Szerzői jog: rendelet térképmelléklete, állami alapadat


Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.29. 06:30

Attól, hogy nem tartoznak a szerzői jogi törvény hatálya alá, más jogszabály még korlátozhatja a felhasználásukat, különösen a kereskedelmi cél felhasználást.

aevo # 2020.07.28. 23:24

Tisztelt szakértők! Az OpenStreetMap szabad világtérkép magyar önkéntesei fordulnak önökhöz.

Röviden a kérdés, hogy felhasználhatjuk-e a rendeletek mellékleteiként fellelhető térképeket közkincsként az ODbL szabad licencű térkép bővítéséhez. Fontos, hogy a végeredményt akárki a világ bármely részén tetszőleges célra felhasználhatja, vagy azt akár el is adhatja. Az OpenStreetMap elve „being whiter than white”, tehát amennyiben a legkisebb kétség merül fel egy adott forrás használatával kapcsolatban, attól eltiltjuk magunkat.

Ilyenek megtalálhatóak általában a helyi építési szabályzat csatolmányaként illetve egyes határozatnál és képviselő-testületi jegyzőkönyveknél amelyben építkezéseket tárgyalnak. Adattartama településenként változó, sokszor tartalmaz területhasználatot, kontúrokat, épületeket, kereskedelmi egységeket, utcaneveket, házszámokat és helyrajzi számokat is, mely mindegyikét el tudnánk tárolni.

Itt egy tipikus példa:
http://biatorbagy.hu/…kletek_0.pdfBiatorbágy Város Településrendezési Eszközei - Szabályozási Terv

Nem találtam erre precedenst a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. Kapcsolódónak tűnik az 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról, abban a "VII. Fejezet Adatbázis" és ez:

1. § (4) * Nem tartoznak e törvény védelme alá a jogszabályok, az állami irányítás egyéb jogi eszközei, a bírósági vagy hatósági határozatok, a hatósági vagy más hivatalos közlemények és az ügyiratok, valamint a jogszabállyal kötelezővé tett szabványok és más hasonló rendelkezések.

Ugyanakkor nem világos, hogy ezen mellékleteknek mi a szerzői jogi viszonyuk magukhoz a határozatokhoz. Magukat a térképlapokat állami alapadatból hozták létre vélhetően szemléltetés céljára. (Lásd: 2012. évi XLVI. törvény a földmérési és térképészeti tevékenységről 32. §.)

Egy konzervatív álláspont szerint a térképlapból csak azon információtartam számít közkincsnek, ami az adott határozat illusztrációjához mindenképpen szükséges: tehát például annak a síkidomnak a kiterjedése, ahol lehet haszonállatot tartani. Minden más, a lapon fellelhető információ csak ennek a síkidomnak a tájolásához segít, beleértve az épületeket, a házszámokat és a helyrajzi számokat, és azt ugyanúgy védi a szerzői- és adatbázisjog, azt átvenni nem szabad.

Az említett ODbL licenc szövege itt olvasható ha szükség van rá: https://wiki.openstreetmap.org/…base_License

Melyik a helyes értelmezés?