elévülés


valinéni # 2020.05.09. 10:40

Kedves Fórumozók!

Kérném szíves segítségeteket!

Az lenne a kérdésem, hogy ha megállapítási pert szeretnék indítani amelyben azt kérem, hogy a bíróságállapítsa meg azt, hogy 2006-2012 között jogellenes állami támogatást kapott 20 cég akkor azt most még megtehetem? A megállapítási perben a kereshetőség nem évül el?

köszönettel Vali

ObudaFan # 2020.05.11. 09:26

Ennél sokkal nagyobb probléma lesz az, hogy bizonyítsd, hogy van bármilyen olyan jogos érdeked, ami miatt megállapítási pert indíthatnál.

valinéni # 2020.05.14. 09:39

Nagyon köszönöm a segítséget

Vali

ERMon # 2020.05.14. 13:51

Tavaly feliratkoztam a facebookon egy életmódtanácsadóhoz, hogy segítsen lefogyni,
Öt hónap alatt befizettem neki olyan 60-80.000 forintot, nem emlékszem már pontosan mennyit, küldött recepteket, meg volt adva, hogy hány gram húshoz hány gramm zöldséget egyek szigorúan hány óránként, és ezzel lefogytam 20 kilót.
Aztán valamennyit visszahíztam, és újra ráírtam, hogy jelentkeznék a tanácsadására.
Elküldte a nyilatkozatot, miszerint be kell fizessek neki először 50.000 forintot, utána 10.000 havonta.
Mivel gondoltam, hogy mit kell enni, ezért nem gondolkoztam, hanem befizettem az összeget.
A nyilatkozat, amit átküldtem neki online, tartalmazta azt, hogy mindenben követem a tanácsait, attól nem térek el, és amennyiben bármit nem úgy csinálok 5 hónapon keresztül, ahogy ő mondja, akkor a hátralevő összeg egy összegben esedékes.
Sem az egy évvel korábbi befizetéseimről, sem ezekről nem kaptam számlát.
Miután befizettem, utána elküldte az étrendet, ami meglepetésemre pont kétszer annyi ételt tartalmazott mint egy évvel korábban.
Rá is kérdeztem, hogy ez teljesen más, mint amivel én lefogytam, és hogy van ez, mire az volt a válasz, hogy a rendszer folyamatosan változik.
Két óránként kötelező volt ennem kétszer annyi húst mint egy évvel azelőtt, és hozzá zöldséget. Annyi zöldséget kellett egyek, hogy reggelente a wc csésze felett öklendeztem csakúgy mint este, mert én reggel és este nem tudo ennyi brokkolit meg karfiolt meg ilyeneket enni.
Ezek után, meg egyéb stresszes hétköznapok után két hónap elteltével abbahagytam, mivel ezt így nem tudtam követni.
Abbahagyás után egy hónapra kaptam a hölgytől felszólító levelet, hogy a hátralevő összeget fizessem be neki egy összegben.
Nem érzem tisztességesnek, egyrészt, számlát egyik befizetés után sem kaptam, másodszor, mikor másodjára jelentkeztem hozzá, előzetesen semmi információt nem közölt arról, hogy nem az egy évvel előbbi programot fogom kapni, amire jelentkeztem.
Érdeklődök, hogy be kell-e fizessem a hátralévő három havi díjat ?
Egy abszolút egyoldalú nyilatkozat van, amit facebookon átküldtem neki, semmiről nem kaptam számlát, szerződéskötés nem történt, mondjuk nyilatkozatban alártam, hogy amennyiben eltérek, abban az esetben kifizetem a hátralevő díjat, de nem gondoltam, hogy eltérek, mert úgy hittem, fele annyit kell majd enni, mint amennyit végül rám sózott.
Továbbá az is benne volt a nyilatkozatban, hogy hetente kötelező vagyok a facebookban őt megosztani a pontosan fogyott kilóim számával, illetve kéthetente videót kell feltegyek a facebookra, ahol pontosan elmondom a fogyott kilóim számát, ez nekem már alapból nagyon súrolta a határokat, mert szerintem a kilóim nem tartoznak másra.
A kétóránként megevésre előírt étel mennyiségét nem tudtam letolni a torkomon.
Ő egyoldalúan bármit lenyomhat a torkomon, ha olyan bolond vagyok, és aláírom, de neki még számlát sem kell adni ? Kell fizessek ? Nem érzem tisztességesnek, kapott már 60 ezret számla nélkül a semmiért...
Válaszukat tisztelettel megköszönöm !

