Csendháborítás


rigoz # 2019.07.25. 07:51
  1. Ez a lényegen nem változtat.
  2. Erre sem a többiek, sem Én nem vagyok vevő. Éppígy 3-asra sem.

Ha úgy érzem, hogy szükségem van valamiféle kommentár "kikölcsönzésére", akkor megtalálom a módját, de a tárgyi esetben ennek nem látom indokát. Csak halkan jegyzem meg, hogy a kommentár is csak egy fajta törvény-értelmezés, a törvény érdemi tartalmát nem befolyásolja.

A doktort pedig direkt hagytam le, retorikai okokból.

Pont.

rigoz # 2019.07.25. 07:19

Az adott esetben viszont nem arról van szó, hogy az adott időben nem a képviselő-testület nem dolgozik, hanem arról, hogy a hivatali, közigazgatási hatósági eljárás vagy más eljárási törvények hatály alá tartozó ügytípusokban való hatósági és nem hatósági, de nem a képviselő-testület hatáskörébe tartozó, illetve jogalkotási jellegű ügyintézést is korlátozza

A Kttv. és a Kit. idézett passzusai sem engednek ilyet, az, hogy miként szabadságol a hivatal munkáltatói jogkört gyakorló vezetője - mint ki is van az alább idézettek szerint mondva - nem hathat ki a hivatali ügyintézésre.

Az önkormányzatok képviselő-testületének sincs ilyen jellegű jogalkotási felhatalmazása, ezt csak törvényben lehetne elrendelni, ahogy történt ez a bíróságok esetében is az ítéltkezési szünet esetében, hiszen egyébként jogforrási hierarchia sérülne és ezzel az alkotmányos berendezkedés is.

Azt, hogy mennyire ügyelnek ezutóbbira az utóbbi időben, inkább hagyjuk.

Egyébként meg jó lenne, ha sikerülne kicsit takarékra venni a kötekedésben, kedves mosza.

vaer # 2019.07.25. 05:30

Igen, a bíróságokon vagy itélkezési szünet. De szerintem más a bíróság és más egy Polg. Hivatal. Egyébként a környező kerületekben, utána néztem, nincs ilyen hosszú szünet. Nem tudom ez min múlik, de én az ügyemet sürgősnek nyilvánítottam és majd megpróbálom őket telefonon elérni.

De nekem most az a fontos, hogy megszünjön az ablak és az elszívó se felénk fújja az étel szagot.
Egyébként kérdeztem építészt, az ablakra nincs sok esélyem. Ezért kellene a birtokvédelem.

rigoz # 2019.07.25. 05:27

@szomorú örökös: De minek???

Hiszen minden más közintézmény is megvan ilyesmi nélkül, most az önkormányzatuk önkényes "közigazgatási szünet" hirdetéseit ide nem véve, amik alkotmányellenesek és így nyilván azok miatt nekik viszont igencsak főhet a fejük...

Szomorú örökös # 2019.07.25. 05:18

efi99

Legalább osztanák fel 1-2 hetekre, de ennyi eszük sincs, várjon csak inkább a pógár 5-6 hetet.

Az igazságszolgáltatásban is van éppen egy hónapos ítélkezési szünet...

rigoz # 2019.07.24. 16:14

@vaer: Ilyet nem tehet az Önkormányzat, hogy "szünet"-et rendel el önkényesen, hiszen meghaladja a jogalkotási hatáskörét a képviselő-testületnek...

Írjon (Ön is) egy levelet a megyei kormánymegbízottnak, illetve az ombudsmannak.

vaer # 2019.07.24. 15:09

5 hét!

efi99 # 2019.07.24. 14:51

Így megy ez. De azért vonat, bolt, meg áram az legyen. Pedig ott is emberek dolgoznak és ott is szoktak szabadságra menni, mégis meg lehet oldani.
Legalább osztanák fel 1-2 hetekre, de ennyi eszük sincs, várjon csak inkább a pógár 5-6 hetet.

vaer # 2019.07.24. 11:48

Ahogy ígértem, beszámolok a Polgármesteri Hivatalnál tett látogatásomról!
Birtokvédelmet szerettem volna intézni, de mint kiderült már ma is egész aug. 26-ig SZÜNET van a Polgármesteri Hivatalban. Csak sürgős esetben lehet telefonálni. Gondoltam felhívom őket, de csak délig van bent ügyelet! Ma szerdán, amikor elvileg ügyfélfogadás lenne! Hogy lehet egy Polg. Hivatalt 1 hónapra "bezárni"???? Érdeklődtem, hogy ki a felettes szerv. A kormányhivatal, de ha nem tettszik, akkor írjak a jegyzőnek, ő majd kivizsgálja az ügyet és megválaszolja.
Szóval írjak annak, aki elvileg elrendelte és megszavazta ezt az igen furcsa szünetet! És akkor hogy van a szabadság? Még erre rájön plusz pár hét????
Vicc kategória!

