rágalmazás, személyiségi jogok megsértése


solya75 # 2010.03.07. 19:44

Köszönöm a gyors választ.

ObudaFan # 2010.03.05. 09:59

Polgári pert is indíthatsz és büntetőeljárást is. Tőled függ.

solya75 # 2010.03.05. 09:49

Ha valaki tud, kérem adjon tanácsot, mit tegyek....
Ex Sógornőm egy közösségi portálon, (név szerint iwiw,) az összes ismerősömnek elküldött egy engem rágalmazó üzenetet. Sajnos sok olyan ismerősnek is aki szinte alig ismer engem, tehát nem tudja eldönteni igaz e vagy hazugság. Ha reagálok rá ugy érzem kimosni akarom magam, "ne törödni" nem tudok vele mert nagyon dühit. Köszönöm előre is a segitséget

lipay # 2010.02.26. 17:13

Gabriella!

Sajna így van ahogy írtad, ha nem akarsz magadról képet, stb. akkor máshova kell horgászbérletet váltani, koncert, focimeccs, stb jegyeken is szerepel ez a "figyelmeztetés".

gabriella 100 # 2010.02.26. 16:05

A- következő problémával fordulnék a fórumra.szeretnék ki váltani egy horgász engedélyt a tiszatóra és a következő szöveget olvasom az engedélyen.A területi engedély megváltásával tulajdonosa hozzájárul,hogy róla a jogosult által fénykép,mozgokép és hangfelvétel készülhessen. kérdésem a következő hogy jogszerű e az hogy erre kötelezzenek engem .ha kiváltom így jártam ha nem akarok így járni akkor nem lehet érvényes horgász engedélyem. ilyen van?

ObudaFan # 2010.02.01. 19:03

Ha beszámítható, akkor lehet, ha nem az, akkor valószínűleg nem.

Balinho # 2010.02.01. 11:58

A következő problémával fordulnék a fórumra. Egy társas házban az alattunk lakó olyan dolgokat mond rólunk lépcsőházban, utcán, boltokban boldog-boldogtalannak, ami egyrészt koholmány (az illető úgy tudom, orvosi kezelés alatt áll, persze bizonyítékom nincs rá, csak hallottam), másrészt jól gondolom-e, hogy ez sérti a személyiségi jogainkat, ill. ezek a koholmányok rágalmazásnak minősülnek-e? Családom egyik tagját feljelentette a rendőrségen, természetesen az ügyből nem lett semmi, erre újra feljelentette. Bizonyítéka, tanúja nincs. Mégis megteheti? Nekünk viszont vannak tanúink arra nézve, h miket állít rólunk. Milyen jogi lépéseket tudok tenni az ügyben? Rendőrségi, bírósági ügy is lehet a dologból?

mikós # 2010.01.08. 20:58

nekem volna 2 kérdésem a következő a feleségem elment jun 2 dikán és feljelentet személyi szab,korlátozásával pedig én othol sem tartózkodtam azt sem tudtam mikor haza értem hogy mi is van csak azt látam hogy egy rendőr autó áll előtem megkérdeztem a rendőrt és ő azt mondta hogy belyelentés történt felhivták őket salgótarjánból és ki jötek mert azt mondták be van csukva a lakásba pedig az ajtó nyítva volt nem értem mért jelentet fel és a másik pedig zaklatásal ez végkép nem értem hogy én hogy zaklatam volna csak az mondtam neki ne üljön anyít í net előt inkáb a 3 gyerekel foglalkozon én soha meg nem ütötem meg nem vertem és most várom a birósági tárgyalást mit is kaphatok érte mikor ők hazudtak ja amugy mi hodászon lakunk és a pasija salgótarjánba 300 km felhivják a rendőröket és ők ugranak nem értem kérdés mire számithatok

ObudaFan # 2010.01.08. 19:39

A tartalomszolgáltató itt ő maga. 30 napon belül rágalmazás miatt feljelentést lehet tenni ellene a helyi bíróságon, vagy a 30 napon túl is polgári pert indítani. A tárhelyszolgáltató ellen csak akkor lehet igényt érvényesíteni, ha felszólítás ellenére sem távolítja el a nyilvánvalóan jogellenes közlést.

Alex73 # 2010.01.08. 15:47

Kérlek segítsetek, mert ilyen még nem fordult velem elő!

A történet röviden annyi, hogy kivettem egy albérletet. A tulajdonosnak ez már a sokadik lakása, persze nem volt sem szerződés, sem a számlák ellenértékéről számla, vagy valami papír. Amikor be akartam jelentetni magam, magához jelentett be.

Elköltöztem, mert nem akartam tovább ott maradni,a viszony is megromlott köztünk eléggé.

