szép összeget a külön használatért.

scha # 2019.03.19. 07:55

Köszi, pont erre vonatkozott a kérdés: "meg van határozva, hogy mit lehet tárolni a közös helyiségekben és mit nem. És a nevében is benne van, hogy a szárító nem lomtároló." Mit lehet tárolni? Jelenleg szárító helyiségnek használjuk, a mosott ruhát teregetjük. Ha lomtár lenne, biztos nem vinném ki a frissen mosott ruhát. Két darab használaton kívüli ajtó van beállítva a falhoz, és néhány papírdobozban könyvek és egyéb használati cikkek. Semmiféle robbanásveszélyes anyag nincs.
A villanyóra áthelyezéshez pedig szerintem minimum az kellene, hogy a lakók megszavazzák. Nem hiszem, hogy a közös képviselő (bérbeadás, vagy bármi is a célja) önmagától dönthet egy ilyen ügyben. Vagy rossz rosszul gondolom?

Szomorú örökös # 2019.03.19. 05:04

scha

Az a kérdésem, hogy a társasház jogosan írja- e elő, hogy a szárító (közös használatú) helyiségben (nem menekülési útvonal) semmit sem lehet tárolni?

Tök mindegy, hogy menekülési vagy nem menekülési útvonal, meg van határozva, hogy mit lehet tárolni a közös helyiségekben és mit nem. És a nevében is benne van, hogy a szárító nem lomtároló.

Hogy az emeletekre át akarja helyezni a villanyórákat? Nyilván a földszinti villanyóra szobát másra szeretné használni, sőt az sem kizárt, hogy bérbe kívánja adni, ezzel bevételt képezve a társasház számára, ez lehet a célja, másra nem tudok gondolni.

scha # 2019.03.18. 20:40

Sziasztok!
Az a kérdésem, hogy a társasház jogosan írja- e elő, hogy a szárító (közös használatú) helyiségben (nem menekülési útvonal) semmit sem lehet tárolni? Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője ezt nyilatkozta: ..társasházak pincéjében, tárolóiban, folyosóin, lépcsőházaiban, a villanyóraszekrényekben, egyszóval minden helyiségében tilos éghető anyagot tárolni.Téli gumival, kerékpárral, bútorlapokkal, faanyagokkal, textillel, papírral, műanyaggal viszont tűzvédelmi szempontból nincs semmi gond, ezek elhelyezésére való a tároló."
A társasház műszaki igazgatója azzal fenyeget, hogy mindent, amit a szárítóban találnak, a lakó költségére elszállíttatnak.
És ez még nem minden. A másik probléma az, hogy a villanyórákat a földszinten található villanyóraszobából minden emeletre (egy emeleten hat lakás, tíz emelet) a szárítóhelyiségekbe akarják telepíttetni, és ezzel a szárítóhelyiséget meg akarják szüntetni. Megtehetik ezt? Köszönöm a segítséget!