Ügyvédi etika


Bíró Ottó # 2020.11.16. 12:30

Tisztelt Szakértők,

polgári peres eljárás megkezdése előtt egy ügyvédi felszólítást kaptam(mint leendő alperes), amelyben az ügyvéd leírta a felperes peres eljárás elindításának a költéségét és az esetleges perköltségeket saccolta meg.

Mindezt úgy zárta, hogy egyértelműen kifejezte, a per végén ezt nekem kell kifizetni.
Sehol sem írta le, hogy a vesztes fél viseli a költségeket...ami az elvárható és ténybeli minimum lenne.

Ezt eléggé etikátlannak tartom, másfelől megtévesztés is (lehetne).
Az ügyvéd ellen lehet-e emiatt fellépni az esetleges polgári perben?

negativ06 # 2020.11.16. 12:47

Tisztelt Szakértők!

Polgári peres ügyem volt, én voltam a felperes. Ezt a pert első fokon elvesztettem és az ítéletben az áll, hogy 15 napon belül fizessek meg a két alperes ügyvédjének fejenként 500 ezer forintot. Ezt az összeget méltánytalanul magasnak tartom, két tárgyalás volt összesen, bár a per értéke igen magas volt, de nem csak a rám eső vagyontárgyak után számolta ki a bíróság, hanem a többiekre eső után is. Ez így szabályos?

Az lenne a kérdésem, lehet egy megkifogásolni ezt az irdatlanul magas ügyvédi költséget, illetve ha megfellebbezem az ítéletet és elfogadják a fellebbezést, azután az ügyvédnő ismét annyi összeget követelhet rajtam per vesztés amennyit akar?

Válaszukat előre is köszönöm.

gerbera317 # 2020.11.18. 20:27

Az ellenfél ügyvédje sok pénzt takarított meg az ügyfelének, ezért pedig jutalom jár, nyílván nem kevés. És még szép, hogy veled fizettetik meg, elvégre te kezdted háborút.