Csendháborítás


wers # 2019.09.12. 11:21

:) keresztapu, szia!
Én meg néhány település zajrendeletét pl.:

Védett és lakóövezetben kisebb zajjal járó kerti munkák (pl. fűnyírás)

munkanapokon 8.00- 20.00 óráig,
szombaton 8.00-tól 14.00 óráig,
vasárnap és ünnepnapokon 10.00-től 14.00 óráig végezhető.

Szomorú örökös # 2019.09.12. 11:08

West

Én sem akarok ünneprontó lenni, de elolvastam azt, ami itt legutóbb szerepelt, abban csak a benzinmotoros fűnyíró szerepelt.

wers # 2019.09.12. 05:38

Szerencsére csakis a benzinmotoros fűnyírókra vonatkozik az is, az elektromosra nem.

Nem akarok ünneprontó lenni, de ezek helyi rendeletek, és sok helyen minden fűnyíróra vonatkozik. (és vírusként terjed)

Szomorú örökös # 2019.09.12. 05:28

efi99

Falunapon, művházban, koncerten, fesztiválon, mindenhol, mindig ordít, hogy mindig azok is hallhassák, akik egyáltalán nem akarják.

Ők engedélyt kérnek-kapnak rá.

Szomorú örökös # 2019.09.12. 05:26

wers

Sok helyen még azt is, mikor nem szabad füvet nyírni.

Szerencsére csakis a benzinmotoros fűnyírókra vonatkozik az is, az elektromosra nem.
A legutóbb idemásolt törvény egészen konkrétan csakis azokról rendelkezett.

wers # 2019.09.12. 05:14

drbjozsef: Köszönöm! Megnéztem, nincs ilyen rendelet fent.

Szinte kizárt, hogy van olyan település, ahol ne szabályoznák. Sok helyen még azt is, mikor nem szabad füvet nyírni.

drbjozsef # 2019.09.12. 05:14

(Régen a mélynyomóba hajtott fejjel is tudtam aludni koncert közben, na jó, jelentős tudatmódosítás után. Ma már a gyerek szobájából kiszűrődő zene is idegesít. Mondjuk az olyan is, de másra nem tudok gondolni, csak a korra...)

wers # 2019.09.12. 05:10

efi99 egyet értek

(József!!! milyen korral?)

drbjozsef # 2019.09.12. 04:51

Attól tartok, hogy sajnos ez a korral jár, de : teljesen egyetértek. :)

efi99 # 2019.09.11. 19:55

Akkor már csak az "Élet értelme, világmindenség meg minden" kérdéséhez fogható nehézségű dilemma marad: tulajdonképpen miért is kell annak a zenének ordítania?
De tényleg: miért? Falunapon, művházban, koncerten, fesztiválon, mindenhol, mindig ordít, hogy mindig azok is hallhassák, akik egyáltalán nem akarják. De nem csak úgy mellékesen, hanem mind a viccben is:

  • Halkítsa le a zenéjét, megőrülök már tőle!
  • Nem érdekel, költözzön a szomszéd utcába!
  • Onnét beszélek!!
Marci53 # 2019.09.11. 19:45

Szerencsére viszonylag toleráns emberek lakta környék. Volt errefelé több buli is. Persze sose lehet tudni .. ;)

drbjozsef # 2019.09.11. 19:36

Szerintem arra gondol, hogy a szomszédságot tartja vissza amikor kaszára-kapára-szamurájkardra kapnak és elindulnak...

Marci53 # 2019.09.11. 19:35

drbjozsef: Köszönöm! Megnéztem, nincs ilyen rendelet fent. Fel fogom hívni őket!

efi99: Laikus vagyok jogi téren, arra is gondoltam lehet hogy magában az, hogy egy kert be van kerítve, lehet hogy más jogi megítélés alá esik.

efi99 # 2019.09.11. 19:29

Miért fontos a drótkerítés megléte, gondolod lefog a zajból ? :)

drbjozsef # 2019.09.11. 19:23

Marci,

Megkeresed a lakóhelyed önkormányzatának honlapján a helyi csendrendeletet, elolvasod, és azt betartva fesztiválozhattok.

"XY rendelet a zaj- és rezgésvédelem helyi szabályozásáról" vagy valami hasonló címet keressél.

Ha nem találsz, hívd fel őket.

Marci53 # 2019.09.11. 19:17

Kérdés:

Lakott területen belül, a házam kertjében akkor tartok házibulit, kerti partit amikor akarok? Vagy van erre valami korlátozás? Hangosan menne a techno zene és kb 20-30 fő jönne. A kert 2000 m2. Kerítve van, drótkerítéssel. Legközelebbi szomszéd az út túloldalán.

