A szomszéd merev falú medencéje


Jacintka # 2022.06.24. 14:28

Tavaj a szomszédom fel állított egy kb 10-11 m3 víz befogadására alkalmas medencét.Ezzel nem is lenne gond ,de kerítésemtől kb 1méter 20 cm van.A házamtól kb 2 méterre.
Talán még a közelség sem ,de tavaj szeptemberben kiengedte a vizet amely az én házam irányába is fojt.Kértem ,hogy figyeljen erre mert problémát okozhat esetleg a házon .
Van e valamilyen szabály amikor ennyire közel teszi a szomszéd a nyári medencét amelyben igen nagy mennyiségű víz van ?

drbjozsef # 2022.06.24. 19:16

Jacintka,

Nem, ilyen konkrét szabály nincs. Mindent nem lehet szabályozni, különben egymilliárd terabyte lenne egy polgári törvénykönyv.

A szomszédjogok alapján :

Ptk. 5:23.§ A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.

Nyilvánvalóan nem folyathat át a telkedre vizet. Még az ereszcsatornáját, ha oldalhatáros háznál átlógna a telked fölé, akkor is vissza kell vezetnie a saját telkére. Pláne nem veszélyeztetheti ezzel az épületed állékonyságát.

Kérheted, hogy figyeljen rá, megemlítve, hogy ha még egyszer előfordulna, akkor birtokvédelmet kérsz a jegyzőtől, és bármilyen károd keletkezne, azt behajtod rajta. Oldja meg a leengedést.

Az, hogy közel van, az sajnos nincs szabályozva. A saját telkén, oda teszi ahova akarja.

Majordomus # 2022.06.24. 19:43

Ez igaz,de 100 m3 viz azért tekintélyes mennyiség.
.
Egy beszélgetést megér a szomszéddal, ha nem megy akkor birtokvédelem.

Jacintka # 2022.06.24. 20:31

Köszönöm szépen a választ Majordomus és Dr József.

Szomorú örökös # 2022.06.25. 06:12

Majordomus

100 m3 viz azért tekintélyes mennyiség.

Jó lesz az a tizedének is. :-)
Egyébként én a szomszéd helyében egy hosszú csővel a csatornába folyatnám el, mivel a földre nincs túl jó hatással, ha oda engedi ki a klóros vegyszeres vizet. Én is így engedem le a szezon végén a sajátomat, igaz az a medence nem csak nyáron van ott, mivel fakeretes fix építésű. De télen soha nincs benne a PVC fólia, valamint víz, és le szoktam takarni.

Zoltanuss # 2022.06.25. 07:38

Janci... problémájára

egy kb 10-11 m3 víz befogadására alkalmas medencét.........

Van e valamilyen szabály amikor ennyire közel teszi a szomszéd a nyári medencét amelyben igen nagy mennyiségű víz van ?

Az a 10 - 15 m 3 nem jelentős mennyiség, egy nyári zápornál ennek többszöröse lehullik. Legyen a telek 500 nm ( ami egy piciny telek ), arra 10 mm -es esőnél lehullik 5 m3. Az éves csapadék ennek a sokszorosa. Pl. ekkora teleknél 250 m3 is lehet. Természetesen a vizet el kell vezetni.... a szomszédból semmi víz nem jöhet át.

Szomorú : a szennyvíz csatornába nem szabad bevezetni a csapadék vizet !
Mo. -on kétféle szennyviz elvezetés van : Az egyik az egyesített.... ilyen csak Bp. belvárosában van.... talán a Hungária... Könyvesk. sb belül.
A többi az un szétválasztott renszwer... az Ország 98 % - ában.

Ide csapadékvizet nem szad bevezetni. Miért ? Hát a rengeteg mennyiség miatt..
Mondta egy csat. szakértő , hogy egy intenzív zápornál előfordul hogy a szokásosnak 60 - 70 szerese megy a rendszerben. kérdezi az egyik hallagató . 80 % -al több ? Nem az csak 1,8 - szoros. Tovább 800 % -os ? Nem az csak ( szoros.
Nos az ilyen illegális bevezetéseknél.... néha sok sok lakást, alagsort elönthet a szarlé.

Még szerencse ,hogy ilyen áldás 10 - 15 évente van, de előfordulhat.

Ja az a víz amiben pancsikolnak . nem árt a talajnak.

Viszont akár 10 cm -es vízbe simán belefulladhat az óvatlan.... főleg a kisgyerek.

Szomorú örökös # 2022.06.25. 08:09

Zoltanuss

a szennyvíz csatornába nem szabad bevezetni a csapadék vizet !.....Ide csapadékvizet nem szad bevezetni. Miért ? Hát a rengeteg mennyiség miatt.....Nos az ilyen illegális bevezetéseknél.... néha sok sok lakást, alagsort elönthet a szarlé.

Kár, hogy nem csapadékvízről beszélünk, hanem egy vegyszerekkel kezelt fertőtlenített vízről, ami special nálam egy 32 mm-es csövön távozik el évente egy alkalommal - szezon végén - a medencéből. És nem 10-11 köbméter, hanem mindössze 2,5. Az enyém ugyanis nincs olyan nagy méretű medence, mint a kérdezőé. Ja, és itt nincsenek alagsorok, magánházas kertvárosi övezetben lakom.

Ja az a víz amiben pancsikolnak . nem árt a talajnak.

Akkor biztosan azért sárgul be és szárad ki a fű ott, ahová kicsit az átlagosnál több kerül ki a medence környékére a vízből, ugye? :-O

Majordomus # 2022.06.25. 19:53

Mondjuk én a fúrott kútról töltöm a medencét. Az nincs fertőtlenitve.

Szomorú örökös # 2022.06.25. 19:58

Majordomus

Mondjuk én a fúrott kútról töltöm a medencét. Az nincs fertőtlenitve.

Én is arról töltöm, pont azért kell fertőtleníteni. Tele van vassal és algával, muszáj.

Majordomus # 2022.06.25. 20:11

Jogos...