Elbirtoklás államtól


dinobert001 # 2021.11.23. 13:20

Üdv! Pár kérdésben segítségre lenne szükségem! Adott egy telek (egyszerű beépítetlen belterület) mely a sajátom mellett található. Több mint 17 éve gondozom sajátomként (fűnyírás, áramszolgáltató beengedése egyéb rendbentartás stb.), szeretném elbirtoklással megszerezni a tulajdonjogot. A tulajdoni lap szerint két tulajdonosa van, egy magánszemély, illetve a Magyar Állam (örökléssel szerezte). Ha jól tudom pert kell indítanom a járásbíróságon, amit jogi képviselő nélkül is megtehetek? Ki a tulajdonosi jogok gyakorlója a Magyar Állam esetén, aki ellen meg kellene indítanom a pert?

Ezen felül érdekelne, hogy valahol olvastam, hogy peren kívül is megoldható, ha megadják a bejegyzési engedélyt? Amennyiben nem adják meg a bejegyzési engedélyt a tulajdonosok, és utána az elbirtoklást megszakítják, akkor elbuktam a lehetőséget? Érdemes tehát egyből a bíróságra mennem?

Köszönöm a segítséget!

Tanarur51 # 2021.11.30. 12:48

Nemzeti Vagyonkezelő ZRt .....a másik tulajdonost ismered?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.30. 14:04

Az állam nem fog peren kívül elismerni.

Nem kötelező a jogi képviselet, de nyilván nem árt. A tulajdoni lapon elvileg az is látszik, ki gyakorolja az állam nevében a tulajdonosi jogokat.