Szólhat a szomszéd esetleg ha nem tetszene neki, hogy éjszaka bulizunk?

Eléggé kint lakunk, kertes házas környék.

(Még nem rendeztem bulit, csak akarok, ezért kérdem.)

Köszi!

rigoz # 2019.07.27. 10:40

Továbbá a szükséges intézkedéseket a "közigazgatási önkény" és az alkotmányosság helyreállítására megtettem, a megfelelő fórumon...

rigoz # 2019.07.27. 10:38

Nem váltam köddé, csak nem vitatkozom olyasvalakikkel, akik arra érdemtelennek bizonyulnak.

vaer # 2019.07.27. 06:07

Én azért nem vagyok ennyire nyugodt! Ha zárva van, akkor miért lelehet 12-ig telefonálni? És ki ül a telefon végén? És ha beadok egy kérvényt, akkor mikor lesz elintézve? Aug. végén? És ha egyéb ügyben 10.000,- Ft-ot kellett fizetniük, mert nem intézkedtek csak 2 hónap múlva, plusz 2x be kellett menni és újabb végzés a fizetésre, akkor a "zárva tartás" nem okoz még több elintézetlen ügyet????

De itt most nem a Polg. Hivatal nyitva tartása, ügyei felhalmozódása a fontos, ez csak egy mellékszál. Itt a csendháborítás és a birtokvédelem az érdekes. Az meg ahogy látom egy tortúra, sok idő, pénz és idegeskedés a "rossz szomszéd" miatt.
De még lesz egy utam az Építési Hatósághoz, mert ugye már ez sincs a Polg. Hivatalban. Már lassan építési engedély sincs, mindenki azt csinál amit akar és úgy ahogy akarja. Aztán lehet majd pereskedni, bíróságra járni.

vaer # 2019.07.26. 13:26

Beszéltem a Birtokvédelmi Osztállyal a Polg. Hivban. Csak telefonon, mert ugye személyesen nem lehet.

A következő felvilágosítást kaptam:

Az ablakot nem lehet megszüntetni (állítólag még a Bíróság nem szünteti meg, mert a helységnek valahol szellőznie kell) .
Birtokvédelmi eljárás csak 1 éven belül indítható a Polg. Hivatalban. Az elszívóról nem sokat tudott mondani, az is több mint 1 éve van. Ez is bíróság. Mondtam, hogy a bekötése teljesen szabálytalan, utána olvastam.
Ők a birtokvédelmet úgy értelmezik, hogy ha átjön az én területemre, vagy átlóg egy fa ága, akkor az ellen tudnak lépni és azt ellenőrizni, hogy végrehajtotta-e a végzést. Azt pedig nem tudják ellenőrizni, hogy beszólogat az ablakon át, vagy az elszívó szagát hozzánk fujatja.

A fal kérdéséban azt mondta, hogy nem érhetek a falához, az én területemen építhetek, nem kell engedély , de úgy, hogy biztosítsam azt a távolságot ami egy esetleges felujitás, vakolási munkához kell, vagy akkor elbontható legyeb amikor ott dolgoznak. Úgy emlékszem, hogy a házuk a telekhatárra épült, A csatorna és az eresz alja átlóg hozzánk. Az kb. 50 cm. Ha én a háza falától 50 cm-re húzok egy hangfogót és az ereszig felépítem (elvileg bedobozolom) akkor elvileg nem köthet bele, csak ez az 50 cm elég az esetleges ő általa végezni kívánt felújításhoz? Mondjuk ettől nem félek, mert már vagy 30 éve ilyen a ház hátulja, de a lehetőséget meg kell adni.
Kérdeztem még, hogy akkor ő nem kérhet-e birtokvédelmet, hogy elálltam a fény útját, nem tud úgy szellőztetni, stb. stb.
Azt mondta az ügyintéző, hogy akkor kijönnek és megnézik. ?????? Meg még azt is mondta, hogy az ilyen szomszéddal nemigen lehet mit kezdeni! Hurrrrrááááá! Aki kitalálta a szomszéd felé nyiló ablakot (és hogy nem lehet ellene semmit tenni) azt nagyon üdvözlöm!
Tuja valaki, hogy hány cm. az a távolság amit munkára biztosítanom kell????

vaer # 2019.07.25. 20:25

Márti85!

Én a birtokvédelemben bíztam, de ha igy megy, akkor csak aug. végén tudok intézkedni.

vaer # 2019.07.25. 20:21

"14. § Az államigazgatási szerv hivatali szervezetének vezetője az igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítsa a zavartalan ügymenetet és feladatellátást, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást."

