Közös tulajdon megszüntetése


person01 # 2021.04.21. 21:56

Kedves Tagok!

Az lenne a kérdésem, hogy keresetlevél házassági bontóperbe hogyan tudnám jelezni, hogy a házassági közös vagyonról is közösen megegyeztünk, eldöntöttük, hogy ő lemond róla? Igazából egy autóról lenne szó. Nem vagyok benne biztos, hogy ez a két dolog egyáltalán összevonható e.

Előre is köszönöm a választ!

Grave7 # 2021.04.17. 08:59

@alfréd245:
1.) Igen, ha a tulajdonos "önálló jogon" adós is, az ő tulajdoni hányadának vételárából elsődlegesen a tartozásai kerülnek kielégítésre (a Vht. általános szabályai szerint), az ezután fennmaradó összeget kapja csak meg.

2.) Logikus lenne, de a törvény nem rendelkezik erről - talán pont a Vht. 162. § (3) bek. b) pontja miatt, hiszen azt a vételárrészt is be kell fizetnie az árverező tulajdonostársnak (a saját hányadának vételárából), ami a saját hányadára eső költségeket fedezi.

3.) Kérheted, de szerintem nem fogja engedélyezni. Lehet, hogy az ingatlanon fennálló jogok(/terhek) jogosultjait amúgy is perbe kell vonni.

alfréd245 # 2021.04.17. 06:11

Papinianus88,

Köszi a választ.
Továbbá azt is szeretném megkerdezni:

1, Abban az esetben is megszüntethető árveréssel a közös tulajdon, ha a társtulajdonosnak sokkal nagyobb összegű tartozási vannak, mint amennyit az 1/2 tulajdoni hányada ér? ( 1/2 tulajdoni hányada ér kb 9-10 milliót, a bejegyzett vh jogok, jelzalogjog terhei kb 18 millióra tehető)

2.
Ha társtulajdonos veszi meg árverésen, akkor van arra lehetőség, hogy a sajat tulajdoni hányadát ne kelljen kifizetnie, mivel az az összeg úgyis hozzá kerül vissza.

3. Kérhetem a bíróságtól, hogy a forgalmi ertéken és tehermentesen megválthassam a tarstulajdonos tulajdoni hányadát, attól függetlenül mennyi teher van rajta?

papinianus88 # 2021.04.01. 11:53

alfréd:

Igen licitálhat, mivel a közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos árverezésben nincs tisztán jogosulti- kötelezetti státusz, de szükséges betölteni ezt valakinek, így bármely társtulajdonos licitálhat.

Vht. 162. § (4) bekezdés.

A bíróság egy konkrét becsértéket (azaz 1 ára lesz az ingatlannak 1/1 tulajdoni hányadban) fog megállapítani és azt a végrehajtó nem szállíthatja le. A költségek viseléséről is kötelező rendelkeznie a végrehajtható okiratban, ez konkretizálja azt, hogy milyen arányban kerül a vételár felosztásra (az 1/1-es elárverezett ingatlanból) a társtulajdonosok között, valamint a végrehajtónak a költségeit is milyen arányban viselitek.

alfréd245 # 2021.03.11. 18:58

Kedves Tagok!

Közös tulajdont megszüntető perben, ha a bíróság a lakóingatlan árverezését rendeli el, a bentlakó társtulajdonos licitálhat az ingatlanra?

Másik kérdés
3 társtulajdonos van, én a feleségem és egy rokonom.
Ha kérem a rokonom tulajdoni részének a magamhoz váltását, akkor lakott árat is meghatároz a bíróság?