Csendháborítás


Szomorú örökös # 2021.06.11. 08:45

Érdekelne, hogy a temetőn kívül a szakértők szerint hol van olyan hely az országban, ahol nem kell nonstop.....50 kakas hajnali és egész napos kukorékolását elviselni?

Van ilyen hely! Pl. a hangszigetelt gumiszoba. :-D

drazse # 2021.06.11. 07:38

Érdekelne, hogy a temetőn kívül a szakértők szerint hol van olyan hely az országban, ahol nem kell nonstop , de főleg 5 óra után tuctuc zenét hallgatni illetve 50 kakas hajnali és egész napos kukorékolását elviselni?
Magyarul, ahol ki lehet ülni a saját! kertbe olvasni, kertészkedni , esetleg aludni, anélkül, hogy más ebben nonstop zavarna?
Nem a flexelés és a fűnyírás a gond, hanem az állandó folyamatos zajhatás.

ea001 # 2021.06.10. 15:49

Ha jegyzőhöz fordulok a társasházi falszomszéd albérlői miatt, akkor hogy működik a vizsgálat? Odaköltözik hozzám 1 -2 estére? Nyilván ne akkor fogják a zenét nyomatni, amikor kijönnek nappal szemlét tartani...Továbbá úgyis le fogják halkítani, mint ahogyan azt akkor tették, amikor kihívtam a rendőrséget(sztori pár hsz-al lejjebb..) Mivel eltelt kb. 1 hónap és már nagyon nyugtalanok(tegnap este megint ment 23-ig...), így gondolom tesztelgetnek, kihívom e rájuk vagy valaki más ismét ,és ha nem akkor feltételezem a vége megint hajnali 3-ig tartó lesz... Emiatt tervezem a jegyzőt, csak nem tudom, miként állapítja meg ennek jogosságát, ha éppen akkor kuss van? Illetve imádnak úgy zenélni, hogy csak minden 3. számot tekernek meg...

Szomorú örökös # 2021.06.10. 14:02

naes

sajnos az 50 db is meghaladja jócskán, rendszeresen

Nem igazán akarlak nagyon elkeseríteni, de ha kimennének műszerrel megvizsgálni a hangerőt, akkor lehet meglepődnél az értéken. Kicsit ez a megállapítás nekem úgy fest, mint amikor valaki látásra akarja megállapítani, hogy mennyivel megy egy autó az utcában.

Lényeg, hogy elhiszem, téged nagyon zavar ez a zaj, de valószínűleg engedélyük van rá és így eléggé széllel szemben műveletnek tűnik. Azonban azért egy próbát megérhet. Itt az a gond, hogy azt a 1,5 évet valahogy egy éven belülinek kéne mondani a jegyzőnél, hogy egyáltalán foglalkozzon veletek.

Egyébként több évvel ezelőtt egy magánstrand területén, ahol sátrazni is lehetett, volt egy fiatalokból álló társaság, akik szombat este grilleztek kicsit és utána az autó ajtaját kinyitva, abszolút korrekt hangerővel hallgattak zenét a kaja utáni iszogatás és beszélgetés mellé. Ekkor egy idősebb úr, aki egy egész napot ottani horgászattal töltő társasághoz tartozott, felháborodva odament és szó szerint leordította őket - legkevésbé sem volt velük udvarias - hogy ezt hogy képzelik. A fiatalok ekkor lehalkították a zenét, mert nem akartak balhét. No eltelt kb. 10 perc és a kb. 1-2 km-re lévő ifjúsági táborban kezdődött buli, ami egészen odáig hallatszott. Ekkor csendben mosolyogva csak annyit mondtam magamban:
Na ezeket próbáld meg ugyanilyen hangnemben leordítani!
Nyilván oda már nem ment cirkuszolni, mert melegebb éghajlatra irányították volna érte. :-D
Én meg szépen elaludtam, mert aki igazán fáradt, az a lakodalomban a zenekar hangszórója mellett is képes rá. :-)

Szomorú örökös # 2021.06.10. 13:52

drbjozsef

ez szomorúnak is szól, aki szerint itt el kell viselni a hátrányokat is : nos a zaj speciel itt pont nem az

