Elévülés


gerbera317 # 2020.08.20. 13:04

A jogerős fizetési meghagyás a legjobb tartozáselismerő nyilatkozat. Csak arra ügyelj, hogy olyan címre menjen, hogy később azt ne támadhasa kézbesítési kifogással. Akár végrehajtói kézbesítést is kérhetsz a közjegyzőtől, és azon belül akár még különleges kézbesítést is.

Tanarur51 # 2020.08.19. 08:39

Add be öt éven belül,vagy felejtsd el!

ZZ24 # 2020.08.12. 17:31

A következő ügyben szeretnék tanácsot kérni:

Majdnem 5 évvel ezelőtt egy jó ismerősömnek, akit már több, mint 10 éve ismertem és mindig megbízható volt, egy komolyabb összeget adtam kölcsön. A kölcsönt 2015. augusztus 31.-én kellett volna egy összegben visszafizetnie. A kölcsönről szerződés készült, illetve banki átutalás formájában valósult meg, a közleményben feltüntetve a kölcsön szót.

A kölcsön visszafizetése nem történt meg, mert az ismerősöm adócsalási ügybe keveredett, amiben az én pénzemet is felhasználta, volt közben előzetesben is. Nem tudom, hogy milyen ítélet kapott, de legutóbb 2 hete jelentkezett e-maiben, hogy visszahív, de ez nem történt meg. Ezt megelőzően 2 éve tudtam vele telefonon beszélni, csak ígérgetett, de teljesítés nem történt, illetve a legutóbbi e-mailen kívül semmilyen megkeresésre nem reagált.

Jelen állás szerint, ha nem kérek ellene fizetési meghagyást, akkor a követelésem idén augusztus 31.-e után elévül, mert azt esélytelennek tartom, hogy a lakcímére küldött tartozáselismerő nyilatkozatot visszaküldje ez idő alatt.

A kérdéseim a következők lennének:

Ha mégis visszaküldi az aláírt tartozáselismerő nyilatkozatot, az hogyan szakítja meg az elévülést? Az elismerő nyilatkozat aláírásnak napjától újraindul az 5 év?

Ha az előbbi nyilatkozatot nem küldi vissza és fizetési meghagyást kell kérnem, akkor legkésőbb meddig forduljak közjegyzőhöz a hatékony ügyintézés végett, ha idén augusztus 31.-én elévül a követelés?

Az adós előzetes fogvatartásban, börtönben töltött napjai alatt az elévülés nyugszik?

A válaszokat előre is köszönöm.