Tanköteles gyermek, oktatás


drbjozsef # 2020.08.05. 14:07

Igen, a súlyos betegség természetesen az, ott halasztódhatnak a tanulmányok. De a súlyos betegség lehetősége már közel sem biztos, hogy elég. De alapos indokkal szerintem az lehet.

drbjozsef # 2020.08.05. 14:06

Ami releváns lehet, az még a 45.§ és az 55.§ - de sajnos mindkettő kifejezetten arról szól, hogy egyéni munkarend. Mondjuk az ott szereplő "sajátos helyzete" kifejezés akár rá is húzható arra, ha valaki igazolhatóan veszélyeztetett a koronavírus fertőzésre.

Nincs szó sehol felfüggesztésről, szüntelésről, megszakításról.

Gondolom, te is láttad : a törvényben két helyen szerepel a szünetelés, szüneteltetés, és nem ezzel kapcsolatos az egyik, az általad idézett a másik. De ez a (3) bekezdés nem csatlakozik sehova, csak úgy lóg a levegőben. Legalábbis én nem látom, de lehet, hogy tévedek.

Tanköteles a gyerek. Ezt csak nagyon kivételes körülmény írja felül. Láthattad, a koronavírus felfutó ágában is inkább online oktatásra álltak át (bár ez lényegében a közel semmit jelentette), minthogy felfüggesztették volna a tanítást. Most, hogy már vészhelyzet sincs, nem gondolnám, hogy alkalmazni lehetne a különleges helyzetekre vonatkozó szabályokat.

De szerintem az iskola is segíthet, talán segíteni fog. Fordulj az igazgatóhoz is, hátha van ötlete.

antaltibor # 2020.08.05. 12:06

József, szeretném megköszönni, hogy ilyen korrekt, egyáltalán nem kioktató, itélkező, hanem segítő szándékú választ adtál. Nagyon kedves vagy, Köszönöm:)

Egyetlen érvem lenne, hogy miért lehet a szüneteltetés esetén a szabályozás megengedőbb. Az, hogy ez esetben nem "halad" a gyermek az érettségi felé, hanem van egy egy éves állásidő. Egyéni munkarend esetén meg halad a gyerek és nem esik ki egy év, tehát ott megilleti a gyermeket minden előny, haladás, mintha iskolába járna (persze a vizsgákért cserébe), a szüneteltetés esetén pedig szünetel minden és ezt alapesetben kevesen vállaják/kérik.

A lent idézett, oktatási biztosi (régi)véleményt kérlek olvasd el (igaz 2007-es, de a hivatkozott jogszabály benne van a hatályos törvényben, viszont nagyon röviden, hiányosan):
(3) Szünetel a tanulói jogviszonya annak, akinek engedélyezték, hogy tanulmányait megszakítsa, vagy akit fegyelmi határozattal a tanév folytatásától eltiltottak.
Szóval ez nem sok.

De a szüneteltetés nagyon is életszerű_ Pl. ha valaki beteg (nehogyisten komolyabb betegség), nem életszerű hogy tanuljon, vizsgákra készüljön a gyermek, hanem értelemszerűen kihagy egy évet.

Persze, te az egyéni munkarend mellett érvelsz és igazad is van, és a gyermek szempontjából kedvezőbb is, de én a szüneteltetést csak mentsvárként gondoltam, de mégis ez lenne a fő csapásirány, ha egyszerűbb.

Ennek ellenére megkérdezem a tankerületet, jó ötlet, köszönöm szépen.

Az idézet, amire fentebb hivatkoztam
: Forráshttps://www.oktbiztos.hu/ugyek/jelentes2007/kozv_jogok.html
"Amennyiben a gyermek eléri a törvényben előírt életkort, illetőleg az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget, beáll a tankötelezettség kezdete. Előadódhatnak azonban olyan élethelyzetek - pl. komolyabb betegség, hosszabb külföldi távollét -, amikor a tanuló nem tud eleget tenni a tanulással együtt járó kötelességeinek, ilyenkor kérheti tanulmányainak megszakítását. Annak a tanulónak, akinek engedélyezték, hogy tanulmányait megszakítsa, a megszakítás ideje alatt szünetel a tanulói jogviszonya."

drbjozsef # 2020.08.05. 11:39

Én azt mondanám, érdeklődni kell első körben a helyi tankerületnél. Akár hivatalosan, levélben.

Biztos lesz több ilyen eset. Erre az iskoláknak fel kell készülnie.