szakvizsga2015 # 2019.07.24. 09:48

A társasház előtti szakasz úgy néz ki, hogy társasház udvara mellett van a járda, ami közterület. Szankcióra gondoltam, de sajnos azért életfogytiglant kapnék, emiatt kérdeztem a gyakorlatot, hogy másoknál hogy van. Sulit illetően: februártól novemberig is ordítanak, csak nem 8 órában, hanem 16 órától sötétig, pont a dolgozó emberek pihenőidejével egy időben.
Rigoz: akkor indítványozni fogom a házirend módosítását. A szülő nem melózik (sőt kikérte magának!), hanem jönnek sorban a további gyerekek és emellé tartoznak a társasháznak félmillió forinttal.

rigoz # 2019.07.22. 20:16

Ezek igen, az elvi lehetőségek.

14 év alatti elkövető szabálysértési felelőssége pedig eleve kizárt, a szülő e körben nem is vonható felelősségre.

efi99 # 2019.07.22. 20:00

Fantasztikus.
Íróasztal mögül jól mutat. Valójában meg a szülő egész nap melózik, a gyerek meg kicsapva ordítozik (de azért mégis mindenki védi a feleslegesen hosszú 11 hetes szünetet). Úgyhogy nem lesz itt se 10000 Ft, se 6 hónap.

rigoz # 2019.07.22. 19:42

Csendháborítás miatt az elkövetés helye szerint illetékes járási (kerületi) kormányhivatal pénzbírságot szabhat ki, mely 10.000Ft-tól 150.000Ft-ig terjedhet, illetve figyelmeztetéssel élhet, kivételes esetben adott településre, megyéből, kerületből az ott nem lakó elkövetőt.

Szabálysértés elkövetése miatt bárki tehet feljelentést, a büntethetőség alapesetben 6 hónapig áll fenn.

A rendőr vagy a járási hivatal felhatalmazott ügyintézője tettenérés esetén helyszíni bírságot is kiszabhat.

rigoz # 2019.07.22. 19:40

Csendháborítás a lakott területen, közösségi közlekedési eszközön és utasforgalom számára nyitva álló területen elkövetett minden indokolatlan zaj okozás, mely közvetlenül vagy közvetve valamely ember szándékos cselekményéből fakad.

A szándékosságra a Btk. 7. § alkalmazandó, azaz szándékosság akkor állapítható, meg ha az elkövető cselekménye következményeit kívánja vagy azokról tudva, beletörődik annak következményeibe.

Az, hogy valaki közterületen ordítozik csendháborítás.

A társasház SZMSZ-e csak a társasház területén hatályos, utcán való ordibálás megszüntetésére alkalmatlan.

Az társasház szabályzata jogszabályban meghatározott körben bármilyen jogszabályt, személyiségi jogot, a rendeltetésszerű és jóhiszemű joggyakorlás követelményét nem sértő, ésszerű magatartási szabályt megállapíthat.

Így például a társasház területén való indokolatlan zajokozásra is , azonban ezeket a társasház rendkívül szűk körben szankcionálhatja, leginkább figyelmeztetéssel.

Szomorú örökös # 2019.07.22. 16:31

szakvizsga2015

A társasházunk előtt tavaly nyáron napi legalább 8 órában üvöltöttek a gyerekek.

Ha ez a „társasházunk előtt” a ház előtti utcaszakaszt jelenti, akkor annak nem sok köze van a társasház házirendjéhez, mivel az már közterület, tehát más az illetékes a témában.

HOGYAN lehet BETARTATNI, milyen SZANKCIÓVAL esetleg??

Milyen „szankcióra” gondoltál? Ha az udvaron ordítozik a gyerek, akkor kire és milyen formában szabnál ki bármilyen szankciót? Pénzbírság kiszabására egy társasháznak egyébként is szerintem nincs lehetősége. Szóval a betartatással is lesz ott bőven gond.

De abban biztos vagyok, hogy ha beindul a suli, akkor nem lesz annyi ordítás, mert a gyerek mással lesz elfoglalva. nem beszélve a téli időszakról. ;-)

szakvizsga2015 # 2019.07.22. 10:06

A társasházunk előtt tavaly nyáron napi legalább 8 órában üvöltöttek a gyerekek.
Nagyon erőteljes fellépés következtében ezt le sikerült szorítani 1-2 órára naponta.

