rágalmazás, személyiségi jogok megsértése


Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.28. 17:46

Szerintem csak akkor, ha kimeríti valamely bűncselekmény - leginkább a rágalmazás - tényállását. Akkor még el is lehet kobozni, és meg lehet semmisíteni a műpéldányokat.

Ha még nem adták ki azt a könyvet, akkor nyilván erre kell a szerzőt, kiadót figyelmeztetni.

Kogeza # 2021.09.28. 12:08

Gyerekkori barátom önéletrajzi könyvet ír, és a hozzájárulásom nélkül engem is név szerint megemlít a könyvben. Igazat ír, megtörtént eseményeket, de pont olyan részleteket emel ki az életemből, amikre nem vagyok büszke, ezáltal nem túl kedvező képet fest le rólam a műben. Nem vagyok közszereplő.

Meg tudom-e akadályozni, hogy felismerhetően szerepeljek a könyvben? Ha megakadályozni nem is tudom, így, hogy igazat ír, valamely személyiségi jogom megsértésének megállapítását alappal kérhetem?

(Nem rólam szól a kérdés :))

Köszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.12. 06:03

Elolvastál ebben a rovatban akár csak egyetlen posztot is?

Vivi091119 # 2021.04.11. 19:56

Tisztelt fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni.Anyukám neveli a féltestvérének a 6 éves lányát,mivel tőle elvette a gyámügy.Amikor jön meglátogatni a kislányt akkor fotókat is készít amiket később felrak a Facebookra.(engedély nélkül).Amikor legutoljára volt nálunk akkor is ugyanez történt csak most többek között én is rajta vagyok a fotón.Még aznap üzenetben jeleztem felé hogy szedje le a fényképet a Facebookról,mivel nem járultam hozzá hogy bármiféle fotót is kirakjon a Facebookra amin én is rajta vagyok.Annyit írt vissza idézem "leszarom,hogy nem kértem engedélyt és hogy nem fogja letörölni a fényképet".A fényképet is meg az üzenetet is lementettem a telefonómra bizonyítéknak.Abban szeretnék segítséget kérni,hogy milyen jogi lépéseket tudok ez ügyben tenni.
Előre is köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.15. 13:46

Nem fogod elhinni: a működtetőnél.

rádiós # 2021.03.15. 06:24

Van itt valaki aki segîteni tudna?
Az előző munkahelyemen,, az egyik fiatal kollèga,, felvett I-phone tel, al, ès videot kèszîtett, majd feltöltötte a tik-tok, ra,, a video,n szemèlyisègi jogaimat, sèrti,mert az èn lejáratásom ra irányul,
Hol kell, lehet ezt bejelenteni,?
Hogyan lehetne elèrni, törölje le a videót,4db,, streaming.

vierzo # 2021.01.17. 20:30

@rigoz

Kedves Rigoz!

Köszönöm szépen a nagyon részletes tájékoztatást!!!

Minden javaslatát követtem, a rágalmazást mellőztem, viszont hatóság félrevezetése miatt megtettem a feljelentést ismeretlen tettes ellen a Fővárosi Nyomozó Ügyészségnek címezve.
Írásban megkaptam a rendőrség és ügyészség válaszát is, hogy nincsen ellenem ügy folyamatban.

Nem tudom ez milyen súlyú ügy, de engem megdöbbentett, hogyan lehet egy bíróságnak füllenteni. Kíváncsian várom mi fog történni.

Ügyvédi kamarának Ön szerint jelenthetem az esetet ha kiderül , hogy az ügyvéd volt a hibás? Csak gondolkodom mi lehet a kimenet, de gondolom az ügyvéd hibázhatott, mert rajta keresztül lett beadva a kereset.

MÉgegyszer köszönöm a segítséget!!

rigoz # 2020.12.20. 17:32

@vierzo: A magánindítvány előterjesztésének határideje 30 nap onnantól, hogy a bűncselekmény elkövetéséről a sértett tudomást szerzett. A magánidítvány a sértett elkövető megbüntetésére irányuló kifejezett kérelme, nyilatkozata. A magánindítvány nem vonható vissza és minden elkövetővel szemben hatályos.

