Bírósági végrehajtó elfogultság


Grave7 # 2021.09.10. 07:12

@negativ06:
Igen, kérhetsz részletfizetést.
Persze nem e-mailben, hanem aláírt és két tanús postán küldött levélben, vagy e-papíron (az ügyfélfogadást nem javaslom, egyéb írásaid miatt).
A részletfizetés feltétele, hogy a tartozás egy részét megfizesd, tehát mondjuk 40ezret fizess be (a végrehajtói letéti számlára) még a levél elküldése előtt, a befizetési bizonylat másolatát mellékeld is a részletfizetési kérelmedhez, amiben vállalod, hogy havi 40.000 Ft-ot fog fizetni.
Aztán akár kapsz erre választ, akár nem, következő hónapban fizesd a részletet - azzal is csökken a tartozás és nem csak pelyva a fizetési hajlandóságod.

papinianus88 # 2021.09.10. 06:55

Azóta kaptam levelet a Földhivataltól, hogy be lett jegyezve a tartozás két ingatlanomra. Egyébként 400.000 Forint körüli tartozásról van szó.

Ilyen esetben kérhetek részletfizetést a végrehajtótól? Illetve az ilyen viszonylag kis összegű tartozás esetén is ugyanolyan prioritással árverez mintha több millával tartoznék?

A végrehajtó nem árverez semmit, ha a jogosult nem kéri (Vht. 139 § (1) bek.) A végrehajtási jog bejegyzése, ingatlan lefoglalása nem más, mint biztosíték a végrehajtást kérő részére, amennyiben másból nem térülne a követelése, - ultima ratio - végső megoldásként ott vannak az ingatlanok.
(Amúgy, ha nincs több tartozásod és a főkövetlés összege nem éri el az 500.000 - Ft-ot, akkor kötelező részletfizetést kell felkínálnia a végrehajtónak a Vht. 52/B § -a alapján - amennyiben egyéb konjunktív feltételek is fennállnak, de vélelmezem, hogy igen).

Kérni kérhetsz bármit. A helyedben felvenném a kapcsolatot az általad megbélyegzett végrehajtóval (irodával) és teljesítenék. A részletfizetés megállapítására akkor van lehetősége, amennyiben az első teljesítést eszközölted. Attól, hogy foglalva van az ingatlanod, nem zárja ki azt, hogy szüneteljen a végrehajtási ügy részlettel (értsd: ameddig teljesítesz, az ügyedben a seggét sem vakarhatja meg a végrehajtó, persze az összegek elszámolása, kiutalásán és a bevételi bizonylaton kívül, de az neked nem fáj :) )

u.i.: negativ, legyél pozitív.

wers # 2021.09.10. 06:16

Lehet az személyesen is :)) szép országjáró kirándulás.

ő is tudni fogja, hogy mi volt az előzőről a véleménye az adósnak. :-D :-D :-D

Hogyacsudábane.... hiszen ez az indoklás.

Szomorú örökös # 2021.09.10. 05:51

wers

Lehetőleg nagyon nagyon messze a területileg illetékestől

És akkor az egyezkedés, egyezség kötés kizárólag telefonon vagy levélben mehet. Bár szerintem mire hozzá kerül az ügy, ő is tudni fogja, hogy mi volt az előzőről a véleménye az adósnak. :-D :-D :-D

wers # 2021.09.10. 05:08

lehetne kérni a bíróságtól elfogultságra vagy más jogcímre hivatkozva, hogy másik végrehajtónak adják át az ügyemet az ismert körülmények miatt?