A kérdésem az lenne, hogy nemsokára lesz egy lakógyűlés és hogy a fenti írásos formát is öltsön, van-e gyakorlata annak, hogy ezt felveszik a házirendbe??
(pl. a gyerek nem üvölthet egész vasárnap megállás nélkül)

Ha igen, akkor milyen megfogalmazással? Jól gondolom, hogy a 8 óra masszív ordítás az kimeríti a csendháborítást?

HOGYAN lehet BETARTATNI, milyen SZANKCIÓVAL esetleg??

Köszönöm előre is.

rigoz # 2019.07.21. 13:56

@szomorú örökös: Az akkor sem lenne csendháborítás szabálysértés, mivel a Szabs. tv. 195. §-ában pönalizált tényállás zárt, azaz nem enged olyan meghatározásokat, amelyeket a hivatkozott mosonmagyaróvári "csendrendelet" tartalmaz.

Úgyhogy önkormányzati rendelet alapján legfeljebb közigazgatási bírsággal sújtható jogsértés alapjául fekvő tényállásokat keletkeztethet, más jellegű jogalkotásra ilyen téren az önkormányzatoknak nincs felhatlamazása.

Szomorú örökös # 2019.07.21. 11:48

efi99

nálunk is van ilyen. Meg azért elég sok helyen

Ettől még nem országos a rendelet. Sajna sokan az agymosó portálokból nem tudják, hogy hol van és hol nincs. Az meg a másik kérdés, hogy ha elolvassuk pl. a mosonmagyaróvárit, akkor ott egyértelműen olvasható, hogy a „csendrendelet” csakis hétköznapokon este 9-től reggel 8-ig, szombaton este 10 órától vasárnap reggel 9-ig, illetve vasárnap déltől másnap reggelig tilos csak. Tehát ha valaki mondjuk szombaton délelőtt akar füvet nyírni - persze csakis motoros fűnyíróval - azt a szomszéd kénytelen eltűrni, de feljelentést nem tehet érte. Ha pedig elektromos fűnyíróval teszi mindezt, akkor azért vasárnap délután sem szólhat, mivel az nem szerepel a tiltások között.

efi99 # 2019.07.21. 11:15

Szomorú örökös
Sok időd lehet,ha mind a 3000 önkormányzat rendeletét végig olvastad, de legalább egyet kihagytál, mert nálunk is van ilyen. Meg azért elég sok helyen. De én nem is ezt írtam, hanem azt, hogy szólni akkor sem kell.
Vaer
Nyugodtan tegyél az ablak elé bármit. Egyébként is mit keres ott egy ablak olyan méretben és magasságban, hogy azon simán ki lehet könyökölni és osztani az észt?

Szomorú örökös # 2019.07.21. 08:08

efi

Ez hülyeség, hogy előre szólni kellene a fűnyírásról.

Így van! Egyedül Mosonmagyaróváron lett erről helyi rendelet, de pl. ott is csakis a benzinmotoros fűnyírókra vonatkozik, az elektromosra pl. nem. És aszerint a rendelet szerint pl. szombaton 10 óra után egész nap szabad füvet nyírni, csakis vasárnap van hosszabb tiltás, mondjuk egész délután, azaz 12-24 óra között. :-)

Az már más kérdés, hogy a sok hülye kamuportál ezt település nélkül hozza, kábítva ezzel az így is már agymosott népet.

vaer # 2019.07.21. 04:59

efi99!
Valóban csak 3 percig használtam, el is ismertem a rendőrnek! Mondtam Neki, hogy jöjjön be, nézze meg, hogy mekkora területet vágtam le. De nem volt hajlandó bejönni. Azért úgy látom, hogy ők sincsenek jól kioktatva a jogszabályokból.

Szomorú örökös!
Sajnos az ablak több mindt 10 éve van ott! De csak pár éve kezdték használni intenzíven. Azóta állandóan nyitva van, éjjel-nappal. Bevallom nagyon zavar, mindent hall ami az udvarunkban történik.

efi99!
Ha az ablak elé (gyakorlatilag az eresz alá) 10 cm-re rakok hangfogót akkor azért nem köthet belém az önkormányzat? Gondolom nála sötét lesz, a felém kivezetett elszívőjából pedig visszaveri neki a konyhaszagot :)

Egyébként hétfőn be akarok menni újra a Polg. Hivatalba, hogy megkérdezzem, hogy szüntethetném meg ezt az ablakot, esetleg birtokvédelmet kérni. A konyhai elszívónak utána néztem, teljesen szabálytalanul van szerelve!!!!
Már az is eszembe jutott, hogy építünk egy kis fatárolót, természetesen olyan magasat, hogy se kilátni ne lehessen,
és az udvaron zajló egyéb beszélgetése se nagyon hallatsszon be.