Ha biztosítja a zavartalan feladatellátást, akkor ügyfélfogadási időben, a kapuban ácsorogva miért nem mehetek fel ügyet intézni, max. csak telefonálhatok, azt is csak 12-ig. Ez valahogy nem stimmel.
Jobban elfogadnám, hogyha azt mondanák SZÜNET nélkül, hogy kis Pista most szabin van 2 hétig, de Nagy Vicushoz menjen, ő intézi ezt az ügyet.
És itt a PONT!

efi99 # 2019.07.25. 20:01

Te is jelentgesd fel.
A rendőrnek meg mondd meg legközelebb, hogy ne neked, hanem a kutyának szóljon, hogy ne ugasson.

drbjozsef # 2019.07.25. 11:02

Szóval ezek után a kérdésem az, hogy mit tehetünk ilyenkor? Hogyan állíthatnánk meg ezt a vegzálást?

Sehogy. Jogilag.
Ha jogszabályt sért szerinted, kérhetsz birtokvédelmet a jegyzőtől, tehetsz feljelentést, vagy pert indíthatsz, a jellegétől függően. Ennyi a jogi lehetőséged.

Nem jogilag meg legfeljebb felveszed a kesztyűt, és átmész ellentámadásba. Szigorúan jogszabályokon belül, persze.

Márti85 # 2019.07.25. 10:35

Tisztelt szakértők és fórumozók!

A szomszéd pokollá teszi az életünket, pedig elvileg mi vagyunk a csendháborítók! A fórum elején leírtak sajnos ránk is igazak. A szomszédnak nálunk is van egy 120x120-as ablaka az udvarunkra, amelyet folyamatosan nyitva tart, hallgatózik, leskelődik, abba is beleköt, hogy a saját udvarunkon minek járatjuk az autónk motorját, de kaptam már bírságot azért, mert be merészeltem kapcsolni a rádiót reggel 6:30-kor kávéfőzés közben. Az élettársam és én a tetőtérben lakunk, anyukám és a 81 éves nagymamám pedig a földszinten (érdekes módon, ők a közvetlenül fölöttük folyó "őrjöngésből" nem vettek eddig észre semmit).
Ma például azért hívta ránk a rendőrséget, mert a kutyánk délelőtt 10:45-kor (több utcabeli társával egyetemben) ugatni merészelte a közelben tábororó vándor cirkusz rikkancs kocsiját. A szervek kijöttek, megálltak a ház előtt, a kutyánk és a szemközti kuvasz és komondor páros pedig ugatták őket. Ezért szóban figyelmeztettek, hogy ne ugasson. A kutyám egyébként egy 30 kilós állat, de pont a szomszéd miatt nincs az udvaron, csak a felügyeletünkkel, az ugatást pedig az erkélyről követi el, mert az ajtó nyitva van a meleg miatt,így kimehet, ha akar. Bele se merek gondolni, hogy mi lenne, ha udvari kutya lenne! (Hozzá kell tennem, hogy a szomszédnak is van kutyája, és az se néma!) Nem engedném én se, hogy állandóan ugasson a kutyám, mert engem is idegesít a folyamatos ugatás, akármennyire is imádom a kutyámat, szóval vegytiszta terrorkodás, amit művel.

Volt, hogy nyírta a szomszéd fickó benzines fűnyíróval a füvüket, mire föllélegeztünk és egy kicsit föl merészeltük tekerni a hangerőt és kiültünk az erkélyre, erre a nyomorult abbahagyta a fűnyírást és elkezdte a földszinten lakó anyámat lehordani mindennek - ugye, érjük! -, és teli torokból üvöltözni föl nekünk az erkélyre, hogy tűrhetetlen, hogy zajongunk. Tehát, hogy őt fűnyírás közben zavarja, hogy nálunk hangos a zene. Mondtuk, hogy lemegyünk és megbeszélhetjük, mint normális emberek, nem kell kiabálni, erre a nő beiszkolt a házba, a fickó meg visszakotródott füvet nyírni..... Itt azért ránkjött a röhögőgörcs! :D

Szóval ezek után a kérdésem az, hogy mit tehetünk ilyenkor? Hogyan állíthatnánk meg ezt a vegzálást? (Az ablaka elé nyilván kap majd egy "hangfogót", ez nem is kérdés! Addig biztosan, amíg be nem falaztatjuk velük az ablakot, mert azt kevesebb, mint 10 éve csináltatták! :) )

A segítséget előre is köszönöm!