Most pedig döbbenten fedeztem fel egyik barátom útmutatása alapján, hogy több helyre felrakott engem, mint csalót, blogot indított, hogy messzire kerüljenek el, mert lopok, csalok, kiraboltam a lakást és az összes barátomnak a rossz híremet kelti a neten.

Ennek egy hónapja, eddig tűrtem, de mivel informatikus vagyok, ez ki fog hatni lassan a munkámra is. Mi lesz, ha meglátják a főnökeim ezt az undorító mocskolódást?

Kérdés: mit tehetek ellene és mit tehetek a tartalomszolgáltató ellen? Hiszen bizonyítéka semmire sincs, csak mocskolódik és rágalmaz....

ObudaFan # 2010.01.06. 15:47

Nincs mit.

nicsakkibeszél # 2010.01.06. 07:40

Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2010.01.05. 19:46

Szerintem nem történt semmi jogilag értékelhető.

nicsakkibeszél # 2010.01.05. 14:10

Mai nap is tartogatott meglepetést....
Kérdésem: Van egy netes közösségi portál, ahol a szülők és gyermekeik regisztrálhatnak. Férjem ide tette fel két közös gyermekünk, és előző házasságából született lányát fényképpel együtt. A portál úgy működik, hogy ha férjem feltette őt gyermekeként, és én vok a párja, engem jelöl a rendszer anyukának. Ezért én adatlapomon is és férjemén is írtuk, h a kislány az első házasságból született, és anyukájával él vidéken.
Ex kiborult, és személyiségi jogok megsértése miatt feljelentett minket...ENGEM. Mire számíthatok? Valóban bűnt követtem el?

Az oldal ADMIN-ja ezt írta férjemnek:
"Tisztelt Cím!

Lányának létrehozott egy adatlapot, amin sajnos a mi rendszerünkből adódóan az szerepel, hogy Boglárka(gyermek)édesanyja X.Y.(én). Mivel X.Y. (Ex nej) mint édesanyja és gondviselője azt kérte, hogy töröljem ezt a bejegyzést, csak úgy tudtam megtenni, hogy az adatlapot törlöm.
A rendszerünk úgy működik, hogy ha párnak jelölik egymást a felhasználók, akkor mindkét félnél megjelenik közös gyermekként, ha csak nem törli azt az egyik szülő. Szülőkként is ők lesznek megjelölve, és mivel ez most nem helyt álló, így sajnos csak ez volt a módja a javításnak.
Illetve, ha mégis szeretné gyermekeként megjelölni X.Y.(gyermek), akkor vagy létrehoz egy új regisztrációt, vagy törli a párjelölését X.Y-nal(én nevem). Kérem, ha újra nyit adatlapot Boglárkának, azt mindenképpen kérdezze meg X.Y-t(ex njét), gondviselőjétől, különös tekintettel az Önök között lévő vitára.

Köszönöm megértését!"

Ahogy a szöveg is írja, az ő rendszerükből adodott a hiba, nem?
Valamint: köztk lévő vita??? Ezekszerint rágalmazhatott? Van jogom kikérni, vagy férjemnek, az ex nej panaszát?
Kérlek válaszoljatok, mert még a tegnapi mizériának sem jártam a végére....
Üdv: Nicsakkibeszél

ObudaFan # 2010.01.04. 11:48

Az elkövető lakóhelye szerinti helyi bíróságon. Amit ide bemásoltál, annak az eredetijét nyomtasd ki és csatold.

nicsakkibeszél # 2010.01.03. 20:59

Köszönöm a választ.
Bp. 3. ker-ben lakom....az "Ex" vidéken. Hol kell jelentenem a történteket? Milyen iratokra, "bizonyítékokra" van szükség első alkalommal?
Üdv:"nicsakkibeszél"

ObudaFan # 2010.01.03. 20:46

30 napon belül rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tehetsz a helyi bíróságon, illetve indíthatsz polgári pert is a megyei bíróságon.

nicsakkibeszél # 2010.01.03. 20:40

Segítségre lenne szükségem :(
Férjem exe labilis természetű. Évek óta időközönként telefonon zaklat minket(napi 10 hívás) és minden netes hozzászólásomat figyeli, kigyűjti, amiben szerinte róla esik szó. Ezek a hozzászólások néha valóban róla szólnak, de mindíg név nélkül, csak "ex" megjelöléssel.
Ennek ellenére Ő nevesítve ír rólam dolgokat. Eddig tűrtünk, de tele a pohár. Netes oldalakon gondolom archiválva előkereshetőek az előző szídkozódások, rágalmak...de most csak a mai van a kezemben, amit szószerint, időrendi sorrendben bemásolnék.(kicsit keszekusza, mert régi sérelmeit ecseteli a hölgy)
Kérdésem: alábbiak alapján indíthatok e valamilyen eljárást? Már fel is jelentett, de az eljárást megszűntette a nyomozóhatóság. Ezt is hozzávehetem a rágalmazásaihoz? Ugyanis erről is írt 3. személynek. Köszönettel: "nicsakkibeszél"