Azonban az, hogy a feljelentést sérelmesnek érzi akár tzartalmi valótlansága, akár szóhasználata miatt, nem valósít meg becsületsértést.

Tehát javaslom, ne indítson magánvádas eljárást, mert kiforrott gyakorlat van arra, hogy amennyiben valamely hatósági eljárásban a tényállásfeltárásához szükséges előadást tesz bármely fél vagy résztvevő, akkor az - rendkívül szűk esetkört kivéve - jogellenesség hiányában nem bűncselekmény. A rosszhiszmeűen eljáró, valótlan tényt állító peres felet a per bírósága pénzbírásgal sújthatja és mérlegelése során ezt terhére éréktelheti.

Ha tartalmilag valótlan a beadványa-feljelentése (ami simán lehet, hogy csak egy tervezet, amit valójában nem küldtek el, csak ijeszgetni akarják a bontóperben való becsatolásával Önt, bizony, benne van a pakliban, a másik, ha tájékoztatást kér konkrét ügyben, azt írásban tegye akár rendőrségről, akár bíróságról, akár ügyészségről van szó, mert ilyenről telefonon nem is adhatnak tájékoztatást és könnyen el is kallódhat a dolog), akkor az hatóság félrevezetését, bizonoy esetkörben pedig a hamis vád bűntettét valósíthatja meg, mely közvádra üldözendő. A hamis vád miatt az eljárás a járási ügyézség, Budapest területén a Fővárosi Nyomozó ügyészség feladata, e szerv végzi a nyomozást is. A rendőrség eljárásának - hatáskör hiányában - nincs helye.

Magánvádas eljárásban a feljelentést a bíróságon kell megtenni. A rendőrség a nála tett feljelentést 3 - december 31-ig öt - munkanapon belül köteles továbbítani az illetékes járásbíróságnak, illetve megküldeni az ügyészségnek egy példányban. Az ügyészség a nála tett feljelentést megvizsgálja és ha indokolt, a nyomozást elrendeli, vagy pedig - a feljelentést tevő sértett értesítése mellett, azzal a tájékoztatással, hogy a vád képviseletét nem veszi át - az iratokat megküldi az illetékes járásbíróságnak.

A bíróság az ügyben köteles nyomozást elrendelni, ha az elkövető személyének felderítése, a bizonyítási eszközök felkutatása és az elkövető lakóhelyének megállapítása érdekében indokolt. A nyomozás határideje legfeljebb 2 hónap, mely két hónappal meghosszabbítható. A magánvádas eljárásban a nyomozást a rendőrség végzi, a bíróság végzése alapján.

A magánvádas eljárás illetékköteles, illetéke 10.000Ft, melyet a feljelentésen, illetékbélyeg formájában kell leróni főszabály szerint.

Ha tehát feljelentést kíván tenni, hatóság félrevezetése gyanújával, ismeretlen tettes ellen, az elkövetés helye szerint illetékes járási ügyészségen tegye meg vagy nekik küldje el.

Amúgy pedig, nem bűncselekmény, ha sérelmezi azt a magatartását, amit itt Ön is elismer a másik fél, hisz megtörtént. Tehát arra meg kár feljelentést tenni...

@drbjozsef: De van nyomozás magánvádas eljárásban, melyet a bíróság el kell rendeljen, ha ismeretlen tetteses az ügy, illetve bizonyítékok felkutatása szükséges. Ennek elmaradása hatályon kívül helyezést eredményező eljárási szabálysértés.

vierzo # 2020.12.20. 14:00

Nem nagyon tudok várni, mert dec 1-én kaptam meg az iratokat és 30 napon belül lehet magánvádas feljelentést tenni.

Csak logika alapján tudtam eddig kideríteni, mit történhetett .Bíróságoknál nincsen ügyem, tehát nem került hozzájuk. Rendőrségnek kötelessége lett volna tovább küldeni, ha be lett volna nyújtva hozzájuk a feljelentés.