Amiről én írtam, az kiskertes övezet, csak van a közelében egy tó stranddal, ahol nem hetente, hanem csak évente talán egyszer vagy kétszer van néhány napig hangos rendezvény, és már azért is szoktak hőbörögni már. És mikor valaki felhívja rá a figyelmet, hogy ez nem egy magánházas övezet, ahol balhézni kéne, akkor az a válasz, hogy nekik erre volt pénzük. Nem én vagyok az egyetlen, aki helyből azt válaszolja rá: „Így jártak!

naes # 2021.06.10. 12:39

köszönöm

Egyelőre úgy gondolom, hogy esélytelen vagyok egy egyetemmel szemben, nyilván minden programot lefújni nem fognak egy ember miatt. Úgy gondolom minden környezetemben embert meg lehet mozgatni a téma kapcsán és talán esélyt adok neki legalább ahhoz, hogy elérjem a hamarabbi zárást....

drbjozsef # 2021.06.10. 10:22

naes,

Ha a birtokháborító állapot 1 évnél régebb óta áll fent, akkor pert kell indítanod bíróságon, ha 1 éven belüli, akkor a helyi jegyzőnél indíthatsz birtokvédelmi eljárást.

naes # 2021.06.10. 09:19

Kedves drbjozsef

sajnos az 50 db is meghaladja jócskán, rendszeresen. Tehát akármilyen szempontból is nézem milyen övezetről van szó, sehogy sem jó. itt az a kérdés, hogy bármit tehetek-e?

drbjozsef # 2021.06.10. 07:31

naes,

Nem az volt a kérdés, "errefelé igazából" mi van. Az övezet volt a kérdés.

Egy üdülőövezetre (ez szomorúnak is szól, aki szerint itt el kell viselni a hátrányokat is : nos a zaj speciel itt pont nem az) például szigorúbb (35dB) az éjszakai határérték, mert itt a pihenés a fő szempont, de egy gazdasági övezetben meg 50dB (!!) a határérték. Ha ez egy zártkertes övezet, vagyis gazdasági, akkor azt pesz*ptátok, mert itt viszont tényleg igaz : attól hogy itt hétvégi házak vannak, és üdülni járnak az emberek, attól az még NEM az.

groszfater@gmail.com # 2021.06.10. 07:23
naes # 2021.06.10. 06:56

Kedves drbjozsef

Zárt telket jelent, errefelé igazából hétvégi házak vannak, gazdasági épületek, de nincs messze a lakóövezet és a belterület sem tőlem. (kb 100-150 méter)

Sajnos igen, egyetértek azzal is, hogy vállalnom kellett az "itt élés" minden előnyét és hátrányát. Megjegyzem ezen a ponton, hogy a kiköltözés egyik hangsúlyos előnye volt a városból ki, zajtól távol, egészséges zöld környezet stb. Nincs is azzal gond, hogy a környezetemben csupán néhány alkalommal tartanak rendezvényeket, továbbá azzal sem, ha sokáig tartanak. Azzal viszont sajnos már nem értek egyet és nehéz vállalni a júniustól szeptemberig előre meghirdetett szinte minden pénteken és szombaton 22-05 óráig tartó "erezd el a hajam bulikat". Hangsúlyos az is, hogy nem 1-2 kor van vége hanem reggel 5:00 pontban. Addig üvölt minden. Ezt nem tudom, hogy ki engedélyezheti, de az is tény számomra, hogy állandóan lakott területen biztosan nem lenne mindez szabályos. Kérdés, hogy a külterületen élőkkel mennyire foglalkoznak majd - szerintem semennyire. De mindenképpen házalni fogok és aláírásokat is gyűjteni, hátha nem vagyok az eset egyedüli szenvedője...

drbjozsef # 2021.06.10. 04:04

groszfater@gmail.com,

Igen. Már másfél éve ott élnek. Ebből önmagában nem következik semmi, de amúgy jogos is lehet.

Szomorú örökös # 2021.06.09. 16:49

naes

A környéken gazdasági és lakóépületek is vannak - ugyan elszórtan, de sokan élnek kinnt.

Én teljesen megértelek, de azért nem mindenben. Itt ahol én lakom, itt is nagyon sokan kiköltöztek nyaraló övezetbe, mert arra volt csak pénzük, aztán meg panaszkodnak, mikor a nyaraló övezet egyik vezető intézménye hangos rendezvényt szervez, hogy nem lehet tőlük pihenni, aludni, mert hogy másnap dolgozni kell(ene). Nos erre van nekem az a véleményem - amit tuti nem fogsz szeretni - hogy nem kötelező ilyen övezetben lakni. Viszont ha valaki mégis megteszi, akkor vállalja azt minden előnyével és hátrányával együtt.

groszfater@gmail.com # 2021.06.09. 16:01
  • már legalább másfél éve.
drbjozsef # 2021.06.09. 15:36

naes,

Kérhetsz birtokvédelmet a helyi jegyzőtől.