1:
Jómagam(nicsakkibeszél)2010-01-02 18:59:12
A sok agresszív mese sem tesz jót... DE! Ha otthon azt látja a pici gyerek, hogy apa meg anya csak kiabálva vagy tettlegesen tud dolgokat megbeszélni, neki is ez lesz sajnos a természetes. (pár napja tanúja voltam ilyennek: anyuka üvöltve, fenyegetőzve vezette le a mérgét, majd a kislány ezt a példát követve üvöltözött valakivel telefonon)

Szerencsére egyik gyermekemet sem érte még komoly sérelem. Mindkettő fiú, és vannak lökdösődések, de általában a szép szó győz. Bár a kicsinél(2éves bölcsis) még nehéz csak ész érvekkel bármit elérni, de a magyarázat és szép szó, türelem megteszi hatását.

2:
2010-01-03 09:24:37 (17)Törölt felhasználó(Ex férje) - Válasz erre
Kedves X.Y. (itt az én nevem szerepel!!!), az feleségem ex férjének az új felesége!
Ez a cikk, nem a kiprovokál veszekedésről szól, hanem a gyerekek verekedéséről!
A feleségem nem dilis, és nem kell kezeltetni, sőt gyógyszert sem szed. 9 éve élünk együtt, de még egy szem nyugtatót sem vett be.

A mi gyerekeink, mindegyik kiegyensúlyozott, nem dadogós gyerek. A dadogásnak a verés az oka, és egyéb pszichológiai okok. Ezt én is tanultam, akár mennyire hülyének is néztek!

A kislány amikor felhívta az apját, igazat mondott. Ti csak akkor jöttök ide, ha veszekedni akartok, és akkor amikor tudjátok, hogy nem vagyok itthon. Ez is szép dolog!!!!

Tudod, megcsinálni egy gyereket egyszerű dolog, de felnevelni az egy igen komoly felelősségteljes feladat. 11 éves lesz nemsokára a LÁNYOM, és a férjed és én közülem ÉN mindent tudok róla, az apja meg semmit(kik a barátai, szerelme, milyen problémákkal küzd a kamasz gyerek, ja, és én segítek neki a házi feladatokban is)

Ha ez a hozzászólásod ismét nem rólunk szólt, akkor elnézést érte, és nyugodtan szaladhattok...............

Nem félünk tőletek, és apasági vizsgálatot is az csináltasson, akik kételkedik a gyerekről!!!!

3:
„Ex” 2010-01-03 13:09:18 - Válasz erre
ugye milyen jó érzés amikor nevesítenek?

Jómagam(nicsakkibeszél) 2010-01-03 10:24:54
Kedves "törölt felhasználó"!

Köszönöm az "értelmes" hozzászólást. Bár szerintem ez nem a cikkhez tartozik....

Nem kívánok ilyen jellegű megnyilvánulásokat tenni.

A többi hozzászólótól pedig elnézést kérek az előttem szóló nevét nem vállaló ember helyett is.

4:
„Ex” 2010-01-03 13:10:21
Az előbbi írásod sem a cikkhez tartozik. úgy látszik gond van a szövegértéseddel!!!!

5:
„Ex:”
Nekem nincs feltűnési viszketekségem, mint neked, és ÉN kérek elnézést azoktól, akiknek állandóan a családomról szóló hozzászólásokat kell olvasnia!!!!

ObudaFan # 2009.12.17. 13:37

Ha csak neked írja, az csak becsületsértés szabálysértése. Ha másnak is, az már lehet rágalmazás vétsége.

mcdattila83 # 2009.12.16. 11:25

Jó napot!

Nekem van egy kis próblémám, a volt párom mostani párja folyamatosan rágalmaz nála a barátaimnál és a családomnál, és nálam is sms-ben olyanokat ír hogy birka skrizofén meg ilyenek. olyanokat állít hogy feltörtem a postaládát betelefonáltam a boltba és ezt mind állítja a családom és a barátaim és a volt páromnak és neki az ismeröseinél meg meg sok helyen.nekem erre az egészségem megy rá.
Lehet-e ezzel kezdeni valamit?rágalmazás-e? és rágalmazás-e hogy ilyeneket írogat és mond nekem.
Pénteken meggyek a Bíróságra csak szeretném tudni hogy csinálhatok e valamit
Köszönöm a választ

katakiss30 # 2009.12.01. 08:34

Még az előzőhöz, hogy nem fizette a gépkocsira sem a súlyadót, sem a biztosítást. Ezeket már csak akkor tudtuk meg amikor visszahozta az autót.

