Házasság felbontása brazil személlyel


tamasatya # 2020.12.12. 21:28

Tisztelt Fórumtagok!

Segítségüket szeretném kérni egy -számomra- igen bonyolult helyzet megoldásában. Brazil feleségemmel Magyarországon ismerkedtünk meg és házasodtunk össze, itt éltünk évekig és született egy kisfiunk.
Ezt követően költöztünk ki Brazíliába (utolsó közös életvitelszerű tartózkodási hely), sajnos az lett a vége, hogy én hazajöttem végleg, ők maradtak.
Mivel más lehetőséget nem látok, szeretném jogilag is lezárni az életem azon szakaszát, szeretnék elválni tőle.

Igyekeztem utána olvasni, melyik ország bírósága előtt és jogszabályai szerint tehetem ezt meg, de az eredménye a kutatásomnak elég vegyes.
Mivel egyelőre nem látom, hogyan tudnám kivitelezni, hogy ne kelljen visszautaznom, szeretném a segítségüket kérni, hogy az eljárás megindítására van-e bármilyen lehetőségem itthon, vagy mindenképp Brazíliában, az ott irányadó szabályok szerint (gondolom, egy brazil ügyvédet is találva) tehetem meg?

Ha valami csoda folytán kezdeményezhetném Magyarországon a házasságunk felbontását, ezt milyen jogszabály alapján és melyik bíróságon tehetném meg? (Úgy olvastam, hogy ezt ki kell fejteni a keresetlevélben.) Ez a bíróság melyik ország jogszabályait venné figyelembe?

Jártam itthon több ügyvédnél, biztosat senki nem tudott mondani, illetve kinti kapcsolataik sem voltak, így utolsó reményem, hogy Önök közül valaki választ tud adni a kérdésemre (félve említem, hogy esetleg el is vállalná az ügyet vagy ajánl valakit?)

Előre is köszönök minden választ, tanácsot!

B. Tamás

drbjozsef # 2020.12.13. 12:04

tamasatya,

Fizetett irl ügyvédek nem tudtak biztosat mondani, és ezért egy anonim fórumhoz fordulsz? Hmmm.

Én nem vagyok jogász, de egy Magyarországon kötött házasságot a magyar bíróságnak egészen biztosan joga van felbontani. Ha a gyermek magyar állampolgár (és mivel itt született, ha jól értelek, és akkor az), akkor a vele kapcsolatos családi jogi rendezéshez is joga van. A házastársi vagyonmegosztás (amely pert külön lehet választani a bontópertől, már ha nincs eleve közös megegyezés) lehet kérdéses, de szerintem arra is.

oligaliga # 2020.12.13. 15:58

A legegyeószerűbb, ha a Külügyminisztérium nemzetközi magánoggal foglalkozó osztályától kérsz segítséget. Ha valaki, akkor ők biztosan tudják, hogy ebben a helyzetben
a házasságot hol és hogyan lehet felbontani.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.13. 16:54

Van a perre magyar bíróságnak joghatósága. Az alkalmazandó jog egy másik kérdés (valószínűleg a brazil), és annak tartalma a harmadik.

Nem ajánlom, hogy magad próbáld elkészíteni a keresetlevelet.