Meghatalmazás demens beteg szülőtől


Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.13. 16:08

Gondnoksági per megindítása, ideiglenes gondnok kirendelése...

Sziszicsi # 2021.09.13. 11:30

Tisztelt Jogi Fórum!
Az alábbi ügyben kérek szépen segítséget:
91 éves édesanyám évek óta mozgásában korlátozott idős ember, akinek ügyeit (és ellátását) ezért a közelében lakó testvérem intézte/intézi.
A fizikai romlásához sajnálatosan fokozatos szellemi romlás is társult. A Pszichiátriai Szakambulancia 2020. szeptemberi vizsgálati összefoglalójában "nem meghatározott demencia" szerepel, ami napjainkra egyre súlyosabbá vált, értelmes beszélgetés szinte már nem is kezdeményezhető.

Hivatalos ügyek intézéséhez most szükség lenne tőle Meghatalmazásra úgy a testvérem, mint az én részemre.
1./ Figyelemmel demenciájára, hogyan lehet jogszerű Meghatalmazást készíteni?
2./ Izületi gyulladás miatt kezének ujjai annyira deformálódtak, hogy már fizikailag is képtelen aláírásra, emiatt hogyan lesz érvényes a Meghatalmazás?
3./ Személyi igazolványát, TAJ kártyáját, stb. nem találjuk sehol, és elképzelhetetlen, hogy őt Kormányhivatali ügyintézésnek kitegyük. Kell-e, s ha igen, hogyan pótolhatók a dokumentumok?
4./ Lehet-e általános érvényű, (mindenre kiterjedő) Meghatalmazást írni, vagy konkrétan kell minden egyes ügyhöz külön-külön Meghatalmazás?
5./ Miután két gyermeke van, szólhat-e a Meghatalmazás egyszerre mindkét gyermekre, vagy külön-külön kell ezeket elkészíteni?