vis maior


Linkas63 # 2020.07.23. 17:38

Kedves szakértők!

Érdeklődnék, hogy a COVID-19 vis maiornak minősül-e?
Biztosítóval kötöttem szerződést 3 évre, tavaly de idén márciusban a bevételi forrásaim megszűntek (egyéni vállalkozó vagyok) és nem tudom fizetni a biztosítást.
Vis maiorra hivatkozva kérhetem-e a biztosításom idő előtti felmondását?
Köszönettel
Linkas63

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.23. 18:17

Ha bekövetkezett volna valamelyik kár, amelyre a biztosítás szólt, elfogadnád, hogy a biztosító nem fizet, mert a járvány vis maior?

Linkas63 # 2020.07.23. 19:57

A biztosítót ismerve kénytelen lennék.
pl. ha háború tör ki és lebombázzák a lakásom egy ruppót sem fizetnek mert az vis maior.
De pl amikor a haverom kocsijára a saját udvarában ráfújta a szél a szomszéd tűzfalát akkor sem fizettek mert vagy a tűzfalat fizetik vagy a kocsit.
Na mindegy.
Átfogalmaznám.
Előfordulhat-e, hogy ráterhelik a házamra vagy lefoglalják a kocsimat a biztosítási díj tartozás miatt?

Szomorú örökös # 2020.07.23. 20:25

Linka63

a COVID-19 vis maiornak minősül-e?.....idén márciusban a bevételi forrásaim megszűntek (egyéni vállalkozó vagyok) és nem tudom fizetni a biztosítást.

Hát ez az, hogy ilyenkor kizárt, hogy a biztosító vis maior-ra hivatkozva úgy gondolja, hogy megszüntetheted egyoldalúan a biztosítást. Próbálj meg inkább bemenni hozzájuk és kérd, hogy bontsák fel a szerződést. Hátha...

oligaliga # 2020.07.24. 06:09

Linkas63

Nem kell feltétlenül vis maiorra hivatkozva leállni a fizetéssel. A szerződés típusától függően felmondhatod, és amikor alkalmas, újra kötheted. De ez persze azon is múlik, milyen biztosításról van szó.

Mi van a szerződésedben a vis maiorról? Milyen szabályai vannak a rendes felmondásnak a szerződésed szerint?

drbjozsef # 2020.07.24. 15:53

Linkas63,

A vis maior nincs konkrétan meghatározva mit jelent. Nyilván nem is lehet, annyi eset lehet. Ha visszaolvasol a többi hasonló (főleg szállásdíj meg hasonló) topikokban láthatod : vita esetén a bíróság alaposan megvizsgálja a szerződéskori körülményeket, a felek kellő gondossággal való eljárását.

Szállásnál olyasféle a gyakorlat, hogy aki tavaly év végén foglalt, amikor már tudni lehetett, hogy ebből komoly, világméretű járvány lehet, ott már felróható lehet a megrendelőnek az előleg, saját kockázatára foglalt.

Estedben is ezt vizsgálnák. Attól függ mikor kötöttél biztosítást, és miért szűnt meg a bevételed. Az, hogy a teljes turizmus és vendéglátás leállhat, azt szerintem csak idén év eleje felé lehetett eséllyel feltételezni. Tavaly még talán nem. De azért jelek már akkor is voltak.

Minden eset egyedi, minden döntés egyedi : leginkább az összes körülmény egyszerre való mérlegelése döntheti el.