Lakás vásárlás - tanács


Ildikó03 # 2019.12.17. 13:36

Tisztelt Tagok!

Egy nagy problémával fordulok önökhöz. Ingatlan vásárlás történt a családban, ügyvéd által természetesen. Lezajlott rendesen az utalás, birtokba vétel stb. Az ügyvéd teljes adásvétel lebonyolításával lett megbízva. És itt jön a probléma. Ugyanis a rokonom felkerült széljegyre, de az ügyvéd nem fizette be a 6600 ft-os eljárási díjat, és azóta elérhetetlen. A rokonom azt az információt kapta, hogy ő ezt nem rendezheti, mert nem tudja hova kell utalni. Telt az idő, több sms lett írva az ügyvédnek, de nem reagál, telefonon sem elérhető azóta sem. Eltelt több mint fél év és a rokonomat törölték a széljegyről! A tulajdoni lapon a régi vevő szerepel akik már ott sem laknak. Az ügyvéd elérhetetlen, rokon nem tudja az iratait megszerezni, hogy ő beküldje a földhivatalhoz. Mert mint kiderült a földhivatal visszaküldte a papírokat, mert az eljárási illeték nem lett befizetve. Mi a teendő? Van aki új adásvételi szerződést javasol más ügyvéddel. De az szabályos? Mit tud tenni a rokonom, hogy a nevére kerüljön az amúgy törvényesen vásárolt ingatlan ha az ügyvéd elérhetetlen?

SolnesM # 2019.11.27. 19:57

József dr !
Ha az eladó ragaszkodik a szerződéshez

Az eladó a pénzhez ragaszkodjon, a szerződés a vevőnek kell !!

SolnesM # 2019.11.27. 19:54

Szimy83 !
Eladjátok a házatokat, annak aki fizet és nem mesél . Valahol meghúzzátok magatokat, bérlet, szülők stb. Közben a kinézett házat amilyen gyorsan csak lehet megveszitek.

A mesélőket mellőzitek.

Lehet úgyis hogy először osztva használjátok az ingatlant.
pl. felébe beköltöztök, felepénzt adtok, amikor kiköltözik odaadjátok az egészet.
én pl. úgy tervezem az egyik ingatlanom értékesítését, hogy kp., ha ilyen nincs, akkor pl. 70 % vételár, de bizonyos helyiségeket addig „megszállva” tartok, ahogy fizet úgy nyílik meg a használat a többi helyiségekhez is.

SolnesM # 2019.11.27. 19:45

Bizony mint az előttem lévő írta. Bonyolult, naiv elcseszett elképzelés.
Olyan lakást kell venni ami azonnal költözhető. legyen inkább szerény , de biztos.

Sherlock # 2019.11.24. 19:15

Tipikus elcseszett adásvétel, az ilyeneknél mindig bejön valami nem várt körülmény menet közben, amin összeugranak a felek.

Szimy83 # 2019.11.22. 13:07

drbjozsef,

Köszönöm!

Az egyik mondat hiányosnak tűnik.
"Ha az eladó ragaszkodik a szerződéshez és kéri, akkor a bíróság ítéletével pótolhatja az aláírásotokat, az előszerződés alapján létrehozhatja a”"

Határidőt akarunk, de mire érti?

drbjozsef # 2019.11.22. 12:42

Szimy83,

Szerződéses szabadság van, azt írtok bele, amit akartok.

Főszabály szerint a szerződéseket be kell tartani, nem lehet elállni tőle.

Ha az eladó ragaszkodik a szerződéshez és kéri, akkor a bíróság ítéletével pótolhatja az aláírásotokat, az előszerződés alapján létrehozhatja a

Ha a ti lakásotok eladása miatt kockázat van, és ezt az eladó torkán is le tudjátok nyomni, érdemes eleve határidőt írni bele, amivel még el lehet állni a szerződéstől. Ha megegyeztek benne, akkor lehet ilyet persze. Nyilván kér érte valamit.

De az ilyen szerződést eleve ügyvédnek kellene szerkesztenie. Miért nem őt kérdezed?

Szimy83 # 2019.11.22. 09:55

Tisztelt Fórum!

Lakást szeretnék vásárolni.
Az eladó a lakásért 25% előleget kér, előszerződést szeretnénk kötni. Fogalóba nem mennénk bele.
Végleges szerződéskötést jövő márciusban szeretné megkötni, akkor a vételi ár 75%-át szeretné. (előszerződéses összeggel)
Majd ha ki tud költözni a fentmaradó 25%-ot.

Nekünk is el kell adni a feleségemmel a házunkat. A félretett pénzünk a 75%-ra úgy elég, hogy a szüleinktől ~20%-ot kölcsön kell kérnünk. Ha eladjuk az ingatlant, és a félretett pénzünk minden segítség nélkül meglenne, és még maradna is belőle.
Ha nem tudjuk értékesíteni az ingatlant, akkor mikor lenne a legcélszerübb elállni a vételtől? (Hitelt nem szeretnénk felvenni semmi esetre sem.)

Gondolom a végleges szerződés elött.

Ilyen esetben nem perelhet az eladó, hogy megkárosítottuk, és bizonyos idővel később tudja eladni a lakását? Vagy mit célszerű ilyenkor beleírni az előszerződésbe? Pl ha egy jelképes összeg, pl 100e bánatpénz szerepel, akkor gondolom már nincs joga kártérítésre.

Kinek milyen lehetőségei vannak, mit tud tenni?

Köszönöm a segítséget.