helyiség bérletiszerződés felmondása


Zöldövezeti11 # 2020.04.06. 07:31

és szóban megállapodtunk, hogy a zárvatartás alatt nem kell bérleti díjat fizetnünk.

Írja kutacsi topiktárs.
Majd hogy :

igy kaptunk a bérbeadótól egy levelet, melyben közli, hogy nem tekint el a bérleti díjtól, esetleg átütemezésben gondolkozhatunk.
Szerintem legyen csökkentés és átütemezés.
Vagy panaszos úgy gondolja marad bérlő és nem fizet bérleti díjat ?
A terheket közösen kell viselni !

ObudaFan # 2020.04.05. 11:16

Azonnali hatályú felmondásnak szerintem semmi alapja.
Ami a korábbi joggyakorlatból alkalmazhatónak tűnik, az az ún. gazdasági lehetetlenülés, de hogy ez tényleg alkalmazható lesz-e, az majd akkor derül ki, ha a mostani ügyekből perek indulnak és fejeződnek be ítélettel.

kutacsi # 2020.03.31. 21:30

Tisztelt Jogász!
Sajnos a koronavírus miatt kialakult helyzet miatt ellehetetlenedett a munkavégzésünk a szépségszalonban. Ezért bár nem tiltották meg a nyitvatartást a szalon már több, mint egy hete bezárt.
Előtte telefonon egyeztettünk a bérbeadóval, hogy lezárjuk a szalont, küldjük a mérőórák fotóit és szóban megállapodtunk, hogy a zárvatartás alatt nem kell bérleti díjat fizetnünk.
Sajnos a szalonok bezárását azóta sem rendelték el, igy kaptunk a bérbeadótól egy levelet, melyben közli, hogy nem tekint el a bérleti díjtól, esetleg átütemezésben gondolkozhatunk.
A bérleti szerződést csak holnap tudom ide feltölteni, de egy részlete a rendelkezésemre áll:
IV. szerződés megszünése, megszüntetése

1. Rendes felmondás
A bérleti jogviszony határozott idejére (az első év) való tekintettel a Felek megállapodnak abban, hogy a rendes felmondás jogával egyik fél sem élhet.
2. A szerződő felek megállapodnak abban, hogy a szerződést közös megegyezéssel bármikor, de legalább 2
hónapos felmondási idő betartásával felmondhatják.

Bármelyik fél azonnali hatállyal felmondhatja a szerződést, ha a másik fél olyan szerződésben vállalt kötelezettségének nem tesz eleget, amely a másik félre
súlyos joghátránnyal jár. Ilyennek minősül különösen a
bérleti díj fizetésének elmulasztása, a nem rendeltetésszerű használat, illetve a bérlemény rendeltetésszerű használatának tartós akadályozása.
3. Jelen bérleti szerződés bármely jogcímen történő megszünésekor/megszüntetésekor (ideértve a közös megegyezéssel való felmondást, és bármely fél általi azonnali hatályú felmondást is) a Bérlő köteles a Bérleményt elhagyni és elhagyásának napjára a Bérleményt rendeltetésszerű állapotba hozni."

Közös megállapodásra nem számíthatunk. Jelenleg 3 havi kauciónk van a tulajdonosnál. Kérdésünk, hogy van-e rá jogilag lehetőség, hogy azonnal felmondjunk és a kaució pedig kártalanításként a tulajdonosnál marad. A határozott idejű szerződés augusztus 31-én jár le.

Előre is nagyon köszönöm a segítségüket! Sajnos nagyon fontos ez nekünk, mivel masszőr, körmös, kozmetikus és fodrászat a tevékenységünk és úgy gondoljuk, hogy hozzá nem értésünk miatt a tulajdonos megfélemlít minket, azzal hogy nem szüntethetjük meg a szerződés. Nekünk egyéb bevételi forrásunk nincs. Nem tudunk fizetni sajnos.
Köszönöm!
Ildikó