A bontóper keresetének szövegében azt állítják fel vagyok jelentve és az ügy folyamatban van. A feljelentés csatolva van.

Ennyiből kell döntenem, hogy 10 napon belül mit tudok elindítani.

drbjozsef # 2020.12.20. 13:18

Neked "úgy tűnik" valami, és ez alapján várnál valami tanácsot valamire?

Mi lenne, ha megvárnád, hogy valami akármilyen csekélyke KONKRÉT dologo is kiderüljön, és utána kérdeznél?

Ennyi alapján én azt tudnám mondani, hogy hajrá!

vierzo # 2020.12.20. 12:21

Köszönöm:

Akkor nekem a válasz alapján úgy tűnik, hogy a bírósághoz a bontóper keresetéhez csak becsatolták azt a becsületsértés feljelentést, amit a férjem nője tett ellenem.
Tehát csak írt egy feljelentést az ügyvéd, amit nem küldött el a rendőrségre, viszont a bontóperben úgy állítanak be, hogy én rendszeresen sértegetem férjem kapcsolatát, amit miatt feljelentést is tett ellenem.

Érdeklődni szeretnék, hogy ezzel mit tudok kezdeni?

Ez hatóság félrevezetése? vagy mi más?

Itt a nőt kell rágalmazásért feljelentenem, vagy inkább az ügyvédet, aki ilyen etikátlanul akar engem rossz színben feltűntetni.

drbjozsef # 2020.12.20. 11:45

Ahhoz azért elő kell vezetnie valami értékelhetőt az indítványozónak.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.20. 11:37

Ha a bíróság felhívja rá, akkor nyomoz is.

drbjozsef # 2020.12.20. 10:25

Magánvádas eljárásnál vizsgál egyáltalán bármit a rendőrség? Az nem egy olyan feljelentés, ami egyből a bírósághoz kerül?

De. Nincs köze hozzá a rendőrségnek, nem nyomoz. Te bizonyítasz.

vierzo # 2020.12.19. 20:28

drjozsef,

Köszönöm a választ.

Én a héten beadtam egy magánvádas feljelentést a bíróságra rágalmazás miatt a férjem ellen. Azt olvastam a bíróságra kell közvetlenül beadni, tettem rá 10 e ft illetékbélyeget is.
Mivel volt dolgom előtte a rendőrségen, megkérdeztem, mi van ha hozzájuk adom be, azt mondták továbbítják a bíróságnak.

Magánvádas eljárásnál vizsgál egyáltalán bármit a rendőrség? Az nem egy olyan feljelentés, ami egyből a bírósághoz kerül?

Az előbb küldtem emailt a rendőrségre, amiben megkérdezem , esetleg lezárt ügyként látják-e. Várom a válaszukat. Lehet , hogy rosszul tudom, de kötelezően továbbítani kell a bíróságra a magánvádas feljelentést, amit nem is lehet visszavonni. Tehát kötelezően van egy tárgyalás, ahol először békíteni próbálják a feleket és ejtik a vádat, ha nem jelenik meg a magánvádló. (ezeket olvastam, nem tudom helyesek e az infoim)

drbjozsef # 2020.12.19. 15:39

vierzo,

én indíthatok magánvádat rágalmazás miatt a nő ellen?
Ez egy szabad ország. Hogyne.

mivel nem került a bíróságra az ügy, bennem az merült fel, hogy nem is történt feljelentés, és ez így nem hatóság félrevezetése?
Feljelentést a rendőrségen kell tenni. Azért mert nem került (büntető)bíróság elé az ügy, abból még nem következik, hogy nem is tették meg.

vierzo # 2020.12.18. 14:51

Kedves Fórum társak!

Sajnos az ügyvédem nem válaszol, gyors tanácsra lenne szükségem.

Férjem elhagyott fél éve, frissen indult egy kapcsolata előtte egy nővel, akivel eltervezte, hogy lelép a családtól.