(megjegyzem, az övezettől függően lehet, hogy csak 45-50 dB az éjszakai határérték. Ez a "kültelek" mit jelent? Üdülőövezet, zártkertek?)

naes # 2021.06.09. 13:41

Tisztelt Fórum és csapata!

Nem vagyok gyakori vendég a területükön, de kiindulási alapnak szeretném felvázolni csendháborítással kapcsolatban a problémakörömet és hátha meríthetek ötleteikből, tanácsaikból.

A következő problémával szembesülök:

miskolci lakos vagyok, feleségemmel és kiskorú gyermekeimmel egy kültelki ingatlanban élük - a pandémia ideje alatt - már legalább másfél éve. Nagyon szeretjük, csendes, nyugodt, de...légvonalban alattunk 3-400 méterre - a házunk a dombosabb területen van - helyezkedik el a Miskolci Egyetem. Itt a nyitás után az egyetem területén szabad téren heti két alkalommal péntek, szombat folyamatosan 22:00–5:00 óráig
Rockwell Klub Miskolc szervezésében "zenés-táncos" rendezvényt tartanak. A környéken gazdasági és lakóépületek is vannak - ugyan elszórtan, de sokan élnek kinnt. Sajnos ezek az alkalmak lehetetlenné teszik a hétvégi estéket, aludni, pihenni itt így már nem lehet, ráadásul hajnal 5:00-ig! A hangerő bőségesen meghaladja a 40 db este. Mit gondolnak, hogyan induljak el, érdemes -e egyáltalán ez ellen fellépni.

segítő hozzászólásukat előre is köszönöm

Kati64 # 2021.05.25. 21:55

Köszönöm a választ!

Traffic # 2021.05.24. 09:38

T. Kati64!

Jól tudom, hogy ha a saját udvaráról üvölt velünk, vagy ha bármi okból rendszeres dühödten ordibál, azzal csendháborítást követ el?

Ha a zajkeltés indokolatlan és alkalmas arra, hogy mások nyugalmát megzavarja (Ön esetében meg is zavarja), akkor igen.

A csendháborítás szabálysértés, így ha rendőri segítséget kér, nem marad a szomszéd szankció nélkül. Ha a szabálysértést a felszólítás ellenére folytatja, elő is állíthatják.
A rendőri intézkedéskor érdemes tanúkat is megnevezni, akiket zavart az ordítozás.

Kati64 # 2021.05.24. 06:38

Szervusztok!

Kérlek segítsetek! Osztott közös tulajdonban élünk. A szomszédunk, egy 40es kigyúrt srác, időről időre artikulálatlanul ordít, amikor valami feldühíti. Ez sajnos egyre gyakoribb,és időnként velünk is ordibál egy elmérgesedett konfliktusunk miatt( a portája egy elhanyagolt patkánytanya,gaz,törmelék,lom az udvaron szanaszét, ezért megtartottunk három kóbor macskakölyköt, amik az udvarára piszkítanak sajnos..tudom, hogy ezt nekem kell orvosolnom, és mindent el is követek hogy megoldjam a helyzetet, de ez más lapra tartozik.) A kiszámíthatatlan dühkitörései miatt egy ideje már szorongva megyek ki a saját elkerített udvarrészünkre. Jól tudom, hogy ha a saját udvaráról üvölt velünk, vagy ha bármi okból rendszeres dühödten ordibál, azzal csendháborítást követ el? Milyen eszközeim vannak, ha egyáltalán vannak, hogy megfékezzem? Nem akarok a saját otthonomban rettegni. Akkor is üvölt pl, ha nem indul be a motorja. A múlkoriban üvültözött a hozzánk épp érkező állatorvossal, mert miközben ő ordítva rugdosta a motort ami nem indult be, a gyanútlan orvos megnyitotta a közös kapunkat..Költöznénk, ha volna rá módunk, de sajnos eladhatatlan a házunk, vagy csak olyan áron amiből nem tudunk másik hasonlót venni, és ez is nagyrészt miatta van. Ezért legalább a nyugalmamat szeretném biztosítani, ha másképp nem megy, jogi úton. Köszönöm ha segítetek !

ea001 # 2021.05.14. 11:25

"Szerezz valami hangrögzítő berendezést, amivel rögzíteni tudsz. Vedd fel az éjszakai mókázásukat is. Még akár jól is jöhet."

