Európai fizetési meghagyás - ellentmondás


jogging # 2019.04.20. 22:14

Kedves Jogi Szakértők!

Közjegyzőtől kaptam egy európai fizetési meghagyást.
Szüleim vették át.

  1. Harminc naptári nap áll rendelkezésre az ellentmondás benyújtására? (európai fmh esetén)
  2. Kizárható, hogy külföldön történik a bírósági tárgyalás, ha a 7 éve aláírt szerződésben Belgium a kikötött kizárólagos joghatóság, azonban a fizetési meghagyáson Magyarország szerepel a "bíróság helye szerinti ország" mezőben?

És egy 9. kerületi közjegyző szerepel a "Bíróság"-nál.
Fogyasztói szerződéseket érintő ügyként van megjelölve.

3. Ha jogi képviselőt szeretnék felkérni, akkor már a benyújtott ellentmondáson meg kell jelölnöm őt vagy erre később is lesz lehetőségem?

4. Növekedhet a költségem az ellentmondást követően, ha a bírósági ügy kijelölésre kerül, de nem folytatjuk le a bírósági eljárást, mert visszalépek?

5. 5000 EUR követelésen felül kb. 800 EUR költséget (eljárási illeték) jelöltek meg. Ez mi lehet? Nem a kamat résznél szerepel.

6. Az ellentmondás kitöltésénél ugyanazokat az adatokat kell beírnom, mint ami a fizetési meghagyáson szerepel? ("1. Bíróság 2. Felek és képviselőik" rovatokban)

7. Van esélyem arra, hogy visszalép a követeléstől, ha ellentmondással élek?
4,5 éves ügyről van szó és 3 éve nem történt levélváltás.
Követelését több esetben vitattam, visszautasítottam.

8. Ha ellentmondok, akkor van olyan időintervallum, amin túl a jogosult már nem tehet semmit? Kvázi: mikor dőlhetek hátra?

9. Akárhányszor benyújthat fizetési meghagyást és folyamatosan növekedni fog a követelt összeg?

Köszönöm szépen a segítséget.

jogging # 2019.04.23. 20:35

Mindenféle véleményt köszönettel és örömmel fogadok.

ObudaFan # 2019.04.24. 07:18
  1. Igen.
  2. Ebben az eljárásban nem lesz külföldi bíróság, de külön eljárásban nem zárható ki, itt lényeges, hogy érvényes-e a kikötött bíróság meghatározása a fogyasztói szerződési jellegre tekintettel; ehhez már ismerni kellene magát a szerződést.
  3. Ha csak az esetleges peres eljárásra szeretnél, arra később is lesz.
  4. Igen.
  5. Vélhetően az eljárás díja.
  6. Elévülési időn túl.
  7. Akárhányszor benyújthat, de nem feltétlenül háríthat rád minden költséget, ha ő maga nem lép tovább.
Kennedy # 2020.07.10. 15:56

Nagyon keresek vkit, aki az alabbi ugyben segiteni tud. Van/volt-e vkinek europai fiz.meghagyasos ugye, amely birosagra kerult.

Franciaorszagi aukcios haznal probaltam ertekesiteni targyakat. Az egyiket eladtak, a masikert vissza kellett mennem, de egy, az ugyintezovel folytatott vita miatt, ott felejtettem a becsomagolt tetelt. Uton hazafele vettem eszre, hogy nincs nalam. Bosszantott, hogy segitseget kell kernem attol az embertol, akivel jol osszevitatkoztam, meg kell kernem Ot, hogy kuldje el postan a tetelt Budapestre. Ezert nagyon meglepodtem, amikor masnap olvastam az altala kuldott emailt, hogy UTOLAG irjam ala, hogy atvettem az el nem kelt disztargyat. Ezutan tobb emailben is kerte, de nyilvan nem irtam ala.
Kerdes: Europai fizetesi meghagyast szeretnek kuldeni a targy altaluk megbecsult minimum osszegere. Fentiek miatt nyilvan ellent fognak mondani.
Mennyi az esely arra, hogy a magyar birosag meg fogja itelni az altalam kert osszeget.

gerbera317 # 2020.07.12. 08:10

Röviden: Valahol ottfelejtettél valamit, mit kérésre sem küldenek utánad. Azt mondják, visszaadják, ha érte mész, te meg erősködsz, hogy nem mész, küldjék el, vagy térítsék meg az árát. Hát, szerintem felejtsd el a fizetős dolgot. Miért is fizetnének neked mindaddig, amíg a dolog megvan, és bármikor érte mehetsz?

Kennedy # 2020.07.20. 19:20

Kedves gerbera317. Az a helyzet, hogy ottfelejtettem az el nem adott Zsolnay targyat. Az is a helyzet, hogy atveteli elismervenyt sem irtam ala. Az aukcios haz ugyintezoje megis azt erolteti, hogy utolag irjam ala az atveteli elismervenyet annak a tetelnek, ami naluk maradt. Vagyis nem arrol van szo, hogy Ok visszaadnak nekem a Zsolnayt, ha erte mennek. Kertem, hogy kuldjek el nekem a kamera-felvetelt arrol az idoszakrol, amikor naluk voltam, ezzel szerettem volna bizonyitani, hogy nem hoztam el ezt a targyat. De nem kuldtek el. Emailt, kesobb tertis levelet kuldtem a nizzai rendorsegnek, hogy segitsenek a videofelvetel atveteleben. Kikerestem a GDPR-ban, hogy jogom van a felvetelhez. Hivatkoztam is ra a levelben. Hosszu honapok mulva kaptam valaszt. Azt irtak, hogy jelentsem be az itthoni rendorsegen, Ok pedig jogsegely-kerelemben fordulhatnak majd Nizzahoz. Azt irjak, akkor folytatjak az ugyet. Mas baj is volt ezzel az aukcios hazzal. Azt most nem reszleteznem.
Azert kosz a valaszt