A semmiből tudtam meg, hogy az öt gyerekünket egyedül kell tovább nevelnem, elég nehéz időszak volt. Ő az egész nyarat végig bulizta és wellnessezte a nővel. Férjemnek több üzenetet írtam messengeren, hogy a gyerekeivel foglalkozzon és ne ku....vákra költse a pénzét.

Mivel durvultak a veszekedések, távoltartást kértem, amire ő beadta a válást. (nője szerezte az ügyvédet is)
Az iratokhoz csatolva lett, hogy a nője feljelentett engem becsület csorbítása miatt, mert a férjemnek szerinte olyan üzeneteket küldtem, ami róla szól.
Egy üzenetben nem említem a nőt, a k....va szót igen, meg egyszer azt írta a férjem, hogy mostantól ha a gyerekeinket elviszi akkor a nőjével lesznek együtt (itt írta a kereszt nevét) és meg megkérdeztem, hogy ő a k....vád?

Szeptemberben jelentett fel az irat szerint, decemberben láttam a feljelentést. Felhívtam a bíróságot , de ott nincsen ügy, a rendőrségnél sincsen folyamatban semmi, hogy lezárt ügy van-e ezzel kapcsolatban arról nem adtak tájékoztatást (rendőrségnek lett címezve a feljelentés).

A bíróságnak a bontóper keresetéhez lett csatolva mint bizonyíték, hogy a férj alkalmasabb a gyerekek nevelésére mint én.

Két kérdésem lenne: én indíthatok magánvádat rágalmazás miatt a nő ellen? Ő azzal jelentett fel, hogy a férjemnek írt üzenetekben becsület csorbítására alkalmas kifejezést használok rá. Egyik üzenetben sem nevezem őt meg, csak k... szót használom. (illetve utal egy esetre, hogy a strandon veszekedtem a férjemmel és ott is mondtam a k... szót , mivel videózott a férjem azt gondolom bemutatná a bíróságon)

A második kérdésem: mivel nem került a bíróságra az ügy, bennem az merült fel, hogy nem is történt feljelentés, és ez így nem hatóság félrevezetése?

Imrehajcsi # 2020.02.22. 12:21

Kovács Béla, igen de ez már lejárt lemez, tegyenek már fel valami újat, mert a paranoia, elmebetegség, bűnöző címszóval éveken keresztül üzleti célból kémkedni valaki után, csak mert "megtehetem". és "mindenható vagyok", ezt már a bíróság és a hatóságok is unják, annyira lejárt lemez. Ki kellene már találni valami frappánsabbat, de látom nem vagyok ezzel egyedül, jó pár hozzászólással lejjebb talán Rita(?) nevű tag is hasonló élményekkel és egyúttal életre szóló tapasztalattal gazdagodott akárcsak mások. Nemhiába orvosoltam magamnak tavalyi két sportbalesetben elszenvedett törésemet.

Jut eszembe a jelenleg hatályba lévő adatvédelmi törvény alapján tudtommal bárki bármikor kikérheti az adatkezelőtől(szolgáltató), hogy történ e ellene adat vizsgálat(pl. online), vizsgálat kezdete-vége, időtartama, vizsgálat indoka. Már csak abban reménykedem, hogy ezt kivételesen nem olvassa, és nem jönnek ismét az utcán a struccozó lefizetett fenyegető arcok ettől a szakma szégyenétől.

Imrehajcsi # 2020.02.22. 11:40

Gondolom akkor ha nem nevezem meg a személyt, gyakorlatilag lehetetlen megtalálni a vizsgálatkor. Mindössze egy esély van rá, hogy pénz beszél, kutyagumi táncol alapon egy tettestársa, vagy idővel haragosává vált barátja köp. Másként sosem derül ki, és emiatt nulla, azaz NULLA bármilyen jellegű adatvédelmi eljárás, mivel csak röhögnek a markukban, és tagadnak mindent, miközben az áldozat kiperkál 150K-t a vizsgálatért, ami max. annyi eredményt hoz, hogy elmondják hogyan tegyen biztonságosabbá a rendszerem, de ismerős belső ember útján azt hekkelhetik akit akarnak továbbra is.
A dolog pikantériája, hogy orvos töreti, miközben életveszélybe sodort emiatt elég erősen...

drbjozsef # 2020.02.21. 16:20

Hogyan tudok úgy lefolytatni egy internetes adatvédelmi auditot, adatkezelési incidens miatt, hogy a gyanús személy ne vádolhasson meg rágalmazással, miközben tagad mindent?