ObudaFan # 2020.05.15. 08:53

Azért a nyilatkozat pontos szövegének ismerete nélkül erre kategorikus választ nem igazán lehet adni, de a számlaadásnak nincs köze ahhoz, hogy kell-e fizetned.

ERMon # 2020.05.15. 11:47

Tisztelt Ügyvéd úr !

Alább küldöm az életmódtanácsadónak tett nyilatkozat szövegét:

Nyilatkozat
Kijelentem, hogy az életmódtanácsadó tájékoztatott a szolgáltatás feltételrendszeréről amely szolgáltatás magába foglalja az online étrendem és edzéstervem összeállítását, valamint az együttműködésünk végéig kereshetem kérdéseimmel. Kijelentem és tudomásul veszem, hogy a szolgáltatás valamint a kölcsönös együttműködés sikerességét és eredményességét az garantálja, ha az életmódtanácsaadó által javasolt tanácsokat, útmutatásokat követem és betartom, melynek két legfontosabb része az,hogy a Napi jelentést és a heti jelentés elnevezésű dokumentumokat aktuálisan kitöltve rendszeresen küldöm. Kijelentem, hogy amennyiben ezen feltételeknek nem teszek eleget, úgy az életmódtanácsadó nem tud garanciát vállalni az eredményességért és nem is köteles keresni engem.
Továbbá kijelentem, hogy az életmódtanácsadó az együttműködésünk idejét 5 hónapban határozza meg, melynek összege 90.000 forint. A tanácsadási díj nem visszatérítendő. A teljes tanácsadási díj összegét részletekben való fizetéssel is lehetséges teljesítenem, melyet ez esetben havi rendszerességgel fizetem meg az életmódtanácsadónak tanácsadási díj jogcímén, melynek első havi összege 50.000 forint, valamint a második hónaptól minden egyes hónap 10.000. FT összeg. Aláírásommal vállalom, hogy amennyiben a szolgáltatást az életmódtanácsadó által meghatározott idő előtt fejezném be, úgy a fennmaradtó összeget egy összegben köteles vagyok megfizetni az életmódtanácsadónak az együttműködésünk befejezésétől számított 10 munkanapon belül. Számlázási címem elküldöm a facebook messenger alkalmazásán keresztül.
Jelen nyilatkozat aláírásával hozzájárulok ahhoz, hogy az életmód-tanácsadó az elért eredményeimet szöveg, képi és video formában reklám céljára felhasználhatja. Aláírásommal vállalom, hogy heti rendszerességgel, legalább egyszer, reklám céljából megosztom saját pozitív tapasztalataimat és eredményeimet (cm-ben és kg-ban történt változásokat a kezdetekhez képest) a facebook közösségi oldalon, mely bejegyzésben megjelölöm az életmód-tanácsadót, XYZ-t. Továbbá vállalom, hogy kétheti rendszerességgel rövid video anyagot is készítek, amelyben elmondom az életmódváltás kezdésétől történt változásokat (mennyi cm, kg), és hogy hogy érzem magam, milyenek az ételek és az életmód-tanácsadótól a kérdéseimre kapott segítségemet értékelem. Az általma készített video anyagot az életmód tanácsadónak elküldöm minden 2. hét hétvégéjén.
Kijelentem, hogy az életmódtanácsadóval való együttműködésem, azaz az étrendem első hónapja az első, személyemre szabott edzési és táplálkozási utasítások megküldésével egyidejűleg veszi kezdetét. Tudomásul veszem, hogy az együttműködésünk határideje semmilyen okból kifolyólag nem módosítható.
Életmód-tanácsadó felhívja a figyelmemet arra, hogy az általa küldött információk, anyagok (video-, kép- és hanganyag, stb) bizalmasak, és személyre szabottak, melyek harmadik személynek nem adhatóak át, és kijelentem, hogy ennek megszegése esetén hatályos jogszabályok szerint büntetőjogi és anyagi felelősséggel tartozom, azaz kötbér fizetésére vagyok köteles, amit az életmódtanácsadó minden plusz személy esetéb 100.000 Ft-ban határoz meg kártérítés jogcímen. Amennyiben az életmód-tanácsadó által küldött információk és/vagy anyagok üzleti célú felhasználásra kerülnek, úgy az ebből származó összes profit az életmód-tanácsadót illeti meg, mint a szolgáltatásban szereplő anyagok, információk tulajdonosát és megalkotóját.
És ezután van egy bankszámlaszám, ahova utalni kell.
Ezt a nyilatkozatot írtam alá, lefényképeztem, és küldtem vissza messengeren.