Törvényszék előtti per ügyvéd nélkül


sanya078 # 2019.05.12. 14:18

Szép Vasárnapot mindenkinek.

Egy kérdéssel fordulok felétek.
Van egy nem vagyoni kártérítésem, a kormányhivatal ellen, aki a gyámhatóságot felügyelte ugye, ők akik foglalkoztatják őket.
Nos a perben sok dolgot betoltam, ügyintéző tanúm jelenlétében lévő megvető, és semmire való magatartása, kapcsolattartások
elmaradásável nem foglalkoztak jelentésem ellenére, sőt külföldre engedték aláírásom, beleegyezésem nélkül gyermekem,
alaptalan üres indokkal, utólagosan amikor már 1 éve kint volt. Joghatóságukat ezzel ki is vonták a forgalomból, holott
én csak itthon indíthatok ügyet, csak ne kelljen már több ezer km-ert utazni más nyelven szórakozni, mikor magyar végzés van
kapcsolattartásról, bíróságon. Szóval a nem vagyoni kártérítés per közepette, a bírónő azt mondta rosszhiszemű vagyok, mert
mindig új nóvumokat tolok be, stb stb, és megvágott X forintra (számomra nem kevés) forintra. Ez ellen fellebbezhettem, Ítélőtáblán. Ítélőtábla
befogadta a fellebbezésemet, elbírálta, és mellőzte nekem a 200 ezer megfizetését, azt mondták nem kell megfizetni, a fellebbezésem sem volt ügyvédköteles, magam írtam meg.
A perben a törvényszékeny, magam képviseltem, személyes költségmentességem van, ami persze nem terjed ki az alperes, kormányhivatal
által képviselt ügyvédi költségre. A per vég lett, a bírónő a perben felmerült (X Forint, számomra nem kevés) költséget. Ami elég méltánytalan.
Pénteken vettem kézhez a végzést, mivel utolsó kihírdetésen nem voltam ott, de jeleztem előre. Szóval péntektől 15 napom van
a levél bizonysága szerint, arra hogy az ítélőtáblán ügyvéd kötelezettség mellett fellebbezést benyújthassam, odaírták ha nem ügyvéddel adatom be elkaszálnak , és jogerős lesz a végzésben leírt pénzkövetelés.
A fellebbezést megírtam, egy ügyvéd sem vállalja sajnos, egyetlen egy sem, pedig már rengeteget megkérdeztem, nem csak helyben, hanem 50 km -es körzetben is.
Egyszerűen senki. Kérdésem az hogy ha az önhiba nem engem terhel, az az önhiábom kívül nem tudom benyújtani ügyvéddel a fellebbezést, akkor msot mi a teendő, bukom az egészet??
A jogorovoslathoz való jog, ha önhiba nem engem terhel sérülhet, ha nem tudok ügyvédet keríteni?? Erre lehet hivatkozni? Hogy van az hogy a perben lévő első "büntetést"
az ítélőtábla ügyvéd nélkül is elbírálta, de ezt már csak ügyvéddel lehet, holott mindkettő fellebbezés, és ugyanoda megy, ugyanabba a perbe?? Elsőt miért fogadták el ügyvéd nélkül
a perv végső végzése pedig miért ügyvédköteles annak fellebbezése, ha korábbi meg nem volt? :( Tud valaki érdemi tanácsot adni?
Előre is köszönöm.

_Zoltán_ # 2019.03.27. 12:24

Kedves Rigoz, kedves Béla,

Köszönöm szépen a válaszotokat! Már írtam is az ügyvédnek a hiánypótlási határidő hosszabbítása iránti kérelem beadását kérve, és azt is kérdezve, hogy teljesíti-e a hiánypótlást. Remélem fog válaszolni.

Ha nem, akkor saját magam kérelmet adok be a hiánypótlási határidő hosszabbítása iránt. Bízom benne, hogy ezt a kérelmemet a Törvényszék nem fogja hatálytalannak tekinteni a Pp. 74. § (1) bekezdése szerint.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.27. 09:53

(Ha az ügyvéd mondja fel a megbízást, akkor az nem azonnali hatállyal szűnik meg, hanem a közlést követő tizenötödik napon. Ebben a 15 napban az ügyvédnek még el kell látnia a feladatai, például teljesítenie kell a hiánypótlást.)

rigoz # 2019.03.27. 07:13

Tisztelt _Zoltán_!

Kérjen határidő-hosszabbítást!

Egyébként pedig 'nincs vége a dalnak' amúgy sem, hiszen:

  • a képviselet helyreállásakor (az akadályoztatás megszűnésétől számított 15 napon belü, de legkésőbb mulasztást követő 45 napon belül) igazolási kérelem nyújtható be
  • a keresetlevelet visszautasító (érdemi vizsgálat nélkül elutasító) végzés jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül a keresetlevél akként benyújtható ismét, mintha korábban már hatályosan beadta volna és ettől függetlenül is benyújtható a kereset elévülési időn belül, ügyvéd által ismét fő szabály szerint
  • a keresetlevelet visszautasító végzés ellen 15 napon belül ügyvéd útján fellebbezni lehet, mely ha nem önhibából adódó volt a hiánypótlási felhívás teljesítése és az erre vonatkozó igazolási kérelem eredményre vezetett, akkor szintén eredményes lesz és az ezen határidő elmulasztása körében is van a fentebb írtak szerint igazolási kérelem előterjesztésének helye (határidő-hosszabbításnak nem, mert a törvény állapít meg határidőt a fellebbezés benyújtására, a bíróság pedig csak a maga által tűzöttet hosszabbíthatja meg)
_Zoltán_ # 2019.03.26. 18:00

Kedves Fórumozók, tisztelt Szakértők!

A Törvényszék előtti eljárásban az ügyvédem lemondta a képviseletemet. A gond csak az, hogy átvett egy hiánypótlásra felhívó végzést, 15 napos határidővel, a keresetlevél visszautasításának terhe mellett, és mire az új ügyvéd belép a perbe addigra a határidő lejár. (A lemondó ügyvéd úgy nyilatkozott, hogy a hiánypótlást nem neki kell teljesítenie, mivel ő már néhány nappal a végzés átvétele előtt lemondta a képviseletemet.)
Mi a célszerűbb lépés ebben az esetben? Teljesíthetem a hiánypótlást saját magam a jogi képviselet hiánya miatt, vagy kockáztassam meg a határidő meghosszabbításának a kérelmezését? Vagy valami mást célszerű tennem?
(A hiánypótlás a dokumentumok elektronikus benyújtását, és néhány jogi érvelést jelentene.) Ugyan meg lehetne kockáztatni a határidő hosszabbításának a kérelmezését is, de azt vagy elfogadják, vagy sem, és ha nem, akkor vége a dalnak, és a pernek is, amit el szeretnék kerülni.