Én kijelölnék kérésére egy másikat. Lehetőleg nagyon nagyon messze a területileg illetékestől. Csak, mert híresen vaj szívem van.

gerbera317 # 2021.09.09. 21:10

Ne legyünk már álszentek Uraim
Te meg ne játszd a hülyét! A lomizós, 'kigyúrt tetkós kisebbségi haveri körnek' fin§ja nincs, hogyan lehet bebocsátást nyerni az árverési oldalra. Én egyetlen ci§ányt ismerek, aki oda felhasználói névvel és jelszóval be tud lépni, de ő is dr. végrehajtó. Ugye tudod, hogy most csúnyán elkapáltad magadat, kétszeresen is?!?

negativ06 # 2021.09.09. 18:33

Egyébként pedig, hogy miért is írtam ki ezt a kérdést? Nyilván nem akarok vádaskodnia végrehajtó felé, de bizonyára Önök is jól ismerik ennek a szakmának az árnyoldalait is.

Vagy azt amikor érdekes módon a kigyúrt tetkós kisebbségi haveri kör mindig előbb tud már az árverésekről mint mielőtt azt hivatalosan kitűzné a végrehajtó... Ne legyünk már álszentek Uraim.

negativ06 # 2021.09.09. 18:20

Azóta kaptam levelet a Földhivataltól, hogy be lett jegyezve a tartozás két ingatlanomra. Egyébként 400.000 Forint körüli tartozásról van szó.

Ilyen esetben kérhetek részletfizetést a végrehajtótól? Illetve az ilyen viszonylag kis összegű tartozás esetén is ugyanolyan prioritással árverez mintha több millával tartoznék?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.08. 06:36

Ahogy Tanos mondta: "Azt se tudom, ki vagy..." :D

gerbera317 # 2021.09.08. 06:31

bíróknál is [meg] szokták állapítani bizonyos esetekben
Na de egy pernek, ahol a bíró akár mérlegelhet is, tétje van. De milyen tétje van egy végrehajtásnak?
Egyébként pedig, egy magára valamit is adó végrehajtó azt sem tudja, hogy te a világon létezel - mindent elvégez helyette az irodája. Ha pedig mégis felhívod magadra a figyelmet akadékoskodással-görénykedéssel, hidd el, az új végrehajtó is tudni fog ezekről a dolgaidról...

Szomorú örökös # 2021.09.08. 03:04

negativ06

a végrehajtó hozzáállásán bizonyára nem sokat fog változtatni.

Akkor meg minek feszíteni tovább a húrt? Egy végrehajtás megszüntetésére a legjobb megoldás, ha rendezed a tartozást.
Akkor már utána nem fog tudni semmilyen „törvénytelenséget” elkövetni ellened.

negativ06 # 2021.09.08. 01:03

Köszönöm a választ! Valóban, a végrehajtó hozzáállásán bizonyára nem sokat fog változtatni. Csupán azért vetődött ez fel bennem mivel bíróknál is szokták állapítani bizonyos esetekben. A végrehajtókra ez a fogalom akkor egyáltalán nem vonatkozik?

gerbera317 # 2021.09.07. 09:49

Azt miből gondolod, hogy másik végrehajtó nem fogja lefoglalni az bankszámládat, munkabéredet, autódat, ingatlanodat? Vagy ha ezek valamelyikéből meg tud térülni a követelés, miből gondolod, hogy ez a végrehajtó a családi háttered miatt rá fog tenni még egy lapáttal?

negativ06 # 2021.09.07. 08:20

Tisztelt Jogi Fórum!

Az következő kérdésben szeretném a tanácsukat kérni.

Végrehajtási ügy van ellenem folyamatban és az ügy ugyanahhoz a bírósági végrehajtóhoz került, aki édesapámmal szemben szintén intézkedett korábban és akivel évtizedre visszanyúló hosszas peres ügyei voltak és vannak folyamatban jelenleg is édesapámnak.

Az édesapám ellen folytatott konkrét végrehajtási ügyben a Törvényszék azt is megállapította, hogy ez a bizonyos végrehajtó jogsértést követett el az eljárás során, tehát mondhatni, hogy elég zűrös közös múltja van a családomnak ezzel a konkrét végrehajtó személlyel. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben nem lehetne kérni a bíróságtól elfogultságra vagy más jogcímre hivatkozva, hogy másik végrehajtónak adják át az ügyemet az ismert körülmények miatt?

Válaszukat előre is köszönöm !