Szerződés érvényes - e, vagy sem


_Zoltán_ # 2019.03.26. 17:47

Köszönöm a hozzászólásodat. Én is először nála akartam utána kérdezni a dolognak, mert a szöveg pontos értelmezésével is gondjaim voltak. A szerző valóban egy régimódi ügyvéd lehetett, aki már nem praktizál, és ma már közel 106 éves lenne.

drbjozsef # 2019.03.26. 05:40

Nem tudom ki szövegezte ezt az SZMSZ-t, de valszeg egy hozzám hasonló monomániás laikus, valamiféle hatóságnak képzelve a társasházat. Jó hogy nem írta bele, hogy a lichthofban deresre húzható az ilyen tulajdonos, és a közös képviselő gyakorolhatja az első éjszaka jogát a bérlőkkel szemben.

Baromság az egész.

_Zoltán_ # 2019.03.25. 20:00

Kedves Béla, József, és Szomorú Örökös,

Nagyon köszönöm a válaszotokat! Ezek fényében valamelyest nyugodtabban fogok aludni. Viszont a Szabályzatot mindenképp félrevezetőnek találom, hiszen azzal, hogy arra hivatkozik, hogy a "megkötött szerződésre az érvénytelenség szabályait kell alkalmazni", nem éppen azt a benyomást kelti, hogy a szerződés érvényes.

A bérbeadási szándékot, és a "pontos személyi adatokat" már bejelentettem. Az már egy másik kérdés, hogy ezzel esetleg megsértetteme-e a bérlők személyiségi jogait (akik egyébként jogcím nélküli lakáshasználók, nem tartják be a közös együttélés szabályait, és egyébiránt a rendőrség már nyomozást indított ellenük bűncselekmény gyanúja miatt).

Szomorú örökös # 2019.03.25. 19:47

Néha nekem az az érzésem, hogy zsigeri irigykedés miatt nem tetszik a többi tulajdonosnak, ha bármelyik tulajodonostárs nem saját maga használja a lakását, hanem bérbe adja. Holott úgy gondolom, a tulaj hadd döntse már el szabadon, hogy ő milyen célra használja - egészséges emberi határokon belül - a saját ingatlanát, lakását.

No az ilyen irigykedések eredménye egy ilyen társasházi szabályzat.

drbjozsef # 2019.03.25. 19:27

Zoltán,

ha nem jelentetted be, meg nem adtad le az adatokat, akkor majd bekérik utólag, ettől nem lesz érvénytelen a szerződés, a társasház nem hatóság, és egyébként is, van bizonyos szabályozási jogkörük (főleg a rövid távú kiadás aka AirBnB esetén), de a bérbeadást amúgy sem tilthatják meg, amíg a lakó betartja a közös együttélés szabályait, addig nem lehet gond.

Való igaz, hogy a lakástörvény szerint az adatokat le kell adni, de még csak szankicó sincs ennek elmaradása esetén.

Mondd meg a közös képviselőnek, hogy kiadtad, az adatokat add oda neki, vagy küldd el, oszt kész.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.25. 19:03

A rövid válasz félrevezető lenne a hosszú pedig bonyolult - és nincs is rá szükséged. Hidd el nekem, nem kell ezzel foglalkoznod, ettől nyugodtan alhatsz.

_Zoltán_ # 2019.03.25. 18:54

Ennek örülök, habár nem ez volt az elsődleges szándékom. Egyébként ha egy bérleti szerződés bármilyen okból nem érvényes a bérbeadónak nem felróható okokból, akkor ez érinti-e az érvénytelen szerződésben szereplő bérlő fizetési kötelezettségét? (Ez akkor is érdekelne, ha ez a kérdésem is vidámság forrásául szolgál.)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.25. 18:41

Megnevettettél így a nap végére.

_Zoltán_ # 2019.03.25. 16:33

Kedves Fórumozók, tisztelt Szakértők!

A társasházi lakásomat korábban bérbe adtam. Néhány napja megtudtam a társasház Szervezeti Működési Szabályzatából (ha jól értelmezem), hogy a bérbeadási szándékot előzetesen be kellett volna jelenteni a közös képviselőnek, aki tájékoztatta volna a tulajdonostársakat és a véleményük alapján egy határozatot kellett volna hozni, és a szabályzat szerint "Az ügyben hozandó jogerős határozatig a bérleti szerződés nem köthető meg, illetőleg az annak ellenére megkötött szerződésre az érvénytelenség szabályait kell alkalmazni."

Viszont én minderről nem tudtam, és a bérbeadási szándékomat előzetesen nem jelentettem be, ekként a nevezett határozatot sem hozták meg. Ezek szerint érvénytelennek minősül a bérleti szerződésem? Ha igen, akkor ez a tény igényel külön bizonyítási eljárást, vagy bizonyítás nélkül megállapítható tény a szerződés érvénytelensége?

A társasházi Szabályzat erre vonatkozó része így szól:
„12/ A bérbeadási szándékot tehát a bérlő (több bérlő esetén a bérlőtársak) pontos személyi adatainak a megjelölésével közölni kell a közös képviselővel, aki azt a többi tulajdonostárssal közli.
A közlést, azok esetleges továbbítását és az arra kapott válaszokat a közös képviselő úgy köteles időbelileg megszervezni – és az e célból szükséges távközlési eszközök igénybevételének díját felszámíthatja – hogy bérbeadó felé az érdemleges válasz – legkésőbb a bérbeadó részéről történő közlés érkezése napjától számított – 15 napon belül megadható legyen.

13/ A hozzájárulás engedélyezése, vagy megtagadása esetén az érdekeltek bármelyike, továbbá a közösség nevében a közös képviselő a határozat megváltoztatása iránt a közgyűléshez jogosult fordulni.
A közgyűlés határozata ellen az általános szabályok szerint van helye, a hozott határozat napjától számított legfeljebb 60 napon belül a bírósági út igénybevételére.
Az ügyben hozandó jogerős határozatig a bérleti szerződés nem köthető meg, illetőleg az annak ellenére megkötött szerződésre az érvénytelenség szabályait kell alkalmazni."

A szíves véleményeket előre is köszönöm.