Úgy, hogy nem nevezed meg a gyanús személyt.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.21. 16:09

Paranoia rulez.

Imrehajcsi # 2020.02.21. 15:37

Hogyan tudok úgy lefolytatni egy internetes adatvédelmi auditot, adatkezelési incidens miatt, hogy a gyanús személy ne vádolhasson meg rágalmazással, miközben tagad mindent?

Imrehajcsi # 2020.02.21. 15:32

Tisztelt szakértők!

Internetes adatvédelmi incidens kapcsán szeretném megtudni, hogy hogyan tudom úgy lefolytatni a vizsgálatot, hogy ne csapjon vissza rágalmazás vádjával az irányomba. Közel 150000-be kerül a kiberbiztonsági szakértő és vizsgáló cég általi vizsgálat a gépemen, de azt nem tudom, hogy ezzel együtt maga a tettes-tettesek is előkerülnek e. Amennyiben az általam gyanusitott személyt megnevezem, szinte biztosan beperel majd rágalmazásért, és egyúttal tagadni fog mindent, ebben biztos vagyok. Továbbá abba is, hogy kéz kezet mos alapon már régen törölték a nyomokat, vagy amennyiben még "hekkelnek"m akkor rendszeresen és módszeresen törlik. Szóval elég nehéz így lefolytatni egy adatvédelmi auditot. Miként találják meg ilyen esetben a tetteseket, ha nem lehet megnevezni, mert perel?

drbjozsef # 2020.02.16. 16:29

afro,

A lopásokat és rágalmazást hogyan tudom bizonyítani?

A lopásokat fénykép vagy videofelvétellel, a rágalmazást hangfelvétellel. Ezeken látszik vagy hallatszik a cselekmény.

Esetleg tanúkkal, ha vannak.

afro # 2020.02.16. 14:59

Tisztelt forumozók
Családom gyerekkorom óta lopkod, amíg dolgoztam fizetésemet is ellopták, azóta is pénztárcából és értékeket is lopják. Amikor elköltöztem, kiderítették, hogy hol lakom és kilakoltattak. Ahol tulajdonrészem van, egy lakhatásra alkalmatlan szobában kell laknom, ami betegségeket okoz, így amit nem lopnak el, abból gyógyszert fizetek. Amit javíttatok a helyiségen, azt tönkreteszik. Amikor ebédet már nem tudom miből fizetni, enni sem adnak, közben azt hazudják, hogy nekem is mindennap főznek.
A lopásokról azt hazudják, hogy „mindenféle drága cuccot vettem, amiket nem tudom hol tartok.”
Azért, hogy ne higgyenek nekem, „bolonddá” nyilváníttattak úgy, hogy tüneteket hazudtak. Külön életet élünk, úgyhogy az amúgy átlagos életeseményekről félinformációkat összeszednek és ufós, időutazásos, démonos történeteket terjesztgetnek, amit úgy adnak elő, mintha én mondtam volna nekik. Pár éve bíróságra idéztettek, mert feljelentést tettem, és a lopásokat képzelődésnek akarták bizonyítani.
A rokonoknak, ismerősöknek, és bíróság előtt is „fogyatékos, lusta, képzelődősnek” neveznek, amit saját maguk által kitalált, abszurd történetekkel bizonygatnak.
Azzal szórakoznak, hogy ki tud rólam abszurdabb képzelődést kitalálni.
A lopásokat és rágalmazást hogyan tudom bizonyítani?