katakiss30 # 2009.12.01. 08:31

Üdvözlöm!
A férjem a kisteherautóját kölcsönadta a testvérének használatra fuvarozás céljából. Írtak szerződést is amiben megállapodtak, hogy nem kell bérleti díjat fizetni,de a jármű karbantartása és minden egyéb költségét ő fizeti.A gépkocsit rendeltetés szerűen használja és abban az állapotban hozza vissza amiben elvitte.Ez történt a 2009 év elején.Műszaki vizsgán 2008 novemberben volt. Még hozzátartozik az ügyhöz,hogy 2008 októberében vásároltunk egy kis tehergépkocsit hitelre. Sajnos a bank nem adta meg a hitelt a páromnak, így az öccse azt mondta, hogy majd ő megveszi. A hitelt, az önrészt és mindent ami a jármű fenntartásához kellett mi fizettünk.Most kanyarodnék vissza a történet elejéhez. Megromlott a kapcsolat. A testvér visszahozta az ingyen bérelt autót 2009 szept. 27.-én teljesen tönkretett állapotban és úgy gondolta, hogy a másik jármű őt illeti elvitte a ház elől. Jobban mondva vitette, mivel sem kulcsa sem forgalmija nem volt, ugyanis ezek nálunk voltak.Elvittük az autót szak szervizbe állapotfelmérésre. Azt a választ kaptuk, hogy a jármű még alkatrésznek sem eladható. Mit tudok tenni. Volt két autónk most szinte nincs egy sem. Harcoljak azért a kocsiért amin hitel van? 1,3 M. forintunk benne van és most ő használj azt amit mi vettünk és fizettünk.

Sz.Márton # 2009.11.26. 20:50

Stick Stack!

Az szép ha igazat, mond valaki, de fontos, hogy hitelt érdemlően bizonyítani is tudja ha valakiről olyat állít, ami nem éppen hízelgő reá nézve és emiatt annak a személynek ebből származtathatóan esetleg bármilyen erkölcsi vagy anyagi hátránya is lehet. Nem mindegy milyen szövegkörnyezetben, mennyi ember előtt, sajtóban, esetleg az érintett közismert személy stb.

Egyáltalán ha nem magánbeszélgetés, miért olyan fontos mások tudomására hozni valakinek a viselt dolgait, bulvár...?

corza # 2009.11.18. 09:03

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi válóperben szeretném segítségüket kérni.
Közel 1 éve válok férjemtől.A válóper során olyan dolgokat állít,amik koránt sem fedik a valóságot,csak hogy a bíróság előtt előnyre tegyen szert,és jobb színben tüntesse fel magát.Azért csinálja,hogy a két gyerek nála legyen elhelyezve,elkerülve ezzel a gyerektartás fizetését.
Ő a mai napig tagadja,hogy ő volt hűtlen,de nem csak ezért mentünk szét.Olyan életvitelt folytatott,ami rossz hatással volt a gyerekekre(alkohol és kábítószer fogyasztás).A válópert úgy adta be,hogy én voltam hűtlen hozzá,pedig neki már hónapokkal előtte párkapcsolata volt.A gyerekeim sajnos 10 évesek és nem hallgatja meg őket a bíróság,mert egyáltalán nem akarnak apjukkal találkozni.A bíróság által kért pszichológiai vizsgálatot is végig hazudta.
Az lenne a kérdésem,hogy igazam védelmében,és hogy az ő állításait megcáfolhassam,beadhatok-e a bíróság felé hangfelvételt,akár meghallgatásra,akár írásos formában?

Segítségüket előre is köszönöm.

kisboszi0 # 2009.11.17. 12:23

Tisztelt Szakértők!

26 éves fiatal 2 gyermekes tisztességes családanya vagyok.7 éve vagyok férjnél.Egy kis településen élünk ahol mindenki tud mindenkiröl mindent.A férjemnek van egy barátja, akinek a 15 éves lánya látott az utcán beszélni a párom barátjával,azóta a gyerek többször durva sms-t küld nekem,ami számomra nagyon sértő,és felháborító.Szóltam az apjának hogy beszéljen vele,de a felesége még engem hordott le mindenféle ....holott az sms-ek megvannak szóval tudom bizonyítani.Azóta engem elmondanak mindenfélének a faluba és ez számomra sértő.Az utcán is nekem áll a 15 éves lány,persze nem szólok neki vissza,de ez a gyerekeimnek is kellemetlen.Mit tehetnék a egy gyerekkel szemben? Van értelme feljelenteni?