Gyermektartás


dmspore # 2021.04.02. 21:20

Üdvözletem!
Egy viszonylag bonyolult ügyben kérnék segítséget.
A szüleim nagyából 2014-ben váltak el. Bírósági végzés alapján én és a két fiatalabb testvérem édesanyámnál lettünk elhelyezve, édesapám fizetéséből a gyermektartás összegét édesanyám megkapja.
Közben édesapámnak született még egy gyermeke, akinek az édesanyja szintén kap gyermektartást, illetve édesapám fizetéséből valamennyi összeget szintén tiltanak valamilyen banki végrehajtás okán, emiatt ő csak a fizetésének 50%-át kapja meg.
Én jelenleg 24 éves vagyok, nappali tagozatos egyetemi hallgató; az egyik testvérem szintén nagykorú, de ő már dolgozik, a másik testvérem még kiskorú. Lakcímkártya szerint mindhárman még édesanyámnál lakunk, de gyakorlatilag csak a kiskorú testvérem él még vele, mi ketten már évek óta külön élünk.
Első kérdésem az lenne, hogy meddig jár a gyermektartás? Sajnos erről többféle verziót "hallottam" már:

1. A gyermek 18 éves koráig; 2. A gyermek 25 éves koráig, de csak ha továbbtanul; 3. A gyermek (érettségi utáni) tanulmányainak befejezéséig, függetlenül az életkorától.
Édesapám nemrég igazolta, hogy havonta nagyjából 120.000 Ft-ot vonnak le tőle édesanyám részére (tehát 40.000 Ft gyermekenként). Én 2014 óta vagyok nagykorú, tehát nagyjából a bírósági végzés óta. Viszont ennek ellenére én ezt az összeget sosem kapom meg, még a felét sem.
Ha jól értelmezem, a gyermektartást a gyermekre kell fordítani, amennyiben én nem élek édesanyámmal, így nincs rám költsége, ezt az összeget el kellene nekem juttatnia?
Sajnos ő ennek ellenére azt állítja, hogy ő mindig odaadja, viszont ez ténylegesen nem történt meg.
Egyáltalán nem partner az ügyben, a telefont már fel sem veszi nekem.
Feltételezem, a már dolgozó testvéremre már nem is járna neki összeg. Azonban édesapám sem jelent be semmilyen változást, kifogásokkal jön, hogy nem neki kell ezt jelezni, meg most nem lehet ezzel bíróságra fordulni, stb.
Én mindenképpen szeretnék pontot tenni ennek a végére.
Felkerestem a családvédelmi szolgálatot, a gyámhivatalt, mindketten egymáshoz küldtek oda-vissza.
Végül valamelyik azt tanácsolta, hogy édesapám részére egy hallgatói jogviszony-igazolást kell eljuttassak, ő ezt bemutatja a munkáltatójának, közli velük az én bankszámlaszámomat, és onnantól nekem utalják ki a "rám eső részt". Azonban ez nem lehetséges a bírósági végzés miatt.
Felkerestem az önkormányzatot, hogy jogsegélyt szeretnék igénybe venni, jövő héten beszélek egy általuk kirendelt ügyvéddel, akinek részletezem a helyzetet, illetve átnézzük a bírósági végzést, elvileg addigra eljuttatja hozzám édesapám.
Még egy kis érdekesség, hogy a családi ház az ő közös tulajdonuk, viszont a végzésbe bekerült, hogy édesapám nem mehet oda. Ez így rendben van?
Szeretném kérni, hogy ne vádoljon senki se azzal, hogy én bármelyik szülőmet ki akarom semmizni, egy-két helyről sajnos ezt kapom. Édesanyám teszi ezt meg velünk évek óta, ha mi nem lennénk, ezt a pénzt ő nem is kapná.
A témában nem vagyok teljesen tájékozott, szeretnék kérni pontosítást, illetve egy esetleges támpontot, amin keresztül el lehet indulni a megoldás felé.
Köszönöm!