Megmondom őszintén, hogy én nem szeretnék feljeletgetni senkit, nekem erre se időm, se energiám nincs. Úgy akarom megoldani a helyzetet, hogy végleg le lehessen zárni.

efi99 # 2019.07.20. 19:57

Ez hülyeség, hogy előre szólni kellene a fűnyírásról. Esősebb májusi napok után mikor kisüt a nap, az egész utca cirkulálna, és egymást sem találnák otthon, mert éppen valamelyik szomszédnál jelenti be mindenki.
Ha 3 percig használtad, a rendőr annyi idő alatt ki sem ér. Aztán, ha kiér, annyit kell neki mondani, hogy azt bárki mondhatja, hogy én zajongtam, maga hall itt bármi zajt, na ugye?
Az ablak elé 10 centire meg tegyél egy kerítéselemet, vagy belátásgátlót, 1 méter is elég.

szódabár # 2019.07.20. 13:21

A szomszéd felé nyitott ablak a bunkóság teteje. Én telepítettem elé egy szőlőlugast, ezért nem tud átnézni.A tuját én nem szeretem, de ha teheted ültess kettőt az ablaka elé, örökzöld kilátása lesz.

rigoz # 2019.07.20. 10:49

Csendháborítás minden lakott területen vagy közösségi közlekedési eszközön, utasforgalmi területen való indokolatlan zajokozás, mely nyugalom megzavarására alkalmas.

Nincs időbeli megkötés.

Minden ezzel ellentétes állítás valótlan.

Mivel a fűnyírás az együttélés velejárója időnként és az nyilvánvalóan zajjal jár, nem valósítja meg a csendhbáborítást.

Ellenben a hőbörgő, jelentgető szomszéd megvalósítja, megvalósíthatja a valótlan bejelentés szabálysértés és a hamis vád bűntett tényállását.

A hasonlóan fenyegető, dezinformáló rendőr ellen meg az intézkedést foganatosító rendőri szerv vezetőjénél 30 napon belül panaszt lehet tenni, illetve ugyanezen határidőben e helyett a Független Rendészeti Panasztestületnél, kérve a panasznak - a panasztestület általi előzetes vizsgálatot követően, fő szabály szerint akkor, ha a Testület súlyos alapjogsértést állapít meg - az Országos Rendőrfőkapitány, dr. Balogh János r. vezérőrnagy úr általi személyes elbírálását.

Sőt, ha a rendőr kifejezés módja erre alkalmas, hamis vádért, illetve szolgálati visszaélésért az illetékes regionális nyomozó ügyészségen Őt is fel lehet jelenteni.

Szomorú örökös # 2019.07.20. 10:33

vaer

Valóban változott a 'csendrendelet". Elvileg szólni kéne a szomszédoknak, ha valaki valamit hangosan akar csinálni, pl. füvet nyírni.

Ez így, ebben a formában nem igaz!
A múltkor egy hölgy azzal próbált érvelni, mikor beszéltünk, hogy mostmár a „törvény” alapján nem lehet füvet nyírni hétvégén. Megkérdeztem, hogy melyik Magyar Közlönyben olvasta, mert ugyebár a törvény onnan kezdve érvényes, hogy ott megjelent. Nem tudta megmondani. Természetesen egy-két településen helyi rendeletben ezt szabályozták, de ettől ez még nem érvényes országosan.

Aki dolgozik az általában hétvégén ér rá, akkor csinálja az elmaradt dolgait. Na persze nem este 10-kor.

Itt nálunk egyszer valaki beírta a helyi csoportba a nemtetszését, mert a szomszédja szombaton kezdett füvet nyírni. Nos nagyon sokan letámadták, hogy ha egész héten dolgozik, akkor vajon mikor nyírja le? Ha nem teszi meg, akkor meg azért büntetik. Nagyon gyorsan törölte is a posztját a hölgy. :-)

Persze nem sokkal ideköltözésem után a szomszéd este fél 8-kor fogott neki tűzifát vágni láncfűrésszel. Szerencsére volt hozzá humorérzékem. :-D

Az ablak témájában csak annyit, hogy én tavalyelőtt vettem a mostani házam. Van egy hatalmas ablakom a szomszéd udvara felé, de gyakorlatilag akár be is falazhatnám, mert soha nincs nyitva, ráadásul a redőny is mindig lehúzva van. Szóval ez az ablak akár ne is lenne. Ha nincs még 10 éve ott az az ablak, akkor viszont joggal támadhatod meg és akkor kötelezni fogják a megszüntetésére, ugyanis nem jogszerű. Csak szerintem persze, de én nem vagyok jogász.