Behajtási költségátalány


Looysee # 2019.11.04. 07:23

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget és tájékoztatást szeretnék kérni behajtási költségátalány témában.
Cégünk mikro vállalkozás. Irodát béreltünk egy budapesti irodaházban. 1 év után felmondtuk a bérletet. Az iroda átadása rendben megtörtént, majd pár héttel később kaptunk a cégtől egy számlát, melyben késedelmi kamatot és behajtási költségátalányt számláztak le felénk.
A szerződésünkben a behajtási költségátalány nem szerepelt.
4 db számláról lenne szó. Az első számla egy téves utalásból fennmaradt 94.- forintos tartozást jelent, mely utalásakor 6700.- forint túlfizetésben voltunk. Nem elkéstünk az utalással, hanem tévesen utaltunk.
Tehát a cégnél az egyenlegünk pozitív volt.
1 számlát téves kiállítás miatt kifogásoltunk meg. (fizetési határidő miatt)
A fennmaradó 2 számlát elismerjük, mindkettő esetében 3-4 nap volt a késedelmes fizetésünk.
Azt szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben, ha a szerződésünkben nem szerepel a behajtási költségátalány, a cég (bár a Ptk. tartalmazza a behajtási költésátalány felszámolásának a lehetőségét) minden egyéb tájékoztatás nélkül követelheti-e.
Bár a törvény szerint 1 év áll a cég rendelkezésére ennek a tételnek a behajtására, kifejezetten tisztességtelennek érezzük, hogy megvárva a szerződés felmondását, csak most számlázták ki felénk, utólag, úgy, hogy előtte nem kaptunk tájékoztatást arról, hogy a késedelmi kamat mellett ezt is követelik.
Kifogásoltuk az elszámolást, a cég érdemben nem fogadja el és a cég a visszajáró kaucióból levonta ennek a számlának az összegét.
Én úgy gondolom, hogy nem teheti meg, hiszen egyeztetés alatt voltunk, önhatalmúlag nem vezethet össze két olyan tételt, aminek nincs is köze egymáshoz.
A kauciót így nem kaptuk vissza teljes összegében. Felszámolhatjuk mi is a behajtási költségátalányt, mint ahogy ők is felszámolták egy 94.- forintos tételre?

Kérem segítségüket abban, hogy a behajtási költségátalány, mint ahogy a késedelmi kamat kötelező tartalmi eleme e a szerződésnek.

Köszönettel,