Az iskoláknak szerintem nem lesz ezzel gondja, néhány gyerek online/egyéni/levelezős tanítása bele kell férjen. Persze, ezzel a gyerek is elég nagy hátrányban lesz. Viszont, ahogy hozzáértő mondta, egy valamit valszeg nem úszna meg a gyerek : a számonkérés nem lehet online. Az idei év befejezése egy értékelhetetlen semmi volt valójában. A dolgozatírásra be kell mennie a gyereknek, legfeljebb nem az órára, hanem külön, egyedül írhatja meg.

Vagy full magántanuló státusz, de akkor év végén komplett vizsga mindenből. Van ismerős, akik a második évüket csinálják így külföld miatt, nyáron hazajönnek, és a gyerekek levizsgáznak mindenből. Év közben meg anyuka szépen tanítja őket az iskolából kapott munkarend alapján. A helyi iskola mellett, persze.

antaltibor # 2020.08.05. 11:36

Köszönöm szépen a választ.

Esetleg másnak van bármilyen konkrét tapasztalata, jogértelmezése, hogy tankötelezettség esetén kérhető e a tanulmányok szüneteltetése, külföldi beiskolázás híján is?

drbjozsef # 2020.08.05. 11:29

gerbera,

Egyetem persze, az más.

drbjozsef # 2020.08.05. 11:28

Nem tudom.

Nekem nem tűnik életszerűnek, hogy az egyéni munkarend szigorú szabályokhoz, feltételekhez kötött, a teljes szünetelés meg ettől kevesebbhez.

Munkajogban egyértelmű a helyzet : lehet félni a vírustól, de jogszerűen nem tagadhatja meg miatt a munkavégzést.

Talán veszélyeztetettség esetén most, ebben a helyzetben az egyéni munkarenddel esetleg elnézőbbek. De hogy egy teljes évet kihagyjanak a gyerekek, azt nem hinném.

antaltibor # 2020.08.05. 11:23

Válaszolnék a kérdésedre:

Milyen okból? COVID - gyermek , anyuka asztmás, veszélyeztett, félek. Szubjektív érv, tudom, de jogom van félni.

Teljesen szünteteltetni? - Jó lenne az egyéni tanulóiu munkarend is, de annak macerás a megkérése és nagyon szigorú érvekhez kötött, ha jól olvastam.

Szóval jó lenne nekem az egyéni tanulói munkarend is, sőt jobb lenne, mert haladnának előre, de ha ez nem lehetséges, akkor végső menekülőútként gondoltam a szüneteltetésre, hogy vállaljuk hogy egy évet kihagynak a gyermekek.
Ez valóban csak külföldi beiskolázás esetén lehetséges?

A jogszabályban ezt olvastam:
(3) Szünetel a tanulói jogviszonya annak, akinek engedélyezték, hogy tanulmányait megszakítsa, vagy akit fegyelmi határozattal a tanév folytatásától eltiltottak.

Szerintetek? mit javasoltok? Köszönöm előre is

gerbera317 # 2020.08.05. 11:13

Hagyd el, József! Én is folyton halasztgatva végeztem el az egyetemet.

drbjozsef # 2020.08.05. 11:08

Milyen okból?

Teljesen szünteteltetni?

A régi magántanulói státusz megszűnt, most "egyéni munkarend" lehetséges az új köznevelési tv. szerint.

Tanulnának is a gyerekek, vagy teljesen kihagynának egy évet?

Szerintem utóbbi legfeljebb külföldre menetel esetén lehetséges.

antaltibor # 2020.08.05. 10:21

Sziasztok,

Kérlek segítsetek. Van két tanköteles gyermekem, 8 és 12 évesek.

Van rá jogi lehetőség, hogy kérjem, hogy a gyermekeim tanulói jogviszonya szüneteljen 1 évre?

A lent idézetettet találtam, de az egy régebbi cikk(bemásoltam).

Van ilyen lehetőség?

Köszi a segítséget

"Amennyiben a gyermek eléri a törvényben előírt életkort, illetőleg az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget, beáll a tankötelezettség kezdete. Előadódhatnak azonban olyan élethelyzetek - pl. komolyabb betegség, hosszabb külföldi távollét -, amikor a tanuló nem tud eleget tenni a tanulással együtt járó kötelességeinek, ilyenkor kérheti tanulmányainak megszakítását. Annak a tanulónak, akinek engedélyezték, hogy tanulmányait megszakítsa, a megszakítás ideje alatt szünetel a tanulói jogviszonya."