181 / 2003. (XI. 5.) Korm. rendelet


FDToth # 2022.04.28. 13:45

Tisztelt Fórumozók,

próbáltam rákeresni ilyen témára (181/2003), de a keresés nem hozott eredményt, így nyitottam egyet.

Kérdésemet azért teszem fel, mert a FOME nem tud pontos választ adni, csak annyit, hogy \'az ő véleményük szerint\', amivel nem vagyok előrébb.

A konkrét példa: építkezés (családi ház) 2018 tavaszán kezdődött. Nem mindent a kivitelezővel csináltattam (pl nyílászárókat, konyhabútort, stb tőle függetlenül). A házba, 2019 júliusába költöztünk, de még nem volt készen. Hivatalos engedélyt 2019 novemberében kaptunk. A ház elkészült 2020 közepére, garanciális javítások vannak azóta, meg pár hiánypótlás.

Az első kérdésem: honnan számít a jótállás? A 3. § (1)4 szerint \'A jótállás időtartama a műszaki átadás-átvételi eljárás befejezésének időpontjától számított\'. De ez mit jelent pontosan? Mert pl nyílászárókat, redőnyöket 2018 decemberében építették be, de mivel nem volt kész a ház, így a jótállás talán nem innen kezdődik (pl redőnyök csak elektromosak, nincs manuális lehetőség csak, így amikor rákötötték 2019 közepén, onnantól használtuk, azaz mikor kijött az ablakos, mert volt egy olyan passzus, hogy beköltözés után lesz egy végleges állítás ablakoknál, ajtóknál).

A konyhabútorokat 2019 áprilisában építették be, gépekkel együtt, de azokat külön vásároltuk. A konyhát - nem volt elektromos bekötés, sem semmi - 2019 júliusától tudjuk használni. Honnan kezdődik a jótállás? Mire terjed ki? Egyáltalán a 3 év jótállás erre az esetre vonatkozik, vagy csak akkor ha egybe veszek meg meg családi házat, amiben már minden benne van?

Ebben a rendelet mellékletében benne van, hogy a főzőkészülék (tűzhely, főzőlap stb.) 3 év jótállás. Sütő is elvileg az. De a gyártó aki 1 év kötelezőt vállal, honnan tudja, hogy hova építem be?

Nekem nem világos az, hogy most a mi esetünkre vonatkozik-e ez a rendelet, vagy sem, illetve mikortól?

A fentieket szeretném tisztázni jogi véleménnyel, köszönöm!