Fórum polgári jog újabb elöl     új hozzászólás


iskola - szülô

Ronesz # e-mail 2019.08.28. 08:54

T.Fórumozók.
Érdeklôdöm hogy hová lehet fordulni abban az esetben ha egy általános iskola nem mûködik együtt a szülôi felügyeletet gyakorló szülôvel? Például gyermeki okiratot nem ad ki szülôi kérelemre? A tankerületet megkereste a szülô,azok nem is válaszoltak....
Az információ megtagadása,szülôi felügyeleti jog ilyen formában valò megsértése miatt hová lehet fordulni?Válaszokat köszönöm.

aprilismajus # e-mail 2019.08.28. 12:48

Tisztelt Kérdező, egyrészt fordulhatnak panasszal a tankerület vezetéséhez, mert nem válaszoltak, másrészt kérhetnek etikai vizsgálatot a Nemzeti Pedagógus Kar Területi Etikai Bizottságánál.

Lyonee #   2019.09.01. 13:51

Milyen gyermeki okiratról van szó?

Ronesz # e-mail 2019.09.06. 18:46

Egy korábbi hiányzást igazoló okiratról van szó,amit a távolélô kapcsolattartásra jogosult szülô adott állítólag az intézménynek a gyermek egy heti távollétének igazolására.A gondozó szülô szeretett volna megbizonyosodni ennek valóság tartalmáról.A tankerület értesítést kapott a gondozó szülôtôl az iskola hozzáállásáról,és kérve az irat beszerzését,ám válaszra sem mélatta a szülôt.Ilyen jellegû semmibevéterôl ritkán hallani. A jelek szerint több mint egy hét igazolatlan hiányzást tusolt el az intézmény,nem tájékoztatta a gyámügyet,holott 30 órát is meghaladó a hiányzás,szabálysértési eljárásnak kellett volna indulnia.Mit lehet tenni a felelôsségre vonás tekintetében?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.09.06. 18:49

Khmmm... Szerinted annak az eljárásnak melyik szülővel szemben kellett volna megindulnia?

(Abba kellene hagyni a háborúskodást. Kezdhetné az együttélő szülő - elvégre bizonyos értelemben ő "nyert".)

www.kbs-ugyved.hu

Ronesz # e-mail 2019.09.06. 19:36

Nos,ez azért nem ennyire egyszerû,mivel gyanú szerint az iskola sumákolta el a hiányzást,összejátszott a kapcsolattartásra jogosult szülôvel a gondozó szülô ellen.A gyermeket a szülô akarata ellenére vitte el az intézménybôl,az intézmény pedig fals infót adott a gondozó szülônek,majd késôbb már semmit...bírói beavatkozás kellett a gyermek gondozóhoz való visszahozatalához.Gyakorlatilag gyermekrablás történt.Információ hiányában eljárás “természetesen”nem idult...A gondozó jogainak semmibe vétele,gyermek tankötelezettségének nem teljesítése,iskola mulasztása.A gondozó szülô az igazat akarja látni,tehát azt hogy nincs igazolás.3 ügyvédi felszólításra sem nyilatkozik az iskola...Szóval,nyilván fô a békesség,de tisztázni kell az esetet.

drbjozsef #   2019.09.06. 19:39

Ezzel leginkább az ügyvédedhez kellene fordulni akkor.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

mmvj # e-mail 2019.10.16. 16:57

Kedves Fórumozók,

Gyermekem nem tanköteles kiskorú, gimnáziumban tanul.
Ebben a tanévben 2019. szeptember 2 - 2019 szeptember 6 közötti időszakra 25 óra hiányzása került rögzítésre igazolatlan hiányzásként. A gyermekem lába eltört, amiről az iskolának ugyan tudomása volt, de az osztályfőnök tájékoztatta gyermekemet, hogy az ambuláns lapot nem fogadja el ilyen esetben (tudom, nem köteles, de volt már rá példa).
A 25 óra igazolatlanként került nyilvántartásra, melyről a szülői értesítés 2019 október 15-én került postai feladásra az iskola részéről, mellyel egyidejűleg a területileg illetékes gyámhivatal és a gyermekjóléti szolgálat is tájékoztatva lett.
Ekkor már az igazolás pótlása nem lehetséges az iskola tájékoztatása szerint. A vonatkozó 20/2012. (VIII.31) EMMI rendelet V. fejezet 19. pont 51§ (3) bekezdésében a rendelet kimondja, hogy …..Az iskola köteles a szülőt....értesíteni...ha a nem tanköteles kiskorú tanuló igazolatlan mulasztása a tíz órát eléri. Az értesítésben fel kell hívni a szülő figyelmét az igazolatlan mulasztás következményeire. Ha az iskola értesítése eredménytelen maradt, és a tanuló ismételten igazolatlanul mulaszt, az iskola a gyermekjóléti szolgálat közreműködését igénybe véve megkeresi a tanuló szülőjét." Értelmezésem szerint az iskolának a 10 óra igazolatlan hiányzás után hivatalos értesítést kellett volna részünkre - szülők, törvényes képviselők részére - küldeni annak érdekében, hogy a hiányzást igazolni tudjuk. Ez sajnálatos módon nem történt meg.
Azt elfogadom, hogy az ambuláns lap nem tekinthető igazolásnak, a kifogásom az, hogy nem kaptunk hivatalos értesítést a 10 óra hiányzás miatt. Természetesen ha kaptunk volna, a gyermekorvosi igazolást be tudtuk volna mutatni. Úgy érzem, kimaradt egy lépcsőfok. Mit lehet most tenni? Köszönöm a válaszokat

alfateam # e-mail 2019.10.16. 17:12

…..Az iskola köteles a szülőt....értesíteni...ha a nem tanköteles kiskorú tanuló igazolatlan mulasztása a tíz órát eléri.

Azt mondtad eltört a lába a gyereknek! Talán nem vetted észre hogy nem jár iskolába?

mmvj # e-mail 2019.10.16. 17:41

Jogos, az most derült ki számunkra, hogy az ambuláns lapot nem fogadják el igazolásként

Fodorgabi # e-mail 2019.10.17. 22:33

Tisztelt Fórom! Kérem szíves segítségüket, a férj 1999.jan.8-án halt meg, a feleség 1016 óta nyugdíjas,az özvegyi nyugdíj feléledhetett volna?

Fodorgabi # e-mail 2019.10.17. 22:36

Bocsánatot kérek az előbbi levelemért, elírtam, a feleség 2016 óta nyugdíjas. Tisztelettel

wers #   2019.10.18. 07:11

az ambuláns lapot nem fogadják el igazolásként

Hogy mi van? Akkor mit fogadnak el? Fényképet a fekvőgipsziről?