ügyvéd költsége


gerbera317 # 2020.05.07. 06:32

Akkor fizesd ki te az ügyvédet, az eladótól pedig követeld vissza azt, amit ebből a célból adtál át neki.

xyzs # 2020.05.06. 11:49

Természetesen megtettem, szóban, írásban és az ügyvéd, ügyvédjének is!
Szerinte - mivel az elővásárló a szerződés minden pontját magára nézve kötelezőnek fogadja el - ezért nekem kell fizetnem mert "elvégezte" a munkáját.

gerbera317 # 2020.05.06. 07:03

Az ügyvédet a megbízójának kell fizetni. Te azt hitted, ez megtörtént, és a megbízót "kártalanítottad". Az ügyvéd meg most téged piszkál, hogy hol a pénze. Hát mondd meg neki.

xyzs # 2020.05.05. 20:15

Köszönöm, hogy megpróbálsz segíteni. Sajnos, úgy látszik a szakemberek nem nyilatkoznak :(

A szerződést ellenjegyző ügyvéd az, aki követelőzik, miután az eredeti vevő képviseletében kalkudtatott velünk több száz ezer forintot, mert a földhivatali határozat megérkeztéig eltelt fél év alatt költöttek az ingatlanra, szóban elmondták, hogy nem tudták mit jelent, hogy elővásárló léphet be, és akkor nem lesz majd az övék. Azaz, aki őt eredetileg megbízta, annak mi megfizettük a költségeit.

Zoltanuss # 2020.05.05. 13:08

xyzs !
Írod ,hogy :
Az elővásárló mi voltunk,”, pontosabban a vevők akik élvén elővásárlási jogukkal megvették azt az ingatlant : De ezt az adásvételi szerződést ki készítette ?
Ki jegyezte ellen ? Nos az az ügyvéd jogosult a díjra. Az ,hogy más is ügyködött azon, azt annak kell kifizetni aki megbízta !
Tehát volt egy zártkerti ing. eladásra került, de menetközben valamikor kiderült, hogy van valaki aki élni kíván az elővásárlási jogával. Élt vele , megvette az ingatlant.
Azért az eladó és a hoppon maradt vevő körültekintőbb lehetett volna, legalább annyira, hogy előfordulhat egy elővásárlásra jogosult valaki. vagy nem tudtak róla ,vagy valami mögöttes szándékkal elhallgatták.

Egyébként a képlet egyszerű : az fizeti a cigányt aki
megrendelte.

Zoltanuss # 2020.05.05. 12:55

xyzs !
Ahogy látom nem tolonganak a szakértők !
Addig is.
Mi az hogy elővásárlás ? Talán elővásárlási jog. Amivel Te éltél- Amúgy az eladó miért nem kerül a képbe ? Elvégre neki kellett volna tudni, vagy ha konkrétan nem is tudta, de jelezni, hogy előfordulhat ilyen eset mert fennállhat az elővásárlási jog.
Sőt elvileg legalább is én úgy tudom, hogy megkell kérdezni ha ismert az elővásárlási joggal rendelkező, akkor megkérdezni, hogy kíván e élni ezen jogával ?

xyzs # 2020.05.05. 10:39

Valaki tudna tanácsot adni? Nagyon megköszönném!

xyzs # 2020.05.04. 08:12

Az elővásárló mi voltunk, eltelt 8 hónap és csak ez után kérte tőlünk az ügyvéd! Nem fizettünk, hivatkozva arra, hogy ő megkapta 8 hónappal az előtt, és mi az eredeti vevőt kártalanítottuk, erre beperelt a saját munkadíja, és az őt képviselő ügyvéd - aki a felszólítást küldte - költségei megtérítésére! 
Az eredeti vevőnek volt követelése felénk, mivel birtokba vette azonnal az ingatlant, amire költött - így a jelzett ügyvéd követelte, hogy ezeket térítsük meg, az, hogy az eredeti vevő, miért költött rá, az azért volt, mert nem tudta, hogy elővásárló lehet, és ezt később az ügyvéd "félreértésnek" nevezte".
Kialkudtunk egy összeget, amit az eredeti vevőnek megfizettünk, és nyilatkozta más követelése nincs!
Helyi ügyvéd perelt be, helyi ügyvéd a képviselője, és a helyi bíróságon.
Nem nyilatkozik a saját ügyvédem, és más sem vállalja, hogy képviseljen ezért :(
Nem írta le egyszer sem, hogy őt kifizették e, vagy visszaadta e az eredeti vevőnek a munkadíjat, csak arra hivatkozik, hogy az elővásárló az eredeti szerződés minden pontját magára nézve tudomásul veszi!
A szerződésben nincs olyan pont, hogy elővásárlás esetén mi lenne az eredeti vevő költségeivel, de az igen, hogy a vevő vállalja az ügyvédi költségeket.
Mivel magamat kell képviseljem, nem tudom juthatok e előre igazamban, miszerint - bizonyítani nem tudom - ,de életszerűtlen, hogy ne kapta volna meg az okirat ellenjegyzésekor a munkadíjat- hisz végig azt hitték a sajátjuk az ingatlan, nem tudta még az ügyvéd sem, hogy elővásárló nyújtott be igényt.

ObudaFan # 2020.05.04. 07:45

Aki ezt előzetesen vállalta, szokásosan pedig a vevő vállalja általában.
Ha arra gondolsz, hogy a vevő megpróbálta megvásárolni az ingatlant, erre megbízott egy ügyvédet, de aztán jött egy elővásárlásra jogosult harmadik személy, aki elvitte előle az ingatlant, akkor ez a vevő kockázata, hiszen ő vállalta azt a kockázatot, hogy az ügyletet finanszírozza, annak ellenére, hogy jöhet egy elővásárlásra jogosult.
Persze, a felek előzetesen másként is megállapodhatnak. Lehet pl. hogy az eladó is vállal valamekkora részt, vagy elképzelhető, hogy az ügyvéd is más díjat szab arra az esetre, ha meg is valósul az ügylet, mint arra, ha elővásárlás miatt nem valósul meg. De mindezeknek ki kellene derülni a felek előzetes megállapodásából.

xyzs # 2020.05.04. 06:13

Kedves Fórumozók!
Földtörvény hatálya alá tartozó zártkerti ingatlan elővásárlása esetén, ki fizeti meg az ügyvéd munkadíját!?