Ezt jó hogy megemlítetted, ugyanis azt elfelejtettem írni, hogy a 112-t hívtam, és utána kb. 5-10 percen belül kijöttek a rendőrök, de előtte gyorsan kikapcsolták, mivel valaki leadta nekik a drótot a környéken...aki látta , hogy megállnak... Tiszta maffia basszus. Én nem tudom ki felel azért, és ki válogatja ki, hogy kik jöhetnek be tanulni külföldről, de ez így nem kicsit durva.. Én ugyanezt megcsinálnám kint, már lehet nem élnék. És nagyon úgy érzem, hogy a helyzet fokozódni fog ezek után. Ez elfogadhatatlan, hogy magyar állampolgárt fenyeget külföldi, és magyar állampolgároknak teszik tönkre az életminőségét.

drbjozsef # 2021.05.14. 09:55

(bár ebben a telefonszám nincs benne, de azt akkor elvileg nem is kezelhetné hivatalosan)

drbjozsef # 2021.05.14. 09:54

ea001,

A tulajdonos lakcímét megtudhatod az ingatlannyilvántartásból is. (ügyfélkapuval online két teljes lekérdezés ingyenes, három perc)

Szerezz valami hangrögzítő berendezést, amivel rögzíteni tudsz. Vedd fel az éjszakai mókázásukat is. Még akár jól is jöhet.

A törvény szerint a közös képviselő neked nem adhatja meg ezt az adatot.

Tht.22.§(5) A közös képviselő, illetőleg az intézőbizottság elnöke felhatalmazást kap arra, hogy az (1) bekezdésben említett adatokról nyilvántartást vezessen. A közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) a nyilvántartásba vett adatokról kizárólag a közüzemi szolgáltató, a központi fűtés- és melegvíz-szolgáltatója, valamint a bíróság részére adhat tájékoztatást.

ea001 # 2021.05.14. 08:58

Tiszteletem!

Este kihívtam rájuk a rendőrséget, mert 21-kor megint nekikezdtek kinyitott ablaknál ordibálás, + közel keleti zene válogatás... Délután még láttam őket 5!-en bemenni a főbejáraton, mivel összefutottunk, és erős strucc pozícióba próbálták megmutatni, kik a górék a környéken.

A rendőrség hamar kijött, de hozzá kell tennem, hogy előtte 22 körül lementem és 2x fel kaputelefonáltam, de nem vették fel...

Mikor kijöttek, elmondták a rendőrök, hogy azt mondták csendesebbek lesznek... mondjuk erre hajnali kettőkor 10 percre megint zene, valamint majdnem az egész éjszakát végig ordibálták a szobában. ala akbar percenként ilyesmi.

Mondjuk azt sem értem, hogy a közös képviselő miért nem adja meg a tulaj számát, így akár évekig szívathat valakit bérlő, mert adatvédelemre hivatkozva nem adja meg,ami egy vicc, mivel az én nevem meg tudják, viszont én nem tudhatom ki áll velem szemben...?A rendőrök azt mondták szóljak és jönnek ha van valami, illetve a jegyzőt ajánlották.

Ilyen módon ki lehet tenni őket mellőlem?

drbjozsef # 2021.05.14. 04:10

ea001,

Egyébként még egy lehetőség : ha nem csak téged zavar, hanem a többi körülöttük lakót, vagy a közösség nagy részét, akkor azért együtt fellépve sok minden elérhető. Például cseszegetni a közös képviselőt, hogy szóljon a tulajdonosnak, hogy intézkedjen, leginkább zavarja el őket. Aztán ha nem teszi, közösen ki lehet találni dolgokat...

drbjozsef # 2021.05.13. 16:46

ea001,

Pedig ezek a jogi lehetőségek. Igen, sajnos nem a megoldások.

Ezen kívül elköltözhetsz, rájuk gyújthatod a lakást, és egyéb, nem jogszerű eszközökkel léphetsz fel.

A zaj ellen birtokvédelmet lehet kérni. Ennyi.